Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 19:24 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: 112
Society: chyba nie
Nick w grze: The Sundance Kid
Po pierwsze witam wszystkich :)

Tak naprawdę to na forum jestem długo, bo korzystałem z konta brata, lecz postów nie pisałem (kto to to tylko admin po ip sie dowie :P )

No dobra powitanie było teraz przejdę do konkretów ;)

A więc dziś wypłaciłem 5k ped przez tą kartę z TT (po miesiącu czekania aż mi zwiększą limit -..-)

No więc po kursie usd 2.8401 (http://www.bankier.pl/inwestowanie/walu ... symbol=USD) powinienem dostać ~1400 zł (tyle bym mógł wypłacić przez bankomat bo tych końcówek się nie wypłaca)

No to wpisuję 1400zł - nie da rady. Można by pomyśleć że to te 3.5$ które MA pobiera przy każdej wypłacie, ale nie! W kwocie do wypłaty wpisałem 5035ped tak żeby mi wypłaciło równe 500$.

Wypłaciłem 1350zł (czyli dużo za mało bo różnica to ok 70zł)

A więc pytam - jakie są koszty wypłat przez kartę?

Kolejna "pomyłka" MA czy polska prowizja?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 20:26 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2006
HP: 100
Society: Mlode Wilki
Może jeszcze kolejna prowizja dla banku/bankomatu z którego wyciągałeś. Przecież jak wyciągasz kartą np. kredyt banku z bankomatu pko też płacisz prowizję, a MA nie ma raczej swoich bankomatow choc i tego pewnie się doczekamy. Myślę, że to działa na tej zasadzie.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 20:53 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2006
Myślałem o tym, ale przecież jakby była to nie taka :|

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 20:55 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 0
Society: Poltropia
Nick w grze: Loss_AdKos
Ja tutaj mało off , jaki limit ci przyznali i jak długo czekales na decyzje :>?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 20:57 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 94
Society: E H A
Może jakaś prowizja za zagraniczne transfery.
Btw. ~5% to nie jest duża prowizja o ile się nie mylę to taka prowizja jest przy wypłacaniu pieniędzy z bankomatu "obcego" banku.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 21:07 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2006
HP: 100
Society: Mlode Wilki
tzn. w polsce ta prowizja jest mała ale musisz braać pod uwage, że bank najprawdopodobniej jest w szwecji z którego kasę ciagną.

No to z Kanady w każdym razie zagraniczny :P

Ostatnio edytowany przez eSGi, 05 Gru 2006, 22:29, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 21:29 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Bank obsługujący karty w EU jest bankiem Kanadyjskim.
Chyba na karcie widnieje jego nazwa (powinien przynajmniej być
zapis do jakiego banku należy i gdzie zwrócić w razie znalezienia).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 23:02 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 0
Society: brak
Nick w grze: Angel
Nie ma żadnych procentów.
Wszystkie koszty to :
-35 PED za miesiąc za utrzymanie karty
-35 PED za przeneisienie kasy z PED card na kartę kredytową ATM
-35 PED za wybranie pieniędzy z każdego bankomatu Mastercard...czyli prawie każdego. Stała opłata niezależna od lokalizacji bankomatu [Warszawa, cyz Tokio], czasu, firmy, kursu $, itd.

Może odliczyli ci 35 pedów przelewe z PED card do karty ATM [nie pamiętam kiedy to odliczają - czy zabierają z PED card, czy z przelanych środków]....może przelicznik był niższy niż 2.8 i wychodziło, że masz na koncie 1399 złotych i dlatego nie mogłeś wybrać 1400 zł

[edit] To nie musi być bankomat obsługujący Mastercard....nie wiem czemu to napisałęm :P Chyba chodziło mi o Maestro, bo na karcie są podane trzy nazwy - Maestro®, Cirrus®, and Interac®, ale to i tak nic nie zmienia. Opłata i tak jest ZAWSZE taka sama.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2006, 23:09 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2006
Loss_AdKos napisał(a):
Ja tutaj mało off , jaki limit ci przyznali i jak długo czekales na decyzje :>?

Jest na stronie głównej taka "kartka" którą musisz wypełnić tzn dwie kartki ;p Do wyboru masz 10k 20k i 30k. Ja mam 30k na wszelki wypadek :d Czekałem niecały miesiąc.

@Temat

No właśnie przed wyjście sprawdziłem kurs dolara - ostatnio spadał więc mowie zobaczę, zacznie rosnąć to poczekam te parę dni z wypłatą. No i spadło jeszcze o 5 setnych procenta :>

No więc poszedłem wypłaciłem i zonk :S

Nawet jak zabiorą mi jeszcze raz 3.5$ to i tak za duża różnica bo kurs na pewno był taki jak napisałem. Może rzeczywiście to polska prowizja :/

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2006, 09:39 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 114
Society: Merchants of Entropia Universe
Nick w grze: Stefan moon Mapa
kolego Sundance,
patrzysz na zły kurs $

kurs $ jaki podałeś w linku to nie jest kurs $ po którym oblicza ci MasterCard podczas wypłaty.

i druga rzecz..
korporacje Visa i MasterCard określają swój kurs rozliczeniowy opierając się także (ale nie tylko) o trend
w ostatnich dniach widać wyraźnie, że trend jest spadkowy
także w tych dniach kurs rozliczeniowy $ jest niższy, aniżeli na przykład referencyjny NBP.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2006, 10:04 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2006
Moon, a możesz mi powiedzieć gdzie taki kurs można sprawdzić, jeśli wiesz oczywiście :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2006, 11:02 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 114
Society: Merchants of Entropia Universe
Nick w grze: Stefan moon Mapa
Nie można sprawdzić :(

Twoją transakcje rozlicza Mastercard i oni (podobnie jak Visa) nie publikują i nie podają do publicznej wiadomości kursów, wg jakich to rozliczają.
O kursie dowiesz się po dokonaniu transakcji.
Taką mają politykę.

W Twoim przypadku można to sprawdzić po dokonaniu operacji, bo saldo ATM karty widać na stronie MA.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2006, 12:40 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2006
Hmm to nie fajnie :| Spodziewałem się czegoś bardziej "profesjonalnego" szczególnie po takich światowych firmach...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2006, 14:26 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Podobno bankiem który przelicza transakcje walutowe w Polsce jest http://www.brebank.pl/ekonomia/index.jhtml?context=2877 (kurs kupna, nie średni! - dzis przykladowo 2,8080) ale głowy nie dam, bankowcem nie jestem - może dla różnych kart jest różnie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2006, 14:39 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Sundance napisał(a):
...powinienem dostać ~1400 zł (tyle bym mógł wypłacić przez bankomat bo tych końcówek się nie wypłaca)

No to wpisuję 1400zł - nie da rady.... ...W kwocie do wypłaty wpisałem 5035ped tak żeby mi wypłaciło równe 500$....

Wypłaciłem 1350zł (czyli dużo za mało bo różnica to ok 70zł)

A więc pytam - jakie są koszty wypłat przez kartę?

Kolejna "pomyłka" MA czy polska prowizja?

Acha i jeszcze jedno jak się pomylisz i zażądasz większej wypłaty niż możesz ściągnąć z karty to bach -10ped w plecy to raz sie pomyliłeś może nawet kilka razy dla pewności zażądałeś 1400 zł to już -10xnp. 3 = 30 ped i stała prowizja -35 to jak dodasz różnicę w kursie oraz fakt, że robiłeś tranzakcję na przełomie miesiąca (a 35 ped jest odciągane pod koniec każdego) to może miałeś ok 1370 a może nawet 1369 zł a niektóre bankomaty wypłacają tylko >x50zł albo >x20zł. Wniosek: Na kartę przelewać trza z zapasem pedziki (tak ok >100zł bo może w knajpie zabraknie w nocy daleko od domu na browar ... :( ).

Edit: 07-12-2006

a wygląda to tak:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
FEES ARE APPLICABLE AS FOLLOWS:

Purchase Price: 250 PED (koszt zakupu karty)

Monthly Fee: 35 PED (miesięczna opłata za kartę pobierana z TEJ właśnie karty)

The Financial Institution charges a fee of 30 PED. Additionally, MindArk charge a 5 PED fee to cover administration costs. The monthly fee is automatically drawn from the card at the end of each month.

Transfer Fee: 35 PED (opłata za przetransferowanie pedów na kartę)

When transferring funds from your PED Account to your Cash Card, the Financial Institution charges a fee of 25 PED. Additionally, MindArk charge a 10 PED fee to cover administration costs.

Withdrawal Fee: 35 PED (opłata STAŁA za każdą tranzakcję dokonywaną tą kartą)

The Financial Institution charges a fee of 30 PED per transaction. Additionally, MindArk charge a 5 PED fee per transaction to cover administration costs. The withdrawal fee is drawn for each transaction.

Rejection Fee: 10 PED (opłata za próbę wypłacenia większej ilości kaski niż mamy dostępne na koncie karty)

If you try to withdraw more funds from your Cash Cash than are available in your account you will be levied with a Rejection Fee of 10 PED.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
pozdro

PS: Pytanie: Czy oznacza to, żę mogę robić też tą kartą zakupy w markecie albo płacić za benzynę na stacji? (oczywiście 3.5$ prowizji sie kłania ale...)

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 203 gości

Panel
Skocz do: