Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2006, 20:26 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 132
Society: Jestem Free
Nick w grze: YUBY
Mam wielką prośbę.
Czy mógłby ktoś w tym temacie napisać punkt po punkcie za co płacimy, kto ponosi koszty, ile płacimy ?? Od czytania wszystkich postów związanych z aukcja mam straszny mętlik w głowie i teraz boję się ruszać aukcję. Mam kilka minerałków na sell i nie wiem co robić. Napewno nie tylko ja na tym skorzystam ale i wszyscy co są zakręceni w tym temacie. Dzięki temu nie będziemy popełniać błędów i będziemy wiedzieli jakie koszta ponosimy.

Z góry dziękuje za jakiekolwiek wyjaśnienie.

Profil E-mail Offline
PostWysłany: 01 Lis 2006, 20:59 
5% podatku brana jest z kwoty stanowiącej markup, czyli wszystko powyżej wartości tt.
Podatek w fazie wystawiania przedmiotu na aukcje i ustalania ceny, dodawany jest do 50pec, czyli w momencie wystawiania przedmiotu płacisz te 50pec oraz podatek.
Jeżeli przedmiot wystawiłeś po tt to nie płacisz podatku z tego co ja widze i robiłem, jedynie 50pec kosztów wystawienia przedmiotu. (tak jak dawniej 1 ped)

Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2006, 21:46 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Ja to wytłumacze łopatologicznie ;)

Płacimy podatek 5% od kwoty za jaka item zostanie sprzedany.
Na początku przy open bid placimy 50 pec (stały podatek) + 5% z kwoty open bidu.
Jeśli item zejdzie po BO, albo po wiekszym bidzie niz open, to placimy tyle, zeby bylo 5% z calej tranzakcji.

np.
sprzedajemy gazz z open tt+130% to płacimy z tego 5% podatku. Jednak ten gazz nam schodzi za 150% więc musimy dopłacić różnice, zeby z calej tranzakcji było 5% podatku.

Czyli płacimy RAZ 5% od CAŁEJ TRANZAKCJI. Nie płacimy dwa razy po 5%!

Mam nadzieje ze skapowaliście.
Niech w zamian ktos mi wytlumaczy jak jest z ESI....

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2006, 22:19 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 0
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
AAAaaa dobre Mort :)

Z esi wydaje mi się że jest tak jak dawniej tyle że ESI mają teraz tt 12.5peda.
Bo patrzyłem na atletika co miał jakos 9 ped i dodawał mi tyle lvli ile dodawał kiedys przynajmniej tak mi się zdaje :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2006, 22:45 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Mortifer napisał(a):
sprzedajemy gazz z open tt+130%

gazz za 230%? Nie zejdzie :D

A tak na powaznie.. to dalej nie wiadomo jak to jest. Slyszalam jak na razie 2 wersje, Morta i Levela, ale ktora jest prawdziwa? Mam nadzieje ze ta Levela :? Trzeba sprawdzic samemu w praktyce..

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2006, 22:55 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 94
Society: E H A
Mi się wydaje ze jednak wersja Levela jest prawdziwa.
Mortifer napisał(a):
musimy dopłacić różnice

To by było jak takie ukryte koszty, bo przy wystawianiu aukcji pisze ze bierze np 2ped a nie wiadomo dokładnie za ile zejdzie. A jak np ktoś nie ma tej różnicy na karcie? Co daje mu mniej kasy za przedmiot?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 01:22 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
witam,
oplata standarowa ktora placimy zawsze za umieszczenie itemu na aukcje = 0.50 PED
podatek w sysokosci 5% naliczany jest od kwoty ktora przewyzsza wartows TT

podatek moze byc naliczony na 2 sposoby:
1. podczas wystawienia itemu na aukcje - ustawiamy swoj % lub tt+ jako open bid i za ta wartosc zw. markup placimy z gory ten podatek, niewazne czy item sie sprzeda czy nie.
2. po sprzedazy itemu - przy wystawianu ustalilismy open bid jako wartosc TT itemu, a markup czyli tt+ wyszlo w praniu ;) i od tego zostanie naliczony nam podatek, ktory nastepnie zostanie potracony od calej kwoty koncowej za aukcje.

np.1:
wystawiamy item z wartoscia TT=100 na aukcje, jako open bid ustawiamy 100 jako out 200
- w tej sytuacji placimy tylko podstawowa oplate 0.5 PED, natomiast jak ktos zbiduje lub kupi za BO podatek zostanie naliczony od wartosci TT+xx... jesli ktos zbidowal i wygral aukcje za 150 PED zostanei nam obtracony podatek 5% od 50 PED, czyli my dostaniemy na karte 147.5 PED, calkowity kosz wystawienia = 0.50 PED + 2.50 PED = 3 PED

np.2:
wystawiamy item z wartoscia TT=100 na aukcje, jako open bid ustawiamy 150 a jako out 200 - w tej sytuacji placimy podstawowa oplate 0.50 PED oraz tak jakby z gory podatek od TT+50, czyli od tych 50 PED, ktory pobierany jest z naszej karty, a jest to 2.5 PEDa. W tej sytuacji jesli ktos zbiduje i wygra aukcje z kwota wieksza niz te 150 PED, podatek zzostanie naliczony w wysokosci 5% od wartosci przebicia od 150 PED, czyli jesli cena osiagnie 180 PED dodatkowo system obtraci sobie 5% od 30 PED.

np.3:
wystawiamy item z wartoscia TT= 100 na aukcje jako start bid ustawiamy 200 PED i jako out tez 200 PED. podatek placimy z gory od roznicy miedzy TT a markup czyli od 100 PED. nie wazne czy item sie sprzeda czy tez nie zaplacimy 0.50 PED + 5 PED za samo wystawienie.

pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 01:31 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Przeciez wszystko jest napisane podczas wystawiania auckji

Przy wystawieniu placimy 50 pec + 5% od wartości tt+ open bidu, jezeli zejdzie za wiecej niz open bid to dopłacamy brakujące pece. Całkowity koszt auckji to 50 pec+5% od ceny końcowej. I tak, tutaj sa ukryte koszty, ale zawsze mozna ustawić na chwile open bid taki jak buyout i wtedy zobaczymy jaki bedzie podatek gdy item zejdzie za b\o (bedzie napisane)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 07:30 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Czyli dobrze mówilem <albo chociaż rozumowałem>.

Teraz opłaca się dawać open bid na zero, a bo po cenie jaka nas interesuje... Bo w razie nie zejścia towaru tracimy jedyne 50 pec, a jak zejdzie po bo to podatek placimy taki sam jakbysmy dali wyzszy open ;)

Senk w tym jak nam nie zejdzie po BO, a bidy beda smiesznie tanie :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 09:12 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Mortifer napisał(a):
Senk w tym jak nam nie zejdzie po BO, a bidy beda smiesznie tanie :P

wtedy pomogą koledzy lol

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 13:55 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
Nick w grze: Zyta Ziutka Gilowska
Czyli pod przykryciem robienia porządku z resellerami (którzy i tak będą sobie wzajemnie podbijac) kolejne włamanie do kieszeni zwykłych graczy.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 15:55 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Heh nie wiem czy warto wystawiać po tt a BO jako cena interesująca nas
Bo:

1. jak zejdzie po BO to i tak płacimy ten sam podatek
2. Jak nie zejdzie po BO to nie zejdzie po cenie która nas interesuje, na dodatek jest ryzyko że zejdzie po cenie smiesznie niskiej. Ryzyko jest duże a nikt nie przepuści aukcji po tt. NIKT!!! Więc podatek i tak płacimy. Moze i mniejszy, ale mniej pieniędzy dostajemy za item.

Więc myślę, że i tak ludzie będą wystawiać tak jak teraz BO/BO. A różnicę doliczą do ceny bo w końcu to tylko 2-3pedy;]

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 18:55 
Green
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 101
Hehe ukróciło się podbijanie aukcji co poniektórym :):):) .
Teraz jak ktoś podbije Twoją aukcje a Ty nie sprzedaż to jesteś duuużo w plechy.
I dobrze nie nawidze podbijania aukcji !!!!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 19:31 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Podbijania tez nie lubie, ale nie lubie jak mi aukcja nie schodzi za której wystawienie musze placic 5 ped...

;/

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 19:34 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 132
Society: Jestem Free
Nick w grze: YUBY
Jeżeli chodzi o mnie to już wszystko zrozumiałem dzięki waszej pomocy.
dziękuje wam :)

pozdrawiam :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2006, 20:51 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Heh dziwne spodziewałem się mniejszych zysków a z niewiadomych powodow zarabiam 2 razy wiecej niz przed vu o.O

Profil Offline
PostWysłany: 02 Lis 2006, 21:05 
pierd....ciekawe w jaki sposób lol

Nie podano
PostWysłany: 04 Lis 2006, 08:42 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
heh nieźle, zakładałem spadek cen, przynajmniej teoretycznie...

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 227 gości

Panel
Skocz do: