Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 00:52 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
mam teoretyczne pytanie. czy oplaca sie sprzedac cala postac ze skillami np za 50% ceny skilli? (trzeba kupowac przeciez esi) zapraszam do dyskusji i wlasnych przemyslen.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 07:40 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Imho lepiej sprzedać skille - "gołą" postacią możesz zawsze pograć dla przyjemności (evenciki typu PF, Ambumania etc.) - natomiast jak sprzedasz - to już wszystko zupełnie od nowa, włącznie z avatarem. Weź pod uwagę, że BARDZO dużo poważniejszych graczy którzy odeszli wraca do EU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 09:27 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Ee, a co to za filozofia, wejsc sobie na pewna stronke, wpisac liczbe wszystkich skilli i dowiesz sie, ile potrzebowalbys tt esi i ile wyjdziesz na czysto :)

Poza tym,uwazam sprzedaz avatara za pozbycie sie czesci siebie :P Moze i glupio brzmi, ale po roku i dluzej czlowiek bardzo sie zzywa.. Nie wspominajac o rep i tym podobnych.
Z drugiej strony, przy pewnym poziomie wyskillowania wyjmowanie tego wszystkiego to po prostu absurd..

heh

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 09:30 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
HP: 155
Society: *****
Nick w grze: Aster Marchant WhiteMoon
Dobry wątek się zapowiada, sam chciałem taki założyć :)

Wszytko zależy CZY ZNAJDZIE SIĘ KUPUJĄCY. Myślę iż DOROSŁA przyzwoicie zarabiająca osoba, oczarowana grą może być zainteresowana kupnem całego avatara zakładając iż ma on jakie takie skille (100k+) co oznacza iż można od razu wskoczyć w wir zabawy.

(no chyba że avatar został nazwane "Józek_PL Pierdziel Kapuściany" to wtedy mogą być drobne problemy z jego upłynnieniem niezależnie od ilości posiadanych skilli)

Osoby które conieco pograły nie mają wątpliwości iż niektóre avatary mają nienaturalnego farta (mylę się ?)... co mogło by sugerować iż w grze jednak istnieje jakiś hidden LUCK attribute. Ponadto fakt posiadania nie tyle skilli ale 60-70 agility (i więcej) znacząco wpływa na komfort gry (jak to powiedział znajomy "nowym avatarem wolniej biegam niż starym chodzę")

Przy obecnych "przerośniętych" cenach ESI sytuacja faktycznie jest zabawna, np w moim skromnym przypadku (92k skilli, 142 HP, 68 agility i 50 strength) podawana przez entropiatools.com wartość skilli wynosi 34k ped ... ale koszt ESI wymaganych do ich wyjęcia to ...19k ped (licząc ESI 1046%) pozostawiając na czysto 15k ped. Czyli sprzedając skille dostał bym 45% ich teoretycznej wartości.
(przy czym najzabawniejsze są skille niedoceniane - na przykład LWT - które ma ogromne znaczenie dla min dmg i prof standing - sprzedając 7200 lvl na czysto byłbym ... 300 ped ... przy koszcie ESI wynoszącym 5k ped ...)

W tej sytuacji nie zdecydował bym się na sprzedaż avatara za 50% wartości skilli, jako że przy takiej transakcji nowy nabywca oprócz gold carda powinien dostać także xero aktu urodzenia na wypadek konieczności kontaktów z MA i konieczne jest także bezpośrednie spotkanie zainteresowanych stron (w celu weryfikacji tożsamości kupującego i sprzedającego - po to aby nagle nie okazało się iż ktoś wytacza Ci proces o przekręty w EU na podstawie danych które otrzymał z MA a które zrobił w twoim imieniu nowy właściciel Twojego avatara ...)

pozdrawiam

Aster Marchant WhiteMoon

PS. od 70% już bym się zaczął poważnie wahać :twisted: w razie czego PMa znacie :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 10:42 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Kuchash
Jednak kupując od kogoś avantara podejmujesz wielkie ryzyko, ponieważ:
1. Nie możesz zmienic Imienia i nazwiska z RL wpisanego w rejestracji, co moze prowadzic do kilku nieprzyjemnych sytuacji (brak możliwości przelewu itp), a nawet może zakonczy sie blokadą tego konta.
2. Druga sprawa to zmiana emaila i hasła do gry... jest to wykonalne i dajmy na to kupiłem sobie konto od Pana X. Pan X w swoim imieniu pisze do MA o zmiane emaila na mój, wtedy ja bezproblemowo zmieniam haseło do gry na swoje i po probleme, Pan X nie ma już dostępu do mojego konta. Czy aby napewno ?
Nadal w danych podanych w rejestracji widnieją jego prawdziwe dane z RL, wiec po kilku dniach\miesiacach może napisac do MA ze znowu zmienia email i dołaczyc ksero np z dowodu osobistego i w tym momecie osoba która kupiła konto może je bardzo łatwo stracic.

Dlatego jeśli ktoś na takie coś bedzie sie decydował, radziłbym ufac sprzedającemu w 100%:)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 10:44 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Heh ja tylko licze na to ze bedzie jak kiedys, i cena esi spadnie a wartosc skili wzrosnie :P Ale nadzieja matka głupich ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 10:58 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Kuchash napisał(a):
1. Nie możesz zmienic Imienia i nazwiska z RL wpisanego w rejestracji,

Wszystko da się zrobić :) pozostaje kwestia ceny jaką ustalisz z MA za tą "niestandardową" usługę :)

a co do zabezpiecznia się ... wysyłasz Support case informujący MA iż zalozyles się z pewną osobą iż system MA jest na tyle bezpieczny (to byl fragment z podlizywaniem się) iż nie będzie ona w stanie zmienić bez twojej wiedzy adresu e-mail nawet pomimo tego iż podstępnie skopiowała twój akt urodzenia. Dlatego tez prosisz aby kontaktowali się z toba telefonicznie (tu numer telefonu) w przypadku otrzymania jakiegokolwiek pism w sprawie zmiany danych Twojego avatara :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 11:00 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
bardzo trafne spostrzezenia. sam doszedlem do podobnych. niestety macie duzo racji i z taka transakcja wiaze sie mnostwo pytan i problemow. wydaje mi sie dlatego ze taka akcja nie ma sensu, niestety. jak kolega wspomnial ze tylko 48% wartopsci skilli trafia nam do kieszeni - to glowny powod, dla ktorego zalozylem ten temat.

jezeli ma ktos lepszy pomysl na sprzedaz skilli niech pisze wtym temacie.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 11:01 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Poltropia
esi spadnie, a skill wzrośnie heh jak za komuny

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 11:06 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Jeszcze dodam ze nawet w przypadku 2. który wymienil Kuchash i tak stary właściciel nie wejdzie na konto, jako ze jest ono chronione Gold Cardem ... a jego deaktywacja wymaga przesłania do MA 3 kolejnych numerków...

W MA co prawda pracują bardzo często osoby "sprawne inaczej" ale nie sądzę aby na podstawie jednego listu zmienily zarówno e-mail jak i deaktywowały gold-card ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 11:12 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
aster napisał(a):
a co do zabezpiecznia się ... wysyłasz Support case informujący MA iż zalozyles się z pewną osobą iż system MA jest na tyle bezpieczny (to byl fragment z podlizywaniem się) iż nie będzie ona w stanie zmienić bez twojej wiedzy adresu e-mail nawet pomimo tego iż podstępnie skopiowała twój akt urodzenia. Dlatego tez prosisz aby kontaktowali się z toba telefonicznie (tu numer telefonu) w przypadku otrzymania jakiegokolwiek pism w sprawie zmiany danych Twojego avatara :)

support odpisze, że akt urodzenia jest dokumentem, który należy przechowywać ze szczególną ostrożnością i jeśli go utraciłeś to oni nie mogą za to brać odpowiedzialności, standard

aster napisał(a):
Jeszcze dodam ze nawet w przypadku 2. który wymienil Kuchash i tak stary właściciel nie wejdzie na konto, jako ze jest ono chronione Gold Cardem ... a jego deaktywacja wymaga przesłania do MA 3 kolejnych numerków...

wystarczy zgłosić zaginięcie karty, 20 dolców i dostaje się nową

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 11:19 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
coover napisał(a):

Jednym pismem wysłanym pocztą (ponad tydzień pójdzie) zgłosić zaginięcie karty i chęć zmiany maila ?

A w tym czasie nowy właściciel normalnie się loguje i gra ....

Myślę iż w MA nie pracują aż takie wybitne jednostki co to łykną (aczkolwiek patrząc na case z Korssem non L to można mieć pewne obawy)

BTW karta + czytnik kosztuje 20 USD ... sama karta wymieniana nie częściej niż raz w roku jest free

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 12:13 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
aster napisał(a):
coover napisał(a):

Jednym pismem wysłanym pocztą (ponad tydzień pójdzie) zgłosić zaginięcie karty i chęć zmiany maila ?

A w tym czasie nowy właściciel normalnie się loguje i gra ....

Myślę iż w MA nie pracują aż takie wybitne jednostki co to łykną (aczkolwiek patrząc na case z Korssem non L to można mieć pewne obawy)

BTW karta + czytnik kosztuje 20 USD ... sama karta wymieniana nie częściej niż raz w roku jest free

pewnie masz rację, geniusze tam nie pracują, ale kto wie heh

btw, właśnie mi czytnik padł, ciekawe co zrobią :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 13:30 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
coover napisał(a):

1. Rozkręć i zamień baterie miejscami ... mi to dało 3 dodatkowe miesiące "pracy"
2. Jak już rozkręcisz to w srodku jest 6 styków pozłacanych do kontaktu z chipem na karcie i jeden osobno z tyłu do włączania zasilania w chwili gdy zostanie dociśnięty przez kartę. Ten osobny z czasem "wyrabia się" i trzeba go lekko odgiąć .... u mnie problem po 6 miesiącach wystąpił.
3. Jak już poskręcasz i nie będzie działało to poluzuj lekko śrubki ... u mnie przy dokręceniu na maxa tylna ścianka robiła się w łuk i karta wchodząc nie naciskała tak jak trzeba tego siódmego pina do włączania zasilania .....

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Kwi 2007, 14:20 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
aster napisał(a):
coover napisał(a):

1. Rozkręć i zamień baterie miejscami ... mi to dało 3 dodatkowe miesiące "pracy"

nówki wsadziłem heh (może na głupiego wyglądam, ale na to wpadłem :P)

aster napisał(a):
2. Jak już rozkręcisz to w srodku jest 6 styków pozłacanych do kontaktu z chipem na karcie i jeden osobno z tyłu do włączania zasilania w chwili gdy zostanie dociśnięty przez kartę. Ten osobny z czasem "wyrabia się" i trzeba go lekko odgiąć .... u mnie problem po 6 miesiącach wystąpił.
3. Jak już poskręcasz i nie będzie działało to poluzuj lekko śrubki ... u mnie przy dokręceniu na maxa tylna ścianka robiła się w łuk i karta wchodząc nie naciskała tak jak trzeba tego siódmego pina do włączania zasilania .....

pewnie jest jak piszesz, bo po wsadzeniu nowych baterii się wk... i pożądnie ścisnołem palcami czytnik z włożoną kartą i numerki się pojawiły :D

ale nie mam zamiaru narazie im o tym pisać, niech sie pomęczą, może mi nówke przyślą :)

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 71 gości

Panel
Skocz do: