Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 14:52 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 0
Czy ktos z was korzysta moze z jakiegos notebooka, gdzie PE nie wysypuje sie ? Mam nieciekawe doswiadczenia z kartami graficznymi intela, ktore niby wspolpracuja z direcx 9.0, ale pograc na tym na pewno nie mozna. Wyczytalem, ze karty ati Radeon® Xpress 200M wspolpracuja z wiekszascia aplikacji, jak i grami 3d, czy ktos z was moze przetestowal sprzet z taka karta pod katem PE?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 15:25 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
U mnie w lapciu siedzi Ati Mobility Radeon X700 128 MB ram na PCI-E
i nie mam żadnych problemów w Entropii ani innych grach.

Karty graficzne intela zupełnie nie nadają się do gier - unikaj jak ognia
(nawet w wymaganiach technicznych EU nie ma o nich słowa).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 15:25 
Green
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 138
Society: FoxHunt (General)
Czesc Gandalf,

ja uzywam Notebooka, i nie mam zadnych problemow z EU.
Karta Graficzna to ATI Radeon, ale jaka to tobie teraz nie powiem, bo jestem w robocie.

Ostatnio edytowany przez Szakal, 22 Sie 2006, 16:17, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 15:55 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
w zasadzie i mnie ten temat interesuje, bo zamierzam kupić jakiegoś laptoka, a chcę żeby PE na nim chodził, będę wdzięczny za sugestie jaką kartę wybrać :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 17:59 
Poor
Dołączenie:
Kwiecień 2005
W tej chwili tylko ATI ma szeroki asortyment kart "mobilnych". Laptopty z takimi układami graficznymi są w przystępnych cenach. Karty intela, no cóż to są wyświetlacze do windowsa, ew pracy biurowej :) Intel nie robi układów graficznych dla graczy. Z tego co patrzę po rynku laptopów to nVidia chyba trochę odpuściła mobilne rozwiązania.

Wybór wydaje się być oczywisty :lol:

A co do konkretnego modelu... bierzesz najwyższy jaki możesz dostać w danej klasie cenowej :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 19:02 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Mimo wszystko prosilbym o wypisanie kart radeona z ktorym PE chodzi. Ateush powidzial, ze z x800 nie ma problemow, owszem tu sie nie dziwie, to jest karta z najnowszej serii ati. Ale notebooka z taka karta wcale nie jest latwo znalezc. Znacznie czescie wystepuje Radeon x200 express i x300. O ile x300 pochodzi z tej samej rodziny co x800, to x200 Xpress wydaje sie bardzo zubozona karta (najczesciej jednak stosowana). Do tego ma wspoldzielenie pamieci, cokolwiek to znaczy. Dlatego prosilbym o info, na ktorych kartach wam smiga, bo mam powazne watpliwosci, czy na ATI Radeon Mobolity X200 Xpress nie bedzie problemow

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 19:56 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 146
Society: Skill or Die
Czesc

Ja w laptopie mam ATI Mobillity Radeon 9100, i EU chodzi bardzo ladnie, czasem mam lagi w wiekszych miastach ale to raczej nie jest wina karty graficznej.

Pozdrawiam
Sid

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 21:02 
Inept
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 180
ja w swoim mam mobility radeon x700 i nie mam z pe zadnych problemow... gorzej z filmami nie wszystkie avi'ki dobrze chodza... ale to raczej kwestia codeckow...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 21:56 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 92
Society: 3lancer
Nick w grze: loading...
GandalfSzary napisał(a):
Mimo wszystko prosilbym o wypisanie kart radeona z ktorym PE chodzi. Ateush powidzial, ze z x800 nie ma problemow, owszem tu sie nie dziwie, to jest karta z najnowszej serii ati. Ale notebooka z taka karta wcale nie jest latwo znalezc. Znacznie czescie wystepuje Radeon x200 express i x300. O ile x300 pochodzi z tej samej rodziny co x800, to x200 Xpress wydaje sie bardzo zubozona karta (najczesciej jednak stosowana). Do tego ma wspoldzielenie pamieci, cokolwiek to znaczy. Dlatego prosilbym o info, na ktorych kartach wam smiga, bo mam powazne watpliwosci, czy na ATI Radeon Mobolity X200 Xpress nie bedzie problemow

niewiadomo jakÄ… karte byÅ› wybral to i tak bedzie lepsza od mojej wiec bedzie dzialac. Nie sadze zeby "numerek" karty poza osiagami jakos wplywal na to czy gra ci sie wysypie czy nie, ale napewno chipset i uklad karty ale kazde radeony powinny dzialac.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2006, 22:21 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
Myślę, że warto zainwestować w kartę która nie jest zintegrowana, bo to chyba z nimi jest problem. Zazwyczaj w standardzie jest 128 MB zintegorwane, czyli żadne. Ja mam GeForceGo 7300 i działa bez zarzutów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2006, 07:27 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
Angel ma 100% słuszność

ja nestety w swoim mam ten jeb... układ intela jakbym wiedział że nie będzie działąć jak trzeba to bym dołozył kilka stowek :( a teraz juz po zabawie. (chociaz przed ostatnim VU pe dzialalo bez wiekszych problemow po nie wyswietla tekstur poza tt aukcjami itd :D a no i avki widac)

ogolnie jeśli chcemy lapcia z lepszą kartą trzeba się przygotowaćna wydatek ok 4000-5000 tys zł minimum :D aczkolwiek nawet jeśli kupujemy z intelem <cry> to pod zadnym pozorem nie brać tego układu oznaczonego nr 900 bo to najgorsza z mozliwych opcji dostepna na rynku (choc te pozostale np 915 sa nie duzo lepsze ale starsze gry odpala ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2006, 08:56 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
GandalfSzary napisał(a):
Ateush powidzial, ze z x800 nie ma problemow

Tak tylko celem wyjaśnienia:
ateush napisał(a):
U mnie w lapciu siedzi Ati Mobility Radeon X700 128 MB ram na PCI-E

GandalfSzary napisał(a):
Do tego ma wspoldzielenie pamieci, cokolwiek to znaczy.

To znaczy, że karta nie ma swojego ram'u tylko korzysta z pamięci systemowej.
Oczywiście należy unikać takich cudów (oraz kart zintegrowancyh).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2006, 09:26 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 93
Society: było PL RANGERS i Enclave
HP NC4000 lub NC6000 (taki jak 4000 tylko większy) działa - karta ATI Radeon IGP 350M. Ale nie polecam huntu z taką grafą, raczej tylko do zaglądania na aukcje hehe.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2006, 10:17 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
Kilka przykładów laptopów nad którymi warto się zastanowić. Będzie wam łatwiej wybierać mając jakieś porównanie.

Acer Aspire 5622WLMi - tanie i szybkie. Jeśli zależy ci, żeby było tanio i bardzo szybko to jest to czego szukasz....problemem jest jakość. On jej nie posiada :P [zawodny, ma tendencje do psucia i szybkiego zużywania] Można kupić już za 3700 zł.

ASUS A6KM-Q051 Słabszy lecz przynajmniej posiada markę/jakość (mniej zawodny). Od 3500 zł. Zaletą jest sporo multimedialnych gadżetów.

...albo pociągnąć trochę wyżej i mieć lepszego procka i np. ASUS A6KM-Q15, około 3800 zł.

Jeśli laptop ma być do grania to warto od razu zaopatrzyć się w giga ramu no i trzeba pamiętać o karcie graficznej, która nie jest zintegrowana. Może mieć współdzieloną, wtedy jest ok. Na przykładzie Radeona X1300 - ma 512 MB. 128 to jest pamięć karty (niezależna), a resztę dobiera/współdzieli z laptopem.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Sie 2006, 10:19 
Weak
Dołączenie:
Lipiec 2006
Ja mam HP nx8220 x600 512 ramu (DDRII jeśli dobrze pamiętam) i wszystko jest ok, cena jakies 3200, w laptopach typu asus i acer uważaj na baterię - u kumpla w podobnej cenie asus chodzi 1,5 godziny (hehe) u mnie hp 3,5 :)

Profil E-mail Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 172 gości

Panel
Skocz do: