Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2006, 14:29 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Society: Poltropia
z przyczyn sytuacyjno-rodzinnych (tych samych dla których miałem przymusowy odwyk od PE) muszę się przesiąć z desktopa na laptopa (serce mi krwawi, ale co zrobić...)
wstępnie "wykombinowałem" sobie zestaw jak poniżej, jeśli ktoś ma doświadczenia z laptopami, a zwłaszcza z PE na laptopie, proszę o podpowiedzi co warto zmienić, poprawić, wywalić.

Dzięki z góry.

laptok
Procesor: Intel Core Duo 2 (2,0GHz / FSB 677MHz / L2 Cache 2MB)
Matryca: 15,4" WXGA 1280x800 TFT LCD (Crystal Brite???)
Pamięć: 2x1024MB DDR2 677MHz Dual Chanel
HDD: 7200rpm 40+GB 16MB bufor
Grafika: NVIDIA GF Go 7300 256 DDR2 VRAM (cache???) (DX10???)

- DVD / +-RW/+R dual layer + nagrywarka z light scribe
- 4x USB 2.0 (kompatybilny z 1.1?)
- czytnik kart pamięci (5w1,musi być Memory Stick)
- IrDA?
- złącze audio (S/PDIF?)
- przycisk wl/wyl modułów WiFI
- bluetooth 2.0
- tuner tv (S-Video?)
- Fire Wire 4 pin, 802.11 a,b,g, n?)
- ekran dotykowy?
- dodatkowa uniwersalna kieszen dla dodatkowej baterii
- czytnik biometryczny?
- podstawka chłodząca?
- bez: LPT, RS232, modem, combo (napęd), naklejek (blee), kamery
- karta sieciowa 10/100
- WLAN
- mozliwość umieszczenia na gornej klapie wsuwanego pod przezroczystą przykrywkę własnego obrazka
- porzadna obudowa
- all sterowniki, bez oprogramowania
- gwarancja?
- PCMCIA (nowy standard?)
- torba, myszka, koncentrator USB, dodatkowa bateria oddzielnie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2006, 15:27 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Baku Fazi Fazulec
laptok
Procesor: Intel Core Duo 2 (2,0GHz / FSB 677MHz / L2 Cache 2MB) - możesz wziąć z 4MB cache, chyba nie jest dużo droższy, a zawsze szybszy :P
HDD: 7200rpm 40+GB 16MB bufor - jak będziesz miał jeszcze jakieś inne gry, filmy lub inne duże pliki to przydałby się większy twardziel
Grafika: NVIDIA GF Go 7300 256 DDR2 VRAM (cache???) (DX10???) - jeśli "srasz" ;) kasą to lepsza grafika (GF 7600, GF 7900, Ati x1600)

- DVD / +-RW/+R dual layer + nagrywarka z light scribe - tego nie kapuje - dwie nagrywarki DVD?
- IrDA? - jeśli masz bluetooth to z IrDY chyba można zrezygnować
- złącze audio (S/PDIF?)
- bluetooth 2.0
- tuner tv (S-Video?) - Jak nie bedziesz podłączał kabla z TV do laptopa to też można wywalić
- ekran dotykowy?
- czytnik biometryczny? - jeśli tu chodzi o zabezpieczenie laptopa na dotyk palca to jak kto woli ;)
- podstawka chłodząca? - na początku można chyba zrezygnować z tego. Jeżeli w trakcie użytkowania zauważysz, że za bardzo się grzeje to wtedy dokupić.
- karta sieciowa 10/100
- WLAN
- mozliwość umieszczenia na gornej klapie wsuwanego pod przezroczystą przykrywkę własnego obrazka
- porzadna obudowa
- gwarancja?

Ogólnie fajny laptop :D no i "troche" będzie kosztował ;)

Pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2006, 15:39 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Nick w grze: Loss_AdKos
coover napisał(a):

To akurat jest stare jak świat ;-)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2006, 18:58 
Poor
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 117
Nick w grze: Spo
ja śmigam na zestawiku acer extensa 4100

Intel Pentium M 725 (Centrino) 1,6 GHz
Ati Mobility Radeon x700 64 VRam na PCI Express
1GB DDR2
15,4"

zestawik na pierwszy rzut oka nie powala swoją konfiguracją, ale powiem, że dla mnie wręcz za mocny ;)...PE śmiga jak nic :).

btw. myślę, że zestawy "na zamówienie klienta" mogą kosztować więcej niż już gotowe tak więc z tym zmienianiem części na lepsze może być problem :(.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2006, 19:53 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Society: DARKSIDE Renegades
Nick w grze: Widziu Widzioslaw DarkSide
spo a ile masz ramu >>>podobno 1Gb to minimum heheh>>>zalecenia MA

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2006, 20:28 
Poor
Dołączenie:
Sierpień 2006
Ja tylko ogólnie powiem: będzie ok. Ja mam słabsze nieco parametry w swoim laptopie ...chodzi o dysk, karte grafiki i procek a PE śmiga mi jak szalona więc śmiało taka konfiguracja starczy Tobie do "wszystkiego" nie tylko PE.

Pozdro

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 00:02 
Weak
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 130
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Ron Rufio Gabinn
UjmÄ™ to tak:
BROŃ CIE RĘKA przed zakupem notebooka z grafiką na Intelu.

Dla przestrogi tu jest taki sobie wÄ…tek o tym co siÄ™ dzieje na tym GMA945
http://www.entropiauniverse.pl/viewtopic.php?t=2392, bo partacze z MA nie potrafią dobrego silnika "zmajstrować"

Z doświadczenia: grfika ATI x700 działa wyśmienicie, i z 9700 było świetnie. Z GEFORCE GO nie mam dośiadcznia.
2 GB RAM - warto zainwestować bo faktycznie chodzi lepiej
HD - 40 GB może być ciasno ale zawsze masz dyski zewnętrzne pod USB

Ekran dotykowy: a co to będzie tablet, po co komplikować sobie życie
ekran WXGA: taka moda, ale i tak w EU będziesz miał skalowanie, do chwili wyboru w loaderze rozdzielczości (w sumie i tak jest skalowanie), jak dla mnie taka moda (niby filmy). Polecam SXGA (czyli 4:3) i 1400x1050 natywnej i 15''.
czytnik biometryczny: jak będzie to będzie, dodatkowe zabezpiecznie przy logowaniu do Windy
podstawka chłodząca: a co to?! Może stacja dokująca. Jeśli tak to chyba Ci sie nie przyda, bo do jakiego monitora, klawiatury, myszy podłączysz?
WLAN: bardzo dobre rozwiązanie, ale wymaga dodatkowej inwestycji w router. Mam, działa, jest super - w kibelku można mieć internet :) .

O to tyle.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 06:22 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
jeśli laptop będzie używany gł jako komputer stacjonarny to zamiast większego dysku w środku możesz dokupić kieszeń podpinaną przez usb i jakiś normalny dysk wsumie będzie z 500 zł za 320 gb+kieszeń. Dobre rozwiązanie tylko że potrzebuje źródła prądu ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 07:56 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 94
Nick w grze: JASIOQ
Rufio napisał(a):
UjmÄ™ to tak:

.

OOOO tak ja mam firmowy laptok i dupa blada. PE nie ma grafiki 3d. Widzę avatary, moby i budynki. Natomiast nie widzę terenu i jego ukształtowania. żadnych górek, drzew i trawy. Mam po prostu coś jakby ziemia łączyła się z niebem i mam szaroniebiesko.
Jak odpalam PE na laptopie to moge se co najwyzej pogadac albo na aukcje zerknąć. Zadnego huntu czy czegokolwiek. (ale krafcic da rade jakby co ).
Mam iPLUSA do połączenia z internetem i w zupełności wystarcza. 0,5gb ramu, tez jakos idzie i procek 1,7. do ego niebieskie zęby i inne max wypas badziewia (fujitsu siemens amilo pro - nie kupuj go!).

Dzięuję i pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 10:37 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Dragon napisał(a):
jeśli laptop będzie używany gł jako komputer stacjonarny to zamiast większego dysku w środku możesz dokupić kieszeń podpinaną przez usb i jakiś normalny dysk wsumie będzie z 500 zł za 320 gb+kieszeń. Dobre rozwiązanie tylko że potrzebuje źródła prądu ;)

właśnie głównie jako stacjonarny będzie robił i dlatego nie potrzebuję pakować w niego dużego dysku, a zależy mi na szybkim

Rufio napisał(a):
UjmÄ™ to tak:

Dla przestrogi tu jest taki sobie wÄ…tek o tym co siÄ™ dzieje na tym GMA945
http://www.entropiauniverse.pl/viewtopic.php?t=2392, bo partacze z MA nie potrafią dobrego silnika "zmajstrować"

Z doświadczenia: grfika ATI x700 działa wyśmienicie, i z 9700 było świetnie. Z GEFORCE GO nie mam dośiadcznia.
2 GB RAM - warto zainwestować bo faktycznie chodzi lepiej
HD - 40 GB może być ciasno ale zawsze masz dyski zewnętrzne pod USB

Ekran dotykowy: a co to będzie tablet, po co komplikować sobie życie
ekran WXGA: taka moda, ale i tak w EU będziesz miał skalowanie, do chwili wyboru w loaderze rozdzielczości (w sumie i tak jest skalowanie), jak dla mnie taka moda (niby filmy). Polecam SXGA (czyli 4:3) i 1400x1050 natywnej i 15''.
czytnik biometryczny: jak będzie to będzie, dodatkowe zabezpiecznie przy logowaniu do Windy
podstawka chłodząca: a co to?! Może stacja dokująca. Jeśli tak to chyba Ci sie nie przyda, bo do jakiego monitora, klawiatury, myszy podłączysz?
WLAN: bardzo dobre rozwiązanie, ale wymaga dodatkowej inwestycji w router. Mam, działa, jest super - w kibelku można mieć internet :) .

O to tyle.

czytam forum i już dawno wiem że nie chcę żadnej itnelowskiej grafy ;)

planuję wsadzić 2x1GB RAM, co do pamięciożerności PE nie trzeba mnie przekonywać ;)

ekran dotykowy w zamyśle miał mi ułatwić używanie kompa w trakcie jazdy, zwłaszcza samochodem, dużo podrużuję służbowo

SXGA właśnie tu miałem dylemat, faktycznie wszedzie teraz gdzie się rozglądnąć to WXGA a ja nie mam gdzie zobaczć jak PE wygląda, wezmę poważnie pod uwagę tą podpowiedź

czytnik biometryczny - miałem nadzieję, że odezwie się ktoś tego używa, bo podobno są z tym czasami problemy

podstawka chłodząca może mieć własne źródło zasilania lub przez usb z laptoka, przydaje się kiedy laptok spędza dużo czasu na kolanach

WLAN to chyba konieczność w tych czasach, oczywiście routerek jest w planach, chociaż w kiblu staram się spędzać niewiele czasu ;)

Loss_AdKos napisał(a):
coover napisał(a):

To akurat jest stare jak świat ;-)

jeśli masz na myśli PCMCIA to tak, ale podobno na zachodzie robią laptoki z PCMCIA 2 czy coś takiego, jednego dyrektora w naszej firmie tzw. informatycy wyposażyli w taki sprzęt i nie mógł korzystać z blueconnect itp, bo mu karta nie pasowała, dopiero przez usb go jakoś podłączyli

Fazi napisał(a):
laptok
Procesor: Intel Core Duo 2 (2,0GHz / FSB 677MHz / L2 Cache 2MB) - możesz wziąć z 4MB cache, chyba nie jest dużo droższy, a zawsze szybszy :P - oki, biorę ;)
HDD: 7200rpm 40+GB 16MB bufor - jak będziesz miał jeszcze jakieś inne gry, filmy lub inne duże pliki to przydałby się większy twardziel - raczej będę miał zewnętrzny dysk jako magazyn, dlatego wolę pakować do laptoka raczej szybszy niż większy dysk
Grafika: NVIDIA GF Go 7300 256 DDR2 VRAM (cache???) (DX10???) - jeśli "srasz" ;) kasą to lepsza grafika (GF 7600, GF 7900, Ati x1600) - oki, wezmę pod uwagę ile mogę "wysrać" heh

- DVD / +-RW/+R dual layer + nagrywarka z light scribe - tego nie kapuje - dwie nagrywarki DVD? - druga zewnętrzna, bo podobno nie ma wewnętrznych do laptoków z light scribe, niestety ewyjdzie tak że będę miał dwie
- IrDA? - jeśli masz bluetooth to z IrDY chyba można zrezygnować
- złącze audio (S/PDIF?)
- bluetooth 2.0
- tuner tv (S-Video?) - Jak nie bedziesz podłączał kabla z TV do laptopa to też można wywalić - raczej chyba nie będę
- ekran dotykowy?
- czytnik biometryczny? - jeśli tu chodzi o zabezpieczenie laptopa na dotyk palca to jak kto woli ;)
- podstawka chłodząca? - na początku można chyba zrezygnować z tego. Jeżeli w trakcie użytkowania zauważysz, że za bardzo się grzeje to wtedy dokupić. - oki, zrezygnowałem ;)
- karta sieciowa 10/100
- WLAN
- porzadna obudowa
- gwarancja?

Ogólnie fajny laptop :D no i "troche" będzie kosztował ;) - może jakieś dofinansowanie w firmie skombinuję ;)

Pozdro

dzięki all za udział w akcji "Pomóż cooverowi wrócić do PE" :D

czekam na kolejne uwagi ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 12:21 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
coover napisał(a):
jeśli masz na myśli PCMCIA to tak, ale podobno na zachodzie robią laptoki z PCMCIA 2 czy coś takiego, jednego dyrektora w naszej firmie tzw. informatycy wyposażyli w taki sprzęt i nie mógł korzystać z blueconnect itp, bo mu karta nie pasowała, dopiero przez usb go jakoś podłączyli

To się nazywa ExpressCard , karty występują w dwóch rozmiarach (czytnik obsługuje oba).
Mam to w lapciu - nie znalazłem jeszcze żadnej karty na ExpressCard w naszym kraju.
Ze starym PCMCIA nie jest kompatybilne. U mnie szczelina ta służy jako miejsce na pilota
- innego zastosowania na razie nie ma. Ale może w przyszłości.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 13:16 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
coover napisał(a):
ekran dotykowy w zamyśle miał mi ułatwić używanie kompa w trakcie jazdy, zwłaszcza samochodem, dużo podrużuję służbowo

Taaak, granie w PE podczas jazdy samochodem sprzyja życiu. :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 14:27 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
Ty juz w nałóg wpadłęś , Coover-ku żona Cię rzuci i nie zuważysz bo na aukcji bedzie coś z BO .

No żartowałęm z tym rzucaniem - nie życze Ci tego, ale już używanie podczas jazdy samochodem to dla mnie troche przegiecie ,lekko fiksacja .

z poważaniem JC

idz do sklepu powiedz zeby sciagneli EU na kompa z sieci :) i niech Ci pokaża jak to chodzi to wtedy kupisz u nich wypasionego Laptopa. :).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 14:58 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 94
Nick w grze: JASIOQ
Coov chce szybko dołączyć jako numerek na znakach "Carny punkt"......
ProszÄ™ nie graj podczas jazdy samochodem.

Dzięuję i bezpiecznej drogi

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 15:51 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej,

Coov raczej myślał o dużej (laptop) wersji nawigacji ;)

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2006, 16:01 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Mapa Eudorii nie za bardzo mu pomoże. :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2006, 11:06 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2006
Ja uzywam 2 letniego Compaqa AMD64 3400 (512MB ram)+ Nvidia GeForce 4 440 Go.
Wszystko chodzi plynnie (chociaz w maistach niestety swapuje bo malo ramu).
Jezli chodzi o laptopy i Nvidie - problemem moze byc, ze sterowniki do laptopw sa w tyle za oficjalnymi. (np. ze strony Compaqa najnowszy sterownik do tego laptopa to 72.30 gdy PE wymaga 84.21) - a sterowniki ze strony NVidi nie zaskocza na laptopie !
Na szczescie ten problem mozna obejsc uzywajac przerobione stery NVidi dla laptopow ze strony: http://www.laptopvideo2go.com/

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2006, 16:02 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Może ma kierowce ;) A on sobie siedzi z tyłu i gra :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2006, 07:46 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
heh czy ktoś tu pomyślał, że potrafię grać w PE jednocześnie prowadząc samochód?

oczywiście, że mam na myśli sytację, w której czasami kilka godzin spędzam na miejscu pasażera :) można spać, gadać, albo gapić się w okno, ale można też coś bidnąć na aukcji w tym czasie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2006, 10:24 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
zahuncił byś a nie tylko bindował i bindował bo ci MA zabierze siostrzyczkę i da bindowicę automatyczną :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Paź 2006, 10:18 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Lu_NiX napisał(a):
zahuncił byś a nie tylko bindował i bindował bo ci MA zabierze siostrzyczkę i da bindowicę automatyczną :P

siostry nie oddam, pojadę i własnoręcznie odbiję ;)

btw, własnie "buduję" swój zestaw, nie chce mi się już dłużej szukać, już czuję zapach krwi :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Paź 2006, 10:57 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
i się wyjaśniło : Eomony migrowały bo uciekały przed armagedonem znaczy spółką
Coover & siostrunia 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Paź 2006, 11:19 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
no własnie spieprzyy mi zanim miałem szansę się zalogować...

ale będę tam stał i czekał aż wróca, tylko muszę skombinować portable A ;)

[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 16:59 ]
już chyba jestem blisko podjęcia decyzji co do modelu, który sobie sprawię, pozostało mi tyko kilka kwestii do wyjaśnienia ze sklepem

oraz pytanko co do grafiki (pewnie Level mi odpowie ;)

w "moim" modelu wmontowali x1600 (nie wiem jeszcze czy PRO czy XT)

obadałem polecane karty
7800GTX - raczej poza zasięgiem (nie znalazłem jej w sensownych cenowo modelach)
7600GT - dosyć podobne parametry do X1600
X700 - chyba sporo słabsza niż X1600 no i DX9.0b

tak z ciekawości: czy karta "generacji" DX9.0b może mieć jakieś problemy z PE?

czy wydajność chipa 6000T/s a 6720MT/s robi wielką różnicę?
czy przepustowość pamięci: 12.5 GB/s a 21.9GB/s robi wielką różnicę?

oczywiście pytania pod kątem PE, w nic innego w zasadzie nie gram :)

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 211 gości

Panel
Skocz do: