Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2006, 18:33 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 88
Society: bez socu
Nick w grze: Benek
mam takie pytanie czy komus udało sie uruchomic eu w rozdzielce 800 na 600?

ja jak właczam wyswietla mi w 5 okienkach i do tego zamazany mam obraz

ps jesli sie komus udało to niech napisze co trzeba przestawic/ustawic ewentualnie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2006, 19:15 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Society: EF.pl
Hmm z tego co sie orientuje to gra w wymaganiach minimalnych ma zaznaczone iz potrzeba rozdzielczosci (min. ??) 1024/768 wiec najprawdopodobniej nie da sie uruchomic na 800/600, ale moge sie mylic ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2006, 19:20 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
zgadza sie ale stego co mi wiadomo podobno jest jakies obejscie tego systemu i da sie w 800/600

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2006, 19:23 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
Society: EF.pl
no wiec zwracam honor i przyznaje, ze nawet nie slyszalem o tym, ze mozna to obejsc...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2006, 20:00 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Ale dlaczego mialbys to obchodzic? Nawet 14 calowe ekrany maja mozliwosc wyswietlania w 1024\768 wiec czemu by to mialo sluzyc?
Obejscie systemu.. hmm moze w jakis plikach konfiguracyjnych albo softwarowo jakims programem

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2006, 20:11 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
no tak obejsc znaczy miałem na mysli zmiane ustawien tak aby dało sie grac z taka rozdzielka
a moja 14 nie chodzi z taka rozdzielka da sie ustawic ale nie chodzi pasy na ekranie :-)

a co ciekawe jak robie screna jak uruchamiam eu pokazuje mi biały ekran po wklejeniu screena w paincie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2006, 20:42 
Weak
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 92
Nick w grze: Tom Gauko Gawer
To chyba masz jakiÅ› nie ten tego monitor :P .
Ja mam monitor stary (według AIDAy 13,2" :lol: ) i nie ma problemu.
Mam za to CRT, może ten twój to LCD? Ale 14"?

A i jeszcze - dziwne rzeczy z screenami robią się tylko jeżeli próbuję zrobić zrzutkę filmu, kiedy indziej to nie zauważyłem. No i wtedy jest czarne :) .

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Maj 2006, 05:56 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Może sprawdz sobie jaki masz ustawiony refresh rate w options w Loaderze (ten przycisk po lewej od okienka logowania gdzie podajesz login i hasło).
Ustaw sobie jakiś niski - np. 60Hz to powinno na większości nawet dosyć starych monitorów pójść w 1024 (no chyba że masz monitor z około 1990-92 roku, ale tak starego koloru to nawet ja nie mam w szafie :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Maj 2006, 15:04 
Weak
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 92
Nick w grze: Tom Gauko Gawer
Aha, częstotliwość odświeżania to już inna historia.
Na moim wyższa niż te 60 Hz i piździec :P .

Jak 8 lat temu (około :wink: ) bawiłem się ustawieniami to przypadkiem ustawiłem wyższą... Wtedy właśnie w serwisie nauczyłem się o trybie awaryjnym :lol: .

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2006, 07:43 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Gauko napisał(a):
Aha, częstotliwość odświeżania to już inna historia.
Na moim wyższa niż te 60 Hz i piździec :P .

Jak 8 lat temu (około :wink: ) bawiłem się ustawieniami to przypadkiem ustawiłem wyższą... Wtedy właśnie w serwisie nauczyłem się o trybie awaryjnym :lol: .

tak taki rzeczy to wiem od dawna :wink:

a co do monitora to masz racje on kiedys chyba był szafa grajaca i gdzies w 90 roku na monitor go ktos przerobił tak wiec podsumujac do eu wróce dopiero za jakies 3-4 tygodnie :evil:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2006, 19:58 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Monitor w tym momencie to jakies parszywe grosze a to jeden z najważniejszych rzeczy jezeli chodzi o nasze zdrowie. Ja sam pracowałem na 14'' jak byłem mały i to pewnie jeszcze z 60Hz bo sie na tym nie znałem i teraz mam małą wadę wzroku :(

60Hz bardzo nadwyręza nas wzrok i w ogóle nie należy na takiej wartości pracować. Tym bardziej na monitorach starych, i to jeszcze z wypułkym kineskopem bleh.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Maj 2006, 20:58 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
O, dobrze mówi - dać mu piwa :)

Przed monitorami komputerowymi siedzę PONAD 20 lat :) więc kilka wskazówek:

- rozdzielka (odświeżanie pisząc po ludzku) to dla normalnego człowieka minimum 72-75 Hz. "Interlaced" nie włączać, bo to co drugi obraz pokazuje. Najlepiej ustawiać trochę poniżej wydolności monitora (jak jest za duże, to obraz jest nieczytelny i widać tylko falujące szybko "paski").

- rozdzielczość dobierać do minitora - nie katujcie się 1024x768 na 14 calowym monitorze. Dla 17-tek zalecam 1024*768 albo 1152x864 piksele

- nie kupować badziewia :)

- wypukłość raczej nie wpływa na zdrowie, ale kijowo sie ogląda

- wymiary 14,15,17 cali są podane orientacyjnie - najlepiej weź miarkę i zmierz kilka :)

- WAŻNE! NIE odkręcać na full jasności i kontrastu, używać ciemnego tła (mniej "świeci" po oczach)

- otoczenie powinno NIE być zupełnie ciemnie, jakaś lampka to minimum (żeby wzrok NIE tylko na monitorze spoczywał)

- górna krawędź monitora powinna być w okolicach horyzontalnej linii wzroku siedzącego (hehehe)

o i tyle... tak przy okazji - ale nie zupełnie OT

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2006, 14:38 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
o.0 sorrki abyss z calym szacunkiem, szanuje to ze juz od 20 lat siedzisz przed monitorami roznego typu... i nie watpie w twoja wiedze... ale... troche Ci sie pomieszalo albo cos w przeszlosci przeoczyles.. nie wiem... trudno to ustalic... ;) sorrki za zwrocenie uwagi no ale jak ja to czytalem to strasznie kulo mnie w oczy.. nie wiem jak innych ;)

abyss napisał(a):
O, dobrze mówi - dać mu piwa :)

Przed monitorami komputerowymi siedzę PONAD 20 lat :) więc kilka wskazówek:

- rozdzielka (odświeżanie pisząc po ludzku) to dla normalnego człowieka minimum 72-75 Hz. "Interlaced" nie włączać, bo to co drugi obraz pokazuje. Najlepiej ustawiać trochę poniżej wydolności monitora (jak jest za duże, to obraz jest nieczytelny i widać tylko falujące szybko "paski").

Od kiedy rozdzielczosc to odswiezanie ? :D biorac pod uwage to ze niechce mi sie pisac o tak starych i oczywistych tematach odsylam do zapoznania sie z pojeciem "rozdzielczosc" ktore mozecie przeczytac tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielcz ... %87_ekranu

Druga sprawa ""Interlaced" nie włączać, bo to co drugi obraz pokazuje." Tu masz na mysli tz. przeplot ;) ktory tak czy siak wystepuje w monitorach kineskopowych.. a polega on na tym ze wyswietlana jest co druga linia obrazu w polowie cyklu odswiezania, a nie tak jak Ty to napisales co drugi obraz...

Co do odswiezania, jesli mamy monitor typu CRT czyli kineskopowy najergonomiczniejszym odswiezaniem bedzie 85hz (przypomne ze odswiezanie okresla nam maksymalna ilosc wyswietlanych ramek na sekunde, czyli jesli mamy 85hz to na ekranie zobaczymy max. 85 klatek na sek.). Dodatkowo powiem, ze istnieje opcja w steronikach karty graficznej o nazwie "synchronizacja". Parametr ten odpowiedzialny jest za utrzymanie synchronizacji miedzy karta graficzna a monitorem. Jesli odswiezanie bedziemy mieli ustawione na 85hz a nasza karta bedzie miala wylaczona synchronizacje i bedzie ona w miare szybka i zdolna aby wygenerowac wieksza ilosc klatek (wiecej niz 85klatek na sek.) i tak tez sie stanie to na ekranie monitora bedziemy mogli zaowazyc poziome ciecia obrazu... cos podobnego do przeplotu z tym ze beda to pojedyncze aczkolwiek czesto wystepujace wady wyswietlanego obrazu w formie jak juz pisalem poziomych mozna by to nazwac granic... przeplot widac przewaznie na filmach podczas jakiegos szybkiego ruchu obiektow (rozchodzacy sie obraz w tych miejscach)

abyss napisał(a):
- wymiary 14,15,17 cali są podane orientacyjnie - najlepiej weź miarkę i zmierz kilka :)

Fakt ten nie wynika z tego ze sa podobne orientacyjnie ;) ale z tego ze rozmiar przekatnej obrazu podawany przez producenta to jest rozmiar przekatnej calego kineskopu razem z maska (czyli tego co miesci sie za obudowa)

Do reszty raczej nie mam zastrzezen... :) dodam jeszcze ze ja z monitorami od strony srpaw technicznych mam malo do czynienia...

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2006, 16:15 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Deko uprościłem.

Co do interlaced to to wygląda fatalnie - standardowo jest 87 Hz (czyli tak jakby 43.5Hz każdy obrazek -jedno wielkie miganie).

Rozdziałka - takiego słowa w rzeczywistości nie ma, a ja pomyślałem że chodzi mu o częstotliwość odświeżania a nie rozdzielczość :) Reszta się z grubsza zgadza (i więcej po pijaku będę starał się nie pisać :P )

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2006, 20:31 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
btw. polecam lekko fermentujące winogrona, właśnie zjadam takie i fajnie mi się obraz interlasuje :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2006, 21:23 
Poor
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 112
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Mariusz Maniek Mankowy
to jak mam ustawić 19 cali w 16x10 (nie 9 )
bo już niewiem ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Maj 2006, 22:03 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Maniek napisał(a):
to jak mam ustawić 19 cali w 16x10 (nie 9 )
bo już niewiem ;)

o co w ogole pytasz ?
Jesli chodzi o rozdzielczosc nominalna (zalecana) dla monitora 19" jest to 1280x1024
Natomiast jesli chodzi o rozdzielczosc w EU... programisci przewidzieli tylko jedna rozdzielczosc dla tej gry, oznacza to, ze nie da sie jej modyfikowac z poziomu ustawien gry (trzeba kombinowac) i jest to 1024x768...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Maj 2006, 06:28 
Poor
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 112
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Mariusz Maniek Mankowy
no ale przewidzieli kilka trybów naszczęście
4:3
5:4
16:9
16:10
15:9
1.85:1

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości

Panel
Skocz do: