Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Mar 2008, 01:22 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 145
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
Trochę poszperałem w entropedii (http://www.entropedia.info/Page.aspx?page=armor+decay) o oto co sobie wykalkulowałem :
Weźmy sobie jako przykład rascala i predatora oraz moba rodzaju impact/cut (argo, molisk).
Oba armory pochłaniają dokładnie po 20 punktów damage. Dorzućmy do tego platingi 2A dla polepszenia ekonomii.
Do zabawy potrzebne sÄ… nam 2 wzory.
Dla armorów i platingów unlimited :
Kod:
Decay = (0.003 x dmg^1.75 + 0.05 x dmg) x (1 - Durability/100000)

Oraz dla armorów (L) :
Kod:
Decay = [0.0015 x (3-Durability/10000) x dmg^1.75 + 0.05 x dmg]x (1 - Durability/100000)

Po podstawieniu parametrów otrzymujemy decay:
rascal = 2,051877301
predator = 1,800704452
Po podzieleniu wychodzi nam, że zestaw z predatorem jest ok. 14% bardziej ekonomiczny od rascala. Cena większości części predatora na dzień dzisiejszy nie przekracza 115% a niektóre elementy można dostać za 105%.
Wnisek jest prosty, słabsze zbroje (L) są już na tyle konkurencyjne, że warto się na nie przesiadać i nie tylko ze względów estetycznych :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Mar 2008, 09:30 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
witam,

polując ostatnio zauważyłem, że decay armora stanowi 1,5-4,5% kosztów.
4,5% kiedy poluje się na głupa => wbieganie w spawny, bicie za cięzkich mobów na swoje evade
1,5% kiedy sie spokojnie puluje mobki jeden za drugim.

Podstawa obliczeń
ok 20runów po 250ped amma
Breer p5a+a106 (ew. H400+a106)
max decay: 15ped
min decay: 5ped
mob: atrax young-domi (głównie mature-provider).

zwracam uwagę, że tłuczenie z mikro giwerek skutkuje tym że tracimy więcej kasy na decayu armora/fapa oraz na regeneracji moba.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Mar 2008, 19:39 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Society: Kingsajz
Nick w grze: Northberg
Jest jeszcze jedna rzecz, na która warto zwrócić uwagę. Pochłonięcie decau przez armor jest tańsze od fapowania. Niby banalne, ale spójrzcie na przykładzie:

Standardowy zestaw na mrówki:
Ghost + 5B + ek2600
vs.
Spartacus (L) + 5B + t15

Załóżmy, że bijemy Weaka, w Ghoscie maksymalny dostaniemy max 70dmg w Spartacusie 22,4. Różnica wynosi więc 47,6 - którą musimy wyfapować. Koszt wyleczenia 1HP przez ek2600 to 0,21pec. Czyli: 47,6 * 0,21 = 10,2pec które należy dodać do decayu ghosta przy wyliczaniu całkowitych kosztów armora i fapa w stosunku do spartacusa. Mamy więc:

Decay Ghosta i fapa: 3,751 + 10,2 = 13,951 (pec)
Decay Spartacusa: 8,308 pec

Procentowo różnica wynosi: 59,5% czyli tyle można dać by wyszło nam na to samo :) I to przy założeniu, że leczymy zawsze max, nie wliczając oszczędności z powodu używania bardziej ekonomicznego fapa oraz oszczędności na decayu związanym z szybszym zabijaniem moba.
Na mocniejszych maturity wychodzi jeszcze lepiej, ale cóż, póki co i tak za tą cenę nie idzie kupić tego armora, więc trzeba czekać :P. Póki co warto poeksperymentować z tańszymi armorami, być może są już teraz zestawy które warto stosować :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Mar 2008, 20:18 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
bede czytal ten temat regularnie, zatem panowie ekonmisci wrzucajcie tu wasze wylicznia!

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 08:45 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: FoFW
Warto też zaznaczyć że pedy pochłonięte przez decay armora przepadają bez śladu, natomiast te pochłonięte przez dacay fapa odkładają się, przynajmniej w części, w skillach.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 09:43 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
wasooth napisał(a):
Warto też zaznaczyć że pedy pochłonięte przez decay armora przepadają bez śladu, natomiast te pochłonięte przez dacay fapa odkładają się, przynajmniej w części, w skillach.

+rep 8)
i tak działa całe EU ale do pewnego momentu. Jeśli masz skile warte 20k ped to mozesz pokusiś się o ich sprzedaż. Co innego gdy są warte 200k ped ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 11:05 
Green
Dołączenie:
Styczeń 2008
Tak czy siak "Elki" są dużo ładniejsze niż zwykłe armory. Warto je nosić choćby dla ulepszenia wyglądu avatara.

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 11:39 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Christoforos napisał(a):
Tak czy siak "Elki" są dużo ładniejsze niż zwykłe armory. Warto je nosić choćby dla ulepszenia wyglądu avatara.

Pozdrawiam.

No to Elka siÄ™ ucieszy :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 12:14 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Nick w grze: Northberg
wasooth napisał(a):

Z tego co mi wiadomo, skille defensywne rosną w zależności od decayu armora, a więc wymieniamy tylko jeden skill na drugi :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 12:23 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Cytuj:
skille defensywne rosną w zależności od decayu armora

...chcesz powiedzieć, że będą rosły bardziej kiedy będę stał przed snablami w shadole nie goblinie, czy może kiedy w tym shadole (a może i nawet goblinie) będę stał przed hogglo??

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 15:16 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Christoforos napisał(a):

Pozdrawiam.

Kwestia gustu, dla mnie sa beznadziejne.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 15:30 
Green
Dołączenie:
Styczeń 2008
Cytuj:
Kwestia gustu, dla mnie sa beznadziejne.

Jak dla mnie Infiltrator i Luna są wręcz genialne.

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 15:54 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
misko napisał(a):
Christoforos napisał(a):
Pozdrawiam.

No to Elka siÄ™ ucieszy :)

Hehe :P Dla mnie wyglad eLek tez jest beznadziejny.. pstrokate, ''napompowane'',straszny kicz ;d
Stare armory rzadzily :roll: Ale pewnie Christoforos ich nawet nie widzial ;)

A co do tematu, to Norbi chyba zle sie wyrazil - chodzilo o to,ze skille rosna szybciej od hitow mocniejszych mobow (takie tez trafiaja nas czesciej) niz od slabszych.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 16:13 
Green
Dołączenie:
Styczeń 2008
Cytuj:
Ale pewnie Christoforos ich nawet nie widzial

Widział, widział. I to nie tylko na screenach i filmikach :wink:

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 16:17 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Elanor napisał(a):
... chodzilo o to,ze skille rosna szybciej od hitow mocniejszych mobow (takie tez trafiaja nas czesciej) niz od slabszych.

hmm a mi sie wydaje że słabe moby częściejj trafiaja niż silne

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 16:37 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Niee, tez w sumie zle uogolnilam: to zalezy od moba, i od jego maturity. Np. snable trafiaja rzadko, ale sa tez mocne moby, ktore trafiaja rzadko. Zreszta.. to i tak nie jest temat dyskusji :D W kazdym razie, wspomniane snable przy porzadnym evade praktycznie nas nei trafiaja i malo skilli na nich rosnie, oc innego z takimi hogglo.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 16:37 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 145
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
Lu_NiX napisał(a):
Elanor napisał(a):
... chodzilo o to,ze skille rosna szybciej od hitow mocniejszych mobow (takie tez trafiaja nas czesciej) niz od slabszych.

hmm a mi sie wydaje że słabe moby częściejj trafiaja niż silne

Częściej trafiają tyle te moby które częściej atakują (hogglo, aurli, cornoanterion). Ilość hp raczej nie ma tu nic do rzeczy.

Na temat evade tutaj jest fajne opracowanie : http://www.entropedia.info/Info.aspx?chart=Activity&id=11
Widać między innymi, że skillowanie evadera ponad 25 level ma znikomy wpływ trafienia a na pewno nieproporcjonalny do kosztów skilla.

Co do wyglądu to oczywiście kwestia gustu, ale mnie po 1,5 roku grania w takich samych armorach spodobała się mała odmiana z "napompowanymi" zbrojami :) Fajnie jest się czymś wyróżnić jak dookoła dziesiątki ludzi w tych samych, nudnych ghostach.
W następnych VU powinny wypadać unlimited BP na L-armory, wtedy wszystko się rozkręci i ceny będą bardziej konkurencyjne.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 16:43 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
hmm na mermothah mialem czesto tak że alpha nie mogla mnie wogóle trafić (a jak trafiała to za 70HP) a od old trafiała połowe strzałów (po 1HP). Ale to była dano temu :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 16:51 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 121
wasooth napisał(a):
Cytuj:
skille defensywne rosną w zależności od decayu armora

...chcesz powiedzieć, że będą rosły bardziej kiedy będę stał przed snablami w shadole nie goblinie, czy może kiedy w tym shadole (a może i nawet goblinie) będę stał przed hogglo??

Bedzie ci szybciej rosło evade na hoggolo stojąc w Shadow +5B niz w Goblinie+5B
Dlaczego? Ponieważ:

Od hoga Y w goblinie dostaniesz 55,8 dmg, decay armora przy tym trafieniu to 3,336peca
Od hoga Y w Shadow dostaniesz 1,0 dmg, decay armora przy tym trafieniu to 13,763 peca

Decay armora przy shadow jest większy ponad 4 krotnie ale tez więcej chroni, czesc decaya zamieniana jest na skille, im on jest wiekszy tym wiecej skilla

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 17:29 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Nieprecyzyjnie napisałem - chodziło mi o fakt że raczej defensywne skille przyrastają "lepiej" przy mocnych trafieniach - to czy masz bardzo decayną zbroję żeby przeżyć taki hit czy wysokie hp nie zmienia faktu, toteż raczej obstawał bym przy teorii, że kasa na decay armora przepada bezpowrotnie. W innym przypadku overprotecting byłby niezłym biznesem. Ale oczywiście testów żadnych nie robiłem, toteż nie experce.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 21:08 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2008
Przy waszych rozwazaniach mam wrazenie ze pomijacie jedna rzecz, zniszczona zbroja chroni gorzej niz w pelni naprawiona, a co za tym idzie zuzyta Lka nie jest juz wcale taka fajna...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Mar 2008, 21:15 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Miz'ri napisał(a):
Przy waszych rozwazaniach mam wrazenie ze pomijacie jedna rzecz, zniszczona zbroja chroni gorzej niz w pelni naprawiona, a co za tym idzie zuzyta Lka nie jest juz wcale taka fajna...

Zbroje L daja zawsze jednakowa ochrone niezaleznie od stopnia zuzycia.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 215 gości

Panel
Skocz do: