Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Sie 2009, 00:37 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2008
HP: 117
Society: Freelancer
Nick w grze: mARTini
Od roku z powodzeniem zyję w EU na Linuksie :D Mam nadzieję że nie będę musiał instalować winshita do VU10.... :shock:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 01:06 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
HP: 122
Society: www.*****
Nick w grze: TytanickPL
mARTini napisał(a):
Od roku z powodzeniem zyję w EU na Linuksie :D Mam nadzieję że nie będę musiał instalować winshita do VU10.... :shock:

Tak jak wczesniej jakoś się dało grac pod windowsem tak teraz jak będzie crytek to za CHINY NIE ODPALISZ EU na wine - gwarantuje ci to.
Spróbuj odpalic crysisa, raz ze wogole nie będzie ci dzialac od tak. Jezeli juz to trzba będzie kombinować na maxa. Dwa to że będzie zajebiście duzo bugów graficznych a 3 to będa koszmarne lagi. juz lepiej zrób tak jak ja - z bólem zainstlauj WINSHITA (moze byc XP , moze byc win 7 bo jest bardzo dobry) i pograj po ludzku z ladna graficzka i 3x szybszym performancem :D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 07:28 
Green
Dołączenie:
Maj 2009
HP: 0
a sprobuj vmware na linucha - maja obsluge d3d

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 09:13 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
Giray napisał(a):
a sprobuj vmware na linucha - maja obsluge d3d

lol ?. pod vmware nie odpalisz żadnej gry 3D :D tyle ci powiem... przynajmniej jeszcze nie.
Ewentualnie jakby gra byla w OpenGL napisana to owszem. Ale gdy jest na DirectX to nie da sie.
Ani VMware ani VirtualBOX

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 16:06 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2008
tytanick napisał(a):
mARTini napisał(a):

Tak jak wczesniej jakoś się dało grac pod windowsem tak teraz jak będzie crytek to za CHINY NIE ODPALISZ EU na wine - gwarantuje ci to.
Spróbuj odpalic crysisa, raz ze wogole nie będzie ci dzialac od tak. Jezeli juz to trzba będzie kombinować na maxa. Dwa to że będzie zajebiście duzo bugów graficznych a 3 to będa koszmarne lagi. juz lepiej zrób tak jak ja - z bólem zainstlauj WINSHITA (moze byc XP , moze byc win 7 bo jest bardzo dobry) i pograj po ludzku z ladna graficzka i 3x szybszym performancem :D

Nic nie pisałem o Wine... EU odpalam na CeDeGa - na nowym silniku - zero bugów graficznych, Entropia działa mi szybciej niż działała pod winshitem (Linuś mniej obciąża zasoby sprzętowe), zero lagów...
I jeszcze jedno - Crysis działa na CeDeGa pod Linuxem - są problemy z instalatorem ale... jestem dobrej myśli :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 16:09 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
hmmmm . do cedegi dawno nie zaglÄ…dalem :D
no to w sumie można spróbować :D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 16:20 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2008
tytanick napisał(a):
hmmmm . do cedegi dawno nie zaglÄ…dalem :D
no to w sumie można spróbować :D

Wręcz trzeba spróbować :)) Na wszelki wypadek trzymam 20GB miejsca na dysku pod partycję dla XP.....
Oby nie była potrzebna :mrgreen:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 18:44 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Proponował bym nowy wątek o sprzęcie i systemach operacyjnych dla VU10 ze szczególnym wskazaniem działań do pracy pod linuxami a konkretnie Ubuntu - lubię ten system.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 19:21 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
o wy jurne jarzÄ…bki :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 19:40 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
hahah :D. jak wyjdzie juz 10.0 to wtedy sie zalozy temat :D
Widzę, że mamy coraz więcej jarząbków w polsce. to dobry znak :)
Ja na szczęscie uzywam innej distro - Gentoo - i żadnych rzabątków nie chce :D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 20:53 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Na ile intuicyjne jest gentoo? Pytam z ciekawości, nie chcę się przesiadać ze względu na brak czasu na grzebanie się w kolejnym systemie....

A wracając do linuxa i odpalania EU-VU10 - jakie są zdaniem linuxowych fachowców szanse na uruchomienie/wydajność grafik i koszt cedegi?

Edit:
Cedega to około 30euro z półroczną subskrybcją na update'y.
http://www.linux-onlineshop.de/product_ ... 33e6394f9c

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2009, 23:13 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2008
Tytanick - nie ma co polemizować która dystrybuja lepsza - to sprawa gustu i doświadczeń...

abyss napisał(a):
A wracając do linuxa i odpalania EU-VU10 - jakie są zdaniem linuxowych fachowców szanse na uruchomienie/wydajność grafik i koszt cedegi?

Edit:
Cedega to około 30euro z półroczną subskrybcją na update'y.
http://www.linux-onlineshop.de/product_ ... 33e6394f9c

Ciężko przewidzieć jak się pogodzą CDG z EU - VU10 - tworzą to w końcu dwa różne zespoły programistów - jednak patrząc na bazę działających na CDG gier jestem dobrej myśli....
CDG działa również po wygaśnięciu abonamentu (legalnie bo instaluje się przez net z ich strony) - także dopóki wszystko działa OK nie mam potrzeby płacenia im....

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Sie 2009, 10:12 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
Oczywiscie ze distro to kwestja gustu i w cale nie miałem zamiaru gadać na ten temat która jest lepsza, bo jedna ma swoje zalety a druga inne. Gentoo jest dla zaawansowanych userów - innym polecałbym wlasnie ubuntu...
W gentoo WSZYSTKO się kompiluje z pakietów źródłowych a nie rozpakowywuje z gotowych binarek jak w ubuntu.
No to jak tylko wyjdzie nowe VU to sprawdzimy :) . może bedzie mozna spróbowac czy sam instalator tego 10.0 pujdzie i czy sie uruchomi ekranik logowania o ile jest :D a to ju jutro..
Ja puki co musialem zupgrejdowac system i zainstalowac starszego pythona bo cedega nie obsluguje ani 2.6 ani 3.1, musailem 2.5.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Sie 2009, 17:03 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2008
Ha !! Jeśli user ma życzenie, w Ubuntu również kompiluje sobie ze źródeł. Mało tego - można przekompilować niemalże cały system pod swój sprzęt... Ubuntu opiera się na Debianie - na nim straciłem mleczaki :D Jednak jest to system typowo serwerowy z naciskiem na stabilność - z tego też powodu pakiety długo są wstrzymywane nim wejdą do distro... Ubuntu - jako że jego przeznaczeniem są głównie desktopy - wybiegł w przód przed Debiana jednak opierając się na nim. Dla mnie to komfort bo poruszam się wciąż w tym samym systemie - czy robię serwery czy też działam na moim prywatnym PC....
CO do VU10 - weekend zapowiada się bardzo pogodnie w UK więc wybywam nad ocean - przymiarki do VU 10 poczynię dopiero wtorek/środa.
Pozdr...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Sie 2009, 18:33 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2008
abyss napisał(a):
Czy ktoś odpalił już EU VU10 pod Ubuntu? Będę wdzięczny za wszelkie SPRAWDZONE (in plus i in minus) relacje....

Póki co nie udało mi się odpalić ani instalatora ani kopii gry z partycji Winshitowej....
Kubuntu 9.04 + CeDeGa v.7 (engines up to 7.1.0), Wine i silniki CeDeGa 7.2, 7.3 do sprawdzenia.
Walka trwa ale brak czasu - korzystam z ostatków lata no i sprzęt muszę wzmocnić .

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Sie 2009, 19:09 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Warto było by temat promować nie tylko tutaj, ale także wśród innych uczestników EU (i MA). Entropia Universe jest systemem, który jest ściśle związany z pieniędzmi - a to z kolei jest związane ściśle z bezpieczeństwem. Trudno znaleźć popularne, bezpieczniejsze niż linuxy systemy operacyjne. Oczywiście, jeżeli ktoś "migrował" z windowsa, albo używa równolegle haseł* w wersji windows i Linux - no to niestety NIE MA bezpiecznego konta....

* - to dotyczy haseł do entropii i adresów e-mail - no oczywiście ciągle zakładając, że używa bezpiecznych sesji SSL do poczty.
** - GK to podstawa.... :)

Profil Offline
PostPost został usunięty przez abyss 21 Sie 2009, 19:10.
Powód: duplikat
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Sie 2009, 22:59 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2008
KOlejne próby:

Virtual Box + WinShit XP
Działa instalator i ClientLoader. Gra nie uruchamia się wyrzucając problem o niekompatybilności karty graficznej z Cry2 engine....

Tak jak przypuszczałem należy zapomnieć o emulatorach (Vmware czy Virtual Box) - nawet gdy gra się uruchomi będą poważne problemy z wydajnością (emulacja!).

Wine 1.0.1
Wczoraj: Instalator pięknie działa, podobnie ClientLoader. Pojawia się okno logowania, po czym gra uruchamia się z pokazem slajdów i zaledwie konturami tego co powinno być widoczne.
Po dzisiejszym patchu gra przestała się uruchamiać.....

Wine 1.0.28 beta
Gra się instaluje i nic więcej...

Wniosek z tego, że trzeba z tematem Linuxa poczekać na w miarę stabilną VU (10.1 ?) i próbować ruszyć ją na CeDeGa lub WineIsNotEmulator...
Póki co trzeba czasem odpalić Winshita. PIszę 'czasem' bo ilość bugów w grze skutecznie zniechęca mnie do poświęcania jej większej ilości czasu....

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Sie 2009, 00:31 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
Pod virtual boxem nie uruchomisz zadnej gry ktora jest na driectXie bo ani virtual box ani vmware nie maja wsparcia dla grafiki 3D. jedynei jakby cos bylo na openglu, np jakis secondlife to tak ....

Tak podejrzewalem ze nic wiecej nie uzyskasz niz pokaz slajdów :D

Pod windowsem tez to chodzi koszmarnie bo jest jeszcze nie dorobione, ja sie zastanawiam czy wogole nie dac se spokoju z entropia na miesiac chociaz.

Profil E-mail Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 24 gości

Panel
Skocz do: