Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 14:35 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
Image

Next Island planuje otwarcie wirtualnego, przygodowego świata w klimacie sci-fi – z podróżami w czasie

Next Island jest firmą planującą otwarcie ambitnego wirtualnego świata. Ten rajski świat będzie wyróżniał interesujący element: podróże w czasie. Firma ogłasza dzisiaj, że tworzy swój własny wirtualny świat na platformie Entropia Universe firmy MindArk.

Oznacza to, że firma wykupiła licencję na technologię tworzenia wirtualnych światów od firmy MindArk, która to technologia została wykorzystana do zaprojektowania Planet Calypso, która do tej pory była jedynym wirtualnym światem wewnątrz Entropia Universe. Next Island będzie planetą umieszczoną w tym wirtualnym świecie. Zamknięte testy beta startują za niecałe 30 dni.

Next Island będzie odmienne od Planet Calypso, gry w klimacie sci-fi. Next Island będzie oferować głównie przygody na rajskiej wyspie, ale firma planuje też w 2010 roku umożliwić graczom podróże w przeszłość do czasów rzymskich lub biblijnych.

Świat będzie dostępny dla graczy za darmo. Będą oni mogli tworzyć, nabywać i handlować wirtualnymi dobrami wewnątrz świata, co da im możliwość zamiany wirtualnych pieniędzy na prawdziwą gotówkę i ich wypłatę. Wszystko dzięki temu, że Entropia prowadzi swój własny wirtualny bank, który został uznany jako rzeczywisty bank przez Szwecję (Entropia Universe ma swoją bazę w Szwecji). David Post, założyciel i prezes Next Island powiedział, że w pewnym czasie gracze będą mogli podróżować między planetami. Obecnie Next Island reklamuje się wśród około milionowej społeczności Planet Calypso. Post ma również nadzieję, że Next Island przyciągnie swoich własnych graczy. Ostatecznie będzie ona częścią konstelacji wirtualnych światów.

“Możecie o tym mysleć prawie jak o początkach wielokanałowej telewizji kablowej”, powiedział Post w wywiadzie.

Post założył Next Island w 2009. Wcześniej odniósł sukcesy jako przedsiębiorca, który założył i sprzedał firmy Page America i Cellular Systems. Nastepnie założył Next Island, mając nadzieję, że odżyją tutaj jego fantazje z dzieciństwa. Kiedy był młody, od dziewiątego roku życia, każdego dnia poświęcał chwilkę na pisanie opowieści o równoległym świecie Next Island, który przypominał raj, jednak pod ziemią czaiło się niebezpieczeństwo.

Image

W tle są bogaci ludzie, którzy kupują kilka wysp i tworzą na nich odizolowany od reszty świata raj. Na jednej z nich jest portal do podróży w czasie, który prowadzi do takich miejsc jak dżungla amazońska w roku 400 p.n.e. Gracze teleportują się w czasie. Jeżeli gracz zdobędzie broń w czasach nowożytnych, nie będą mogli jej zabrać ze sobą w przeszłość. Będą wtedy musieli zdobyć nową broń do walki z potworami. Gracze będą mogli również poszukiwać cennych surowców i wykorzystywać je do produkcji rzeczy, które następnie sprzedadzą za wirtualną gotówkę. Post powiedział, że gra ma na celu wynagradzać tych graczy, którzy wykażą się innowacją, pomysłem i lepszą strategią.

Post powiedział również, że już od dziesięciu lat planował wirtualny świat. Około trzech lat temu zdecydował się na poważnie. Spotkał się wtedy z ludźmi z MindArk i zdecydował wykorzystać wszystkie zasoby do budowy planet, które do tej pory opracował. Zatrudnił Johna Jacobsa, znanego jako Neverdie, aby mu pomógł w jego studiu projektowym. Jacobs zasłynął w 2005 roku, kiedy to zastawił swój dom pod hipotekę i zakupił za 100,000$ wirtualną asteroidę w wirtualnym świecie Entropii Universe. Otworzył tam tzw. Club Neverdie, co okazało się strzałem w dziesiątkę, i przeistoczyło w prawdziwy biznes. Post zatrudnił również innych wybitnych ludzi z branży gier. W firmie pracują aktualnie 24 osoby.

W grze gracze mogą brać udział w misjach, jak np. szukanie kryształów, które będą mogli użyć do podróży w czasie. Będzie mnóstwo miejsc dla graczy do eksploracji, ale będą oni również mogli osiąść w jednym miejscu i rozpocząć własne biznesy.

Wirtualne światy żyły nieco w strachu w trakcie recesji, wiele z nich upadło. Wiele osób przeniosło się do innych sieci społecznych jak Facebook, gdzie gry są prostsze i mniej skomplikowane niż światy 3D, jak Second Life. Również wielu graczy, którzy uwielbiają 3D woli World od Warcraft Blizzard’a.

Post powiedział, że jego firma ciągle zbiera pieniądze na inwestycje. Początkowo planują pożyczyć 500,000$, a następnie powiększyć budżet do 3 milionów $, gdy już wirtualny świat nabierze rozpędu. Start otwartej wersji beta jest planowany w styczniu, a w pełni grywalny świat na wiosnę. Celem Post’a jest, że jego wirtualny świat z ekonomią prawdziwego pieniądza i wciągającą rozgrywką będzie prekursorem na prawdziwie masowym rynku wirtualnych światów. Sceptycyzm jest oczywiście brany pod uwagę, ale Post jest jednym z tych marzycieli, którego sny spełniały się w przeszłości.

Źródło: venturebeat.com

JIIIS: nie wiem kto pisał ten artykuł, ale generalnie to nie trzyma sie bardzo kupy, jest dość niespójny, skaczą z tematu na temat, i zawiera pare nieścisłości, ale nic na to nie poradzę

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 15:06 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
HP: 0
ciekawe co na to David Post ? Na szybko przetłumaczyć, wysłać mu i się go zapytać czy to wszystko prawda ? Jakby co to mam mail sprzed roku, kiedy to pisał mi, że wystartują z planetą do maja 2009 :P

nieźle chcą napożyczać pieniędzy, ciekawe kiedy im sie to zwróci...dla mnie, choćby nie wiem jaki tam był content, nie dam ani centa przy zwrocie 60% :P jak będzie +90% to ok. hyhy

a to czy ludzie wolą WoW'a ... odpowiedź jest bardzo prosta ale nikt o tym nie napisze w artykułach. Wow to chyba jedyny pewny "wysokiej jakości" mmorpg na rynku, w dodatku jego historia i ogólnie świat się sprzedał + prostota a zarazem prawie nieosiągalne endgame itemy dla casual playerów. Istnieje od już chyba 4 lata, miliony graczy wciąż aktywnych, bo poznali tam przyjaciół i siedzą bo tam są inni :P robiąc kolejnego alta, maxując sprzęt w wolnym czasie lub odkrywając nowy content a wszystko to dzięki pewności, iż dostaną produkt pozbawiony większych bugów tudzież niedopracowania endgame content'u jak to ma nadal miejsce w np WAR i AoC, a AION to porażka, grindfest, chyba sprzedał się tak jak WAR, tj 1mln sztuk. Za rok pewnie zostanie 20% ludzi a reszta sobie pójdzie, bo się znudzą. Gratuluję tym, którzy marnują teraz swoje cenne godziny z życia na ten (teh A10N) denny mmorpg :P
NCSoft i tak się zabezpieczył, ustalając monstrualną (chyba +40 €, w Ameryce coś +60 $) cenę za start-code :P

do 2ch lat wyłączą serwery jak to miało miejsce z kilkoma innymi mmog od nich :P skok na kasę dzięki efektowi "hype"

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 16:12 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 98
Society: Kanwo
Nick w grze: Michal Pypek Kowalski
O Level, now avek :P nie poznalem ciebie :P

Nie wiem co ludzie widza w wowie, zeby placic za niego abonament....
Wogole nigdy sie nie dowiem, czemu ludzie sa sklonni placic abonament za MMO...
Jedyna oplata jaka ja moglbym zaplacic za mmo to jednorazowa oplata za konto/pudelko... i tyle :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 16:14 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
michalpypek napisał(a):
O Level, now avek :P nie poznalem ciebie :P

Nie wiem co ludzie widza w wowie, zeby placic za niego abonament....
Wogole nigdy sie nie dowiem, czemu ludzie sa sklonni placic abonament za MMO...
Jedyna oplata jaka ja moglbym zaplacic za mmo to jednorazowa oplata za konto/pudelko... i tyle :P

to sie dowiesz jak będziesz wiedział czego chcesz. Ja sobie nie wyobrażam grać w darmowego mmo, albowiem diametralnie różni się taka usługa jakością od płatnej wersji. I ten abonament to grosze, tak między nami. Płacisz do 60zł/miech i masz gwarantowaną rozrywkę "wysokiej" jakości przez cały miesiąc 24/7.

Opcja płacenia tylko za pudełko ? Guild Wars z dobrych mmo tak miał i co z tego ? Niezbyt bogaty content, bardzo szybki progress do endgame a sam endgame niezbyt powalający.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 16:48 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 98
Society: Kanwo
Nick w grze: Michal Pypek Kowalski
Level napisał(a):
to sie dowiesz jak będziesz wiedział czego chcesz. Ja sobie nie wyobrażam grać w darmowego mmo, albowiem diametralnie różni się taka usługa jakością od płatnej wersji. I ten abonament to grosze, tak między nami. Płacisz do 60zł/miech i masz gwarantowaną rozrywkę "wysokiej" jakości przez cały miesiąc 24/7.

Opcja płacenia tylko za pudełko ? Guild Wars z dobrych mmo tak miał i co z tego ? Niezbyt bogaty content, bardzo szybki progress do endgame a sam endgame niezbyt powalający.

Wiem czego chcę :) MMO z tak rozbudowanym i skomplikowanym craftingiem, zeby odstraszal dzieci :P, w ktorym (prawie) wszystko jest tworzone przez graczy do tego Open PvP z full lootem albo Frakcja vs frakcja.. co mi to daje ? :P Wurma... ale nie mam zamiaru placic tam abonamentu ( chcociaz akurat 5€/miesiac to najbardziej przystepny abonament...)
Do tego chcialbym tez przynajmniej sredniej jakosci animacje i grafike i brak abonamentu... wychodzi z tego Roma victor, ktorego kupie po swietach...
Oczywiscie, jest tez drakfall, Mortal Online i Ultima .... ale wg. mnie abonament ( w dodatku tak wysoki...) = fail :P
No i nie zawsze mam czas i ochote zeby grac... a jak oplace abonament no to dupa :P kasa w bloto...

W GW gralem, nie podobalo mi sie, ale nie znaczy to ze jednorazowe oplaty sa zle...

Zaraz nas admin przeniesie za ten Offtop ^^

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 17:13 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
zmienie chyba tytul na "Czego oczekuje od gier MMO" :mrgreen:

zartowalem, ciekawa dyskusja, bo ja tam za wiele gier MMO nie znam, nie mam az tyle czasu ;) moznaby co prawda oddzielic ta rozmowe do nowego watku

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 17:44 
Poor
Dołączenie:
Listopad 2009
a co to za gra "Wurma"?

Co do gier MMO to już chyba przeszedłem przez wszystkie jakie są na rynku. Mówię chyba bo jak widze pojawił się tytuł którego nie kojarzę.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 17:46 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Green napisał(a):
a co to za gra "Wurma"? Co do gier MMO to już chyba przeszedłem przez wszystkie jakie są na rynku. Mówię chyba bo jak widze pojawił się tytuł którego nie kojarzę.

http://www.wurmonline.com

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 18:03 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Wracajac do tematu - podziwiam JIIIS, że chcialo ci sie caly ten artykul przetlumaczyc :niegodny:
Ja bym się skupił na samych ciekawostkach jak:
- otwarte beta testy w styczniu (?!),
- broń nie da się przenieść z jednej epoki do drugiej,
W większości tego typu artykuły zawierają 3/4 bełkotu marketingowego lub treści znane graczom EU - ale coś ciekawego zawsze się udaje wychwycić.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 18:19 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
ateush napisał(a):
Wracajac do tematu - podziwiam JIIIS, że chcialo ci sie caly ten artykul przetlumaczyc

chcialo nie chcialo ;) byl tak paskudnie napisany, ze bylo to wyzwaniem :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 20:01 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
ateush napisał(a):
To chyba jakiś błąd autora tekstu. Przecież kontrolę nad całym "ekosystemem" serwerów i platformy EU sprawuje MindArk, a jak wiemy są bardzo skryci. Jeden wpis na blogu w ciągu pół roku to chyba wszystko na co ich stać w tej kwestii. Open beta jest raczej wykluczona. :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 20:06 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
ale to jest open beta w zamknietym na cztery spusty pomieszczeniu mA, o suchym chlebie i wodzie, do konca testow, betatesterow bedzie 2, ochotnik i lustro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 20:08 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
tlumaczylem jak napisali :D

"The company plans to launch an open beta in January and then launch the full world in the spring."

w sumie moze jest jakas mozliwosc zrobienia bety, w stylu, ze na planecie wszystko bedzie mialo wartosc 0 PED, czyli ani nie stracisz ani nie zyskasz, ale bedzie mozna polowac, kopac, krafcic w jakims tam podstawowym zakresie i uniknac miliona bledow w stylu MA zwiazanych nawet z samym interfejsem, a po okresie beta kasuja wszystkie przedmioty z tego swiata i uruchamiaja juz planete normalnie

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 20:33 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
michalpypek napisał(a):
Level napisał(a):

Wiem czego chcę :) MMO z tak rozbudowanym i skomplikowanym craftingiem, zeby odstraszal dzieci :P, w ktorym (prawie) wszystko jest tworzone przez graczy do tego Open PvP z full lootem albo Frakcja vs frakcja.. co mi to daje ?

Wypisz wymaluj EVE Online lub nadchodzący w 2010 Earthrise :P masz już 2 mmo.
michalpypek napisał(a):
Wurma... ale nie mam zamiaru placic tam abonamentu ( chcociaz akurat 5€/miesiac to najbardziej przystepny abonament...)
Do tego chcialbym tez przynajmniej sredniej jakosci animacje i grafike

Eve ma zajebistą, Earthrise nie gorszą. W dodatku 1wszego grudnia wchodzi nowy patch do eve, Dominion, dużo zmienia i poprawia to i owo.
michalpypek napisał(a):
i brak abonamentu... wychodzi z tego Roma victor, ktorego kupie po swietach...
Oczywiscie, jest tez drakfall, Mortal Online i Ultima .... ale wg. mnie abonament ( w dodatku tak wysoki...) = fail :P
No i nie zawsze mam czas i ochote zeby grac... a jak oplace abonament no to dupa :P kasa w bloto...

W GW gralem, nie podobalo mi sie, ale nie znaczy to ze jednorazowe oplaty sa zle...

Zaraz nas admin przeniesie za ten Offtop ^^

I niech przeniesie, z chęcią przedyskutuję jak wygląda rynek mmo na chwile obecną i nadchodzące 2 lata, co można polecić, co jest dobrej jakości, a czego unikać.

Dodatkowo CCP pracuje nad Dust514, mmo na konsole współgrające z EVE.
trailer: http://www.gametrailers.com/user-movie/ ... ler/332340
kosmos

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 21:32 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
CvX! napisał(a):
ateush napisał(a):
To chyba jakiś błąd autora tekstu. Przecież kontrolę nad całym "ekosystemem" serwerów i platformy EU sprawuje MindArk, a jak wiemy są bardzo skryci. Jeden wpis na blogu w ciągu pół roku to chyba wszystko na co ich stać w tej kwestii. Open beta jest raczej wykluczona. :)

Ale może oni wypuszczą Next Island w takiej postaci jak Planet Calypsu VU 10 - tylko nazwą to open beta a nie wersją finalną - i tyle :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2009, 22:03 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Dalej jest "launch the full world in the spring" czyli w styczniu odpalą co mają i do wiosny będą dorzucać content?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Lis 2009, 11:52 
Weak
Dołączenie:
Sierpień 2008
Society: BRAK
Nick w grze: raideros raideros QolteC
AION FTW! , nie rozumiem ludzi ktorzy mowia o grindzie . lvl 50 nabija sie w 2-3 miesiace - przyjemnej gry w teamie, tak dużo? to nie mow tu o mmo tylko zacznij grac w single tam czasu trzeba mniej:). Jeżeli masz jakies zarzuty odnosnie Aiona to z checia odpowiem na twoje pytania, zarzuty. zdrow.

Co do nowej planety osobiście czekam na cos nowego , stare calypso jest ok ale jak dla mnie zaczelem ciut za pozno aby sie czegos dorobic, a tu? kazdy zaczyna z takimi samymi szansami na rozwoj.

zdrawiam.
R.

ps. calypso v.10 dalej mam czarne avatary ktos to sfixowal

ed1.@down
mowisz tak jakbys zjadl wszystkie rozumy i byl w kazdej grze pro elo dziecieco mlodziezowy(bez urazy do wieku nie wnikam)
Dla jednego podoba sie jablko dla drugiego nie, Aion b.duzo wnosi do gatunku mmo , jezeli tego nie widzisz lub nie rozumiesz nabijajac kilka lvl lub z posluchu , bo kolega kolegi koledze powiedzial to wybacz winetu ale nie wprowadzaj ludzi w blad.
mowisz oendgame i o martwych serverach za rok. przytocze ci tylko jeden nowy trailer zapowiedzi odnosnie aiona w niedalekiej przyszlosci.
http://www.youtube.com/watch?v=v_JeHw0Mfbk
A jezeli masz sie zamiar wypowiedziec na temat gry to prosilbym o informacje ile czasu w takiej grze przebywales i co osiagneles , bo oceniainie gry po okladce to jak lizianie lizaka przez szybe.
zdrow.
r.

Ostatnio edytowany przez raideros, 28 Lis 2009, 17:53, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Lis 2009, 13:44 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
raideros napisał(a):
AION FTW! , nie rozumiem ludzi ktorzy mowia o grindzie . lvl 50 nabija sie w 2-3 miesiace - przyjemnej gry w teamie, tak dużo? to nie mow tu o mmo tylko zacznij grac w single tam czasu trzeba mniej:). Jeżeli masz jakies zarzuty odnosnie Aiona to z checia odpowiem na twoje pytania, zarzuty. zdrow.

takie posty zjadam bez popicia:P

tak, teh sh1t, czyli a1on, to grindfest i nic więcej.
1. Nic nie pisałem o "nabijaniu" max lvl, bo dzisiaj i w wow i w war i w aion max lvl postaci nabija się od tygodnia do nieskończoności, kwestia jak kto do tego podejdzie, tak więc jest to rzecz nieistotna.
2. Nic nie pisałem o teamie itd (przeczytajmy post jeszcze raz)
3. Chodzi mi o mechanikę endgame contentu. Niby ma to jakieś pvp itd, abyss np...ale ma się to nijak do prawdziwego pvp jakie mamy np w war (które się nie sprzedało, bo developerzy dali dupy z balansem i do dziś go brak to raz, a dwa...najlepsze przedmioty są nieosiągalne jeśli chodzi o full set (wyjątki potwierdzają regułę) i innych mmo). Forty w abyss i artefakty, nie jest ich tez zbyt wiele, chyba wprowadzono tak o, żeby było o co się bić.
engame to w aion czysty grindfest na punkty zdobywane w abyss. Zbierasz je aby mieć najlepszy sprzęt. Po prostu...niesamowite:P Grind. To jest grind. Gdzie na teh best armor and weapon musisz zbierac jak idiota punkciki z zabijania NPC/players drugiej frakcji.
(Coś jak w EVE, mission runnerzy zbierają Loyalty Points od miesiąca do kilku, aby w końcu odebrać wymarzonego Raven Navy Issue lub inny battleship w wersji Navy. Na szczęście, to jedyny grind w tym wspaniałym mmo)

Ale spoko, za rok zostanie może 10% graczy w aion, ncsoft wyłączy. Why ? Kilka premier w 2010...

lekki offtop.

odpalanie w styczniu mija się z celem. Nie wiem dlaczego, ale od jakiegoś czasu panuje taka tendencja, aby klienta w fazie beta, bez większości contentu, ogłaszać jako gold, a następnie stopniowo dodawać content. Tracą przez to klientów. Osobiście nie mam ochoty wracać bo dodali jedną/kilka nowych rzeczy...
Gdy dodadzą wszystko co obiecali, że będzie...to wpadnę:P

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 108 gości

Panel
Skocz do: