Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2005, 01:14 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Nick w grze: Prayer
Jak sądzicie, ile Project Entropia jeszcze pociągnie? Na oko wydaje się, że z 15 lat to minimum, chyba że pazerne szwedziochy nachapią się tak, że postanowią skończyć o wiele wcześniej.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2005, 05:42 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
Society: Poltropia
Jezeli nie zmienią troche polityki to koniec moze nastapić szybciej niż nam się wydaje :evil: Mam nadzieje ze się myle no ale :wink: ja daje pe jeszcze z 3 - 6 lat

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2005, 09:49 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 69
Society: RED LEGION CADETS :>
Nick w grze: Sebek From Poland
no ja jestem za tym co mówi dragon, ludzie odchodzą, na tym MA traci kase, więcej czasu mija, więcej ludzi odchodzi, mniej kasy, wkońcu będą na tyle bogaci, że postanowią zamknąć mało dochodowy interes, a co będzie z nami?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2005, 10:31 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Ja po prostu licze na ich zdrowy rozsadek.
Badz co badz inwestuja w ten projekt - dodaja jednak sporo nowych i skomplikowanych systemow, VU sa w miare regularne, zrobilo sie troche medialnego szumu wokol gry, upgradowali hardware...
Jesli zauwaza w statystykach znaczny ubytek graczy i zmniejszenie wplat - zareaguja. Nie zazyna sie kury znoszacej zlote jaja. A mysle, ze to dopiero poczatek tego co ten projekt moze im przyniesc.
Ale istnieje tez mozliwosc wykupienia MA w celu zlikwidowania konkurencji przez inny potezny koncern dzialajacy w grach online - i wtedy moze byc nie wesolo i gra sie zwinie w ciagu roku.
To wszystko gdybania wiec ja daje grze od roku istnienia do nieskonczonosci :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2005, 13:08 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 100
było jest i będzie
nigdy nie odejdzie w niepamięć
i nigdy nie zacznie nudzić

PE ROX 8)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2005, 20:08 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Witam,
MA jak i razem z nimi PE może paść z dwóch powodów...
Po pierwsze... Teraźniejsza polityka w grze doprowadzi do stanu wejściowego czyli odejdąwszyscyw cholere, a jak wiemy taka gra bez graczy nie ma sensu...
Po drugie... MA może ma w biznes planie określoną granicę wielkości dóbr materialnych przejętych od graczy (chodzi tu o czysty zysk) po przekroczeniu, której zamykają interes bo w daleszj części biznes plan przewiduje wymsknięcie się systemu z pod kontroli... chodzi tu głównie o ilość przedmiotów których nie można w żaden sposób usunąć a których ciągle przybywa... weźcie sobie pod uwagę to, że taka firma ma na 100% taki plan w którym jest opisany początek działalności i koniec, a po drodze cele kóre w określonych terminach muszą być realizowane (np. nowe VU, nowe itemy, nowe update, itp.). Dobry biznes plan i jego realizacja jesd podstawą dobrych zysków. Na ogół inne typy firm posiadają takie plany bez ograniczeń, natomiast w tym przypadku nie widzę sensu, żeby trwało to wiecznie (z nieokreślonym terminem końca) myśląc jak MA :).
Reasumując.... Osobiście uważam, że MA ma na celu zgranięcia jak najwiekszej kasy i bez żadnych komunikatów, pewnego pięknego poranka wyłączyć serwerki na amen.... sądze, że jeśli ludzie się dadzą golić w teraźniejszej polityce to może to potrwać jeszcze jakieś 3 góra 4 lata.... a na pewno biznes plan jest zorganizowany na 10 lat życia systemu więc być może coś wymyślą dobrego dla graczy, żeby dociągnąć do końca... Jak ostatnio możemy zaóważyć odejścia "uberów" z gry pod wpływem działań MA... ktoś może pomyśleć, że to źle, a ja powiem, że to bardzo dobrze MA pomyślało... poprostu zmiana ekipy... "uberzy" na emeryturę... Pomyślcie... co by to było jeśli oni by byli, istnieli i ich przybywało ? to by oznaczało początek końca :D a ze MA nie może ich o tak sobie wyrzucić to ich poprostu zmusza... z tym, że Ci słabsi też na tym cierpią :D no ale.. raz jest gożej raz lepiej :)
aha i jeszcze jedno.... nie myślcie sobie, że jak padnie MA to już będzie koniec.... odczekacię pare miesięcy po upadku, a powstanie całkiem nowy projekt pod nową nazwą firmy :) np. KraDnim <- czytać z tej storny... i znowu wersje beta itp., itd... i całkiem przypadkowo będzie do złudzenia przypominać darmową historyczną grę pt. PE :)
....no ale pożyjemy, zobaczymy :D

no no no... ale się rozpisałem :D ... jeśli ktoś dopatrzy siębłędów to niech przymknie oko :P raz pisałem i wogóle nie czytałem :)

Podrawiam :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2005, 21:17 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Nie wiem o jakim wymknieciu sie systemu spod kontroli mowisz, skoro wszystko jest przez nich dokladnie kontrolowane.
I nie spotkalem sie jeszcze z firma ktora by rezygnowala z zyskow po osiagnieciu pewnego ich poziomu.
Mozliwe jednak, ze jesli przedsiewziecie przestanie byc dochodowe (o czym sie nie dowiemy) - skonczy sie to najpewniej w sposob opisany przez ciebie.
Czyli wylaczenie wszystkiego bez ostrzezenia aby nadrobic ewentualne straty zgromadzonym kapitalem graczy i zamknac wszystko z czystym kontem dla firmy.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2005, 00:01 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
ehhh Ati...
Wystarczy pomyśleć :) kiedyś byłproblem z biosami i rokiem 2000 :P w PE sam wiesz ze wszystko masz ograniczone :D storage do 500 itemów, apartamenty od 100 do 200, itd.... nawet w jednym miejsu nie mozesz położyć wiecej niz 256 itemów bo kto tam sie pojawi dostanie ctd :P... dlaczego sąte ograniczenia ? :> oczywiście system potrafi więcej :D ograniczenia sa wymyślone pez MA, maja sens i wogole :D no ale wg Ciebie mogło by nie być ograniczeń :) no ale co by było wtedy ? :> sam dobrze wiesz... np. małe dzieci - mały problem, duże dzieci - duży problem... mało itemów - mały problem, dużo itemów - wiekszy problem :P jeśli kilka czynników przekroczy określoną granicę to mogąsie dziaćszopki... pamiętanie jak znikały itemy ludziom ze storage, inventory ? wtedy mieli pewnie problemy tego typu :D rozwiązali to.. ale nadejdzie pewien czas i może to być niewykonalne :P lub będzie za późno, żeby to naprawić :P.... np. w zależności od wielkości komórki na określone wartości... np. kasy na koncie :) pewnie 4 bity... jeśli np. ktoś zdobędzie kasy której wartość przekroczy wartość zapisu 4ch bit... to wiecie co sięstanie ? :> najprawdopodobniej wyzeruje siękonto, eventualnie zrobi sie 1 albo cała wartość stanie sie ujemną wartością :D w zależności od wyczulenia kodu na takie zdazenia :P to samo dotyczy każdej jednej wartości w grze.... z tym, że niektóre wartości maja długość 2 bitów, 6 bitów, 8 bitów w zależności od zapotrzebowania... niekiedy sa porobione blokady, że np. wiecej nie można czegoś zczymś połączyć :) ehhh dobra bo zaczynam zmieniać temat lol

prędzej czy później PE przestanie istenić :) a MA się rozpadnie, potem znowu się połączą pod inną nazwą i zacznądziałać od nowa :P

Pozdrawaim.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2005, 01:31 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
wiesz co byq, jak ty coś powiesz to ja już kompletnie niczego nie moge być pewien

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2005, 06:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Ehh XII :)

Problem roku 2000 ?? Miales jakis problem w zwiazku z tym rokiem ?
To bylo sprytne dzialanie marketingowe nic poza tym :)

Ograniczenia do 256 przedmiotow bo ctd ? Bylem na Memorial Island
jak bylo zapchane przedmotami - pare tysiecy. Jedyny problem to totalne zamulenie a nie ctd.

Ograniczenia w storage itp musza byc - przeciez to nie moga byc studnie bez dna. Odrobina realizmu musi byc zachowana.
Nigdzie nie mowie, ze ma nie byc takich ograniczen.

Nie zapominaj, ze systemy tym zarzadzajace tez zwiekszaja swoja wydajnosc - wiec nie ma czegos takiego, ze "nadejdzie taki dzien, ze bedzie za duzo i beda szopki". Gdyby tak bylo taki np "google" nie mial by prawa istniec :)

A juz te teorie o wielkosci komorki 4bit - sorki ale nie wiem skad ci takie pomysly przychodza do glowy :)

Porownaj sobie system PE do systemow bankowych - tam nie moze byc mowy o tym co mowisz ! Jesli ktos na koncie zgromadzi wieksza sume to mu sie wyzeruje ?? Bzdury :) I nie sadze aby PE programowaly dzieci i miala takie ograniczenia :) Przy budzecie i obrotach przekraczajacych niejeden bank. Jesli nawet - zdaza to w pore uaktualnic.
Zreszta czym innym jest baza danych zarzadzajaca wszystkimi przedmiotami w PE (nawet jesli ma 50 mln rekordow - to jest to pryszcz) a czym innym sam engine graficzny przedstawiajacy to w widoczny dla nas sposob.
Te problemy i obawy o ktorych piszesz moga co najwyzej dotyczyc tego ostatniego elementu ktory bez najmniejszego problemu jest stale rozwijany i adaptowany do potrzeb.

To napewno nie bedzie powodem upadku PE :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2005, 12:45 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
jestes najmadrzejszy na swiece... NOBLA CI :P

zamknij to bo gadka z toba to jak z encyklopedia bez ograniczen :P

btw... oczywiscie chodzilo mi o bajty... (kazdy moze sie pomylic)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2005, 13:44 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Aaa tam :( Zasmucony jestem :?
Ja sobie bardzo chetnie podyskutuje i dam sie nawet przekonac :)

A osobiscie wole aby PE istnialo jak najdluzej i z tym sie chyba wiekszosc z nas zgodzi. Reszta to gdybania i nic wiecej.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Maj 2005, 13:47 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
mnie wciąż nurtuje tylko jedno pytanie

czy MA podkręca śróbkę, bo wie, że może i chce zarabiać, czy jest już zdesperowane i próbuje się zbilansować

już kiedyś MA upadło, ale PE na tym nie ucierpiało widocznie

MA PE AB na pewno jest w posiadaniu ciekawych patentów i nawet jeśli upadnie firma to Projekt powinien przetrwać, zwłaszcza, że rozwijany jest już od kilkunastu lat

MA to spółka aukcyjna, gdyby ich akcje notowane były na giełdzie to byłby to jakiś wskaźnik ich kondycji, nie wiem jak jest teraz, ale kilkanaście miesięcy temu nie byli notowani, może warto sprawdzić

a od siebie dodam, że jeśli nie będzie PE to moje życie straci sens :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Cze 2005, 00:11 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Sądząc z ostatnich updatów to ten koniec może nastąpić już niedługo ;/

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Cze 2005, 04:46 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: RED LEGION
Nick w grze: ASTAROTH KWICOL de'Beliar
coover napisał(a):
MA to spółka aukcyjna

Chyba akcyjna? Ale spoko - jak bym siedział 24h na aukcji w PE to też też pewnie bym tak napisał. :)

A co do tematu - to PE przetrwa, jeśli top 10 będzie grać tym samym rytmem co zwykle. Oni plus Deathifier, Neverdie oraz jeszcze paru graczy o prawie nieskończonych zasobach kart kredytowych utrzymuje te firme.
To chyba 95% ich dochodów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Cze 2005, 08:22 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 94
Nick w grze: JASIOQ
XII napisał(a):
. ...KraDnim <- czytać z tej storny...

LoL... dobre

A poważnie mówiąc to ja obstawiam 5 lat w tej formie w jakiej jest.
Ale do tego czasu to ja już nerwowo nie wy3mam i znajdę sobie inne zajęcie...chyba...;)

Dziękuje i pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Cze 2005, 14:26 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
de`Beliar napisał(a):
coover napisał(a):
MA to spółka aukcyjna

Chyba akcyjna? Ale spoko - jak bym siedział 24h na aukcji w PE to też też pewnie bym tak napisał. :)

heh dokładnie

Cytuj:
A co do tematu - to PE przetrwa, jeśli top 10 będzie grać tym samym rytmem co zwykle. Oni plus Deathifier, Neverdie oraz jeszcze paru graczy o prawie nieskończonych zasobach kart kredytowych utrzymuje te firme.
To chyba 95% ich dochodów.

aż tak bym ich nie przeceniał, w PE gra sporo "planktonu", który myślę zostawia dużo więcej pieniędzy w grze niż kilku, nie wiem jak wypasionych graczy

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości

Panel
Skocz do: