Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 02:34 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2008
HP: 91
Society: Kanwo - akademia
Nick w grze: Erasi Erasi Quero
Mam pytanko jak OA działa. Pewnie już to zostało gdzieś opisane ale nie mogę znaleźć. Jestem początkujący (niecały miesiąc w EU) i ostatnio udało mi się uzbierać na OA-101 wiem jak go się zakłada i ze ma 0.5PED decay ale chciałbym wiedzieć co on robi dokładnie czy zwiększa poziom złoża o efficiency (co wydaje mi sie dziwne bo poziomów jest z 30 a oa-109 ma eff=100) czy mnoży TT złoża przez eff czy coś innego bardziej zagmatwanego bo różne historie krążą i już się zgubiłem :) pozdrawiam wszystkich

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 09:07 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
jezeli dopiero co uzbierales i nie wiesz jak dziala to znaczy, ze nie powinienes uzywac.
zwieksza wilekosc zloza nie o jakas wielkosc tylko po prostu srednio znajduje sie wieksze zloza.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 10:16 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Koles prosił o wytłumaczenie a nie o rade Sołytsie niedobry :P

Kiedyś ogarniałem to z tymi ampami ale zapomniałem.
Jak to jest?

oa101 zwieksza o?
oa102 zwieksza o?
etc. etc.

I na pewno nie jest to "po prostu srednio znajduje sie wieksze zloza" lolz żeś wymyślił :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 10:42 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2008
Generalnie jak OA działa to ja wiem (zakłada sie na Findera i jazda), że średnio zwiększa złoże też wiem bo kiedyś znalazłem max 6 a teraz średnio 7 znajduje i raz 10 trafiłem ale w pytaniu chodziło mi o to co Mortifer napisał

OA101 zwiększa o, OA102 zwiększa o ... itd

podejrzewam że ma to jakiś związek z efficiency (eff pomnożona przez 20 daje decay w pecach dla każdego OA - jak ktoś woli podzielona na 5 daje decay w PED) ale chciałbym wiedzieć chociaż w przybliżeniu jaki

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 10:49 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
no to ok wytlumacze to bardzo prosto... zecz sie ma do decaya i mimo wszystko oa nie zwieksza o iles :P...

uzywasz 1 bomby i np 0,02ped decaya findera znajdujesz np 2ped oresow

uzywasz 1 bomby 0,02findera +0,5 decaya oa znajdujesz 3ped oresow

sprawa ma sie na zasadzie proporcji uzyles 50% wiecej pedow to znajdujesz 50% wiecej oresow....

sytuacja powyzej opisana jest w "prozni" w przypadku pola grawitacyjnego MA wyssie tobie kilka pedow z twoich znalezisk.

zapewne i tak nikt z tego nic nie zrozumie, ale chyba prosciej sie nie da. teoretycznie tyle co wydasz tyle powinines znalezc... ale MA drenuje, wiec bedziesz w plecy, proste!

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 12:12 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2008
Ok czyli z tego co mówisz to OA-101 by zwiększał o 50% złoże bo wydaje się 50% więcej
102 o 100%
103 o 150% itd
w sumie jak siÄ™ popatrzy to jest do decay razy 100% czyli dla 101 0.5x100%=50%
w sumie ma to jakiś sens :) jakby ktoś miał inną teorię to niech da znać

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 12:44 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Heh a mi sie wydaje ze takie bzdury tu piszecie ze nie wiem :P
Od kiedy weszły ampy każdy mówił <i mówi dalej> że ampy zwiększają złoże o 1
czyli powiedzmy mamy złoże small (V) i bez ampa będzie to poprostu small (V) - z ampem OA 101 będzie to złoże modest (VI), z ampem 102 będzie to złoże average (VII) itd.

Kapiszi? :P

Dlatego jak weszło CND i były tam same złoża considerable i sizable to brało się ampa 103 i miało się globala za każdym znalezionym złożem ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 12:57 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 127
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Dawid Burks Bujak
Z całym szacunkiem Marciol ale widać że dawno nie kopałeś. Nie będę się spierał o to jak było kiedyś ale dzisiaj z całą pewnością jest inaczej. Jako dowód może posłużyć fakt że można czasem znaleść złóże o wielkości III używając ampa 105 do enmatterów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 13:47 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
marciol a ty jestes w ogole minerem, ze sie wypowiadasz? ja akurat opieram te obliczenia na doswiadczeniu. a co do tych wywodow to bez sensu sa, bo nazwy zloz (o czym juz w innym temacie pisalem) nie sa wprost proporcjonalne do ich wielkosci i ich wartosc wzrasta geometrycznie a nie arytmetycznie.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 13:51 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Allo,

IMO oba wyjasnienia sa prawidlowe :)

No po prostu wyglada tak, ze z oa101 o 1 podnosi sie wielkosc zloz. Jednak ciagle zdazaja sie zloza II (praktyczne minimum) a wydawaloby sie, ze ze ampem 101 powinno byc najmniej III - niby zloza niewykrywalne normalnie, takie zarodki :)

Jednak po zalozeniu ampa od razu widze zmiane w charakterystyce znajdywania zloz... No, tak jakos inaczej (czasowo co najmniej) znajduje zloza...

A odpowiadajac na pytanie o dzialanie ampow... IMO kupujesz amp za oa101 za 78 ped i 122 bomby to max co powinienes znalezc to 200 ped, jesli masz dobry dzien. jesli gorszy to tak samo jak bez ampa tracisz 10%, 20%, itd :> Czasem traci sie 100% a po jakims czasie nie wiadomo skad jakies duze zloze, jak amp sie juz dawno skonczyl... Czyli jak mowil Soltys: "teoretycznie tyle co wydasz tyle powinines znalezc" :) Moze/napewno pomijajac decay findera, zdaje sie decay od razu idzie do kieszeni MA.

Kiedys czytalem, ze MA nie zarabia na ammo wiec sadze, ze tak samo jest z bombami/probami.

To tyle optymistycznej teorii :> Teraz troche w temcie "jak dokopac graczom" :)

To skad w takim razie sa zloza wieksze niz wklad ? (bomby + amp) ? Po prostu, ktos inny traci... - mial pecha i akurat znalazl/upolowal 100% - xx% z wlozonej kasy. Albo tez znalezienie wiecej jest czyms w rodzaju kredytu do splaty :)

Zastanawiam sie czy zalozenie ampa nie dziala w jakis sposob na skill, jak lasery i lornetki... Z tym, ze jeszcze nie wiem co myslec, czy ampy podwyzszaja skila czy obnizaja... Np. 101 zmniejszalby skila o 10%, 102 o 20% a ampy sa tylko do 109, bo 110 zmniejszaloby znaleziska o 100% :> Obnizanie skila przez ampy moze tez skutkowac znajdywaniem zloz z gorsza cena rynkowa... No, przyznam sie, nie wieze aby ampy nie oddzialywaly jakos na skila... Ale moga tez powodowac podwyzszenie skila jak attachmenty do broni co moze skutkowac znajdowaniem lepszych zloz i caly proces uzywania ampa moze byc niezalezny od ilosci pedow uzytych na mining. W tym przypadku cale tt ampa idzie do kasy MA :>

Tak wiec, kopanie z ampami na pewno skutkuje znajdywaniem wiecej zasobow, w koncu wydalo sie wiecej kasy... :) Tylko jak z wyprawy wracasz zasobami wartymi 50% wlozonych pedow (na bomby) to uzywajac ampa tez bedziesz mial 50%, tylko z wiekszej kwoty :)

A i jeszcze 2 teorie :) Czasem mam wrazenie, ze tt ampa sie nie liczy, ze tyle ile kupie bomb tyle znajde zasobow. Lub odwrotnie - przy uzywaniu ampa tt bomb sie nie liczy i znajduje tylko tyle ile wart jest amp... No ale to tylko wrazenia.

Na pewno polecam kopanie z malymi ampami, co do wiekszych to ostroznie jak sie ma nie za duzo skila lub kasy :)

Podsumowujac: pytales jak dokladnie dzialaja ampy... Nie sadze, zeby ktos z graczy mogl na to pytanie autorytatywnie odpowiedziec :) A przynajmniej nie ktos, kto nie wydal duzej kasy na ampy...

O.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 14:01 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
jeszcze apropo sklla, jak zalozysz ampa to bedziesz dostawal wiecej... ze 109 pewnie dostaniesz tyle skilla co na 5-8wypadach bez 109... tylko, ze jak masz slaby finder to sie nie oplaca zakladac super ampa.
ja mam osobiscie tik220 (do oresow) i uzywam ze 103...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 14:28 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Kazda odpowiedz do tego pytania to zwykle pie r doly i dyrdymaly . Nikt oficjalnie nie ma pojecia jak dzialaja ore ampy i sie nigdy nikt nie dowie, jedynie co jest to pare teorii ktore da sie dostosowac do kazdej sytuacji . Wlasnie dzialaja tak ze zwiekszaja i koniec, nikt nie wie i sie nie dowie konkretnie o ile, jedno co jest pewne to ze im wyzszy numerek ampa tym zabawa jest drozsza , bardziej emocjonujaca i zloza tez sa wieksze ;)
Moja rada : jak masz kase to smihaj na dole z OA 101 , OA 102 . Asteroida to od OA103 w gore bo z mniejszymi to zawracanie d..y.
Jeszcze jedno jest pewne - niewazne o ile podnosaza depozyty bo i tak w koncu stracisz ;)

P.S. Soltys kto na zamowienie robi Tik 220 do oresow bo nie slyszalem o takim finderze :P

Pozdro :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 14:39 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
kurde teraz mi zadales cwieka, kupilem go na aukcji... wroce do domu i sprawdze co mam, ale bylem pewny ze to 220 :P (w kazdym razie markupa ma kolo 450%, wiec mozesz sam poszukac na aukcji). kopie tez enm wiec moglem sie jeb.nac.

a do tematu, to co wczesniej pisalem, to tylko to co zaowazylem grajac w gre, a nie oficjalne zdanie MA.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 17:27 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2008
hehe :) to się zgubiłem potem znalazłem i znowu zgubiłem ale dzięki wszystkim teraz mam mniej więcej pojęcie czego się spodziewać i oczekiwać. Generalnie jak na razie mam 190geo 352Mining i 362Prosp Latam z OF-102, OA-101 i OM-101 i jakoś wiąże koniec z końcem (chociaż najlepiej wychodzę jednak na zabijani exarosaurów):) Jakby ktoś miał jakieś rady dodatkowe to z chęcią posłucham

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 17:28 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Sołtyś masz: Ziplex TK220 OreSeeker (L)

Tiki sÄ… do ematers.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 17:46 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
Mortifer napisał(a):

Tiki sÄ… do ematers.

najsmieszniejsze, ze inni wiedza co ja mam lepiej odemnie. wyszlo moje ignoranctwo, ale nie wazne czym tylko jak :P. potem powklejam globy :P.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 18:08 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nick w grze: Ar predus Ku
Soltys83 napisał(a):
Mortifer napisał(a):

Tiki sÄ… do ematers.

najsmieszniejsze, ze inni wiedza co ja mam lepiej odemnie. wyszlo moje ignoranctwo, ale nie wazne czym tylko jak :P. potem powklejam globy :P.

Chyba ignorancja ? ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 18:43 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 169
Society: Hunters Unlimited
Nick w grze: Infinity
nie czytajac poprzednich wypowiedzi powiem co ja mysle...

prosta sprawa
Ampy zwiekszaja wartosc (TT!!!) zloza a nie jego nazwe czy tez nr jak niektorzy mysla..
tak wiec ..
OA101 - zwieksza o 1.5. czyli jak znajdziesz 10 ped to znajdujesz 15...
OA102 - zwieksza 2 razy proste zamiast 10 to 20...
OA103 - zwieksza 3 razy..
itd
itd..

ludzie, tyle czasu kopiecie i nie zauwazacie takiej rzeczy.... takie gadanie to w stylu tych noobow co mowili ze np. ampa do broni masz niewymaxowanego i zadajesz czesciej mniejszy dmg... lol hahahaha... wasza glupota mnie rozwala. a gadacie tak dlatego ze wam nie idzie po prostu... . BO myslicie ze niewiadomo ile to powinniscie trafic czy co... niestety na hofa mozna dlugo czekac... nic na sile w tej grze nie ma...

A Efficency to jest moim zdaniem info dla Mindarku raczej.. chyba ze ktos potrafi to zinterpretowac ale nie widze sensu skoro wystarczy spojrzec na to co przedstawilem powyzej.
Kopie juz troche czasu i wiem o co kaman, jak ktos nei wierzy to niech sobie zapisuje wyniki bez ampow a potem z ampami. Tzn zapisze sobie jakie znajdue TT np. Smalli czy poorow itp.. bez ampow ... a potem z ampami... a teorie ze sie rzadziej znajdue zloze z ampem i inne ***** to tylko sciema i sa wywolane tym ze ludzie traca na ampacha potem pier..dola niewiadomo co

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 21:28 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Kurt, szkoda ze nie przeczytales wczesnieszych , moze chociaz moja zobacz ;)

Do pana co zakladal temat mam mala tylko rade, taniej o wiele bedzie jesli bedziesz zloza wydobywal maszynka z TT, jest moze wolniejsza ale o niebo ekonomiczniejsza , kolejna sprawa lepsza od tego ore findera bedzie jesli bedziesz uzywal 210 albo 211 . To sa dobre toolsy do skilowania, Ziplexy ( te tanie z serii 15,20 ) moze i maja lepsze glebokosic ale zuzycie maja wieksze o 1 pec /bombe . Przy czestym kopaniu jest to odczuwalne . A co do kopania na ampach to tez osobiscie bym ci odradzal, do czasu az poznasz miejsca gdzie co kopiesz, aby fektywnie wykorzystywac te ampy, lepiej chyba znalesc powiekszone zloze np . Narcanisum nizeli lysta ...

To chyba tyle .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 22:01 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2008
Jeżeli do wydobywania lepsza jest maszynka z TT to mam pytanko co daje/oznacza Excavation efficiency??

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Maj 2008, 22:21 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Soltys, swego czasu duzo biegałem po CND z ampami no i ostatnio też kilka zuzylem... i tak jestem minerem ;]

Ja tam dalej trzymam się swojej teorii bo nigdy z OA 101 nie znalazłem tiny, a ze 103 znajduje mediumy <czyli smalle> ;p

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Maj 2008, 00:52 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: dmochu
Wedlug mnie przy ampach liczy sie efficiency(czy jak tam sie to pisze) podzial ampow jest inny dla ore i enamtter np wedlug eff. amp do enmatter 102 jest odpowiednikiem 101 do ore, odpowiednikiem ma105 jest oa103. Nie mam pojecia dlaczego zrobili ampy do enmatter posrednie czy tez dlaczego nie zrobili ich odpowiednikow do ore ale sa takie. Uzywajac ampa do ore zauwazylem ze zloza byly wyzsze mniej wiecej o wartosc koncowa nr ampa czyli 101 dawal wiecej o 1 itd. Co do enmater no coz tu jest ciezko powiedziec i jeszcze ciezej zauwazyc roznice w wielkosci zloza z ampem i bez. kiedys mozna bylo to sprawdzic(ale ja nigdy tego nie zrobilem :( ) bo zloze bylo twoje tzn dostawales kartke czyli deda jak doszedles po sygnale do zloza, mogly 2 osoby namierzyc to samo zloze i wtedy ten z wyzszym agi mial pierwszenstwo ;) pamietam jak kumpel szukal z ampem (zaraz po tym jak sie pokazaly) z ampem nic bez ampa cos. Wiec co te ampy daja tak naprawde tylko MA wie.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 53 gości

Panel
Skocz do: