Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 10:10 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Sam dodałem do nazwy avatara PL :oops:

A czemu to wtedy zrobiłem ?
Nie znałem ani gry ani właściwie innych gier typu MMO.
Nie wiedziałem jakie w niej będzie "zagęszczenie" rodaków.
Uznałem, że dla łatwiejszej identyfikacji - tak będzie wygodniej.
Po co nonstop odpowiadać na pytanie "where are you from" itp ?
Nie pamiętam też czy nie uważałem tego za jakąś przyjętą normę w tego typu grach.

Przyznam, że teraz bym tego nie zrobił.
Wogóle mój pełny nick uważam za nietrafiony (poza jednym członem: ateush).
(Przy okazji - pozostałe części mojego nicka to nie jest moje prawdziwe imię i nazwisko
- a sporo osób zwraca się do mnie per Robert :) ),
Jak go tworzyłem - nie miałem pojęcia, że tak długo tu zabawię i czym się
ta cała Entropia okaże :)
Jednak później było mi już po prostu szkoda skilli i nie chciałem zaczynać od nowa.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 12:19 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 0
Jest jeszcze jedna nacja ktora tez ostro manifestuje swoja przynaleznosc do danego panstwa a sa to mianowicie brazylijczycy. Bardzo wielu widzialem graczy wlasnie z dopiskiem BR a w innych grach typu WoW , L2, GW itp to jest ich bardzo wielu .
W pewnym sensie co do umieszczania PL w nicku sa plusy i minusy, po czesci odrazu ludzie z zachodu maja pewne uprzedzenia, do pewnych krajow, swego czasu w PE tez byl taki mit ze polacy glownie to osoby biedne, wykorzytsujace bugi czy nawet scamerzy... mam nadzieje ze to z czasem bedzie ewoluowalo co zaowocuje tym ze osoby z dopisiekm PL w nicku beda mogly dumnie spogladac na reszte, poki co tak niestety nie jest :/ Gdybym robil avata na okrutny reselling to napewno bym nie afiszowal PL w nicku ;)

Pozdro.

Profil Offline
PostWysłany: 13 Gru 2006, 12:55 
w końcu!!! TM, miałem na to zwrócić uwagę...ale ty zacząłeś, dobrze zrobiłeś.
Dodawanie tagu PL do nicka...tylko polacy to robią i brazylijczycy....mania, niby prosto w identyfikacji...ale jednak...zachód tego nie robi...widać są bardziej cywilizowani od nas, jest się z czego śmiać, dlatego jak zobaczę jakiś nick w AW z tagiem PL to niech ten ktoś patrzy na swój pasek HP.
Jest to zjawisko trudne do wytłumaczenia, ale ja powiem tak: wstydzę się, jak widzę taki nick i mnie krew zalewa przy okazji...

Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 13:40 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
he he he , Level nie przesadzasz oby ?:) za co sie wstydzisz ... Pojedz do stanow, tam na kazdym kroku amerykance sie afiszuja ze swoja przynaleznoscia do tego kraju. Flagi, piosenki, parady, nawet stroje . Wstydem nie jest to ze sie ktos przyznaje do swojego kraju a raczej ten kto sie do neigo nie przyznaje i widocznie nie zasluguje na to by tu mzoe meiszkac. Moze ciut przesadzam ale mowa o wstydzie uwazam ze jest bynajmniej nie na miejscu ... Tak jak ktos jzu powiedzial o tym sie nei rozmawia to jest kwestia gustu.
Jakis czas temu podniecales sie " strojem" predator jaki to boski niczym power rangers albo teletubisie, kosztowal wtedy 1500 ped , i twierdziles ze nie ma ceny za jaka togo badziewia nie nabedziesz; ) teraz ludzie chodza i polewaja z tego " armora" . Sa sprawy gustu i sprawy etyki . Moje zdanie pozostanie neizmeinione ze jesli komus sie podoba dopis w nicku PL to jest jego sprawa :) Ja polakow osobisci poznaje po skladni zdan w j. angielskim ;) ( nie zebym sie uwazal za poliglote ) ale jest bardzo specyficzna i szybciej mozna to dostrzec jak dopis PL w nicku.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 13:42 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Pamietam takie zdarzenie z IRCa dosyc dawno temu ;) Była rozmowa o resellerach chyba, i przeszła na jakiegos tam jednego konkretnego

a: he thinks that he is PL Reseller PL
b: yeah, what it stands for? some kind of society?
c: nah, PL stands for Poland
b: ah, yeah, its a poor country in the east Europe, most of polish players are poor and have to earn cash by reselling

Pewnie wszystkiego nie zapamietałem ale wygladalo to mniej wiecej tak, dyskusja odbywala sie wsrod jakis uberow, teraz juz nie pamietam, moze Coover cos wie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 13:44 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Level napisał(a):
wstydzę się, jak widzę taki nick i mnie krew zalewa przy okazji...

Eee - bez przesady. Ja tam się nie wstydzę, że jestem Polakiem.
Oczywiście możesz śmiało do mnie strzelać nie tylko w AW ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 14:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Ja mysle ze to ma uwarunkowania historyczne.

http://www.entropiaforum.com/forums/member.php?u=7411 :oops: :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 14:45 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2006
HP: 100
Nick w grze: Maciejjy vel Galka
Level sorry, ale śmieszny Twój post jest..
Ja nie mam w nicku PL, ale nie uważam żeby to było coś śmiesznego czy złego. Jeśli ktoś jest z jakiegoś powodu dumny z tego, że jest Polakiem i chce żeby inni też o tym wiedzieli to niech sobie napisze za nickiem "PL".

A gadanie o tym, że zachód tak nie robi i to oznacza, że jest bardziej "cywilizowany" od Nas jest żałosne.

Rafis dobrze to opisał. Amerykanie u siebie strasznie się afiszują ze swoją narodowościa. No ale to przecież AMERYKANIE no i zachód i w ogóle ucywilizowani tacy są więc mogą... :?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 14:54 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Taa.. a jak po raz setny widze w filmie typu Spiderman amerykanska flage to mnie mdli.. Albo ''Pojutrze''.. pierwszy kadr - amer. flaga lopoczaca na wietrze! omfg..

Ja jesli nie mam z czego byc dumna teraz,to jestem przynajmniej dumna z Historii PL (niektorych fragmentow :) )

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 15:08 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Nie chce odbiegac za daleko od tematu, ale nie wiem czy zauwazyliscie ze teraz jest moda na podobne nazwy avatarow do znanych starych graczy "uberow" ? np pojawil sie Huntrez , roznego rodzaju Stormery, Deluxy, Modified i wszystko inne co ktos juz mial i pewnie przypadlo do gustu.

Wracajac do tematu lepiej jak juz dopisuja ludzie PL. Jak mieliby dopisywac partie i poglady polityczne :)) Bo mogloby juz nie byc tak wesolo ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 16:37 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
pamietacie nasze zdjecie zbiorowe - nie pamietam daty , miejsce fort meduza.

proponuje jeszcze raz wszystkim takie zdjecie ,ale ubior tylko bialo/czerwony - mozna dostac w TT - jezeli pamietam dobrze . mozecie temat rozwinac o miejsce lub inny wybor stroju ,ale optuje za utworzeniem jak najwiekszej flagi z avatarow i danie fotki na forum .com .

a podpis "nie tyle biedni ale zaradnii aby przeżyć w dżunglii "

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 16:42 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
JC pomysl nawet spoko , ciezej z wykonaniem , wszytkie stroje a w tym spodnie i koszule bialo jak i czerwone zostaly dawno usuniete z Terminali w ktorych mozna bylo kupic te gadzety :) z tad teraz ceny za czarne spodnie , koszule + ~100 ;)
fajne haslo, teraz tylko fisty w dlon i zabijmy wszystkich uberow na rigu ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 19:18 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
No wstydzić to się nie wstydze ale jakoś uważam że to troche nie na miejscu takie afiszowanie się z tym "PL" . Ja bym sobie takiego nicka nie dał

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 20:01 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Level jak zwykle przesadza, reszta też nie ma do końca racji i ja na pewno tez jej mieć nie będę (:P) ale według mnie nicków z PL nie powinno być. To jest gra a nie zebranie ogólnonarodowe.

Nie jest się w niej po to, by rozwiązywać konflikty typu polska-niemcy/rosja (zaraz padna słowa że znacie duzo ludzi z rosji i niemiec i że są spoko - wiem o tym ; p)

Z drugiej strony wolna wola mozesz się nazwać Polak z Polski PL.

No i pozostaje kwestia innych narodów (uhh jak to pięknie brzmi :P) - tu levelowi przyznam troche racji - z jakiegos powodu nie mają oni dodanych znaczków typu PL. Takie rzeczy można spotkac tylko u polaków i brazylijczyków.

Dlaczego tak jest? NIE MAM POJĘCIA :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2006, 20:54 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 186
Nick w grze: www.project-ion.pl
heh ale sie narobiło a wszystko z powodu 2 literek PL :D ,ja osobiście w nicku nie mam PL ale myślę że gdybym nawet miał to nie przeszkadzało by mi to :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Gru 2006, 09:00 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 114
Society: Merchants of Entropia Universe
Nick w grze: Stefan moon Mapa
JC Krakow napisał(a):
pamietacie nasze zdjecie zbiorowe - nie pamietam daty , miejsce fort meduza.

proponuje jeszcze raz wszystkim takie zdjecie ,ale ubior tylko bialo/czerwony - mozna dostac w TT - jezeli pamietam dobrze . mozecie temat rozwinac o miejsce lub inny wybor stroju ,ale optuje za utworzeniem jak najwiekszej flagi z avatarow i danie fotki na forum .com .

a podpis "nie tyle biedni ale zaradnii aby przeżyć w dżunglii "

zajefajny pomysł :)

może, żeby nie było potrzeby zakupowania specjalnych ubrań, ułozymy się w jakieś formie?
jakiś napis, albo obioekt...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Gru 2006, 13:17 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 186
Nick w grze: www.project-ion.pl
może, żeby nie było potrzeby zakupowania specjalnych ubrań, ułozymy się w jakieś formie?
jakiś napis, albo obioekt.

lol Ułożymy się w wielkie PL na środku PA albo TP :D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Gru 2006, 14:59 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
To może lepiej w Kaczory dwa i obok księżyc?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Gru 2006, 15:05 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
pomysł był oparty o Flage POLSKI , ale nie wiem jak teraz bo nie ma bialego i czerwonego ,

Pomysł jest taki a nie inny gdyż jestem polakiem i nie wstydze się tego, a chce zeby nie wstydzili sie tez inni >

Pomyslcie , moze jakies inne rozwiazanie co do uzycia kolorow .

najwiecej ma myslec level ( to nie zlosliwosc - nadal Cie lubie )
Jc

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Gru 2006, 21:27 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
JC, dobry pomysł, nawet bez flagi ma sens, zawsze można pokazać jak wielu nas jest w PE i jak dobrze potrafimy sie organizowac, chociaż ten pomysl Marciola jest chyba lepszy lol

i nie tylko Polacy i Brazylijczycy, ale także "cywilizowani" Duńczycy, Francuzi, czy Szwedzi.
DK FR SE to całkiem popularne końcówki, popatrzcie też na nazwy soców w terminalu

z Kozią Wólką to pewnie i tak jest, że lubimy zaznaczyć swoją obecnoś, ale też pozostali chcą przynajmniej częściowo uczestniczyć w takim wydarzeniu, dobrze pamiętam jak przed kilku laty, kiedy Małysz był już blisko kryształowej kuli, wywaliliśmy wielką flagę (konkurowaliśmy z "Uwolnić Muminki" heh) w najlepszym medialnie miejscu podczas konkursu w Lahti, w ciągu 2-3h Idea zarobiła na nas kilkaset złotych za roaming, bo odebraliśmy setki telefonów i smsów, każdy kto oglądał tv i nas widział chciał przynajmniej zadzwonić i powiedzielić się wrażeniami, pewnie dawało to namiastkę poczucia jak by tam byli :)

Posse, chyba nawet mam screen z tej akcji na irc, później była z tego jeszcze dyskusja na EP, w podobnych stwierdzeniach przodował Knuckles zwłaszcza

ale prawda jest taka, że potrzebujemy jeszcze tylko trochę czasu, pomysłów i chęci nam nie brakuje :D[/code]

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Gru 2006, 22:01 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Hmmm, wyobraźmy sobie następującą sytuację - przykładowy gracz X w ciągu kilku miesięcy gry był świadkiem chamskiego zachowania następujących graczy (ważne, żeby te nicki przeczytać, a nie tylko przelecieć wzrokiem ;p):

Grudo, Bidhak, ManioPL, Kuper, Untar, Cyrus, Forda, EnikPL, Irin, Qwesyn, Teryt, KordoPL, Wedkyn, Ortak, Ader.

Jak myślicie - jeśli nawet 2/3 nie mających PL w nicku to przedstawiciele jednej nacji, i gracz który spotkał się z przypadkami chamstwa i prostactwa ze strony tych nicków ma świadomość, że PL = Poland, to co najprawdopodobniej poleci i utkwi mu w świadomości (a częściej w podświadomości)? Łatka dla całej nacji. W każdej nacji znajdzie się procent osób które nie potrafią współżyć ze społeczeństwem - jednak jeśli jeden prostak ma przy sobie wizytówkę swojej nacji, a inny prostak jest "państwowo anonimowy", to o przyprawienie gęby całemu narodowi bardzo łatwo. Stąd właśnie się bierze częsty stereotyp o nas w grach online. Bo ludzie mają nawyk wrzucania sobie wizytówki narodu w nicka. Nawet jeśli ktoś nie jest trollem, a po prostu któregoś dnia puszczą mu nerwy i zrobi wiochę w jakiejś grze, to świadkowi tych wydarzeń w pamięci nie zostanie jego nick, tylko właśnie to nieszczęsne PL. Dlatego jestem przeciwny dawaniu PL do nicka - jest to imho szkodliwe dla wizerunku całego narodu. Pytaniem przewodnim tego tematu jest oczywiście: "dlaczego ludzie dają sobie PL do nicka?". Nie mam pojęcia. Ale wiem, że to szkodzi nam wszystkim ;)

P.S Nicki wymienione na początku posta były wymyślane na bieżąco, więc jeśli zbiegiem okoliczności przeczyta to ktoś, kto ma taki nick w jakiejkolwiek grze - przepraszam, nie ciebie miałem na myśli ;)

Profil Offline
PostWysłany: 15 Gru 2006, 22:10 
Thx man, to tez chciałem zaznaczyć, jakoś mi umknęło...tak więc ostrzegam po raz ostatni...żadnych PL w nickach w AW:D

Nie podano
PostWysłany: 15 Gru 2006, 22:15 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
heh, takie ostrzeżenie powinno być zamieszczane podczas rejestracji konta ;)

Profil Offline
PostWysłany: 15 Gru 2006, 22:26 
tak, a w regulaminie zapis:
National Tags used in nicks, like PL, BR, are not allowed. If you used national tag in your nick, contact with us as fast as it's possible to change it, or your account will be terminated.
Coś mniej więcej takiego hahaha.

Nie podano
PostWysłany: 15 Gru 2006, 22:40 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
eee tam, odrazu ban na .pl :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Gru 2006, 15:35 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Co wy się tak przejmujecie innymi? A co oni lepsi? Niech oni się boją o naszą opinię o nich a nie odwrotnie.

Mamy dziwną cechę narodową zaniżonej samooceny. A tak naprawdę jesteśmy świetnym narodem.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Gru 2006, 16:08 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Mortek dalabym ci +rep. Prosto a z sensem ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Gru 2006, 16:26 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Mortifer napisał(a):
Co wy się tak przejmujecie innymi? A co oni lepsi? Niech oni się boją o naszą opinię o nich a nie odwrotnie.

Mamy dziwną cechę narodową zaniżonej samooceny. A tak naprawdę jesteśmy świetnym narodem.

To ja też wyrażę swoje zdanie:) Po przeczytaniu większości powyższych postów, to dochodzę do wniosku, że jesteśmy narodem lubiącym się zajmować samym sobą, ewentualnie tym jak nas widzą :)

Co do samego znaczka PL, no to jedyne uzasadnienie jakie dla niego widzę to gracze preferujący polskie towarzystwo z powodów językowych. Ale to akurat w EU nie jest zbytnio potrzebne, rodaków łatwo znaleźć i bez znaczka.

A jeśli się tworzą jakieś stereotypy i ludzie na ich podstawie mnie oceniają, to kij w oko takim ludziom, nie chcę ich znać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Gru 2006, 19:43 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 177
Society: P.L.(Polish Legion)
W wielu rodzinach od pokoleń mowi się o powstaniach (narodowych) o powyłowaniu legionów do walki o ojczyzne.
W naszej podświadomości to istnieje,a nawet w genach.
Czy nie chcemy poczuć atmosfery dni naszych przodków,poczuć namiastki tego co czuli,
czym żyli i " zanudzali " nas swymi opowieściami.
Podsumówując ;troche dumy ,troche masochizmu ,troche kiboliady.
To tyle narazie od szeła socu P.L.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Gru 2006, 22:58 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Mortifer napisał(a):
Niech oni się boją o naszą opinię o nich a nie odwrotnie.

Heheheh :lol: ]
Tylko będzie problem jak MA przypnie nam kiedyś łatkę... :P

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 132 gości

Panel
Skocz do: