Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Kwi 2008, 22:05 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
caly czas spada, czy bedzie spadac dalej i w zwiazku z tym czy oplaca sie inwestowac w entropie?
jakby nie patrzec leci na leb na szyje! zatsanawiam sie zeby wplacic wieksza sume, ale boje sie ze duzo na tym strace :/.

wypowiedzcie sie, ale z glowa, nie nabijajcie tu postow, interesuja mnie jedyne inteligentne wypowiedzi!

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 00:35 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Dolar w najblizszym okresie bedzie spadal. Gospodarka USA zmierza albo juz nawet jest w recesji i raczej nic nie zapowiada poprawy, natomiast polska gospodarka sie rozwija co dodatkowo wplywa na spadek wartosci dolara. Trzeba przeczekac, dolar kiedys musi odbic, po recesji zawsze nadchodzi rozkwit, zmiana prezydenta i polityki USA ( o ile nie wygra McCain) tez moze duzo pomoc :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 01:13 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
Kedzior napisał(a):
Dolar w najblizszym okresie bedzie spadal. Gospodarka USA zmierza albo juz nawet jest w recesji i raczej nic nie zapowiada poprawy, natomiast polska gospodarka sie rozwija co dodatkowo wplywa na spadek wartosci dolara. Trzeba przeczekac, dolar kiedys musi odbic, po recesji zawsze nadchodzi rozkwit, zmiana prezydenta i polityki USA ( o ile nie wygra McCain) tez moze duzo pomoc :)

sry Kedzior, przy calym szacunku do Ciebie pie.rd.o.l.isz jak potluczony :P
stosuenk pln do $ ma sie nijak odkad Polska wstapila do eu (a nawet wczesniej, poniewaz wszelkaie transakcje na linii Polska - ewg) byly przeprowadzane w euro (oczywista nie tylko od momentu wprowadznie tego "dziwnego" tworu do obrotu)
co byc moze cie zdziwi, gospodarka polska (a co za tym idzie, rowniez, kurs naszej waluty) jest kompletnie, niezalezna od tego co dzieje sie za oceanem, chyba, ze jestes prezesem kghm i interesuja cie wachania miedzi, stali, ect....
wplyw gospodarki amerykanskiej, to wylacznie wplyw na polska gielde, co tlumaczac na prostszy jezyk, przeklada sie na ilosc inwestycji w Polsce, ale nie takich o ktorych slyszysz w tv, tylko w obligacje skarbu, papiery dluzne, itd
ech w sumie to mnie sie nie chce tego dalej ciagnac... bo bez sensu, nikt mi za to nie placi :P

reasumujac, wartosc dolca w Polsce bedzie spadac, bo coraz blizej jestesmy strefy euro (upraszzajac maxymalnie jak sie da)

p.s. recesja w usa ?:P lul milo posluchac :P jesli tam jest recesja, to co dzieje sie w "starej" europie ? :mrgreen:

pozdr
Martre

btw, solti, stracisz wplacajac kase ktora bedzie przeliczona kursem dolara, a poniewaz kazda waluta jest, stracisz zawsze :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 06:41 
Newbie
Dołączenie:
Marzec 2008
Society: Kingsize - dla każdego !
Nick w grze: KUB
Martre napisał(a):

wplyw gospodarki amerykanskiej, to wylacznie wplyw na polska gielde, co tlumaczac na prostszy jezyk, przeklada sie na ilosc inwestycji w Polsce, ale nie takich o ktorych slyszysz w tv, tylko w obligacje skarbu, papiery dluzne, itd
reasumujac, wartosc dolca w Polsce bedzie spadac, bo coraz blizej jestesmy strefy euro (upraszzajac maxymalnie jak sie da)

p.s. recesja w usa ?:P lul milo posluchac :P jesli tam jest recesja, to co dzieje sie w "starej" europie ? :mrgreen:

Marte giełda amerykańska ma wpływ na polską gospodarkę i złotego. Kapitał spekulacyjny widzi co się dzieje na giełdzie w stanach i rusza na polską giełdę. Żeby móc kupować polskie akcje i inne papiery musi kupić złotówki, tym samym windując kurs złotego. Oczywiście to tylko jeden z czynników mający wpływ na naszą walutę.
Co do kryzysu. Sporo ekonomistów zaczyna mówić wręcz o recesji w stanach. Samo to mówienie może spowodować że gospodarka się załamie. Unia europejska to czystej wody socjalizm więc trudno tu mówić o jakiś mechanizmach rynkowych.

Co do wpłaty. Sam musisz rozstrzygnąć, który moment na wpłatę jest najlepszy. Jeżeli uważasz że będzie dolar spadać-zaczekaj jeszcze chwilę, jeżeli myślisz że to koniec spadków-wpłacaj, żebyś mógł kupić jak najwięcej PEDzików :) (zupełnie jak na giełdzie)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 07:11 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
...z tego wszystkiego najbardziej mnie śmieszy kiedy coś drożało (np. paliwo) każdy mówił (w TV, Radio), że dolar podrożał :D a teraz oczywiście nastąpiła zmiana na euro... :D

...i jeśli baryłki ropy wyceniane są w dolarach to teoretycznie paliwo powinno tanieć :P no chyba, że baryłka stosunkowo się kurczy wraz ze spadkiem dolca :)

...jeśli... mówią, że złotówka się umacnia (czego nie widać w przypadku euro :D) to dlaczego wszystko drożeje zamiast tanieć, a my w sumie dlaczego nie odczuwamy, że przy tych samych zarobkach możemy na więcej :D

...ja myślę, że "ktoś" usiłuje "zniszczyć" dolca... i wcale się o tym nie mówi. ...osobiście nie znam się na polityce rynkowej to co piszę to tylko i wyłącznie moja odczucia z pewnością mające się nijak do rzeczywistości :)

...wyobraźcie sobie co będzie jak będziemy mieli wymianę ze złotówek na euro. Na 1M% euro w dni wymiany osiągnie gigantyczną cenę może nawet 8-10zł za euro :D będzie odjazd. Rząd Polski zawsze dążył do wydymania potencjalnego konsumenta, a każdy z tych "mądrych" już nie trzyma kasy w złotówkach no może z wyjątkiem zaskórniaków na codzienne wydatki.
To wszystko jest posrane.

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 09:05 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
KUB'a napisał(a):
Co do kryzysu. Sporo ekonomistów zaczyna mówić wręcz o recesji w stanach. Samo to mówienie może spowodować że gospodarka się załamie. Unia europejska to czystej wody socjalizm więc trudno tu mówić o jakiś mechanizmach rynkowych.

nie mowia o recesji a o mozliwosci wystapienia, roznica zasadnicza
poza tym japonia ktora tkwi w recesji od ladnych kilku lat i pomalu z niej wylazi it ak rozwija sie lepiej niz wiele panstw "socjalistycznego zwiazku republik europy"

lul, a co ma gielda do wiatraka ??
stary w gospodarce ktora prowadzi dwie wojny, fundusze, banki i prywatni inwestorzy wycofuja kapital z gieldy i lokuja go w surowcach, jasne jak slonce
a na polska gospodarke maja wplyw gieldy ale europejskie, chyba, ze mowimy o wplywie jaki wywiera wall street na cala gospodarke swiatowa, i ewentualnie mr sorosz ktory lubi atakowac waluty rozwijajacych sie panstw :P
poza tym polska gospodarka, powtarzam to zdaje sie poraz drugi, jest silenie zwiazana ze strefa euro, wiec pln bedzie tylko sie umacnial w stosunku do euro, tak jak euro umacnia sie w stosunku do dolca

solti, mowiac powaznie zastanow sie nad zainwestowaniem wlasnie dolcow, jesli pozyczysz od kogos 1k $ to za rok jak bedziesz oddaw to juz bedzie inne 1k$ :P
pozdr
Martre

-------------------

XII napisał(a):
...z tego wszystkiego najbardziej mnie śmieszy kiedy coś drożało (np. paliwo) każdy mówił (w TV, Radio), że dolar podrożał :D a teraz oczywiście nastąpiła zmiana na euro... :D

...i jeśli baryłki ropy wyceniane są w dolarach to teoretycznie paliwo powinno tanieć :P no chyba, że baryłka stosunkowo się kurczy wraz ze spadkiem dolca :)

...jeśli... mówią, że złotówka się umacnia (czego nie widać w przypadku euro :D) to dlaczego wszystko drożeje zamiast tanieć, a my w sumie dlaczego nie odczuwamy, że przy tych samych zarobkach możemy na więcej :D

...ja myślę, że "ktoś" usiłuje "zniszczyć" dolca... i wcale się o tym nie mówi. ...osobiście nie znam się na polityce rynkowej to co piszę to tylko i wyłącznie moja odczucia z pewnością mające się nijak do rzeczywistości :)

...wyobraźcie sobie co będzie jak będziemy mieli wymianę ze złotówek na euro. Na 1M% euro w dni wymiany osiągnie gigantyczną cenę może nawet 8-10zł za euro :D będzie odjazd. Rząd Polski zawsze dążył do wydymania potencjalnego konsumenta, a każdy z tych "mądrych" już nie trzyma kasy w złotówkach no może z wyjątkiem zaskórniaków na codzienne wydatki.
To wszystko jest posrane.
Pozdrawiam.

Muti to ma zwiazek z tym, ze wiekszosc transakcji export - import przeprowadzana jest niestety w euro :P
a najwiekszy wplyw na gosp amerykanska i co za tym idzie dolca maja niestety chinole :P
zretsza koncerny europejskie ktore lokuja u malych zoltych braci fabryki, poniekad strzelaja we wlasna stope :P
pozdr
Martre

Ostatnio edytowany przez Martre, 10 Kwi 2008, 09:23, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 09:30 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Martre napisał(a):
Kedzior napisał(a):

sry Kedzior, przy calym szacunku do Ciebie pie.rd.o.l.isz jak potluczony :P
stosuenk pln do $ ma sie nijak odkad Polska wstapila do eu (a nawet wczesniej, poniewaz wszelkaie transakcje na linii Polska - ewg) byly przeprowadzane w euro (oczywista nie tylko od momentu wprowadznie tego "dziwnego" tworu do obrotu)
co byc moze cie zdziwi, gospodarka polska (a co za tym idzie, rowniez, kurs naszej waluty) jest kompletnie, niezalezna od tego co dzieje sie za oceanem, chyba, ze jestes prezesem kghm i interesuja cie wachania miedzi, stali, ect....
ech w sumie to mnie sie nie chce tego dalej ciagnac... bo bez sensu, nikt mi za to nie placi :P

pozdr
Martre

btw, solti, stracisz wplacajac kase ktora bedzie przeliczona kursem dolara, a poniewaz kazda waluta jest, stracisz zawsze :D

Niech ci bedzie ze pi*erdole, ale to ja bym sie z toba nie zgodzil w paru punktach :) Gospodarka USA nie ma wplywu na gospodarke Polski? Heh bzdura, swiat to naczynia polazone a USA to najwieksze naczynie i jak tam jest zle to w Europie jest gorzej a co za tym idzie w Polsce ( chociaz jest to wplyw coraz mniejszy).

Co do recesji to jakbys nie zauwazyl wzrost PKB w strefie euro wynosi okolo 2.2%, w USA prognozy mowia o 0.2% w drugim kwartale a to juz jest recesja.

Wazne ze wspomniales w zwiazaniu Polski z UE, fakt bardzo wazny czynnik o ktorym nie wspomnialem.

No ale przynajmniej sie zgadzamy ze dolar bedzie spadal :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 09:45 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Kedzi ale kto robi ten pkb w europie? panstwa ktore wstapily do unii kilka lat temu (a to niestety ma zwiazek z miliardami euro pompowanymi w te kraje przez ue, a nie z samymi gospodarkami tych krajow), jak popatrzysz na pkb "starych" panstw eu, to juz nie bedzie tak pieknie :P

co do stwierdzenia, ze usa nie ma wplywu na polska gospodrke, uzylem troche zbyt kategorycznego kwantyfikatora, oczywiste, ze wplyw ma ale nie tak duzy jak kiedys, kiedy nie bylo euro :P

co do recesji dalej sie nie zgadzam, z teza, ze usa wpada w recesje, poprostu potrzebuja nowych rynkow zbytu dla swoich wypasionych lodowek i mikrofalowek (upraszczajac), produkowanych w chinach nota bene :P
kilka dni temu Greenspeen mowil o mozliwosci wystapienia recesji w usa, to naprawde daleka droga do zaistnienia faktu :P
popatrz sobie zreszta na wykresy duzych spolek gieldowych na waal street, na wykresy z branzy metalurgicznej, zbrojeniowej, technlogicznej, ect :P fajowo rosna :P

pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 10:06 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Przeciez napisalem o strefie euro a nie o calej Unii a to duza roznica :) W calej Unii wzrost byl o 0.4 pkt wiekszy czyli 2.6%.

Co do recesji w USA to tak mowi wiekszosc analitykow i ja raczej im wierze, ale oczywiscie mozesz miec inne zdanie, czesto sie zdaza jesli chodzi o trendy w gospodarce, ze to wiekszosc jest w bledzie :)

Spolki z branzy metalurgicznej rosna bo sa drogie surowce, zbrojeniowka rosnie bo jak wiemy USA prowadzi pare wojenek :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 10:13 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Kedzior napisał(a):
Co do recesji w USA to tak mowi wiekszosc analitykow i ja raczej im wierze, ale oczywiscie mozesz miec inne zdanie, czesto sie zdaza jesli chodzi o trendy w gospodarce, ze to wiekszosc jest w bledzie :)

Ale jacy analitycy? bo nawet polscy uspokajaja nastroje ?:P
chyba, ze masz na mysli spekulata sorosza :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 10:57 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Martre napisał(a):
Kedzior napisał(a):

Ale jacy analitycy? bo nawet polscy uspokajaja nastroje ?:P
chyba, ze masz na mysli spekulata sorosza :P

http://biznes.interia.pl/news/mfw-obniz ... 85282,4201

Takich artykulow jest wiele. Chociaz sa tez zdania przeciwne.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 12:01 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
...ale macie problem. Najlepiej strzelcie sobie raz po mor.dach w dodatku durnych :D i dajcie na luz. Wy kraju i tak nie uzdrowicie... a poza tym jest tak jak jest, a jak jest naprawdę nigdy sie o tym nie dowiemy, może nasze wnuczki za 100 lat będą o tym się uczyć na lekcjach historii jak to kiedyś rząd okradał Polskę i konsumentów.

BEZ SENSU... obaj racje macie ...w pewnym sensie.

...i myślę, że sami ludzie którzy udają, że rządzą nie wiedza jak to działa co się dzieje i jak to się dzieje. Oni tylko myślą jak tu więcej do kieszeni chapnąć, a wasze takie durne "nabijanie postów" :D jest w ogóle bez sensu :D NIE LUBIĘ WAS JUŻ!* :P

Ostatnio edytowany przez XII, 10 Kwi 2008, 14:51, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 12:38 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 103
Society: KingKongSajz:)
XII napisał(a):
NIE LUBIĘ WAS JUŻ! :P

a co on ci zlego zrobil?:) :twisted:
uwazaj bo sie wiedzmie narazisz:D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 14:08 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
o patrz Kedzi co expert (ktorego kompetencji chyba nie podwazasz, mam nadzieje) powiedzial na temat "kryzysu" i zwiazkow polskiej gosp z gosp usa :P
http://news.money.pl/artykul/balcerowic ... 34492.html
nizej w skrocie
http://www.tvn24.pl/0,1545518,0,1,wiadomosc.html
pozdr
Martre

p.s. wywiad z dzis

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 14:33 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
sirapacz napisał(a):
XII napisał(a):
NIE LUBIĘ WAS JUŻ!* :P

a co on ci zlego zrobil?:) :twisted:
uwazaj bo sie wiedzmie narazisz:D

...a co do tej sprawy ma Wiedźma? :P

*dla sprostowania nie lubię Kędziora i Martrego...
... za to, że bredzą, że piszą o czymś o czym nie mają pojęcia, że skakają sobie do gardła różnymi teoriami i poglądami (jak w polityce politycy) na ten temat, że jeden stara się być mądrzejszym od drugiego, że zamiast mówić coś od siebie wykorzystują gotowe wypowiedzi które i tak są przygotowane przez kogoś innego, że myślą, że coś wiedzą, że nic nie wiedzą... jak "nasi" (bo nie moi; ja się do nich nie przyznaję) politycy w naszym kraju :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 15:00 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
alez ty muti pi.eprz.ysz :P
i zasadniczo mozesz mnie nie lubic, zmuszac cie nie bede :P
w polemike na temat tego czy powtarzam czy nie, wchodzic nie bede, pewnych rzeczy w tym i pewnego roadzaju myslenia oraz analizy, ucza na studiach, ktore jak wiesz (albo i nie, moze nie pamietasz) konczylem, to, ze ludzie ktorzy konczyli podobne, mowia podobnie nie jest chyba niczym zlym ani tym bardziej dziwnym, prawda ? to tak jak bys mial pretensje do lekarza, jednego, drugiego, pietnastego, ze informuje cie, iz masz, kurna, katar :P
rofl
poza tym ja nie skacze kedziemu do gardla, ani nie zaobserwowalem, zeby on to robil :P

pozdr

p.s. ty flejmiachu ty :D ja ciebie tez nie lubie :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 15:49 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
btw studiów ...
...
...
...
...
BUAHAHAHAHAHA :P

ja Was nie tylko nie lubię ale również kofam :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 15:50 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Martre znikl ci warn :D

Dolar spaduje ;) Ot fakt :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 15:58 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Mortifer napisał(a):
Martre znikl ci warn :D

Dolar spaduje ;) Ot fakt :P

o faktycznie :/
musze cos zrobic z tym, jakos sie juz przyzwyczailem :P

nom co do studiow to najbardziej zabawna rzecz jaka mi sie w zyciu przytrafila :P i zasadniczo kilka razy :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 17:41 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
o zesz panowie, ale mi smietnik zrobiliscie z tematu. nie fleimic mi tu!
reasumujac, dolar bedzie spadal, szczerze niemila perspektywa :/... czy moze sie myle, niech mnie ktos zatem poprawi.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 18:40 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
solti, mila, jesli zrobisz to tak, pozyczysz dolce, zainwestujesz i oddasz dolce po jakims czasie :P
im nizszy kurs tym wiecej zarobisz na samym fakcie :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 21:31 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
mart, masz pozyczyc 10k ped?

tyle to i ja wiem... ale nie mam mozliwosci pozyczyc :( dlatego w gre wchodzi tylko wplata... a w tym wypadku sam rozumiesz :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Kwi 2008, 22:09 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
ale ja nie mowie solti o pedach tylko o szeleszczacych dolarach, pozycz dolce i umow sie ze oddasz np +10 % po 6 miesiacach :P o tym mowie:P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Kwi 2008, 09:34 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
wez sobie kredyt w dolarach, kosz nieiwleki a nie bedziesz mial otwartej pozycji walutowej (teoretzcynie)...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Kwi 2008, 11:50 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 120
Society: The Firm
No to jeżeli macie pewność, że dolar spadnie na wartości to zamiast zarabiać na tym grosze w Entropii zainteresujcie się Forexem i zarabiajcie nawet setki % miesięcznie :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Kwi 2008, 15:19 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
@ain
to że się zna kierunek ruchu nie znaczy że można się utrzymać - zwykle korekty techniczne moga Ci wyczyścici depozyty zebezpieczające :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Kwi 2008, 09:10 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Poltropia
wszystko zależy od skali, zeby zarabiać, czy tracić na walucie trzeba obracać dużymi sumami, myślę, że wpłaty do PE do takich nie należą ;)

ps. niedługo RPP przestanie podnosić stopy, więc tendencja powinna się odwrócić

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Kwi 2008, 11:17 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
coover napisał(a):
wszystko zależy od skali, zeby zarabiać, czy tracić na walucie trzeba obracać dużymi sumami, myślę, że wpłaty do PE do takich nie należą ;)

ps. niedługo RPP przestanie podnosić stopy, więc tendencja powinna się odwrócić

niekoniecznie, zwroc uwage na inflacje, musza jakos to cholerstwo dlawic :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Kwi 2008, 11:41 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: CzF
ale wysokie stopy dlawia tez wzrost gospodarczy.
FED cial ostro stopy zeby ratowac wzrost gospodarczy, dlatego dolar tak gwaltownie sie oslabial, jak juz sobie poradza ze wzrostem to beda musieli sie zajac inflacja, ktora poprzez niskie stopy wzrosnie, jak? ano przez podnoszenie stop kiedy minie ryzyko recesji, a to umocni dolara. A kryzys z usa dotknie tez europe, tylko ze po czasie, kiedy usa juz z niego wyjdize :P dlatego wydaje mi sie malo prawdopodobne zeby dolar caly czas sie oslabial, przynajmniej w stosunku do euro.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 223 gości

Panel
Skocz do: