Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 21 Sty 2007, 21:14 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
HP: 155
Society: *****
Nick w grze: Aster Marchant WhiteMoon
Jako że mój mail z wątku http://www.entropiauniverse.pl/viewtopic.php?t=3008 został wycięty z sugestią admina aby stworzyć osobny wątek, to niniejszym czynię to i wklejam CAŁY mój post ponownie, jako że uważam iż pewne osoby trzeba jednak "wyprostować" a poza tym post nie narusza regulaminu w żadnym punkcie.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

RafiS, Loss_AdKos, Level: jak was czytam to już nie wiem czy sobie jaja robicie chcąc Ducha zdenerwować czy też naprawdę tak uważacie ...

To że MA nie stworzyło systemu zabezpieczającego od strony technicznej pożyczania przedmiotu to nie znaczy że nie obowiązują odpowiednie przepisy prawne i zasady moralne.
Art. 718. § 1. k.c. precyzyjnie definuje nawet jakie TT powinien mieć zwracany przedmiot użyczenia. Oczywiście w tym przypadku mają zastosowanie szwedzkie uregulowania prawne, ale nie sądzę aby odbiegały one znacznie od polskich (przynajmniej dopóki PiS jeszcze przy k.c. nie grzebał ;) )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jednocześnie w związku ze sporymi utrudnieniami w korzystaniu z forum (brak możliwości łączenia się przez proxy) a także w związku ze zbyt (moim skromnym zdaniem) rozbudowaną funkcjonalnością cenzorską, kończę swoją działalność na niniejszym forum (co nie oznacza że przestaję grać :D )

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Sty 2007, 21:16 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 0
Traktuje zalozenie tego tematu jako kontynuacja watku Ducha. Dosc kontrowersyjnego z punktu widzenia obu stron. Chce sie wypowiedziec tylko w sprawie mojego spojrzenia na caly ten temat , a nie jako konkretny przypadek z Voicem.

Nie dam sie wciagnac w kolejna szarpanine i koncze tym postem wypowiedz w tym temacie . Co do technicznego spojrzenia z punktu widzenia MA to wlasnie opracowali caly system przekazywania przedmiotu nader swiadomie, 3 krotnie nalezy sie zgodzic przekazujac jakikolwiek przedmiot :
- trzeba go polozyc w okienku
- trzeba wcisnac "confirm"
-i na koncu zaakceptowac cala transakcje.
Dla mnie tylko ktos malo poczytalny nie zrozumie co robil .
Zostalem oscamowany jakies rok temu na trade bugu , sprawe zglosilem do MA , dokladnie wszystko opisalem. Przeczesali logi i mialem zwrot kosztow jakie przy tym stracilem .
Jesli MA ma w tym swoj blad to go naprawiaja, inaczej sprawa wyglada przy "pozyczaniu".
Osobiscie nie spotkalem sie jeszcze z gra mmorpg, fantasy, czy cokolwiek inneog gdzie wystepowaloby cos podobnego do pozyczania - prosze o poprawienie mnie jesli sie myle.
Co do wyludzania - no coz to jest bazowanie na czyjejs glupocie i nie mozna tego brac do jednej paki z kradzieza ktorej nie mozna przeprowadzic w klasyczny sposob w PE.

p.s. nie robilem sobie zartow w poprzednim poscie , po prostu patzre na sprawe bez zbednego podniecania sie , tak jak powinno sie na to patzrec. Za bardzo uruchamiacie emocje podchodzac do sprawy. osobiscie 200 razy bym przemyslal sprawe zanim dalbym komukolwiek przedmiot wart 5 tys USD . Sa osoby w grze ktore przezemnie przekladaly itemy na inne postacie o wiele wieksza wartosc ale to juz jest indywidualna sprawa, tez moglem zatrzymac dla siebie ;)

p.s.2 Nie pierwszy raz spotykam sie z naprawde obiektywnym podejsciem do sprawy ze strony obslugi forum i chyba nalezy sie im pochwala .

pozdro.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Sty 2007, 21:55 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Society: Poltropia
Nick w grze: Loss_AdKos
aster, moje zdanie jest takie jak Rafisa , nic dodać nic ująć .
Też nie żartowałem . Dla mnie sprawa jest oczywista jesli coś "dajesz" musisz się liczyć z tym że już tego w pe nie zobaczysz . Jakis miesiac temu pozyczylem pewnemu polakowi pare ped , tydzien po tym zniknął i sie wiecej nie pokazał. Dziwne bym go teraz ścigał jeśli sam świadomie "dałem" mu te pedy.

Pozdrawiam i nie ekscytujcie się za bardzo tym tematem. Eula wyraźnie mówi "co jest czym".

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Sty 2007, 21:58 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Racje macie. Ale chamstwo i wykorzystanie "dobrych zamiarów" <czyli pożyczki> zeby się wzbogacić jest po prostu... No nic tylko po ryju wystrzelać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Sty 2007, 22:14 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
Popieram Rafisa, przestańcie sie jarać byle czym, trade jest tak zorganizowane że o pomyłce nie może być mowy, albo ktoś ma nierówno pod sufitem albo 2 promile we krwi by dac coś czego sie dać nie chce. Też zostałem wyruchany na 1.5k ped przez jednego polaczka ale to były moje poczatki gry, zlekcewazyłem pewne sygnały i dostałem za swoje, wole raz stracic 1.5k niz drugi raz 20k i tyle, mimo że szkoda mi było to nauczkę dostałem.

Co do chamstwa i oszukiwania, czy w Eu czy w RL jeden wacek, można komuś ufać i sie zawieść, dla mnie nic nadzwyczajnego że to sie zdażyło w EU.

Pamietam kiedyś sytuacje z Mutakiem. chciałem pożyczyć jego sławetną giwerkę i nie dał mi dopóki mu nie dałem zastawu itemków = wartości jego guna i to chyba na tym polega, po 1. dobry zwyczaj nie pożyczaj a po 2. jak juz taka sytuacja ma miejsce zabezpiecz sie porządnie.

Co do norm moralnych, Aster zauważ że co innego we łbie ma ktoś over 25y a co innego under 15. Generalnie jestem zwolennikiem pożyczki tylko w obrębie socu memberom grającym dość długo a nie 3 miesiące.
Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Sty 2007, 22:42 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 114
Society: Merchants of Entropia Universe
Nick w grze: Stefan moon Mapa
czy wy ludzie nie odróżniacie pożyczki od darwizny?

Profil Offline
PostWysłany: 21 Sty 2007, 22:53 
RafiS dobrze napisał a wy nie rozumiecie i tyle...kradzież w sensie ja podchodzę biorę ci coś...okradam twój dom/apartament...storage...

Kradzieżą nie do końca jest zatrzymanie sobie itemu, który ktoś nam dał poprzez trade w pełni świadom konsekwencji...gość dostał ten item od innego...który bierze odpowiedzialność za to co robi...a to że gość sobie to zatrzymał raczej nazywa się przywłaszczeniem cudzej własności...eh

Kwestie moralne pomijam bo każdy ma swoje sumienie, jedni po czymś takim mają wyrzuty...inni nie są do tego zdolni (jak ja) a innych to nie rusza i do takich należałby Vince.

Czytajcie ze zrozumieniem lolq.

Nie podano
PostWysłany: 21 Sty 2007, 23:40 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Co do propozycji aster traktowania tego prawem PL, to chyba odpada - w EULA jest napisane, że wszystkie przedmioty są własnością MA, po prostu Vince to świnia, trzeba przestrzegać innych graczy i to wszystko.

A bardziej ogólnie:
Dużo ciekawych rozważań filozoficzno/prawniczo/etycznych można by tu przeprowadzić, np:
-czy bad guy w grze to bad guy w realu?? (wielu normalnych ludzi w grach lubi się wcielać w postaci dostać kontrowersyjne, morderców/mafiozów....),
-kto powinien się zajmować 'przestępstwami' popełnionymi w grze(czyli nie chodzi np o kradzież konta - to jest rzecz w realu):
--MA? (czasem ściga, czasem stoją na stanowisku że to do nich nie należy),
--organa ścigania z reala (to by było ciekawe:)))),
--MA powinna stworzyć mechanizmy umożliwiające ściganie tego w grze przez graczy (to mi najbardziej pasuje), oczywiście wtedy kary też mogłyby być wymierzane tylko w grze.
-co to jest przestępstwo w grze?
--tylko to co podane w EULA? (bardzo mętnie),
--czy gracze mogli by dodawać własne prawa,
--kto powinien rozstrzygać?

Ogólnie mamy już Real Cash Economy, to może by jeszcze jakiś Virutal Law wprowadzić :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 05:18 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Co do samej klasyfikacji tego co zrobił Vince Level ma rację - było to przywłaszczenie nie kradzież. Więcej w linkach:

http://e-prawnik.pl/prawo/data.php/dHlw ... Imdj0xMjg1
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kradzie%C5%BC
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyw%C5%82aszczenie

A jak komuś nie chce się czytać, to esencją są zdania:

Cytuj:
"Wymóg dokonania zaboru oznacza, że nie jest możliwa kradzież rzeczy znalezionej przez sprawcę lub jemu powierzonej. Nie wyklucza to odpowiedzialności za inne przestępstwo, a mianowicie za przywłaszczenie."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekst poniżej jest długi i nie dotyczący bezpośrednio tematu. Jeśli nie masz ochoty na dłuższą lekturę lub/i męczą cię posty dłuższe niż 2 zdania i/lub masz problem ze zrozumieniem takich postów - odpuść sobie poniższy tekst.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(warning: wszędzie tam, gdzie stawiam jakąś tezę należy wstawić zwrot "wg mnie". Głupio by wyglądał ten post gdybym pisał ten zwrot w co drugim zdaniu, więc po prostu przyjmijmy że tam są ;))

Cytuj:
-czy bad guy w grze to bad guy w realu?? (wielu normalnych ludzi w grach lubi się wcielać w postaci dostać kontrowersyjne, morderców/mafiozów....),

Należy w tym przypadku rozgraniczyć czy mówimy o grze w trybie single, czy o multi (zwłaszcza mmorpgi i na nich się skupię - w innych grach multi sprawa wygląda inaczej). W singlu wcielanie się w złą postać wynika albo z konwencji gry (np seria GTA) albo jest sposobem na przejście gry (wiele RPG). Nie ma tu problemu - jest to niejako podpakowany film w którym mamy wpływ na to co się dzieje*.
Jeśli chodzi o mmorpgi tu sprawa wygląda inaczej. Zakładam, że każdy bawiący się w ten tryb gry ma świadomość, że inni uczestnicy gry to żywe osoby. Zła postać w mmorpgach to najprościej ujmując postać, która robi krzywdę innym graczom (i nie mam tu na myśli walk pvp o których za chwilę). Jeśli komuś, kto ma świadomość, że robi krzywdę drugiemu człowiekowi, sprawia to przyjemność, to w realu gdyby był równie anonimowy jak w necie najprawdopodobniej robiłby to samo (albo robi). W wielu mmorpgach istnieje możliwość wybrania "złej strony" i walk pvp z "dobrą" - wszystko jest ok, jeśli walczące ze sobą osoby/strony godzą się na to (tak jest np w multi FPS). Jest to wtedy rodzaj wirtualnego sportu i nikomu krzywda się nie dzieje, bo każdy wie na co się decyduje. Inaczej ma się sprawa gdy jeden gracz robi w grze krzywdę osobie która wcale nie ma to ochoty. Różnica między pvp a pvplayer-który-tego-nie-chce jest taka, jak pomiędzy walką 2 bokserów na ringu a pobiciem przechodnia przez dresa. Można powiedzieć: "hej, ale przecież on decydując się na tą grę, musiał mieć świadomość, że będą w tej grze ludzie którzy mogą mu zrobić krzywdę" . Jasne, ja też wychodząc wieczorem na ulicę mam świadomość że jakiś psychol może mnie zaatakować. Ale czy to go usprawiedliwia i czy można powiedzieć, że z psychiką ma on wszystko w porządku?
Nie twierdzę, że ludzie którzy w mmorpgach znajdują przyjemność w krzywdzeniu innych graczy są psycholami - każdy ma w podświadomości brudy które w ten czy inny sposób dają o sobie znać i jest to normalne. Natomiast poważne problemy z psychiką mają ludzie którzy dla osiągnięcia własnych korzyści w grze korzystają z czegoś ponad to, co oferuje gra - z oszustwa.
UE nie daje możliwości wybrania "złej drogi" tak jak wiele innych mmorpgów. Można oczywiście stać się namiastką złej postacią siedząc w strefie pvp i strzelając do każdego przechodzącego obok (tu do zastanowienia: kim najprawdopodobniej jest w realu avatar który potrafi przetracić kupe kasy siedząc na oil rigu i strzelając do każdej pomarańczki która się nawinie? :P ).
Prawdziwe złe postacie w EU to wszelkiej maści scamerzy, oszuści i naciągacze, którzy mają świadomość, że mogą na tym zarobić realne pieniądze. Tam gdzie wchodzą one w grę, oszustwo staje się czymś więcej niż tylko głupim wybrykiem zakompleksionego dzieciaka który chce mieć uber item w Tibii. Oszukanie kogoś w celu zdobycia realnych pieniędzy jest zwykłym przestępstwem i niemożliwym jest, żeby ktoś taki był "bad guyem" jedynie w grze, a w realu "good guyem". Taki człowiek oszukałby cię na pieniądze również w realu jeśli tylko byś mu na to pozwolił i nigdy w życiu nie zaufałbym komuś, kto w realu sprawia wrażenie normalnego a w EU jest oszustem.
Należy zadać sobie na koniec pytanie - w jaki sposób oszust może zamienić PEDy na realną gotówkę (a tym samym mieć motywację, żeby oszukiwać dalej)? Jeśli założył konto na normalne dane to zapewne wypłaci te pieniądze normalnie, ale jeżeli założył konto tylko z myślą o scamowaniu (bo konto prawdziwe zostało spalone np ujawnieniem scamera), to jedynym sposobem jest sprzedaż tych PEDów innym graczom. Osobiście nigdy nie kupiłbym pedów od innego gracza jeśli nie miałbym 100% pewności, że nie pochodzą one z oszustwa....

*Oczywiście problem występuje gdy ktoś w bardzo młodym wieku wciela się w grze w złe charaktery. Jeśli przekaz: "poprzez czynienie zła można osiągnąć cel" trafi na młody, podatny grunt, to jest spora szansa, że utrwali się na nim (ten przekaz może pójść także poprzez książki i filmy).

P.S Nie wiem co mnie naszło, żeby płodzić takie teksty o 5.AM w poniedziałek, no ale cóż, jak już pisałem każdy ma jakieś brudy w podświadomości ;p

Profil Offline
PostWysłany: 22 Sty 2007, 05:41 
Dobrze i mądrze napisałeś +rep:)

JA grać skończyłem wiec spać idę lol.

Jak zobacze rano (tj 14-15) że ktoś ma "ale" do jego posta to nie wiem już nic:D

Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 05:58 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Heh, nie spodziewałem się o tej porze odpowiedzi :mrgreen:
A co do "ale", to mam nadzieję, że ktoś będzie jakieś miał - inaczej dyskusja umrze śmiercią naturalną :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 06:43 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Skanerin napisał(a):
Co do samej klasyfikacji tego co zrobił Vince Level ma rację - było to przywłaszczenie nie kradzież.

Oba czyny mają ten sam ciężar gatunkowy, i oba podlegają karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

Osoba która dopuściła się przywłaszczenia nie jest "przywłaszczycielem" czy też "kradzieżcą" ale złodziejem.

Ja nie użyłem terminu kradzież, ja zaprotestowałem przeciwko nazywania przywłaszczenia darowizną, przez 3 kolejne osoby.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 06:47 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Tak szczerze to dałem to linki bo sam miałem wątpliwości czy przywłaszczenie i kradzież to nie jedno i to samo. Sprawdziłem, i okazało się, że byłem w błędzie. Pomyślałem, że nie tylko ja mogę mieć wątpliwości, więc wrzuciłem linki - w celach informacyjnych, nie jako argument w dyskusji ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 07:38 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Skanerin napisał(a):
Dlugi tekst, cytat tylko daje, żeby było jasne do jakiej wypowiedzi nawiązuję

Długość tekstu trochę świadczy o tym, że jednak jest problem z jasnym określeniem, kiedy 'złe' zachowanie w grze jest faktycznie złym zachowaniem. Przykłady:
- jesteś na PvP3 i masz towerka :), towerka w dzień się nie wykopie, więc musisz przyjść na następny dzień po urobek (ztcw, ja jeszcze nie mialem), no a na następny dzień już czai się na ciebie bad guy, jak tylko wykopiesz zabija cię i zgarnia loot. Tu chyba nie ma wątpliwości że to fair.
- jesteś na zwyklym PvP, masz na radarze spaceshipa, chwalisz się na czacie, ktoś cię zabija i sam zgarnia spaceshipa :) (sutacja faktycznie sie zdarzyła). Czy to fair? Przeciez to PvP więc trzeba się z tym liczyć.
- to samo co w pierwszym przykładzie tylko bad guy oferuje ci 'ochronę': ty mu dajesz 500PED, a on cie obiecuje nie zabijać. No ale po wykopaniu wyrobku jednak cie zabija. I jak to zakwalifikować? Złamanie obietnicy? No a co to za bad guy w grze który nie umie skłamać. A jak umie kłamać to i scamować może.

Ogólnie ja tu nie widzę prostej/jasnej definicji, jak oddzielić moralność w grze od moralności w realu. Szczególnie jak gra zaczyna mieszać się z rzeczywistością. A w przypadku EU miesza się dzięki RCE, chociaż z drugiej strony każdy MMORPG ma jakieś mniej lub bardziej oficjalne RCE, więc EU zbytnio się nie wyróżnia.[/i]

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 08:03 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
misko napisał(a):
Ogólnie ja tu nie widzę prostej/jasnej definicji, jak oddzielić moralność w grze od moralności w realu.

Ja w mmorpgach (w realu w sumie też) kieruje się prostą zasadą - "Nie rób drugiemu co tobie niemiłe". Niby banał, ale dzięki temu mogę codziennie spoglądać w lustro bez grymasu obrzydzenia :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 09:17 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Skanerin napisał(a):
Ja w mmorpgach (w realu w sumie też) kieruje się prostą zasadą - "Nie rób drugiemu co tobie niemiłe". Niby banał, ale dzięki temu mogę codziennie spoglądać w lustro bez grymasu obrzydzenia :)

Jasne, ale to oznacza, że już nie można być bad guyem w grze.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 09:55 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
przede wszystkim uważam, że piszecie rzeczy niesamowite
trudno mi w to uwierzyć, że tak sprawe stawiacie.

posłużę się przykładem dedykowanym do Rafisa:

Załóżmy hipotetycznie, że Rafis ma do sprzedania PEDy i ja chcę je kupić.
Negocjujemy cenę i ustalamy (umawiamy się), że Rafis da mi PEDy a ja mu przeleje kasę następnego dnia.
Po otrzymaniu PEDów informuję Rafisa, że nie zapłacę za PEDy, ponieważ sądzę, że mi je dał. Wysuwam tutaj argument, że Rafis był świadomy transakcji, wcisnął 'Confirm' w trade window dobrowolnie, itd itp...
Za nic mam to, że wcześniej zobowiązałem się ustnie, że kase za PEDy przeleje.

Czy wg Ciebie Rafis, jestem oszustem czy nie?
Czy masz prawo ubiegać się o zapłatę czy nie?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 10:53 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Chudy wspomnial wczesniej o pozyczeniu od XII jakiejs uber giwery. I tu zaczal dzialac u jednego i drugiego pana rozsadek, pomimo ze oba avatary sie znaja, POZYCZENIE jak to opisal Chudy odbylo sie w normalny sposob tak jak sie powinno pozyczac item( uber item zaznaczam ) - czyli dostal rownowartosc ceny rynkowej za pozyczany item !! Dlaczego w ten sposob osoba ktora chce cos pozyczyc nie jest w stanie zabezpieczyc chociazby swojej czarnej strony ??
Takie pozyczanie rozwiazuje problem niemal w 100 % . Bo nie sadze ze dajac rownowartosc ceny rynkowej za dany przedmiot odrazu bedzie sie chcialo go zatrzymac na zawsze .

Aster : co do przywlaszczen, nie mozna mowic o przywlaszczeniu jesli avatar przekazuje drugiemu swiadomie pewne przedmioty. Przywlaszczenie to zwykly termin adwokacki zastepujacy slowo kradziez ;) Tak dla zlagodzenia zlego czynu nic wiecej.

moon: pedy przekazuje wielu osobom podczas sprzedawania ale tylko w 2 przypadkach:
- albo wczesniej odemnie juz ktos kupowal
- albo ma znajomego gracza ktory jest w stanie za niego poswiadczyc o jego uczciwosci

przekazalem bardzo wielu osobom pedy zanim wplynela mi kasa na konto , 1 ( jeden) raz tylko sie pomylilem , byla to slawna juz postac z panem WERTem, co bardziej wtejemniczenie wiedza co ten avat potrafil robic, bazujac na tym ze ma wysokie skile, jest czlonkiem jednego z lepszych socow oszukal takze wiele polskich i zagranicznych graczy. Ale nie mozna takze w tym przypadku mowic o kradziezy, bo bazowal na wlasnie naszej glupocie i latwowiernosci.

p.s. moglby ktos podpiac ankiete do tego tematu , bo az jestem ciekaw jak przedstawiaja sie procentowo udzialy w poszczegolnych stronach tego konfliktu " czy mozna ukrasc itemy w PE czy nie mozna"

Ostatnio edytowany przez RafiS, 22 Sty 2007, 11:09, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 11:07 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
transakcja z pedami jest załóżeniem hipotetycznym
proszę tylko o ustosunkowanie się do moich pytań

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 11:15 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
moon: odpowiedz jest twierdzaca ze jest to z punktu widzenia prawnego zwykle przekazanie kasy -zadna kradziez , tak jak pisalem wczesniej.Czy mam prawo sie ubiegac o zwrot ? Pytanie gdzie ? bo MA nie jest pomocne w sprzedazy pedow ;) Jedynie co moglbym zrobic to osobiscie odwiedzic cie w domu , a jak to juz moja sprawa ;) Bylem juz o krok od wizyty u jednego pana o ktorym wspominam w poprzednim poscie .
pozdro.
p.s.
Nie mialem cale szczescie tak przykrego wiecej doswiadczenia jak to mialo miejsce raz, przekazane itemy na terazniejsze czasy wraz z pedami siegalyby okolo 13 k ped . Takze nei dziw sie ze za ta kasa zadalem sobie taki trud i odnalazlem tego pana w realnym swiecie :)Sprawa skonczyla sie pozytywnie dla obu stron, ja odyskalem itemy/pedy w zamian pozostawilem go w nienaruszonym stanie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 11:45 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
Mysle że decydujące znaczenie ma umowa (nawet ustna), skoro ktoś umówił się na porzyczke to jeśli druga osoba nie oddaje tego to to jest przywłaszczenie a nie żadna darowizna. Zgadzam się z Aster i dziwi mnie podejście wiekszości osób :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 12:43 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Jest jeszcze jeden malutki problem:

W EU jestem Okta (pełne "Arko Okta Kot") zamieszkały w... gdzieś na Eudorii, lat ok.6 mies. (czyli jeszcze nie umiem mówić i pisać i nie mam pełnoletności), z "rodziny" Pszczoły...

A w RL jestem A........ K......., zam. w Ł...., ul. P........, lat 3X i tylko w RL mogę się umówić (umowa słowna)...

Wszystkie itemy są własnością MA. Ja wpłacam kaskę za możliwość kożystania z oprogramowania MA. MA może zażądać zwrotu wszystkich swoich itemów. Ja nie mogę zażądać zwrotu całej wpłaconej kasy (chyba, że MA samo naruszyło swoje "obietnice" czyli pozwoliło kożystać mi z oprogramowania niezgodnego ze specyfikacją - ale to na drodze reklamacji a potem co najwyżej sądowej jeśli jej nie uznają). Kasę mogę wypłacić prawie szybko i bezboleśnie jeśli MA uzna, że nie naruszyłem swojej deklaracji (czyli deklarowałem zachowywać się zgodnie z EULA) - jeśli ją naruszyłem to MA może zbanować mi konto ale nie może wsadzić mnie do więzienia ani dać mi BANA NA RL POSTAĆ.

pozdro

PS. W sumie to zastanawiające... hmmm... CZY KTOŚ UWAŻA SIĘ POKRZYWDZONY BO KOŻYSTA Z OPROGRAMOWANIA MA a MA nie wywiązuje się ze swoich deklaracji (dosłownie) ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 16:53 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
A ja ten temat ominę szerokim łukiem... czytam niektóre wypowiedzi z zażenowanie, co za hipokryzja i obłuda.

Wstyd Panowie szlachta.

Profil Offline
PostWysłany: 22 Sty 2007, 16:58 
znalazł sie ten moralny:D powiedz że zazdrościsz zę on ma 50k:D

Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 17:24 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
duch nazywasz obluda i hipokryzja surowe spojrzenie na problem bez podniecania sie to moge stanac na czele tych hipokrytow i obludnikow ktorzy nie podniecaja sie byle problemem, sam najwiecej jechales po Vincie prowadzac prywatna wojne krzyzowa , tak naprawde poslugujac sie informacjami z trzeciej reki, kto tu jest hipoklryta ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 18:43 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Zlodziej ZAWSZE pozostanie zlodziejem,chocby sie probowal wymigiwac nie wiadomo jak!
Wlasnie zostalam w realu orznieta na 50 zl, przez ta sama osobe 3ci raz ROFL, w sumie na 200 zl. Nie wiem czy to moja glupota czy kompletny brak przyzwitosci tej ***...

Gra jest jak real,jesli tu ktos upadnie nisko w realu bedzie tak samo,kiedy tylko nadarzy sie okazja..

Ech rzygac mi sie chce od tych wszystkich zlodziei,owocnej dyskusji.

Aha,Skanerin + rep :) prawdziwie Kingsajzowy post ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 20:49 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Miałem już się nie wypowiadać, ale jak czytam radosną pseudofachową twórczość RafiSa (cytat: "jest to z punktu widzenia prawnego zwykle przekazanie kasy - żadna kradziez") to jednak muszę coś napisać, bo cały czas dudni mi głowie brzydki dowcip o VI przykazaniu ;)

1. Konieczność zabezpieczania transakcji

80% firm na pewnym etapie rozwoju wykonuje usługę po czym wystawia fakturę z opóźnionym terminem płatności. Gdzie tu rozsądek? Gdzie tu zabezpieczenie ?
Dlaczego nie uznać w takim razie że jest to "zwykła darowizna usług" albo wręcz "dobrowolne niewolnictwo"
Po to jest właśnie coś takiego jak prawo (abstrakcyjnego dla niektórych) aby chronić jednostki słabsze.

2. "przywłaszczenie to termin adwokacki zastępujacy słowo kradzież"

Kradzież to czyn polegający na objęciu posiadania nad rzeczą którą zdobyło się w sposób niezgodny z prawem (np włamanie czy też rozbój)
Z przywłaszczeniem mamy do czynienia gdy złodziej po drodze był posiadaczem zależnym (czyli miał udostępniony przedmiot np zgodnie z umową użyczenia, najmu, użytkowania itp)

To nie są synonimy, mimo iż jak wspomniałem mają podobny ciężar gatunkowy i sankcje w k.k.

3. Eula to Eula tamto.

Eula nie kłóci się z obowiązującymi kodeksami prawnymi, wręcz nawiązuje do nich.
Ale to nie ma nic do rzeczy bo w przypadku egzekwowania prawa przez poszkodowanego
przed polskim sądem EULA nie będzie miała zastosowania.
To że MA jest posiadaczem samoistnym wszystkich przedmiotów definiuje EULA.
Ale gracz jest posiadaczem zależnym i ma prawo egzekwowania przywrócenia
swojego stanu posiadania w przypadku zaboru mienia przez osoby trzecie.

4. Ankieta "czy można ukraść itemy w PE czy nie można"

a może tak:

"Czy fakt użyczenia przedmiotu usprawiedliwia przywłaszczenie tegoż przed użyczeniobiorcę."
"Czy brak rozsądku użyczeniodawcy upoważnia użyczeniobiorcę do przywłaszczenia mienia"
"Czy brak istnienia funkcji 'pożycz' w grze sankcjonuje zabór mienia pod pozorem użyczenia"

5. Jak więc wyegzekwować prawo w przypadku od którego wywiązała się dyskusja?

a) Poszkodowany kontaktuje się z kancelarią, która pro publico bono zechce poprowadzić jego sprawę (jest to konieczne jako że ścieżka nie jest jeszcze przetarta a poza tym poszkodowany jest obcokrajowcem) - np tej, która lubi rozgłos medialny i za darmo prowadzi ostatnio głośną sprawę uznania transakcji z allegro jako wiążącej.
b) kancelaria przygotowuje materiał dowodowy i zgłasza do prokuratury informację o popełnieniu przestępstwa przez obywatela
polskiego (wraz z sugestią jakie kroki należy podjąć aby zebrać materiał dowodowy) i równolegle składa wniosek o ustalenie miejsca pobytu osoby której zamierza wytoczyć proces cywilny.
c) prokuratura (z pomocą kancelarii) wysyła wniosek do MA o udostępnienie IP oraz logów z rozmów szkodnika (chodzi o te logi które tworzą się lokalnie w katalogu z entropią i z całą pewnością równolegle na serwerze)
d) prokuratura wysyła analogiczny wniosek do administratora Entropiaforum.com gdzie widnieje oświadczenie złodzieja w jaki sposób przedmiot wszedł w jego posiadanie.
e) prokuratura zabezpiecza także IP sąsiada złodzieja (który także się ujawnił) i ustala jego tożsamość i adres
f) prokuratura wysyła analogiczny wniosek do administatora entropiauniverse.pl z prośbą o IP oraz wgląd w logi forum (ogłoszenie o "nielimitowanej liczbie pedów") co daje potrzebny dowód na Animus rem sibi habendi (acha, na wszelki wypadek IP sąsiada też się przyda)

MA z całą pewnością udzieli tych informacji, jako że już obecnie ma pewne problemy w związku z licznymi publikacjami związanymi z praniem brudnych pieniędzy poprzez EU.

Sprawa jest piękna medialnie (w końcu 15 tys to dla niektórych przyzwoita kwota), więc równocześnie sama kancelaria dba o to aby media ogólnopolskie wspomniały o tym (i kopię śle do MA aby przyśpieszyć niezbędną analizę logów)

Dlaczego więc od maja nic takiego się nie dzieje ???????????? Bo poszkodowany jest przekonany że polak=złodziej więc nie widzi szans na racjonalne zachowanie organów ścigania ... poza tym zapewne jest przekonany że Polska to jakiś kraj w Afryce środkowej albo republika zakaukaska.

dziękuję za uwagę

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 21:01 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Aster ciagle piszesz o poszkodowanym , ciekawe dlaczego on sie jeszcze nie wypowiedzial... ja wiem dlaczego bo ma to gleboko w d u p i e . tak samo jak twoje madrosci pseudo prawne - bajki o karach pozbawienia wolnosci - nacpales sie czegos czy wachasz cos ?? Kazdy doskonale wie ze nie odzyska tych itemow . Jesli MA twierdzi ze nie doszlo do zlamania EULA to tak jest faktycznie i mozesz ich po jajkach pogilac co najwyzej. To na tyle .
A z tym przykazaniem to lepiej przemysl to glebiej , bo ciekaw jestem czy bys mi to w oczy powiedzial ...

Nie obrazalem nikogo i nie mam takiego zamiaru. Fakty mowia za siebie , takze jestem zdania ze ZLODZIEJ jest zlodziejem w kazdym przypadku jak na to spojrzec z ludzkiego punktu widzenia . Ale nie ma mozliwosci innej jak regulamin MA do wyjasnienia takich sporow i on mowi jasno ze nie bylo naruszenia regulaminu .

P.S> Aster a moze jak jestes taki kozak obeznany w prawie to moze wez sprawe we wlasne rece i scignij tego Vinca co ? zobaczymy czy tylko potrafisz duperele wklejac z poradnika dla akwizytorow czy moze faktycznie masz jaja .Bo ja jak mnie ktos probowal rypnac na kase to odzyskalem wszystko co do centa i nie potzrebowalem sztabu obroncow i krzykaczy.

Ostatnio edytowany przez RafiS 22 Sty 2007, 21:17, edytowano w sumie 3 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 21:03 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Nick w grze: Loss_AdKos
aster oh :wink:
Eula sprawe stawia jasno. I tyle koniec w temacie.
Tutaj MA ustala jak narazie prawa , a jedynej kradziezy mozna dokonac wlamujac sie na czyjes konto (ew. bugi).

Naprawde nie potrafisz tego zrozumieć ?
Nie ma się co rozpisywać o kwestiach moralnych , czy prawnych inr.
MA poprzez EULA (jeszcze raz powtorze) stawia sprawe jasno . Koniec !
Dajesz komus przedmiot <=> musisz liczyc się z utratą .

Btw punkt 5 mnie rozbawił :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 21:21 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
Aster złodziej złodziejem ale i frajer frajerem, trzeba sie zabezpieczać i tyle nic tu wiecej do powiedzenia nie ma. Chciałoby Ci sie przecierać szlaczek jaki opisales w punktach? bo mi nie bardzo. Jak wcześniej napisałem mam nauczkę i w takie deale juz nie wchodzę, mądry polak po szkodzie.

Ps co do Vatu itp, tak dają towar przed otrzymaniem zapłaty ale w każdym cywilizowanym kraju są narzędzia jak pozew, mediator, egzekucja, windykacja itp itd. w EU tego niestety nie ma. Ludzie pilnujcie swego equip. w swojej a nie czyjejś kieszeni, ew. pożyczka krótkoterminowa pod zastaw najbardziej zaufanym osobom.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 21:52 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 99
Society: Freelancer
Nick w grze: Tomi jupiajo Digital
No własnie. Ja staram się pożyczać od frajerów... ups gdzie edit?? tzn przyjaciół i potem im oddaję. Naprawdę.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 22:14 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Chudy napisał(a):
w każdym cywilizowanym kraju są narzędzia jak pozew, mediator, egzekucja, windykacja itp itd. w EU tego niestety nie ma.

I z tym nie mogę się zgodzić. Kodeks cywilny i karny obowiązuje. I MA to potwierdza umieszczając w EULi zapisy, które chronią ich tyłki wskazując jednocześnie graczom
możliwość indywidualnego dochodzenia roszczeń wobec pozostałych użytkowników systemu:

You agree to accept personal liability for all actions that occur through
your Account or through the use of your Login and/or Password, whether done
by you or by someone else using your Account.

In any event that MindArk is requested by the proper authorities and/or other entities seeking legal remedy against you with connection to a violation made by you or alleged to have been made by your participation in the Entropia Universe, MindArk may share all information regarding you and your use of the Entropia Universe, including, but not limited to Personal Data.

You cannot use the Entropia Universe to commit any illegal action and/or infringe any local, national or international laws intentionally or unintentionally.

Loss_AdKos napisał(a):
MA poprzez EULA (jeszcze raz powtorze) stawia sprawe jasno . Koniec ! Dajesz komus przedmiot <=> musisz liczyc się z utratą .

Czy mogę prosić o stosowny cytat ?

To że MA wyklucza SWOJĄ odpowiedzialność w pewnych obszarach jest istotne tylko w sytuacji gdyby ktoś chciał pozwać MA. Gdy roszczenia dotyczą innych osób EULA NIE MA ZASTOSOWANIA.

RafiS napisał(a):
Aster a moze jak jestes taki kozak obeznany w prawie to moze wez sprawe we wlasne rece i scignij tego Vinca co ?

Ja po prostu czytam dokumenty prawne ze zrozumieniem. W sprawie Vinca nie jestem stroną poszkodowaną, więc nie mam możliwości działania, natomiast jeżeli poszkodowany zwróci się do mnie o pomoc to z chęcią skieruję go pod właściwy (sprawdzony) adres.

Jak jakieś czas temu po 3 latach użytkowania odstąpiłem od umowy kupna samochodu (kupionego jako roczny i bezwypadkowy a w rzeczywistości powypadkowy o czym dealer zapomniał), to znajomi też pukali się w głowę. Jak po tygodniu na konto wpłynęła kwota zakupu z przed 3 lat powiększona o koszty gwarancyjnych przeglądów okresowych to zmienili zdanie ...

W międzyczasie wygrałem także spór z TP S.A. oraz przekonałem do mojego rozumienia prawa BZWBK a także pewnego producenta mebli (ten ostatni okazał się oporny na wiedzę i niezbędne okazało się krótkie pisemko Powiatowego Rzecznika Konsumenta).

Znajomość prawa ZAWSZE procentuje.

RafiS napisał(a):
ma to gleboko w d u p i e . tak samo jak twoje madrosci pseudo prawne - bajki o karach pozbawienia wolnosci - nacpales sie czegos czy wachasz cos ?? [ciach] Nie obrazalem nikogo i nie mam takiego zamiaru.

Cóż mogę powiedzieć ... VI przykazanie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 22:19 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
+rep
dziekuje za wyklad Aster - rewelacja

bede pisal do Ciebie jak mi sie noga gdzies powinie

bez zadnych podekstow to jest naprawde bardzo dobra wykladnia prawa i co mozesz ,a co nie mozesz

z powazaniem Jc Krakow denton

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 22:24 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
Okta napisał(a):
Jest jeszcze jeden malutki problem:

Wszystkie itemy są własnością MA.

Ej no właśnie ale to zmienia postac rzeczy skoro itemy są własnością MA to w jaki sposób mozna dochodzić praw do nie swojej rzeczy?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 22:32 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ktos tu tylko zapomnial o jednej rzeczy a mianowicie nie ma jeszcze czegos tkiego w polskim prawie jak wlasnosc wirtualna a co za tym idzie nie podlegaja tego typu sprawom uregulowania prawne .
Co innego realny swiat do ktorego sie odwolujesz aster a co innego bagno jakim jest PE , to jest eldorado ktore nam zafundowalo MA . Mozesz to zrozumiec ale nie musisz .
Ludzie obudzcie sie jaki normalny czlowiek bedzie scigal avaty w gierce ? To jest jakas paranoja, krecicie jakis program " mamy cie "czy cos ?? Nie wierze ze to mowisz powaznie.
Pora sie obudzic i spojrzec prawdzie w oczy. Jesli nie bylo faktyczniej kradziezy to nie ma lamania regulaminu - koniec i kropka . Wartosc samej oprawy prawnej do miedzy kontynentalnej sprawy sadowej ( podobno koelsiowi co skradl Vince tego gnata to ameryka poludniowa czy cos z tych rejonow) przekroczylaby wartosc tego spornego "skradzionego " itemu nie mowiac o kosztach postepowania no i szalenca co by sie za to zabral .

btw mam problemy w kilku innych grach , napadaja na mnie, grabia mi itemy , W Ultimie Online bandyci mi wyczyscili domek , w jednej nawet mnie zabili , masz tez jakis super adwokatow co by sie tego podjeli ?

p.s. aster jak cos chcesz cytowac z moich wypowiedzi to nie sklejaj tego w debilny , wyrwany z kontekstu sposob( mowie o ostatnim cytacie ). [ciach]

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 22:44 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
RafiS napisał(a):
Ktos tu tylko zapomnial o jednej rzeczy a mianowicie nie ma jeszcze czegos tkiego w polskim prawie jak wlasnosc wirtualna a co za tym idzie nie podlegaja tego typu sprawom uregulowania prawne .

Ba, w polskim prawie nie ma też nic o kradzieży wołu, łowcy, krowy, kunia etc ... jest po prostu mowa o "rzeczy" lub "prawie majątkowym" (Art. 284. § 1. k.k.)z którego użytkownik mógł korzystać np. na podstawie zezwolenia udzielonego mu przez osobę uprawnioną.

RafiS napisał(a):
Wartosc samej oprawy prawnej do miedzy kontynentalnej sprawy sadowej ( podobno koelsiowi co skradl Vince tego gnata to ameryka poludniowa czy cos z tych rejonow) przekroczylaby wartosc tego spornego "skradzionego " itemu nie mowiac o kosztach postepowania no i szalenca co by sie za to zabral .

Wystarczy jedno PEŁNOMOCNICTWO procesowe.

nie ma dziwnych spraw ...
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=317074

Ostatnio edytowany przez aster, 22 Sty 2007, 22:54, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 22:53 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
ok, mowilem ze sie nie dam wciagnac w szarpanine a co inneog robie .
Walcz z wiatrakami i zycze sukcesow. "pozycz" mi cos w grze a zobaczymy czy ci cos pomoga twoi prawnicy ... to nie zart to wyzwanie , tylko cos konkretnego zebys nie mowil ze nie warte zachodu a zrobilbym to tylko po to by ci udowodnic ze co innego prawo a co inneog jego egzekfowanie . Mozesz wygrac sprawe w sadzie a co innego wyegzekfowac swoje roszczenia .

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 23:06 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
RafiS napisał(a):
Walcz z wiatrakami i zycze sukcesow. "pozycz" mi cos w grze a zobaczymy czy ci cos pomoga twoi prawnicy ...

Ja nie walczę z wiatrakami tylko ze złymi nawykami zakorzenionymi w polskim społeczeństwie.

Ten kraj jest niestety zepsuty przez 50 lat komunizmu więc w sumie nie powinien mnie dziwić brak szacunku dla podstawowego prawa jakim jest prawo własności (czy tez prawo majątkowe do przedmiotu wirtualnego).

PS. Ja zdaję sobie sprawę iż osób myślących "konserwatywnie" nie przekonam, natomiast jestem przekonany iż z całej wymiany zdań wyniknie to że kilka osób przeczyta z zaciekawieniem kodeks cywilny a może także karny i nie wspomnianą dotychczas ustawę o sprzedaży konsumenckiej, co da im nieco szersze spojrzenie na posiadane przez nich prawa (i obowiązki).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2007, 23:17 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Jednego jestem pewien, ze kazdy wypowiadajacy sie w tym temacie stoi po tej samej stronie barykady. Kolejnej rzeczy ktorej jestem pewien to ze 90 % forumowiczow a moze i wiecej zdaje sobie sprawe co znaczy plama na czyims imieniu, takiego czegos nie da sie usunac przez kolejne etapy gry, dlugi okres czasu czy tez zapomniec o sprawie. Do tego przykladu jakim byl Vince bedzie sie wracalo niestety przy najgorszych skojarzeniach. Reasumujac juz caly ten dialog jako przestroge dla calej reszty o nie pozyczaniu moze itemow osobom do ktorych nie ma sie pelnego zaufania, nie zna sie ich na zywo, albo chociaz podstawowe dane przy tak wartosciowych itemach, nie wspominam juz o zabezpieczaniu sie rownowartoscia przedmiotu w pedach. MYSLMY ZANIM ZROBIMY COS GLUPIEGO !! Zaden prawnik nie pomoze jesli nie bedziemy myslec racjonalnie.
Dochodzenie swoich praw droga sadowa kazdy napewno sie zgodzi ze jest kosztowne, dlugotrwale i niekiedy konczace sie po prostu zmeczeniem i rezygnacja .

pozdro.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 00:43 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
ehhh Rafis... szkoda gadać, co w ciebie wlazło, piszesz jak typ z marginesu, aż mi wstyd, myślałem że jesteś równy gość...

głupio mi ale, zacytuję PM'y jakie dziś dostawałem w grze :

"Duch, ty znasz tego Rafisa, on chyba od Ciebie z miasta"
"Tak, znam go, od dawna, z gry"
"Czytałeś co pisał na forum ? Co za debil..."
"ehh"

to tak w skrócie...

Rafis, napiszę zwięźle : gdyby Ciebie ktoś opierdzielił na dużą kwotę, zrobił w chu, przywłaszczył kase itp a Tobie NIE UDAŁO SIĘ tego odzyskać - to inaczej byś tu na forum pisał... a tymczasem Tobie się udało "wygrać" pewną potyczkę ze scamerem i teraz jesteś mądry i kozaczysz

Aster ma 100% rację w tym co pisze, jeden z nielicznych tu na forum myślących ludzi, przykre jest że inna częśc kieruje się typowym polaczkowatym stereotypowym ograniczonym egoistycznym egocentrycznym kombinatorycznym anarchistycznym nastawiniem do świata... i prawa

podpisano : nie poprawny idealista

Profil Offline
PostWysłany: 23 Sty 2007, 00:56 
ale nierozumiem jednego duch...strasznie zawzięty jesteś..ledwo 2 latka to to gra:D
cos sie tak uczepił typa...przecież każdy wie że jak się komuś pożycza to raczej powinno się to robić zaufanej osobie, a taki item za 50k to bardzo pewnej a nie tak jak ktoś napisał z zza oceanu...mnie kumpel pożyczał hangar...a dlaczego mnie...bo znamy sie osobiśćie...a nie zza morza gdzie kontakty polegały na pisaniu na czacie... a że go okradł to go okradł lol nasze posty w niczym tu nie pomogą...a ty udajesz jedynego mściwego i robisz wokół siebie niewielką otoczkę ludzi, którzy piszą to co piszą i znowu zaczyna sie wariactwo że ten jest głupi a ten jeden jedyny jest fajny...po raz kolejny podpaliłeś forum...bana bym ci dał za to co robisz stary bo niedopomyślenia to jest...

nietakie rzeczy sie działy...jest pare innych co tego rzeczy robili a skille mieli że hohoh...i co? i nic...sprawy sie załatwiły albo nie...a ty sie tego uczepiłes...znam osobiscie jednego co konto okradł...od tak...i co ja mu zrobie? NIC...

Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 08:37 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Fajna dyskusja rozgorzała :)
Nie wnikając w szczegóły - tez napisze co o tym myślę :P

A więc wg mnie nie ma szans aby pozwać realną osobę
za czyny jakie popełniła swoją nierealną postacią w nierealnym świecie.
Jeśli nie nastąpił jakiś czyn zabroniony typu włamanie na czyjś komp,
konto w grze itp - i wtedy kradzież - czyli realne przestępstwo w realnym świecie
- nie ma przestępstwa.

Wyobraźmy sobie sytuację, że jest gra w której też jest realna gotówka
i jest możliwość dokonywania kradzieży - np profesja złodziej. Co wtedy ?
Poszkodowany zawiadamia realną prokuraturę ?

W kodeksach nie ma nic o kradzieży krowy ale jest o zaborze mienia, rzeczy, wartości intelektualnej itp.
Nie ma natomiast nic o wartości wirtualnej - czyli nieistniejącej ! Bo nie może być :)

Więc mimo całych najazdów na Rafis'a - wg mnie ma rację.
Taka smutna rzeczywistość.

Oczywiście w żaden sposób to nie usprawiedliwia tych co dokonują
takich numerów w wirtualnym świecie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 08:44 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Level napisał(a):
...a nie zza morza gdzie kontakty polegały na pisaniu na czacie... a że go okradł to go okradł lol nasze posty w niczym tu nie pomogą......

i do tego właśnie zmierzamy
to była kradzież i inaczej się tego nazwać nie da.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 09:50 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
wy ślepe pały (level na czele) nie widzicie tematu !! tu chodzi o normy moralne

jak się okrada/przywłaszcza itp to jest źle - jest to złamanie prawa i norm moralnych
a piepszenie że blee blee i tak mi nic nie zrobicie i jemu też jest tylko piepszeniem i popieraniem tego systemu, sorry ale argumenty że koleś "nie został okradziony" bo to jest nie do wykonania w PEU to czysta obłuda i hamstwo (oraz brak zasad moralnych)

jednym słowem : owijanie w bawełne i dywagowanie na temat zmnijszenia wagi czynu argumentując to brakiem odpowiedzialności prawnej jak i nie łamania EULA jest ... wiecie czym

btw, Level nie dziwie się że znasz scamera jakiegoś z reala bo jesteś z Krakowa - wg mojej wiedzy wszyscy najwięksi polscy scamerzy właśnie z tamtąd się wywodzą... może sam znasz osobiście Vinca (wiem że były osoby z tego forum które go znały "po sąsiedzku")

Ostatnio edytowany przez HduchC 23 Sty 2007, 16:42, edytowano w sumie 3 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 10:07 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
BUAHHAHA ale z ciebie duch to jednak jest debil :P

"WSZYSCY SCAMERZY Z KRAKOWA" :D buahaha przyjedz tu to po pysku dostaniesz od naszych krakowskich dresów ;) może się czegoś nauczysz

dobrze ze bede mial przymusowa przerwe w graniu, moze jak wróce ciebie juz tu nie bedzie

LOL co za idiota

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 10:07 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
ateush napisał(a):
A więc wg mnie nie ma szans aby pozwać realną osobę
za czyny jakie popełniła swoją nierealną postacią w nierealnym świecie.
Jeśli nie nastąpił jakiś czyn zabroniony typu włamanie na czyjś komp,

Mamy tu nierealną postać (wystawiający nie nazywał się Robert P tylko miał jakiegoś avatara na allegro)

Mamy tu także przedmiot wirtualny - czyli nieistniejący (w sądzie P. oświadczył, że nie miał, nie ma i nie będzie miał tego samochodu, ani też nie był, nie jest i nie będzie jego właścicielem. )

I nie nastąpiło włamanie, tylko niedotrzymanie wirtualnej umowy...

A MIMO TO NA PIERWSZEJ ROZPRAWIE SĄD (POLSKI SĄD) NIE ODDALIŁ POZWU

A procesy z ustaleniem tożsamości osoby na podstawie IP były już w Polsce liczne i prokuratura nie miała problemu nawet jak oskarżony łączył się z kawiarenki internetowej

pozdrawiam

PS. Duch - wyluzuj trochę, bo dyskusja robi się mało merytoryczna a ja nie lubię wypowiadać się na wątku który zostanie zamknięty a moje posty "przypadkiem" skasowane.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 10:23 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Panowie ... spokojnie z epitetami , calkiem ciekawa dyskusja a schodzi juz na boczny tor .

Duch, strasznie mnie slowa twojego przyjaciela z gry zasmucily, musial to byc jakis uber pewnie bo tylko takich znasz jak sie domyslam . Gdybym mial sie przejmowac tymi wypocinami bez skladu i ladu o ktorych piszesz ...... wiesz ja tez dostawalem o tobie duzo bardziej ostre slowa krytyki a jednak nie cytowalem tego by ci nie robic przykrosci .

Jako ze dolaczyl sie Duch do dyskusji ciezko jest w normalny sposob kontynuowac ten temat na poziomie tak wiec ja robie pass , bo poki co nie mam zamiaru nikogo na forum wyzywac i obrazac tak jak on to robi.

chcialbym tylko zauwazyc ze do norm moralnych mozna zaliczyc takze szacunek do drugiej osoby jakim jest rozmowca - uszanowanie jego prywatnego zdania a ktos z tym chyba wogole sie nie liczy sa osoby dla ktorych nie ma innej racji jak tylko ta ktora oni prezentuja , taki rodzaj socjaldemokracji . Zeby byl dialog musi byc osoba ktora ma cos do powiedzenia , o debilach, slepych palach moge posluchac przy budce z piwem jak lumpy sie miziaja .

pozdro.

aster : ten przyklad z autem to chyba nie najlepsze porownanie do swiata PE . to normalna aukcja w ktorej ktos sie wycofuje ze sprzedanwgo przedmiotu i poniesie za to konsekwencje . btw, na allegro nie ma avatow sa konta, takie same jak masz w banku .

btw: z tym krakowem to pojechales duch ostro ;) nalezysz do ligi polskich rodzin moze ? oni tam tak fajnie kwalifikuja wszystkich " kazdy pedal to pedofil" tak tu kazdy z krakowa to zlodziej ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 10:45 
Mediocre
Dołączenie:
Sierpień 2006
HP: 120
Nick w grze: Olga WITCH Aksolta
Trochę Pan przesadził Panie Duch z tym Krakowem - wstyd mi za Pana.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 11:14 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
aster napisał(a):

Oj, to zupełny strzał w płot - nie widzę żadnego związku i żaden to argument w tej dyskusji :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 11:42 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm...moje "trzy grosze". Calkowicie zgadzam sie z Rafis'em . Nie podzielam zdania Ducha ( dzieciniada i nic wiecej , jak pozyje dluzej na tym swiecie to zrozumie ) to tyle he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 11:43 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
nie jest w płot - przypatrzcie sie umowie jest wirtualna - allegro tez jest w swoim rodzajem grą - nieraz placisz , nie dostajesz i teraz trzeba znalesc druga strone.

Jc

Duch jeszcze sie nie obrazilem za Kraków ale .......

Ostatnio edytowany przez JC Krakow, 23 Sty 2007, 11:45, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 11:44 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
ateush napisał(a):
aster napisał(a):

Oj, to zupełny strzał w płot - nie widzę żadnego związku i żaden to argument w tej dyskusji :)

??????

Vince vs Jeep

1. W obu przypadkach przedmioty są wirtualne (jak przyznał pozwany - pojazd nie istnieje)
2. Zarówno Allegro jak i EU są wirtualnym kanałem komunikacyjnym przez który zawarto wirtualną transakcję (przy czym EU dostarcza dodatkowo elementów wirtualnego kasyna)
3. Zarówno Allegro jak i EU pozornie są anonimowe, przy czym stare konta allegro nie miały kompletnie żadnej weryfikacji podawanych danych a w EU w razie jakichkolwiek wątpliwości konto jest BLOKOWANE do czasu nadesłania kopii paszportu.
4. Kwota sporu jest prawie identyczna

Jedyna różnica polega na tym że w przypadku Jeepa, warunki transakcji zostały ustalone w chwili wystawiania "wirtualnego pojazdu" a w przypadku "wirtualnego guna" w logach EU z bardzo dużym prawdopodobieństwem znajduje się określenie "Could You borrow me your gun?" co jasno definiuje iż chodzi o użyczenie a nie darowiznę czy też sprzedaż (verba volant, scripta monet)

PS. Ja jestem straszliwie ciekaw polskiego wyroku, jako że actor rei forum sequitur więc w sprawie vince nie rozstrzygał by tego są do końcu świata ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 11:57 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
offtop:

aster: allegro nie jest gra, nie jest wirtualnym swiatem, nie ma tam avatarow ani grafiki 3d ;) - to po pierwsze , allegro jest serwisem posredniczacym w kupnie/sprzedazy przedmiotow. Do rejestracji konta jest wymagane potwierdzenie - widze wlasnie jak sie orientujesz w systemie allegro . Potwierdzenie zalozonego konta jest przesylane na domowy adres, dopiero po jego uwierzytelnieniu mozesz cos tam zaczac robic .Lecz bez wiekszej ilosci pozytywnych komentarzy uiwerz mi ze nie sprzedasz za wiele ani nie kupisz .
Dodatkowo system na allegro ma tzw komentarze, ktore maja ci ulatwic w wyborze osoby ktorej mozna zaufac i cos od niej kupic albo sprzedac. ( negatywne albo pozytywne komentarze poprzednich osob ktore dokonaly transakcje z dana osoba )

To tyle wyjasnien, mam nadzieje ze rozwialem twoje podobienstwa allegro do PE ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 12:09 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Miałem taki przypadek w moim życiu, że po jakimś czasie okazało się, że ktoś mnie wywalił na pewną kwotę w plecy ale było to wtedy kiedy miałem więcej zapału niż rozumu. Sprawa skończyła się w sądzie pozytywnie i nie jednocześnie (dlaczego - nie będę tłumaczył).
OD TEJ PORY... staram się swój zapał kierować na tory bezpośrednio związane z rozwojem tego co już mam zarówno w kwesti materialnej jak i nie materialnej. Tranzakcje staram się widzieć przez pryzmat wiedzy i jest to jedyna właściwa droga. Ale taki klijent nie jest lubiany przez innych. Nielubiany może i jest ale za to szanowany a to już daje pewne możliwości kreowania swojej żeczywistosci. :)

Bardzo cenię sobie co napisał Aster bo jakbym miał takiego kolege to przed planowanym zakupem samochodu przez Allegro spotkałbym się przy piwku w spokojnej knajpie i wysłuchał wielu wielu słów. :)
Bardzo cenię sobie to co powiedział Rafis bo jakbym go znał wcześniej to pierwsze zdanie z mojego postu miało by inne brzmienie... :)
Bardzo cenię sobie wszystkich, którzy zmuszają mnie do jeszcze głębszego poznania tego co już wiem... :D
Jestem elektronikiem z zawodu i kiedyś z wielkiego zamiłowania (pozdro dla innego el. - abyssa). Znam się na tym i jak ktoś z mojego grona znajomych czegoś nie wie to phone do mnie... W drugą stronę też to działa.

O różnych sprawach można mówić na rózne sposoby: "... i mnie to wk..... jeb... cw.. i du... jeden i wszyscy ... to ......" ale to samo da się powiedzieć: "...wolałbym aby..., będę się czuł bezpiecznie jeśli... będę zadowolony jak..." ale mamy wybór jak wiemy jaki :D :D

Czym swobodniej czujemy się w wodzie tym lepiej nam się pływa.

DLATEGO PANOWIE I PANIE wiedza i jeszcze raz wiedza bo tylko ona skieruje nas na drogę, którą chcemy obrać.

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 12:52 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
RafiS napisał(a):
allegro nie jest gra, nie jest wirtualnym swiatem, nie ma tam avatarow ani grafiki 3d ;) Do rejestracji konta allegro jest wymagane potwierdzenie.

1. Zgodnie z deklaracją MA, EU też nie jest grą
2. Ja nie dał bym głowy za to że za 5 lat allegro nie będzie miało grafiki 3d albo nie powstanie e-bay w second life, skoro są już tam prawdziwe banki ...
3. Jeśli w błędzie co do rejestracji kont na allegro: moja pierwsza transakcja w tym systemie jest z kwietnia 2000 i ma numer 4 cyfrowy (w odróżnieniu od obecnie używanych 9 cyfrowych). Mam 3 konta z których żadne nie zostało nigdy zweryfikowane (system "kopert" allegro wprowadzilo jakos w 2003 roku dopiero). Komentarze to pic na wodę bo po 2 miesiącach nie widzisz przedmiotu transakcji i nie wiesz czy nie był to przysłowiowy program robiący beeeeep przesyłany za 1 zł na maila .... (i nabicie w ten sposób niebieskiej gwiazdki nie zajmuje więcej niż 30 minut i kilka SMSów ...)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 13:07 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
ehhhh dla mnie porownywanie PE do allegro to tak jakby porownac kalkulator do laptopa, tez ma klawisze i wyswietlacz ... czemu sie tak uparles zeby cos mi udowodnic ? Jesli tak wytocz sensowne przyklady, napisz cos z glowy a nie jak juz pisalem z poradnikow dla akwizytorow. Jestem elastyczny na sugestie, ale nie poddam sie glupocie, stwierdzajacej ze swiadome przekazanie przedmiotu w grze jest kradzieza ot co i kropka.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 13:12 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: > F.R.I.E.N.D.S<
Nick w grze: Kaja
HduchC napisał(a):
btw, Level nie dziwie się że znasz scamera jakiegoś z reala bo jesteś z Krakowa - wg mojej wiedzy wszyscy najwięksi polscy scamerzy właśnie z tamtąd się wywodzą... może sam znasz osobiście Vinca (wiem że były osoby z tego forum które go znały "po sąsiedzku")

Przestalem udzielac sie na forum bo zrobila sie tutaj nieciekawa atmosfera, ktora to zawsze Ty Duch podgrzewales, ale tym tekstem mnie maxymlanie *****. Jak mozesz oceniac wszystkich ludzi ktorzy sa z Krakowa jedna miara??? Twoje teksty od pewnego czasu sa zenujace. Co ty myslisz palo? ze pozjadales wszytskie rozumy ? ze wszystko Ci wolno ? Twoja zawisc i zazdrosc jest przerazajaca. Nie widzisz nic innego poza czubkiem wlasnego nosa, robisz wsyztsko pod siebie zaslaniajac sie dobrem innych. Jestes motorem napedowym glupoty, szkoda slow wogole, idz sie walnij deklem w leb moze troche rozumu Ci przyjdzie bo czym starszy tym glupszy jestes chlopie

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 13:44 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
RafiS napisał(a):
Jestem elastyczny na sugestie, ale nie poddam sie glupocie, stwierdzajacej ze swiadome przekazanie przedmiotu w grze jest kradzieza ot co i kropka.

Ja już wymiękam ... bo mam wrażenie że niektórzy czytają zaledwie co 10 zdanie z moich wypowiedzi.

Tak więc na zakończenie opowiem Ci RafiS krótką bajeczkę:

"Dawno dawno temu był sobie pewien zięć i jego teściowa. Zięć zaprosił teściową na przejażdżkę pięknym nowym kabrioletem. W czasie przejażdżki przed ostrym zakrętem nad stromą przepaścią zięć nagle zwolnił ... w ostatniej chwili wyskoczył z samochodu, poświęcając pięknego wyskilowanego kabrioleta który razem z teściową poleciał w przepaść".

Zięć oczywiście nie jest winny zabójstwa, bo w instrukcji kabrioleta było wyraźnie napisane iż służy od do jazdy rekreacyjnej. Co więcej nie było w tej instrukcji ani słowa iż można nim zabijać teściowe. I w dodatku teściowa sama jest winna, bo nie upewniła się iż zięć nie na pewno podaje prawdziwe dane i czy przypadkiem nie jest wirtualny a w dodatku sama z nieprzymuszonej woli wsiadła do kabrioleta i w dodatku 2-krotnie potwierdziła chęć udania się na przejażdżkę - po pierwsze zamykając za sobą drzwi a po drugie zapinając pasy ...

I bardzo proszę nie szukaj analogii bo ja nie czuję się na siłach tłumaczyć różnic między kabrioletem a EU ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 13:52 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
"poświęcając pięknego wyskilowanego kabrioleta"

tak, nie musisz tlumaczyc, ale chetnie dowiedzialbym sie jak wyglada wyskilowany kabriolet ;)

masz rozdwojenie jazni, dla ciebie na allegro sa avatary, samochody maja skile, moze czas sie obudzic i przestac opowiadac bajeczki ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 14:08 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
RafiS napisał(a):
chetnie dowiedzialbym sie jak wyglada wyskilowany kabriolet ;)

Twoja żądza wiedzy mnie zadziwia ...

http://www.freedomsflame.com/images/dr_profile.jpg naklejki z płomieniami zamówisz w www.skill.pl

jak chcesz możesz tez tłumaczyć to sobie jako kabriolet wyklepany przy pomocy narzędzi mechanicznych firmy http://www.skil.com/

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 14:19 
Unskilled
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 161
Nick w grze: Lucas Damage Kovalsky
Ciekawa sprawa, pewnie nie pierwsza taka i nie ostatnia.

Ja z kolei uważam, że facet który zawinął item, mógłby zostać uznany za winnego przez sąd. Polski może i nie, ale kiedyś do tego dojdziemy. Skoro w juesej majątek wirtualny ma być w zeznaniu podatkowym ...

Przedmiot właściciel stracił w zasadzie na własną prośbę, zgodnie z przysłowiem "dobry zwyczaj nie pożyczaj" i "jeszcze lepszy nie oddawaj" ...

Gość który sobie przywłaszczył jest zwykłym palantem i dziwi mnie to co czytam, czyli pewnego rodzaju "przyzwolenie" na coś takiego ... Czytając takie rzeczy, nie dziwi mnie wcale, że Polacy za granicą mają przylepioną etykietkę złodziei, gdyż taka mentalność jest straszna. Myślenie typu "ja też bym nie oddał i dobrze ci tak cieciu"

I nawet jeśli się czegoś w EU dorobię kiedyś, nigdy nie pożyczę nic, chyba że pod zastaw opiewający na cenę rynkową.

W każdym razie, mnie zastanawia, ile by właściciel przedmiostu odzyskał PED, skoro wszystkie przedmioty wg MA, mają tylko i wyłącznie wartość TT.

Pan Duch z tym Krakowem faktycznie pojechał po bandzie ...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 14:20 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
aster, proponuje zakonczyc ten dialog, mijamy sie z myslami , nie wiem nawet co chcesz udowodnic , prywatna wyzszosc nademna , jakas torie spiskowa myslisz ze przeciw tobie tworze , czy cos moze gorszego , ludzie woleliby poczytac konkrety, ktore moga w jakis sposob pomoc w zrozumieniu mechanizmu dzialajacego w PE , ja chce ich uswiadomic ze nikt im nie pomoze jesli nie uzyja wlasnego rozumy, ty masz wersje ze wraz z poteznym sztabem adwokatow mozesz nawet zrobic tak ze nie bedzie niczego ;) Moja puenta jest czysta i bez kruczkow prawnych, bez adwokatow, bez sadow : Jesli nie zaczniesz myslec nikt nie bedzie myslal za ciebie a jelsi nie potrafisz zadbac o swoje interesy to inni o nie tez nie zadbaja .

pozdro.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 14:23 
Poor
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Witam wszytkich bardzo serdecznie.
Z uwaga przygladam sie waszym wypowiedzia, pozostajac neutralnym.
Do czasu gdy rozpatrywana sprawa nie dotyka mnie osobiscie.
Wypociny Ducha dotknely mnie o tyle bolesnie gdyz pochodze z Krakowa.
Duch twoje nieudolne i pozbawione sensu wypowiedzi sa calkowicie nie na miejscu.
Nazywajac kazdego Krakowianina zlodziejem udowodniles swoj debilizm, odpornosc na wiedze niczym bezmozgie Yeti. Jeszcze dlugo moglbym wychwalac twoj "geniusz" , ale nie do tego zmierzam. Moim skromnym zdaniem powinienes calkowicie zakonczyc swoje udzielanie sie na forum, przynosisz wstyd rodzicom i swojemu miastu. Jestes pozbawiony wszelkich zasad etyki.
PS. Serdecznie zapraszam do Krakowa "zajme sie toba osobiscie". Jestem ciekaw czy bedziesz mial na tyle odwagi aby powiedziec mi prosto w twarz, ze uwazasz mnie za zlodzieja ??

Rajfi

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 15:24 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Rajfi : spojrz na to z dobrej strony idac tropem ducha to na 100 % ekipa MA musi byc z krk :p

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 16:37 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
RafiS napisał(a):
Rajfi : spojrz na to z dobrej strony idac tropem ducha to na 100 % ekipa MA musi byc z krk :p

BIG LOL

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 16:43 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Cytat:
wg mojej wiedzy wszyscy najwięksi polscy scamerzy właśnie z tamtąd się wywodzą...

wy chyba kibla z polaka w podstawówce strzeliliście czy jak albo to ja jestem idiota, może jakiś Polonista coś o tym zdaniu napisze bo ja NIE PISZE ŻE W KRAKOWIE SĄ SCAMERZY a jedynie dziele się moją wiedzą I TYLKO MOJĄ WIEDZĄ I DOŚWIADCZENIEM o tym co wiem a wg tego :

wg mojej wiedzy wszyscy (czyli to co wiem) najwięksi polscy scamerzy właśnie z tamtąd się wywodzą (czyli że z Krakowa pochodzili i tam sobie mieszkają)

nie piszę więc o społeczności polskiej grającej w PEU z Krakowa a jedynie o fakcie pochodzenia scamerów i nie twierdze że każdyu kto jest z Krakowa to scamer

wymienię choćby : Vi** oraz WE**

a możecie sobie po mnie jechać
zdanie podtrzymuję

czytajcie ze zrozumnieniem

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 17:06 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: > F.R.I.E.N.D.S<
Nick w grze: Kaja
Wiesz Duch lepiej nie dziel sie z nami swoja wiedza, pewnie juz zapomniales jak skakales kolo dupy Vincentowi zanim odwalil ten numer, jestes jak choragiewka obracasz sie w ta strone w ktora wieje wiatr. Nie bede wywodzil sie na temat tego co tutaj piszesz Ci co Cie znaja moga o Tobie tez wiele napisac i napewno nie beda to pochlebne opinie. Mowisz o scamerstwie a sam chyba zapomniales o tym jak pozyczales kase odemnie i nie tylko odemnie i potem nie bylo Ci w grze, unikale tych od ktorych pozyczyles, fakt faktem wkoncu oddales ale po jakim czasie??? Na upartego takei akcje tez mozna podciagnac pod scamera. W kazdym razie powiem Ci tylko jedno zdanie ktore idealnie okresla to co soba reprezentujesz: "Zero nie lubi innych liczb"....

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2007, 17:40 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
Aster kilka uwag: uważam że allegro blizej GPW niz UE. Allegro ma swój własny regulamin mający opoki w polskim prawie, EULA niestety nie. Wydaje mi sie też że nikt tu NIE ZAPRZECZA czysto TEORETYCZNEJ możliwości dochodzenia swoich praw w sądzie powszechnym i ustanowienia precedensu, jedynie zalecą WYJĄTKOWĄ OSTROŻNOŚĆ i max zabezpieczenie przy tego typu transakcjach.

Dowody na logi itp to moim zdaniem lekka dziecinada. Jak udowodnisz że po drugiej stronie kabla siedział PRAWDZIWY Vince a nie brat, wujek, haker? Tu sie sprawa rypie na maxa!!!
Poza tym nawet JEŚLI udowodnią że to on może on wypicować ciekawą historyjkę o tym że np wystosował maila do właściciela że jednak nie pożycza tylko przywłaszcza i brak odpowiedzi w przeciągu 1h oznacza zgode włąsciciela lol, to sie może ciągnąć latami jak to z procesami.

Co do komunizmu chyba mało trafna analogia, większość forumowiczów zna ten okres tylko z podręczników. W każdym kraju bez względy na system były/są/i będą przekręty.

Poza tym nie wydaje mi sie zeby był sens utrzymywac 2 przeciwstawnych obozów, gośc czy złodziej czy "pożyczasz" itemku nie ma i nie będzie. Kazdy niech wyciągnie wnioski z tej dyskusji dla siebie na przyszłość i nie da sie kiwnąć.

Duchu, Duchu, Duchu - mam wrażenie że lubisz byc w centrum, nie zawsze Ci to służy napisze łagodnie. Więcej wstrzemięźliwości, tym bardziej że swoje za kołnierzem masz jak tu juz ktoś wspomniał.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 12:11 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 116
Nick w grze: Thomas Thomasso Sta
8) A ja jestem z Krakowa. Lepiej mi nic nie pozyczajcie, bo tego nie zobaczycie nigdy juz wiecej :twisted: Nara. Ide troche noobow "poscammowac" :P (w koncu jakos na ammo trzeba zarabiac, nie?)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 13:14 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Thomasso napisał(a):
8) A ja jestem z Krakowa. Lepiej mi nic nie pozyczajcie, bo tego nie zobaczycie nigdy juz wiecej :twisted: Nara. Ide troche noobow "poscammowac" :P (w koncu jakos na ammo trzeba zarabiac, nie?)

kolejne dziecko neostrady, radzę czytać ze zrozumieniem albo cofnąć się na lekcje polaka do podstawówki

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 13:20 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
HduchC napisał(a):
Thomasso napisał(a):

kolejne dziecko neostrady, radzę czytać ze zrozumieniem albo cofnąć się na lekcje polaka do podstawówki

Najpierw mieszkańcy Krakowa, teraz użytkownicy neostrady...potem będą Ci co mieli w nazwisku literkę "A" :P [tylko żartuję]

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 13:31 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
a propo dzieci neostrady : http://dziecineo.prv.pl/

Jest to dziecko, które dostało w prezencie od rodziców łącze internetowe w promocji (lub bez) i atakuje fora oraz grupy dyskusyjne nie mając najmniejszego pojęcia o podstawowych zasadach czy netykiecie. - a jedną z zasad jest CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM

co do "Krakowa" - ok, napisałem może trochę niefortunnie w jednym poście i kilka osób mogło to odczytać inaczej niż był zamieżony cel, to rozumiem ale...

już kurde moje ZPROSTOWANIE w następnym poście ?! i nadal są "dzieci neostrady" co tego nie rozumieją ? żenada...

(osoby urażone przepraszam i odsyłam do posta wyżej aby przeczytały kolejny raz wyjaśnienie ze zrozumieniem) :roll:

SALUT

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 13:41 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HduchC napisał(a):
Thomasso napisał(a):

Duch, Ty chyba nie umiesz czytac :? Czy naprawde nie widac w tym telscie "smileyow"?? Czy zart i ironie rozumiesz dopiero wtedy gdy ta Cie gryzie w tylek? 8) Troche luzu...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 13:49 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Hym... kto tu jest dupa z polaka, nie umiesz przedstawiać swoich myśli na "papierze". Potem piszesz, ze "nie o to mi chodziło" ale drzesz morde że czytać nie umiemy. Najpierw ty się naucz precyzyjnie wyrażać swoje myśli.

Już mialem kilkakrotnie wątpliwą przyjemność czytać twoje nieopatrzne sformułowania. Rozumiem zrobić tak raz, ale tylko głupiec popełnia taki błąd dwa lub więcej razy.
Osobiście nic do ciebie nie mam, w grze rozmawia się z tobą w pożądku, ale przez takie bezmyślne wypowiedzi jak ta o krakusach to poprostu wkur.wiasz mnie.

Rada na przyszłość: najpierw pomyśl, potem pisz.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 13:55 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Co do dzieci neostrady to.. coz.. pozostawie to bez komentarza.. bo w sumie znow Ci sie udalo strzelic gafe niestety (gracz bez socu=glupek, krakow=scammerzy, teraz dzieci neostrady-co ma netykieta to czytania ze zrozumieniem?). Zbyt frywolnie ferujesz wyroki i uogolniasz. Efekt: zrazasz do siebie osoby. Ja sobie zazartowalem, ze ide w takim razie zascammowac, a Ty wyjezdzasz z dziecmi neostrady :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 14:42 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nie wiem czy mogę ,ale chyba jestem najstarszym graczem pochodzacych z Krakowa.

Moja prośba do wszystkich ,którzy sa oburzeni wypowiedzią Duch-a - STOP.
Jeżeli uznał Nas za takich a nie innych trudno i ja osobiście się też nie godze na to wrzucenie do jednego worka.

Wiem kogo mial namysli Duch pod litera W..... i pewnie pod innymi też( S.., P.... - ta osoba jest teraz w wiezieniu realnym ),ale akurat jest mieszkancem Krakowa a pochodzi z innego miasta- przyjezdny jakies 8 lat tutaj. Co do pozostałych osob to wiem ze sa "tubylcami " , przepraszam za przydlugi komentarz .

Cenie Cie Duch za to co osiagneles w tej grze juz i co mozesz jeszcze - ale lepiej bedzie jak bedziesz jednak mowil o konkretnych osobach

z poważaniem dla wszystkich
JC denton Krakow

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 15:07 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
JC Krakow napisał(a):
Nie wiem czy mogę ,ale chyba jestem najstarszym graczem pochodzacych z Krakowa.

Jesli jestes najstarszym, no to faktycznie mozesz nie moc :P

:wink: :twisted: :wink: :twisted: :wink: :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 15:23 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
HduchC napisał(a):
a propo dzieci neostrady : http://dziecineo.prv.pl/

Jest to dziecko, które dostało w prezencie od rodziców łącze internetowe w promocji (lub bez) i atakuje fora oraz grupy dyskusyjne nie mając najmniejszego pojęcia o podstawowych zasadach czy netykiecie. - a jedną z zasad jest CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM

co do "Krakowa" - ok, napisałem może trochę niefortunnie w jednym poście i kilka osób mogło to odczytać inaczej niż był zamieżony cel, to rozumiem ale...

już kurde moje ZPROSTOWANIE w następnym poście ?! i nadal są "dzieci neostrady" co tego nie rozumieją ? żenada...

(osoby urażone przepraszam i odsyłam do posta wyżej aby przeczytały kolejny raz wyjaśnienie ze zrozumieniem) :roll:

SALUT

Jeny, przecież nawet napisałem w nawiasie, że żartuję. Strasznie łatwo dajesz się podpuścić. Nawet miałem napisać, żebyś nie ripostował, bo to tylko taka ironia. Jak cię to nabuzowało to przepraszam. Miało być smiesznie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 16:26 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ehhh , temat ciekawy ze sporym polem do oceniania i weryfikowania wielu przykladow z gry, a ludzie sie zajmuja kolejna bzdura jaka jest "dzieci neostrady" przeskoczcie z tym do innego moze tematu bo warto moze jeszcze cos dopowiedzec zanim temat umrze .

btw: dlaczego obejmuje sie protekcja osoby ktore sa oszustami w grze, nie wymeinia sie ich nazw tak jakby byli jakimis postrachami dla reszty, tzreba ich tepic, dawac do publicznej wiadomosci , aby reszta mogla sie ich wystrzec, a nie uzywac tylko pierwszej litery ksywy.
peace .

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 20:03 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Kuchash
I ja wtrące swoje 3 grodze :)

Chodzi mi tu głównie o prowadzoną debate między Aster a Rafisem.
W Polsce niebyło jeszcze rozprawy w sądzie n/t kradziezy wirtualnego przedmiotu. I tylko w zależności jakby ona się zakonczyła (a później zapewne lawina kolejnych) wyjdzie kto z Was ma racje. Puki co oboje macie racje, przytaczając naprawde ciekawe przykłady.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 24 Sty, 2007 20:03 ]
I ja wtrące swoje 3 grosze :)

Chodzi mi tu głównie o prowadzoną debate między Aster a Rafisem.
W Polsce niebyło jeszcze rozprawy w sądzie n/t kradziezy wirtualnego przedmiotu. I tylko w zależności jakby ona się zakonczyła (a później zapewne lawina kolejnych) wyjdzie kto z Was ma racje. Puki co oboje macie racje, przytaczając naprawde ciekawe przykłady.

Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Sty 2007, 20:15 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
odp do postu Rafisa wyżej (i JC jeszcze wyżej ;o)

W sumie też nie rozumiem tych pierwszych liter scamerów. Jeśli walili spore wałki, a już należą do przeszłości, to czemu nie napisać kto to (w razie jakby kiedyś wrócili do gry tym samym avkiem)? A jeśli nadal działają to chyba tym bardziej trzeba przestrzec przed nimi? Bo jak na razie np do mnie dotarł taki przekaz: "tacy jedni narobili niezłych wałków, być może robią je nadal, mogę podać pierwsze litery - starzy gracze będą wiedzieli o o kogo chodzi etc.". Może chodzi tu o jakieś przyzwoite zachowania i nieujawnianie rzeczy które należą (mam nadzieję) do przeszłości. Ja jednak wyznaję zasadę, że jeśli ktoś nie zachował się jak Człowiek, to nie powinien być tak traktowany również przy uwzględnianiu kary. A jedyna jaka może teraz dla nich być, to chociaż podanie nicków. Chociaż w przypadku tego gościa co siedzi, możliwe, że zadziałało prawo karmy 8)
Ogólnie głupio mi pouczać osobę najprawdopodobniej 2 razy ode mnie starszą - być może masz powody dla których podałeś tylko pierwsze litery, i być może kiedyś je zrozumiem. Jednak chyba lepiej byłoby gdybyś po A powiedział B - a jeśli nie możesz/nie chcesz/nie powinieneś, to po co wyskakiwałeś z A?

Pozdrawiam, i no offence - po prostu czasami muszę napisać co myślę...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Sty 2007, 19:51 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
emmmm :evil: wcieło 2 posty

mój i Astera

ehh szkoda bo dużo wnosiły do tematu

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 11:35 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Troszkę odgrzeje temat.
A więc przedstawiłem sprawę pewnemu policjantowi zajmującemu się
min. przestępstwami internetowymi - i oto jego odpowiedź:

"Jeszcze nie spotkałem się z takim zgłoszeniem, ale jeżeli chodzi o realia, to istnieją przecież giełdy wirtualnych spółek, na których ludzie obracają prawdziwymi pieniędzmi (akcje idą do góry lub spadają). Według mnie pożyczając przedmiot, strony zawarły ustną (lub korespondencyjną) umowę cywilno - prawną. Niewątpliwie czyn ten wyczerpuje znamiona przywłaszczenia ale (podkreślam według mnie) roszczenie zadośćuczynienia raczej powinno następować w postępowaniu cywilnym. Czyli należałoby złożyć
zawiadomienie do prokuratury. Pomimo, iż są to wirtualne przedmioty, to mają swoją rzeczywistą wartość i pokrzywdzony ponosi realne straty. W procesie karnym raczej nie przeszłoby to przez prokuraturę (decydującym byłoby wspomniane w mailu oświadczenie, przekazujący zdaje sobie sprawę, że przedmiot może do niego nie powrócić i godzi się na to). Mam nadzieję, że mój tok rozumowania jest poprawny i trochę pojaśniłem sytuację. Oczywiście całą sprawę może skomplikować fakt, że gracze pochodzą z
różnych krajów. Pozdrawiam."

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 12:11 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
czyli jaka z tego wynika konkluzja?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 14:25 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
moon napisał(a):
czyli jaka z tego wynika konkluzja?

Wg mnie (na podstawie powyższej odpowiedzi):
- tylko jesli wytoczysz prywatnie komus proces cywilny - cos z tego moze byc.
Ale co - to juz tylko sąd może zawyrokować.
Policja/prokuratura raczej sprawę umorzy.

W praktyce - zgłaszasz sprawę do policji/prokuratury i czekasz na efekty (to nic nie kosztuje).
Jeśli umorzą - zakładasz sprawę cywilną - a tu już są koszty (mecenas, koszt pozwu to chyba 10% dochodzonej sumy itp).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 15:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
ateush napisał(a):
mecenas, koszt pozwu to chyba 10% dochodzonej sumy itp).

Ale w jakiej walucie? Też w takiej jak ta dochodzona suma? (opłata w pedach) :)

Profil Offline
PostWysłany: 30 Sty 2007, 15:18 
nie...raczej w dolarach na złotówki i kwota w zł do zapłaty

Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 18:33 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
giełdy wirtualnych spółek? wtf???? nie bardzo jarzę. Co do umowy ustnej ja mówe aaa ktoś mówi bbbbbb, dochodzi do konfrontacji i jest ababababa, tyle z pozwu cywilnego, przy umowie ustnej jak najbardziej wskazany jest ŚWIADEK (z zastrzeżeniem powinowactwa i czegoś tam jescze nie pamietam). Konkluzja jest taka że teoretycznie można dochodzić swoich praw, praktycznie jak ktoś ma duuużo wolnego czasu to ok. Wpis sądowy jest od roszczenia wiec % od żądanej kwoty (btw można sie starac o zwolnienie od kosztów sadowych przedkładając oświadczenia o stanie majątkowym wraz ze stosownym wnioskiem w tym zakresie). Aha wracając do umowy ustnej pożyczający zrobił screena z napisem w chacie give me this thing i pozamiatane. Ktoś klikając deal akceptyje tę prośbe/żądanie, sprawa kończy sie na wielkim sru i płaczem w poduszke. Tyle ode mnie, pozdro.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 19:55 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Chudy napisał(a):
Co do umowy ustnej ja mówe aaa ktoś mówi bbbbbb, dochodzi do konfrontacji i jest ababababa, tyle z pozwu cywilnego, przy umowie ustnej jak najbardziej wskazany jest ŚWIADEK (z zastrzeżeniem powinowactwa i czegoś tam jescze nie pamietam). Konkluzja jest taka że teoretycznie można dochodzić swoich praw, praktycznie jak ktoś ma duuużo wolnego czasu to ok. Wpis sądowy jest od roszczenia wiec % od żądanej kwoty (btw można sie starac o zwolnienie od kosztów sadowych przedkładając oświadczenia o stanie majątkowym wraz ze stosownym wnioskiem w tym zakresie). Aha wracając do umowy ustnej pożyczający zrobił screena z napisem w chacie give me this thing i pozamiatane. Ktoś klikając deal akceptyje tę prośbe/żądanie, sprawa kończy sie na wielkim sru i płaczem w poduszke. Tyle ode mnie, pozdro.

Jeśli zeznania stron są sprzeczne, można zwrócić się do MA o udostępnienie logów(pytanie czy będą współpracować) i wtedy inny świadek jest niepotrzebny. W sumie to rozwiązuje wszelkie wątpliwości opisane w twoim mailu. Oczywiście zawsze warto opisać wyraźnie warunki transakcji na potrzeby screenshota.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 20:09 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Bardzo się cieszę że zacytowany przedstawiciel policji jednak dostrzega we wspomnianym czynie znamiona popełnienia przestępstwa. Moja radość jest tym większa iż część użytkowników forum także zaczyna to dostrzegać.

Ale ...

Wypowiedź zacytowana przez Ateusha zawiera pewne skróty myślowe i w dodatku dalsze interpretacje też są nieprecyzyjne, więc trochę "posprzątam":

WYROK, czy to w sprawie KARNEJ czy CYWILNEJ wydaje SĄD.

Pozew cywilny do sądu składa poszkodowany i sprawę prowadzi wynajęta przez niego KANCELARIA prawna ZA JEGO PIENIĄDZE na podstawie dostarczonych dowodów. Za złożenie pozwu cywilnego pobierane są opłaty sądowe. Po wygraniu sprawy, poza nakazem zapłaty roszczenia, sąd zasądza pokrycie kosztów sądowych, w tym wynagrodzenia adwokatów przez przegranego, w ten sposób poszkodowany odzyskuje pieniądze które "zainwestował w proces".

Proces karny wygląda inaczej. Poszkodowany (albo ktokolwiek inny) po prostu składa do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, po czym PROKURATURA z urzędu bada sprawę przygotowując materiał dowodowy i albo umarza postępowanie z powodu "braku znamion przestępstwa", albo z powodu "braku wykrycia sprawcy" albo kieruje sprawę na drogę sądową występując jako OSKARŻYCIEL. Wynikiem sprawy karnej jest wyrok zgodnie z kodeksem karnym (czyli np kara pozbawienia wolności). Po uzyskaniu takiego wyroku poszkodowany może dochodzić dalszych roszczeń na drodze procesu cywilnego.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Wracamy więc do "naszej" sprawy. Jeśli zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa trafi na biurko średnio zorientowanego prokuratora i moim zdaniem w najlepszym wypadku skończy się "umorzeniem POSTĘPOWANIA z powodu niewykrycia sprawców" a w najgorszym "umorzeniem postępowania z powodu braku znamion przestępstwa", przy czym to drugie zamknie możliwość dochodzenia roszczeń na drodze cywilno-prawnej.

Pozostaje wspomniany przez Chudego problem braku dowodów, który powoduje że wytaczanie procesu cywilnego jest trudne ... bo nie tylko twardych dowodów nie ma, ale przede wszystkim nie ma komu go wytoczyć bo na tym etapie podejrzany jest "wirtualny"...

Dlatego też droga postępowania jest taka jak wspomniałem: Jako że sprawca z bardzo dużym prawdopodobieństwem jest Polakiem sprawa toczyła by się w Polsce. Poszkodowany znajduje w Polsce kancelarię prawną i poprzez Ambasadę RP w swoim kraju udziela jej pełnomocnictwa procesowego (na potrzeby procesu cywilnego). Kancelaria przygotowuje dokumenty do policji/prokuratury z wnioskiem o USTALENIE MIEJSCA POBYTU i jednocześnie wspomaga prokuraturę w zdobyciu dowodów od MA (MA nie udzieli bezpośrednio kancelarii żadnych informacji, natomiast prokuraturze TAK - co zresztą sama firma przyznaje w EULI). Nie mówimy o dowodach w postaci screenów, tylko o danych podejrzanego udostępnionych przez MA a także logach MA z numerami IP z których logował się podejrzany, logach MA z zapisu rozmów (czyli wspomnianej umowy) logach z EF etc.

Jeżeli sprawę poprowadzi kancelaria z jajami i trafi na dobrego prokuratora, bądź na chętny do współpracy wydział ścigania przestępstwa internetowych to SPRAWA MA DUŻE SZANSE POWODZENIA.

Z operacyjnego punktu widzenia sprawa sprowadza się do wymiany kilku pism i jednej wizji lokalnej w lokalu podejrzanego.

Przytoczoną wcześniej sprawę "wirtualnego jeepa" nie podałem tylko dlatego że jest podobna (czy też nie jak sądzą niektórzy), ale głównie dlatego iż kancelaria prowadząca ją ze względu na duży oddźwięk medialny zrezygnowała z honorarium w przypadku przegranej.

pozdrawiam

Aster

PS. Jeśli vince zarówno w MA jak i EF podał fałszywe dane, to też nie ma problemu, bo np jego sąsiad który wypowiadał się na EF mógł być uczciwszy i podać swoje prawdziwe dane a mając na uwadze iż za utrudnianie śledztwa też grożą określone konsekwencje - potwierdzi że vince to vince. Operator internetowy na podstawie IP jednoznacznie wskaże gdzie fizycznie znajduje się miejsce z którego logował się vince a policja na podstawie wizji lokalnej wskaże kto mógł być użytkownikiem wspomnianego komputera.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 20:23 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
misko napisał(a):
Jeśli zeznania stron są sprzeczne, można zwrócić się do MA o udostępnienie logów.

MA prawdopodobnie nie trzyma logów rozmów, a z przedmiotów transakcji nie wynika to jednoznacznie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 20:33 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
CvX! napisał(a):
MA prawdopodobnie nie trzyma logów rozmów, a z przedmiotów transakcji nie wynika to jednoznacznie.

Oj trzyma trzyma ... brak takich logów w przypadku wytoczenia firmie procesów w związku z podejrzeniami o pranie brudnych pieniędzy poprzez ich system byłby zabójczy ...

A firma ma wysoką "świadomość" prawną o czym świadczy wygranie arbitrażu z Microsoftem...

Dadam, że jestem przekonany że MA na wniosek prokuratury udostępni wszystkie dane, jako że firma sama deklaruje to w EULI a ponadto nie ma żadnego interesu w "chronieniu" vinca. W przypadku gdyby dane nie zostały udostępnione, poszkodowany mógłby wytoczyć MA proces o nie wywiązanie się z EULA, co było by trudne ze względu na użycie w kluczowym zdaniu dotyczącym udostępniania danych słówka "may" zamiast "will" ... co nie oznacza iż niemożliwe, a tego MA ryzykować nie będzie, zwłaszcza w sytuacji gdy ma obecnie pewne problemy w związku ze wspomnianymi sugestiami o praniu brudnych pieniędzy poprzez takie systemy jak EU, pojawiającymi się w prasie zachodniej.

PS. wbrew pozotom takie "logi" wcale nie zajmują gigantycznych ilości miejsca ... co zresztą sami możecie ocenić oglądając zapis waszych rozmów przez pm w katalogu entropii

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 20:51 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
hehe, a ogólny chat też mają? :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 21:04 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
CvX! napisał(a):

To dalej nie jest dużo. Jeśli założysz że non-stop w EU pisze na czacie około 10000 osób dajmy na to z prędkością 1 klawisz na sekundę to masz:
60sek*60min*24h*30dni*10000graczy = 24GB / miesiąc. Drobiazg.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 21:45 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
misko napisał(a):

Tym bardziej że JEDNA skompresowana tasiemka AIT-5 ma pojemność 1 TB więc 16 slotowy autoloader wielkości 2U daje zapas przestrzeni na najbliższe 50 lat ...

a za jednego mod-fapa kupuje się 5 takich zabawek :)

Profil Offline
PostWysłany: 30 Sty 2007, 21:49 
może podam przeykład...na to, że posiadają logi na chat...albo posiadali takowe...
3 lata temu...kumpel dostał ostrzeżenie na czerwono od mindarka, że za nadmierne przeklinanie, obrażanie i wogóle jego konto zostanie locked gdy będzie to robił dalej.

Mniej wiecej tak to wyglądało.
Tak więc trzymają logi itd (trzymali...nie wiem jak teraz)

Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2007, 21:52 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Żałuję, że na tym forum nie ma czegoś takiego, jak "+rep" - dzięki tobie Aster parę rzeczy się dowiedziałem, i dlatego "rep+" honorowe się należy (a do przemyślenia załogi moderatorsko -adminowskiej - pomyślecie nad czymś takim - na każdym forum, gdzie można było promować wypowiedzi/userów sprawdzało się to ;))

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Sty 2007, 00:15 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
Cytuj:
Pozew cywilny do sądu składa poszkodowany i sprawę prowadzi wynajęta przez niego KANCELARIA prawna ZA JEGO PIENIĄDZE

hmm, a bez adwokata czy radcy nie da się prowadzić procesu???

Cytuj:
Za złożenie pozwu cywilnego pobierane są opłaty sądowe. Po wygraniu sprawy, poza nakazem zapłaty roszczenia, sąd zasądza pokrycie kosztów sądowych, w tym wynagrodzenia adwokatów przez przegranego, w ten sposób poszkodowany odzyskuje pieniądze które "zainwestował w proces".

wygranie sprawy a wydanie nakazu zapłaty to 2 różne postępowania jak mniemam. Dalsza droga jest taka że po uzyskaniu nakazu bywa i tak że możemy nim sobie tyłek podetrzeć, następne kroki kierjemy do właściwego miejscowo komornika sądowego, a tu sprawa wyglądać może tak że umarza on postępowanie egzekucyjne z uwagi na fakt że majątek dłużnika może nie wystarczyć na koszty postępowania egzekucyjnego, co skutkuje następnym postępowaniem w sądzie rejestrowym o wpis delikwenta do rejestru dłużników niewypłacalnych a my dalej jestesmy goli i weseli.
Cytuj:
Jeśli zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa trafi na biurko średnio zorientowanego prokuratora i moim zdaniem w najlepszym wypadku skończy się "umorzeniem POSTĘPOWANIA z powodu niewykrycia sprawców" a w najgorszym "umorzeniem postępowania z powodu braku znamion przestępstwa".

z tego co wiem w każdej prokuraturze czy sądzie liczą sie tylko statystyki zakończonych spraw, a zakończoną sprawą może byc wyrok/postanowienie o winie/karze oraz o oddaleniu, odrzuceniu wniosku,umorzeniu postępowania. Nie liczył bym zbytnio na to ażeby prokuratura była zainteresowana babraniem sie wirtualnym gunem.

Cytuj:
Dlatego też droga postępowania jest taka jak wspomniałem: Jako że sprawca z bardzo dużym prawdopodobieństwem jest Polakiem sprawa toczyła by się w Polsce.

wielkie g... od kiedy to nasz kraj jest jakoś uprzywilejowany? POZEW składa sie do sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania SKŁADAJĄCEGO pozew, w tym przypadku tego kolesia co pozbył sie guna. Postępowanie toczyłoby sie na zasadzie naszego CPS (cywilna pomoc sądowa) czyli sąd ichniejszy przysyła do sądu właściwego miejscowo do vinca liste pytań do pozwanego i sąd polski odsyła protokoły z rozpraw do sądu kolesia od guna.
Cytuj:
SPRAWA MA DUŻE SZANSE POWODZENIA.

jeśli by tak było poszkodowany juz dawno imo takie sprawy załatwial :D

Cytuj:
PS. Jeśli vince zarówno w MA jak i EF podał fałszywe dane, to też nie ma problemu, bo np jego sąsiad który wypowiadał się na EF mógł być uczciwszy i podać swoje prawdziwe dane a mając na uwadze iż za utrudnianie śledztwa też grożą określone konsekwencje - potwierdzi że vince to vince. Operator internetowy na podstawie IP jednoznacznie wskaże gdzie fizycznie znajduje się miejsce z którego logował się vince a policja na podstawie wizji lokalnej wskaże kto mógł być użytkownikiem wspomnianego komputera.

czysta teoria, dostanie od vinca parę pedziaków po sąsiedzkiej znajomości i jakimkolwiek organom prowadzącym postępowanie zrobi tak :roll:

misko napisał(a):
CvX! napisał(a):

To dalej nie jest dużo. Jeśli założysz że non-stop w EU pisze na czacie około 10000 osób dajmy na to z prędkością 1 klawisz na sekundę to masz:

i co z tego że moga mieć??? wyobraźmy sobei że szczegóły deala były prowadzone w twin peks w sobotni wieczór na chacie ogólnym, otoczenie składa sie z xxx przyglądających sie/tradujących/zwiedzających graczy. ustna umowa 2 dialogowiczów przeplatana jest xxx wypowiedziamy przypadkowych graczy, mówi wam to coś? taki vinc oświadcza że rozmaiał z 3 innymi osobami i co po logach????

Level napisał(a):
3 lata temu...kumpel dostał ostrzeżenie na czerwono od mindarka, że za nadmierne przeklinanie, obrażanie i wogóle jego konto zostanie locked gdy będzie to robił dalej.

lol jakiś wyjątkowy niefart buhahahha, ja dziś dostałem msg na czerwono od MA że mnie bardzo lubią i będę miał dziś hofa jak wystrzelam 1k ped ammo :D :D :D

ps. oczywiscie to co napisałem powyzej nie zmienia faktu że złodziej to złodziej :) Aster cieszę sie że się cieszych że użytkownicy forum dostrzegaja znamiona przestępstwa w czynie vinca, jednakże cały sęk w tej sprawie to udowodnic ten czyn, a imo jest to mission imposible.

Ostatnio edytowany przez Chudy, 31 Sty 2007, 00:22, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
PostWysłany: 31 Sty 2007, 00:18 
jak synu nie wierzysz to ci dam dowód...do 48h niech screena znajde i go tu wkleje do tego posta...wierzyć mi sie nie chce w was

Nie podano
PostWysłany: 31 Sty 2007, 00:23 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ojcze jednak nie wierzę :P cenzorów tam mieli czy jak? buhahaha

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

Panel
Skocz do: