Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lip 2012, 21:32 
Poor
Dołączenie:
Maj 2012
HP: 102
Nick w grze: Vertixen
Witam serdecznie,

Zamierzam pierwszy raz wyplacic pieniazki z EU i moglby ktos mi pomoc w jaki sposob moge tego dokonac i co potrzebuje? Czytalem u nich na stronie ale nie za bardzo z moim angielskim, takze jezeli ktos jest w stanie mi pomoc to czekam :)

Pozdrawiam!

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Lip 2012, 19:35 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Przeszukaj forum, zapewne wiele się nie zmieniło pomimo upływu lat.

Z tego co pamiętam: potrzebujesz konto w banku, dane w grze takie same jak dane właściciela konta, żadnych przekrętów i generalnie czysta historia postaci, wypełniasz formularz przez stronę www lub w grze i czekasz.

Może ktoś przerabiał niedawno i opisze szczegółowiej.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Lip 2012, 19:58 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 126
Society: Darkside Renegades
Nick w grze: Symulakron
czas oczekiwania na pieniążki - około 40 dni roboczych :)

za pierwszym razem było wsio OK,
za drugim razem wymyślili że bank odrzucił IBAN i należy podać poprawny

wysłałem supporta że są debilami i niech sami sobie sprawdzą jeszcze raz, przeprosili i zrzucili wine na jakiś tam błąd sieci banku i kaske wypłacili :)

pozdro
Symu

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Lip 2012, 21:03 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
może też dobrze byłoby założyć konto walutowe, np. w Pekao jest taka możliwość do niektórych kont za free, będziesz mógł sobie przewalutować dolarki jak kurs będzie np. po 3.5 nie po 2.5 ;) inaczej przewalutowanie będzie w dniu przyjścia przelewu

przy okazji, ile MA sobie potrÄ…ca?

też się powoli rozglądam w tym temacie, także inne pomocne info chętnie widziane ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 07:09 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Witam,
Wypłacić można minimum 1000PED = $100 - opłata manipulacja którą potrąca MA to 1% (i jest to nie mniej niż 100 PED) od wartości wypłaty. Wynika z tego, że najkorzystniej opłaca się wypłacać minimum 10k PED (i więcej) wtedy 1% = 100 ped (co zarazem mieści się w granicach minimalnej opłaty). Oczekiwanie na wypłatę MA określa w dniach roboczych w ilości 45 dni (albo 30) (od pewnego czasu, kiedyś było aż 90dni roboczych).

Tak jak napisał JIIIS warto założyć konto walutowe i to najlepiej w USD (w takie walucie w jakiej jest pierwotnie rozliczana gra, np. wypłacamy 10000 PED na konto dostajemy 990 USD), w każdej innej walucie wypłaty dokonywane przez MA będą podwójnie przewalutowanie (pierwszy raz przez MA, a drugi raz przez nasz bank) co wiąże się ze znaczącą stratą wynikającą ze spread'u walutowego dochodzącego nawet do 6% i to razy 2...

Warto przed dokonaniem wypłaty założyć wątek w suppie z informacją dla MA, że ma się zamiar w najbliższych dniach dokonać wypłaty w kwocie xxx PED i walucie USD pytając jednocześnie jaki jest aktualny czas oczekiwania na wypłatę... Warto to zrobić ponieważ ja miałem niemiłą sytuację w której to MA zażądał ode mnie opłaty karnej za to, że bank odrzucił wpłatę od nich z powodu nieprawidłowych danych, niby... gdyby nie temat w suppie, a w nim szczegółowo opisany przebieg wypłaty jak i danych do wypłaty (powielone z tymi z systemu: adres, imię i nazwisko, iban, nr konta, itp.) MA naciągnął by mnie na poniesienie kosztów nieudanej wypłaty za ich albo błąd albo chęć do wykorzystania sytuacji... wystarczyło się odwołać do odpowiedniej sprawy w suppie i miny od razu im zrzedły uznając moją rację.

Należy pamiętać, że dane właściciela konta w grze tj. imię, nazwisko, adres muszą się zgadzać z danymi właściciela konta w banku na które zażądamy wypłaty. Podczas tworzenia wniosku wypłaty nie ma możliwości wpisania tam imienia i nazwiska osoby posiadającej konto bankowe (MA bierze te dane z naszego konta EU) - jeśli dane te będą się różnić bank odrzuci przelew... Swego czasu walczyłem z MA by dali możliwość podczas robienia wypłaty wpisania innych danych właściciela konta bankowego uzasadniając to tym, że gdy dodajemy kartę płatnicza do systemu to możemy użyć karty np. matki, ojca, żony - nie robią z tym problemu ale jak już chcemy wypłacić to robią problem... ostatecznie jak widzimy MA olał sprawę - widocznie mają w tym jakiś cel... ja wiem jaki :)

To chyba tyle. Gdyby powyższe było niewystarczające proszę pytać na pewno odpowiem... mam za sobą w uj wypłat w różnym czasie :) znam wszystkie ciemne zaułki i podstępny MA z których często lubią korzystać by tylko naciągnąć gracza na jakieś nieuzasadnione koszty ;)

Zdrów!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 10:52 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
przyznam, że wysokość prowizji dla MA bardzo mnie ucieszyła :D bo coś mi siedziało w głowie, że to 3 czy może nawet 5%, a tu tylko 1 ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 11:42 
Poor
Dołączenie:
Maj 2012
Dzieki wszystkim za wasze pomocne posty, zwlaszcza dla XII, ktory sie sporo napisal za co serdecznie dziekuje raz jeszcze !

Czyli teraz grzeje do PKO i zakladam konto walutowe.

JIIIS a jak to jest w PKO z tym walutowym? Wyplata w USD, czy oni sami przeliczaja juz na PLNY? Bo jak tak, to bede musial w Mazurskim zalozyc - a nie bardzo chce.

No a z tymi danymi to wlasnie tez cos u nich na stronie wyczytalem, ze jezeli nie beda sie zgadzac dane to oni biora koszta o wartosci 700 ped, lolz :P

10k to nie planuje wyplacic, bo mi zostalo marne 4,5k z... ahh... szkoda gadac... xd

Pozdrawiam kolonisci!

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 19:00 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Pekao SA, nie PKO ;) w Pekao pani konsultantka mi powiedziała, że do konta EUROKONTO można dodatkowo założyć konto walutowe (bez opłat za prowadzenie), a do EUROKONTO STUDENT ok 1 dolar/miesiąc za prowadzenie

na konto walutowe MA ci wpłaci dokładnie tyle dolarów ile wypłacisz (potrącone o prowizję, czyli w twoim przypadku 10 $), dlatego warto założyć nawet na chwilę walutowe i usunąć (jeżeli nie potrzebujesz więcej) je po otrzymaniu przelewu i przewalutowaniu samemu w dogodnej chwili, gorzej jak będziesz chciał drugi raz wypłacić, a MA będzie miało ten stary nr konta, na pewno mają jakąś procedurę podania nowego nr konta, ale trzeba będzie się z nimi poprzepychać ;) zgadza się XII, nie przekręciłem czegoś? ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 20:25 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Podczas wypełniania wniosku o wypłatę za każdym razem możesz podać do wypłaty: inny bank, inny iban, inny nr konta jedyne z czym mają problemy to właściciel konta bankowego :) tj. imię i nazwisko tego zmienić się nie da. Można stworzyć suppa, że właścicielem konta jest ten i ten tak jak np. CC i nic cię to nie interesi chcesz na te dane wypłatę.. skoro z tych danych wpłacasz ;) ale to ewentualnie... Jak się ma avka na siebie i konto w banku na które będziesz wypłacał również na siebie to nie ma problemu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 20:43 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
dzięki, to tym bardziej lepiej założyć konto walutowe choćby na chwilę, jeszcze jednego tylko nie rozumiem: "w każdej innej walucie wypłaty dokonywane przez MA będą podwójnie przewalutowanie (pierwszy raz przez MA, a drugi raz przez nasz bank", MA trzyma kaskę w USD, tak? jeżeli my mamy konto w PLN to gdzie jest dwukrotne przewalutowanie, MA->nasz bank = USD->PLN, a to drugie? ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 20:58 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Jeśli poprosisz wypłatę w innej walucie niż USD, MA sprzedaje Twoje USD po cenie kupna następnie kupuje po cenie sprzedażny walutę jaką zamówiłeś... masz tu pierwsze przewalutowanie... kiedy inna waluta przychodzi do ciebie na konto walutowe w PLN to bank sprzedaje sobie od ciebie tę walutę po cenie kupna i księguje PLN na koncie tu można powiedzieć, że masz drugie przewalutowanie... Mi MA zrobił lepszy nr... zamówiłem USD na konto w USD, dostałem EUR - w rezultacie miałem 3 przewalutowania... MA przyznał się do błędu po dłuuuugiej debacie przez suppa i w końcu zwrócił ponad 900 ped moich strat z tym związanych :) złoże się, że od razu ustawili mojego luck factor na -100 :) po tych debatach..

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Lip 2012, 21:27 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
już jasno, dzięki :) ale bez sensu byłoby chyba robić wypłatę np. we frankach i ściągać to na swoje konto w PLN

PS. ciekawe o ile spada luck factor po wypłacie :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Lip 2012, 08:33 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
spadek 100 % , czyli lepeij nie grac i nielogowac sie przez min 3 miesiace

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Lip 2012, 10:09 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
eeeeetam 3 miesiÄ…ce :D
u mnie już 5 lat trwa lipton :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 19 Lip 2012, 15:21 
Poor
Dołączenie:
Maj 2012
Zdecydowalem sie teraz wyplacic pieniadze to oni chyba pobieraja tylko 10$, przynajmniej w moim wypadku jak wyplacalem 2k PED = 200 $, odjeli mi tylko 10 $ i ma wplynac na moje konto 190 $, czyli nie jest tak zle bo balem sie, ze potraca mi 20 USD, i bedzie tylko 180 $ :P

Dzieki wszystkim za pomoc i czas !
Niech luck factor na 'highta' bedzie z wami kolonisci ! ... Chociaz i tak dobrze wiemy, ze tak nie bedzie ;D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Lip 2012, 20:37 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
jakbyś dokładnie przeczytał to co napisał XII to byś się nie musiał bać ;) :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Lip 2012, 23:50 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Nooo Muti ma racyjÄ™ :)

Ja też się obawiałem, że policzą mi za cztery browary 20zł ale po przeczytaniu wielu wielu wielu postów do tego przestudiowaniu dogłębnym kursu złota oraz ceny papierosów za rok (a wierzcie mi lub jak kto woli to nie wierzcie ale będą powyżej 10zł :D ) uffnąłem i okaało sie, że jednak policzyli 10zł.

Cóż :) Nie ma co... żyłem w stresie, brałem anty deprecjanty, zapijałem robale i dżdżownice, nie spałem, nie jadłem ale się opłaciło - w efekcie jednak policzyli mi 10zł :D ufff teraz mogę co najwyżej nie brać antydeprecjantów :D

pppozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Wrz 2012, 21:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
pociągnełem kilka tysięcy PED na prośbę kolegi, w USD na konto dolarowe, 40 dni roboczych oczywiście im zeszło, przelew powinien wejść w poniedziałek, zobaczymy ile wejdzie

ale co najlepsze po wypłacie zwroty na poziomie 50% ammo, nigdy tak fajnie nie miałem

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Wrz 2012, 23:54 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
coover napisał(a):
pociągnełem kilka tysięcy PED na prośbę kolegi, w USD na konto dolarowe, 40 dni roboczych oczywiście im zeszło, przelew powinien wejść w poniedziałek, zobaczymy ile wejdzie

ale co najlepsze po wypłacie zwroty na poziomie 50% ammo, nigdy tak fajnie nie miałem

no to mnie namówiłeś :P od momentu wypłaty pozostanie już chyba tylko spekulacja na aukcji jako jedyna ścieżka przychodu ;) w ogóle od momentu, kiedy pomyślałem o wypłacie części "majątku" to jakoś gorzej idzie :lol:

PS. trafiłby tak jeszcze przed dniem "0" jakieś 10k :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2012, 19:21 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
u mnie daleko do dnia "0", ale coś z tymi wypłatami jest, lepiej uważać

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2012, 22:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
coover napisał(a):
u mnie daleko do dnia "0", ale coś z tymi wypłatami jest, lepiej uważać

to jeszcze nie totalny dzień "0" ;) tylko częściowy, póki dolar nie najgorzej stoi, ktoś się orientuje jakie są prognozy dolara na najbliższe miesiące? ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Wrz 2012, 06:58 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
najlepiej wyplacic i przetrzymac , mysle ze EURO spadnie do dolara ( do 1,24-1,22) - moze byc znow ciezko w Grecji i Portugali- jakby Grecja powiedziala do widzenia strefie euro to mamy zjazd jeszcze nizej -ponizej 1,20. Co do zlotowki w stosunku do obu walut to nie wiem (czeka nas obnizka stop procentowych) ,ale jak dane dotyczace produkcji beda sie pogarszac to zloty sie oslabi . To moze potrwac wiec moje gdybanie nie jest na jutro tylko tak za 3 miesiace albo i dluzej :P

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Wrz 2012, 19:53 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Euro do dolara powinno się osłabiać w sposób naturalny, bo w gospodarce europejskiej jest bryndza, a Stany sie podnoszą, tyle, że Amerykańce co jakiś czas odpalają drukarki co by gospodarka nie straciła konkurencyjności

ale spekulować na walucie nie zachęcam, ciężki kawałek chleba :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Paź 2012, 11:54 
Unskilled
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 161
Society: Kingsajz
Nick w grze: Lucas Damage Kovalsky
Witam,

Pytanko następujące, a jeśli mam zwykłe konto inteligo, nie żadne walutowe.
Jak oceniacie ? Ile procentowo się traci w porównaniu z kontem walutowym ?

Generalnie z tego co zrozumiałem, to w takim przypadku jako walutę wypłaty powinienem zgłosić PLN ?

Będę musiał zrobić jakąś wypłatę, żeby pokazać żonie - popatrz, ja siedzę tutaj na tych głupich gierkach, a nawet grając zarabiam kasę :) załatwię sobie czas na grę :D

I jeszcze jedno, a skarbówka to się nie czepia wpłat z EU ?
Bo generalnie, to normalnie wygląda jak jakaś pralnia pieniędzy.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Paź 2012, 13:00 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
o.0 robisz wypłatę by pokazać żonie, że zarabiasz? ...a jak zaczniesz tracić? To na siłę będziesz grać bo "a może odda/zarobię w końcu"?? Takim traktowaniem gry pogrążysz nie tylko siebie ale i całą swoją rodzinę :D EU to nie gra w której można długoterminowo i regularnie zarabiać - no chyba, że bawisz się w gnidę i handlujesz :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Paź 2012, 13:14 
Unskilled
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 161
Society: Kingsajz
Nick w grze: Lucas Damage Kovalsky
Ona zupełnie nie wie o co w tym chodzi :)

Generalnie wszystkie moje wpłaty jakich dokonałem są traktowane jako pieniądze wydane na rozrywkę. Czyli poniekąd stracone.

Ja po prostu chcę mieć jakikolwiek czas na grę bez zrzędzenia "znów na tych głupich gierkach siedzisz" a jak jej kupię coś tam"za granie" to może na jakiś czas mi przestanie marudzić :)

Zarabiam, to ja w pracy.

A gram dla przyjemności, w ten sposób chcę sobie "kupić czas u żony na siedzenie na komputerze w świętym spokoju".

Generalnie było kilka miesięcy bez EU a znów, mnie wzięło :)

Taki trik psychologiczny :) No i nie da się ukryć, że przekupstwo :D

EDT:

Ale wracając do tematu to bym prosił o odpowiedź na moje pytania :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Paź 2012, 07:03 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Wydaje mi się, że w temacie masz wszystko opisane...

wiesz z wypłatami jest tak, że jeśli wybierasz inna walutę niż tę w której wpłacasz dajesz MA możliwość manipulacji w taki sposób, że mogą sobie poczekać z wypłatą (bo mają do tego prawo - nawet 40 dni roboczych) tylko po to by kupić jak najtaniej tę walutę jaką sobie zawołałeś przy wypłacie (za dowolną inna walutę jaką posiadają - to nie ważne - zrobią tak by było dla nich najkorzystniej, a znając rynek walutowy - oni znają ;) można na tym coś uskubać) i w tym czasie dokonać Ci przelewu. Wiadomo co z tego wyjdzie. Jeśli zażądasz USD - walutę rozliczeniową gry - i będzie to przelew na konto walutowe rozliczane w USD to dostaniesz po prostu 100% przelicznik z PED na USD (10000PED = 1000USD - 1% fee czyli 10USD = 990USD na konto) - w tym przypadku sam decydujesz kiedy USD sprzedać - możesz poczekać na lepszy kurs. Fakt, że przy wypłacie w USD MA też może spekulować i czekać na korzystny kurs dla nich by na tym coś skubnąć ale i tak Ty otrzymasz tyle USD ile PED wypłaciłeś - fee 1%.

Jeśli zamówisz wypłatę w USD na konto rozliczane w PLN to licz się z tym, że w dniu przyjścia przelewu bank z automatu odkupi od Ciebie po cenie kupna (tej niższej oczywiście) USD i zaksięguje pozyskane PLN na koncie. Sprawa identycznie wygląda jeśli zamówisz wypłatę w PLN ???da się??? :) MA wtedy decyduje kiedy kupić PLN by na tym zarobić i na pewno nie będzie to korzystny dzień w którym dokonają dla Ciebie kupna PLN na wypłatę ;)

W starym systemie dokonałem wypłaty (nie posiadałem konta w USD) na konto rozliczane w PLN wtedy czas oczekiwania był 90 dni roboczych (masakra) jak zgłaszałem wypłatę dolarek był po 3.14 koło - a MA trzymał dotąd kiedy u nas dolar był po 2,01 wtedy wpłynęła mi wyplata -no zostałem wyruchany bo później dolarek szybko podskoczył - to nie był raczej przypadek. Dlatego piszę o powyższym. Weź pod uwagę fakt, że MA to firma obracająca finansami głównie na rynku walutowym i giełdach - gra miała im dawać pożyczki nieoprocentowane na działania w rynku finansowym - więc w tym muszą być dobrzy - wiedzą co robią. Grosz do grosza ;)

CoÅ› jeszcze?!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Paź 2012, 17:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Leon napisał(a):
I jeszcze jedno, a skarbówka to się nie czepia wpłat z EU ?

na to pytanie nigdy nie wyczytałem żadnej odpowiedzi, rozumiem, że nie każdy chce się chwalić jak to załatwił ;) ale można napisać jak to się powinno załatwić, można oczywiście nie zgłosić do US, MA raczej nie doniesie, że nam wypłaciła kasę, pozostaje tylko pytanie, czy pojawienie się na koncie załóżmy np. 1000, 5000, czy 10000, ... $ nie wzbudzi jakichś podejrzeń (czyich?)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Paź 2012, 19:11 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam

Banki sa zobowiazne do sledzenia duzych wplat na konto , jezeli suma jest dosc znaczna zawiadamiaja nadzor bankowy i US. nie pamietam jaka kwota podlega kontroli odrazu , od jakiej kwoty .

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Paź 2012, 21:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
znalazłem taką informację:

"Bank nigdy z własnej inicjatywy nie informuje o niczym żadnego urzędu, skarbowego również.

Bank ma obowiązek zgłaszać wszystkie podejrzane transakcje opisane w ustawie mogące mieć związek z praniem pieniędzy lub finansowaniem terroryzmu oraz wszystkie przelewy, których łączna suma w pewnym okresie przekroczy 15 tysięcy euro do GIIF. GIIF jeśli podejmie kontrolę to dowiesz się o tym szybko i boleśnie."

http://forumprawne.org/prawo-finansowe- ... je-us.html

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2012, 06:13 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Bank sam nie zawiadomi US, US też tak sam nie wywęszy, ale...

W przypadku kontroli z UKS żądają min. podania wszystkich posiadanych kont oraz wszystkich obrotów na nich za okres kontrolowany (a mogą do 5 lat wstecz począwszy od zeszłego roku). I wtedy robi się taki bilansik: po jednej stronie wszystkie przychody po drugiej wydatki i czy wszystko się zgadza, jest legalne i było opodatkowane. Wówczas mogą zapytać co to za wpłata i czy był od niej odprowadzony podatek. Generalnie strasznie upierdliwa i poniżająca sytuacja gdzie to człowiek musi udowadniać, że nie jest przestępcą podatkowym a nie US.

Kontrola z UKS może się zdarzyć teoretycznie z urzędu (notariusz informuje US, że kupiłeś chałupę 500m2 a jesteś bezrobotny i urzędnikowi US podpadło) albo łaskawy sąsiad uprzejmie doniósł, że kupiłeś coś lub żyjesz ponad stan.

Podsumowując: za taką nieopodatkowaną ale jednak legalną wpłatę (przychód) grozi 20% karnego podatku +odsetki. Gdy nie można się wytłumaczyć z legalności przychodów - dowalają 80% +odsetki...

P.S. Myślę, że warto zachować dowody wpłat do EU aby móc ewentualnie wykazać, że ponosiło się jakieś koszty a sama wypłata nie jest czystym dochodem. A przecież tu wszyscy tracą i nikt na plus nie wychodzi więc nie ma co się obawiać US ;)

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 41 gości

Panel
Skocz do: