Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2011, 10:16 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
MA wprowadza kolejną rewolucje do świata Entropia Universe.
Już niedługo każdy będzie mógł zakupić akt własności ziemi (Land Lot deed) na Calypso który da nam prawa obywatelskie na tej planecie. Obywatelstwo ma umożliwić między innymi aktywne prawa wyborcze w zbliżającym się systemie politycznym Calypso.
Akty własności mają być dostępne dla każdego w cenie 100$. Będzie do kupienia 60 000 działek, każda o powierzchni 100 metrów kwadratowych, wystawiane na aukcji z BO 1000 PED począwszy od 8go listopada.

Dodatkowo każdy Obywatel Calypso będzie miał zagwarantowany udział w zyskach generowanych przez całą planetę.
Każdy akt własności uprawnia do uzyskiwania odpowiedniej części z 50% przychodów generowanych przez planetę, wypłacanych co tydzień.

Nowy system nie wpłynie na istniejące landy a dotychczasowi ich właściciele otrzymają za darmo po jednym nowym akcie własności.

Obywatele Calypso będą mogli brać udział w specjalnych "obywatelskich" land grabach (wprowadzenie planowane na 2012 rok) oraz będą mogli budować domy na swoich działkach (minimum 3x3 działki, wprowadzenie planowane na 2013 rok).

Planowany system polityczny ma umożliwić obywatelom wpływanie na rozwój Calypso, z siła głosu odpowiednią do ilości posiadanych aktów (wprowadzenie w 2012 roku).

Szczegóły i źródło: planetcalypso.com

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2011, 15:20 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2007
HP: 110
Society: Free
Nick w grze: Pawlik Pawlik Psychomantis
Swoją drogą nieźle to sobie MA wymyśliło, z niczego na czysto zarobią 6 milionów. Idealny przykład jak robić ,
żeby zarobić i się nie narobić:-). Handelek na aukcji też już się zaczął pełną gębą. Nie dość , że MA zarobiło na sprzedaży tych gruntów to jeszcze teraz gracze już odsprzedają te tereny ze sporym markupem i ponownie kaska idzie z podatku
z aukcji do MA. Oni są po prostu genialni, lepsi niż ojciec dyrektor:)
Pozdro ALL:)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2011, 16:15 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Dokładnie :) Zauważcie, że te 6mln $ to dokładnie tyle za ile miało być kupione Planet Calypso przez SEE.
Pojawiła się dziura - pojawił się genialny pomysł jak ją zapełnić.

Na razie myślę, że wypuścili tego nie wiele na aukcje. Pewnie będą chcieli to sprzedać do końca roku a to daje grubo ponad 1000 sztuk dziennie.
Ja osobiście zamierzam spokojnie poczekać. Nie sądzę aby spekulanci przerobili całe 60000 deed'ów. Współczuje tym co to teraz kupują od resellerów :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2011, 16:38 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
witam
spozniony pomysl o kilka lat , a szkoda , zamiast landow dzialki i by bylo lepiej . co do aukcji to raczej kuleje :P

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2011, 23:20 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Racja Ati, raz sprzedali Calypso :) na raty... potem niby się wycofali pewnie bez zwrotu rat/raty ;)
Teraz wymyślili deedy - ot takie papiery wartościowe które można nazwać śmiało akcjami :) z atrakcjami :D w przyszłości.. polegającymi na możliwości dalszej inwestycji w budowę domku :) z zastrzeżeniem, że na minimum 3ch deedach będzie można budować. Do tego dają do podziału zysk :) - są pewni swego - będą zyski do podziału :D zyski z planety, a raczej tylko 50% zysków :D zyski podzielić na 60000 papierów co z pewnością da niewiele więcej niż 10 pec na tydzień :) teoretycznie MA pisząc o podziałach zysków po części przyznaje się jawnie, że kantują graczy :) bo zyski gdy gra byłaby zupełnym random + do tego wiedza gracza + umiejętności postaci powinny przynosić zyski dla gracza... a nie dla twórców, jeśli MA pisze o zyskach z planety (a nie o zyskach z decay, aukcji czy innych badziewi do których się oficjalnie kiedyś przyznawali) to znaczy, że manipulują grą tak by wykazać te zyski - ja tak to odbieram... Poza tym nikt tak na prawdę od nich nie musi pisać prawdy ile to zysków mieli w tym czy tamtym miesiącu... i skąd będziemy mieli prawdę?

Do powyższego MA pisze o systemie politycznym... ciekawe co oni maja na myśli... oby nie wprowadzenie podatków, np. 100 ped na miesiąc od tego, że posiadamy powiedzmy adj fapa :) lub 300 ped od posiadanego imk2 :D Bo raczej jak to w polityce bywa na korzyści z tym związanych bym nie liczył :D ...a może też MA skoro na pewno sprzeda calyso w tych deedach do ludzi.. to może MA pozwoli na decydowanie ludziom o losach planety/gry :D w formie polityki, polityków... będą ugrupowania, partie każdy gracz będzie mógł zagłosować na swoich - będzie coś na wzór sejmu :D i dawaj głosowania nad zmianami w grze lol... prezydent będzie mógł wetować decyzje :D itd... jeśli tak to ja już widzę Neverdie'a jako prezydenta, deathfiera jako marszałka sejmu, akoza jako ministra zdrowia :D, skalmana ministra obrony, resztę warantsów jako ława przysięgłych :D ahh ... co to będzie :) ja to myślę, że MA wie co robi - chcą się pozbyć tego zapadającego się bagna... za wszelką cenę. Ta gra tonie. Na moje oko... i tylko to, że wszystko co do niej dokładają, a za co nie muszą płacić utrzymują tę grę na powierzchni... jeszcze.

Zdrów!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2011, 23:38 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
Bez jaj, kto by kupił w realu działkę na której nie można postawić nawet najmniejszego domku. A minister zdrowia to może być niezłe stanowisko, przecież w EU nie ma szpitali :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lis 2011, 10:08 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
I wygląda na to, że reselerzy już się napchali. Akty zaczynają zalegać na aukcji.
Szacuje, że MA nie wystawiło więcej jak 1-2k sztuk do tej pory a rynek już się nasycił...
Szkoda, że aukcje nie zaczynają się np od 1 PED a wykup 1000 PED - wtedy była by szansa na wyklarowanie ceny poniżej 1000 PED.

Jak dla mnie jest jeszcze kilka niewiadomych (pomijając, że to wszystko to obiecanki dotyczące odległej przyszłości jakich mieliśmy do tej pory furę):

- z tego co zrozumiałem, rzeczywisty kawałek ziemi na Calypso na który już kupimy kwit trzeba będzie sobie wywalczyć w tym specjalnym landgrabie. Czyli znów kto silniejszy (bogatszy) zdobędzie ciekawsze miejsce,

- budowa domu na min. 9 działkach koło siebie - czyli trzeba będzie sobie wywalczyć te min 9 działek w odpowiednim układzie. I nawet mając 8 zaklepanych wystarczy aby 9tą ktoś nam zajął i po ptokach... (pomijam sam koszt budowy domu - który na pewno sam za nic się nie zbuduje).

Generalnie fura niewiadomych i niesprecyzowanych obiecanek. Mam bardzo mieszane uczucia co do tej akcji. To nie są małe kwoty i wydaje mi się, że powinno to być bardziej szczegółowo doprecyzowane. Pamiętacie obiecanki przy wprowadzania apartamentów czy wystawianiu na aukcję CND ? Ile to lat już minęło a co zostało zrealizowane ?

Kilka odpowiedzi można znaleźć tu: http://entropia-universe-mmorpg.blogspo ... lypso.html

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lis 2011, 15:25 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
:) a czy ferajna zapomniała jak pisałem swoje "teorie spiskowe"? Przecież to co pisałem wszystko MA realizuje.

Moim skromnym zdaniem MA widzi co się dzieje z ekonomią gry i rynkiem od wielu lat wszystko podupada, traci płynność... Kiedyś zastanawiałem się jak MA radzi sobie z "dodrukowywaniem" (bezustannym) waluty PED... Każdy wie, że gdy irl jakieś państwo zacznie drukować i pompować kasę w rynek bo kasy jest mało, brakuje... to co się wtedy robi z rynkiem, ekonomią itd??... W EU mamy sytuację taką, że nie ma ograniczeń co do ilości wpłat - każdy wpłaca ile chce - MA nie kontroluje tego - a do tego wszystkiego dokładając na siłę integrowaną przez MA ekonomię - otrzymujemy jeden wielki "placek", którego nawet MA nie jest w stanie zjeść. Ekonomia gry traci płynność - wszystko tanieje na łeb, jest coraz mniej zainteresowanych osób czymkolwiek lepszym, droższym, a jeśli już to szukają u kogoś innego tego samego za mniejszą cenę - i to znajdują ponieważ właściciel itemu nie wychodzi na tym itemie ponieważ MA by wyciągnąć jak najwięcej kasy z gry która rujnuje rynek OBCINA tym osobą zwroty - chyba zrozumiałe jest to, że MA kroi tych którzy coś (czytaj dużo) mają w grze, coś czego nie mają ochoty nawet wypłacać bo po co, bo irl też mają, a w grze gotówka może się przyda na inwestycję... tu zamyka się błędne koło.

Kiedyś na początku gry nie było ani dużo graczy ani dużo kasy w grze. Nam teraz wydaje się, że wtedy było lepiej bo więcej profitów było... Dziś jak tracimy, narzekamy porównując to co dziś mamy z tym co było... ja sam tak robiłem.. ale po głębszym wczuciu się w sprawę muszę z przykrością stwierdzić, że każdy tak jak i ja się mylimy! MA wie co robi, może nie robi tego dobrze ale wie co chce osiągnąć... Po latach praktyki z obcinaniem lootów i ogólnym kombinowaniem z loot systemem (między innymi z kosztami) tak by dawać mniej = więcej zabierać do własnej kieszeni MA widzi, że to nie daje rady... bo czym więcej oni chcą skasować to tym więcej ludzi odchodzi i więcej kasy w stosunku do ludzi zostaje w grze. Może to co piszę nie jest do końca zrozumiałe - bo nie używam fachowego języka... ale postarajcie się zrozumieć.

By rozwiązać problem z grą i ogólnymi założeniami utrzymywania ekonomii w dobrej kondycji nie byłoby pozbycie się Calypso do jednej niezależnej osoby czy ugrupowania (czyt. firmy) które czerpałyby tylko zyski z tej planety. Najrozsądniejszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest określenie możliwości ekonomi planety w stosunku do ilości graczy + margines błędu, wyliczenie ile za dużo kasy jest w grze, podzielenie tego na jednostki i sprzedaż tych jednostek do graczy, graczy którzy mają tą kasę która musi zostać usunięta z gry. Myślę, że MA dając 60k papierów mocno przesadziła z ilością na tę chwilę ale myślę też, że być może jest to tylko zabezpieczenie na przyszłość powiedzmy na kolejne 10-20 lat :) bo zawsze będą mogli sprzedać te deedy i tym sposobem skasować zbędną kasę które paraliżuje rynek.

MA wspomniał coś o wprowadzeniu systemu polityki. Niewykluczone, że w przyszłości MA wprowadzi ograniczenia wpłat kasy do gry których to wyznacznikiem będzie ilość graczy jak i ilość i wielkość dokonywanych wypłat. Powyższe może zostać wprowadzone w celu kontroli ilość PED w grze - by utrzymywać tą ilość na odpowiednim poziomie co będzie gwarantowało zachowanie płynności ekonomii.

Jeśli MA się to wszystko uda na pewno powrócą stare wspomnienia super gry na której da się coś zarobić. Jeśli się nie uda gra będzie skazana na porażkę - a to spadnie szybko jak grom z jasnego nieba.

To co napisałem powyżej to tylko moje osobiste przemyślenia, więc jeśli ktoś ma ochotę mnie krytykować to niech się raczej powstrzyma. Wystarczy poszukać na forum jak to co dziś doświadczamy mniej więcej opisywałem, że to nastąpi, a każdy mnie bluzgał, że tworze spiskowe teorie itd.

W niedalekiej przyszłości, myślę, że jeszcze w tym roku - może w listopadzie nawet MA wprowadzi SIB do starych itemów, broni - pamiętajcie, że to co wprowadzą z wielkich hukiem masowo opisując na pewno ucieszy... tylko, że powyższe nie będzie docelowym planem MA by zrobić ludziom dobrze - to będzie tylko zasłona dymna tego co tak naprawdę chcą wprowadzić... zaraz po zmianach będzie naprawdę kolorowo - podskoczą ceny za stare itemy itp. z biegiem czasu się wszystko zmieni tak by niestety więcej płacić, spadną między innymi: średni zadawany dmg niemalże do 50%, ilość missów się zwiększy itd. no ale sib będzie :) W skilach podobno ma się poprzewracać - mają zrobić maksymalny level jaki może osiągnąć avatar - to nie jest potwierdzona informacja... po prostu piszę :) Zobaczymy co będzie.

Zdrów!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lis 2011, 20:10 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
XII napisał(a):
:) a czy ferajna zapomniała jak pisałem swoje "teorie spiskowe"? Przecież to co pisałem wszystko MA realizuje.

Nie zapomniała ale miałeś ich tyle, że nie sposób ze szczegółami zapamiętać :P
Poza tym i tak nie mam siły zrozumieć co miałeś na myśli i co to ma do tematu - zmęczony jestem :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lis 2011, 20:46 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Ech Muti i te Jego Teorie Spiskowe ale ale ale...

Nawet jeśli rozmija się ze 100% prawda TO krąży w koło tematu z 90% prawdą a to już wynik lepszy od niejednego minera.

Z różnych powodów napiszę: Bez Mutiego Eu to zwykły sklep z zabawkami a z Mutim zaczyna nabierać EU głebi :) (jest jeszcze kilka innych avków ale nie teraz nie teraz)

Swoją drogą proszę też nie komentatować :) i proszę administratorasieńciuściunia o nie usuwaie ani o nie dawanie baniek na mleko :)

ech

pozdro

PS: ja chcę być obywatelem calypso bo przeciez TERAZ NIM NIE JESTEM... jestem tylko liczbą w dzienniku MA :(

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Lis 2011, 19:39 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
oj oj oj

Okta napisał(a):
Ech Muti i te Jego Teorie Spiskowe ale ale ale...

Nawet jeśli rozmija się ze 100% prawda TO krąży w koło tematu z 90% prawdą a to już wynik lepszy od niejednego minera.

Z różnych powodów napiszę: Bez Mutiego Eu to zwykły sklep z zabawkami a z Mutim zaczyna nabierać EU głebi :)

Okciak naprawdę?? :shock: :oops: :P :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Lis 2011, 20:35 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Nick w grze: Northberg
Muti, chyba troszkę namieszałeś i czuje się zobowiązany sprostować dwie rzeczy ;)

Pierwsza sprawa, za duża ilość pieniędzy na rynku powoduje inflację, a więc spadek wartości pieniądza objawiający się głównie wzrostem cen. Oczywiście na ostateczny poziom cen ma wpływ milion innych czynników, jednak jeżeli spadek tak jak opisujesz ma charakter globalny, to nie może tu być mowy nadmiarze gotówki na rynku! Inaczej mówiąc: więcej pieniędzy w EU = wyższe ceny, mniej gotówki = mniejsze ceny.

Druga sprawa, nikt nie dodrukowuje pieniędzy w EU. Tak by było gdyby MA rozdawała PED w eventach, co robi raczej baardzo rzadko i są to niewielkie kwoty. Wpłaty graczy są bardzo pożądane i w realnym świecie można by to porównać do transferów zza granicy (np. zyski z turystyki lub inwestycje zagraniczne) - chyba doskonale zdajesz sobie sprawę, że żaden rząd nie walczy z tymi zjawiskami :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Lis 2011, 09:51 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
to co piszesz ma sens i też o tym tak w ten sposób myślałem, ale nie zgodzę się z tym... Ze mnie ekonomista żaden to fakt... ale może spróbuj to przeanalizować jeszcze raz :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2011, 03:14 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
właśnie leci britney, którą kocjham i Criminal i to jest mój stosunek do zycia i gier, a w zasadziedzie jedynej gry mojego życia PE/EU

nie czytam 90% tego co piszespiskowiec dziejów XII, ale powiem szczerze, że tak jak byłem bezkrytycznym (oficjalnie) official EU pparticipoant to zaczełem/ołem się bać o przyszłość, i siędługo zastanowię zakupem akcji ""

zapewne to było przyczyną zmian w zarżądzie spółki, lae oddanie cłej własności bez jej oddawania, a tylko zysków jes bardzo newatorską metodą i bardzo duże szanse powodzenia, ale...

wszystko rozbija sie o zaufanie... ja kocham PE EU i mam tutaj około średnio 50k usd ale jeśli ktoś mi proponuje zamianę tego majątku na kilka pec to jestem very relucant jak im napisaółem, pewnie to oleją, ale sie wypowiedziałem, w pryszłosci mam nadzieję,że większe społeczeństwo PL będzie walczyć o nasze prawa

sorry za błędy, jetem na imorezie :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2011, 03:15 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
w razie potrzeb y wysyłam zdjęcia flaszek, które wyssaliśmy dzisiaj :P

Profil Offline
PostWysłany: 27 Lis 2011, 00:02 
Wielu już się wypowiedziało znaczących postaci na temat "deedów" wielu jeszcze nie zabrało głosu, lecz czym są dla nowych graczy mam na myśli takich newbie jak ja, możliwością dobrej inwestycji czy też kolejną pułapką... ale w zbyt "nowatorskim" kierunku to idzie wszystko co raz mniej rozumiem poczynania marketingowe MA... No ale być moze za mało jeszcze wiem... Hmm... :?:

P.S.

Przecież to możni EU będą dzielić i rządzić "deedami" i tym wielkim obywatelstwem a co dla tych malutkich ?

Nie podano
PostWysłany: 27 Lis 2011, 09:57 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Odpowiem Ci na to ostatnie pytanie...
Łopata i taczka.

A co do poprzednich... Pomyśl trochę :) przeanalizuj, weź pod uwagę, że deedów jest tylko 60k :) ..tylko :D wyciągnij wnioski, że mając jednego deeda za 1k ped na week dostaniesz nie więcej niż 50 PEC, przelicz to przed odpowiednie wartości - wyjdzie Ci czas w którym inwestycja się zwróci. Żeby na tym zarobić... oczywiście pisząc zarobić w przenośni... to musiałbyś kupić naprawdę dużo tych deedów - nie wiem ile, nie potrafię powiedzieć racjonalnie ile sztuk ale trzeba wziąć pod uwagę to, że jeśli przy jednej sztuce będziesz miał lipę to i przy 5k sztuk też będzie lipa :) w stosunku do wydanej kasy. ...i wątpię, że jak MA już sprzeda wszystkie 60k deedów to cena ich wzrośnie - raczej spadnie. Takie jest moje zdanie. No ale na 9 sztukach działek jeśli wywalczysz sobie działeczki koło siebie będziesz mógł zainwestować w mieszkanie :D szkoda tylko, że w mieszkania z irl nie da się zastąpić tym z gry :D ...proponuję zejść na ziemię.

Profil Offline
PostWysłany: 27 Lis 2011, 14:16 
Z analiz to różowo nie wygląda jeśli chodzi o "deedy" troszkę jedynie mam żal do MA że nie ma czegoś dla mniej majętnych każda nowość w tej grze to koszt 2x nie jako muszę się z tym godzić i przyjąć to... ale trzeba jedno zauważyć gracze mojego poziomy też dają zysk MA i to nie mały a zauważalny i nie można obok tego przejść bez namiętnie i bardzo nie ładnie jest że każda nowość odbija się w "lootcie" tych najsłabszych więc deedy, deedami, obywatelstwo, obywatelstwem a i tak gracz mało majętny nie ma nic do powiedzenia i traci to jest irytujące i zniechęcające...

Narzekam i marudzę ale zabawa trwa dalej...:)

i fakt XII muszę zstąpić na ziemie bo mnie ten kosmos wykończy w końcu :)

Nie podano
PostWysłany: 27 Lis 2011, 15:10 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Myślisz, że gdyby MA dał coś dla biedniejszych to zdążyłbyś to kupić? Bo ja myślę że te dobra trafiłyby do tych obrzydliwie bogatych zanim Ty lub inni zdążylibyście się zastanowić... I tyle by z tego było, że byłbyś zmuszony o ile chciałbyś z tego skorzystać na zakup tych dóbr po cenie wyższej, narzuconej przez tych ... niedobrych ludzi :)

Profil Offline
PostWysłany: 27 Lis 2011, 17:06 
No tak by było dlatego jeszcze nie wymyśliłem w jakiej postaci mogli by ludzie z MA zrobić ukłon w naszą biedak-ową stronę... :) Jedynie zdegustowany jestem troszkę ale to minie jak handel ruszy :) to frustracje przelewam na forum XII :)

Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2011, 16:20 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Jak tam Obywatele pierwsza wypłata ? Szaleństwo czas zacząć ? ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2011, 19:44 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Z tego co wiem ludzie podostawali po 3,5 PEDa z jednego deeda na week. Czyli to o 3 PEDy więcej niż liczylismy z shotim w grze na podstawie zeszłorocznego sprawozdania finansowego z pierwszego połrocza. Wiec albo MA cos sie pomylil albo zrobili promocje lub wyrownanie za ubiegle tygodnie :-D niektorzy ludzie wyceniaja deedy na ok. 600 ped juz ... Smiech lol ja uwazam ze za kilka miesiecy znajda sie tacy co beda je sprzedawac za mniej niz 300.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2011, 06:18 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Nick w grze: Northberg
Na planetcalypsoforum znalazłem taką oto tabelkę, przy niektórych założeniach nie wygląda tak źle:

1279

I jeszcze ciekawy post, w którym autor tabelki wiąże tygodniową wypłatę z sumą globali (a więc teoretycznie aktywnością graczy i obrotami PC), z której wynika, że tygodniowa wypłata w niektórych tygodniach może sięgać nawet 7 PED i więcej:

http://www.planetcalypsoforum.com/forum ... ost2851324

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Gru 2011, 08:05 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Bzdury! Bzdury i jeszcze raz BZDURY! Pewnie jakiś naganiacz z MA tworzy takie rewelacje by dać trochę nadziei - niewykluczone, że MA czasami sypnie więcej :) by co nieco potwierdzić z tych herezji - zobaczycie co będzie jak wszystkie deedy opylą.... ja osobiście tych czasów nie chciałbym, że udało się im wszystko pchnąć. Daj 100 dolców to my ci damy może 35 centów, a może więcej, a może mniej na tydzień. Wartości deeda MA nie gwarantuje - więc w między czasie na oczekiwanie zwrotu inwestycji może się okazać, że deed mam już mniejszą wartość. Z drugiej strony zabawa w pojedyncze deedy nie ma najmniejszego sensu. Dopiero od większej ilości można liczyć na jakiś zwrot - ale jaki zwrot?! Przecież to czym MA się podzieli za skutkuje na pewno i odbije się na lootach - po prostu looty będą gorsze - ludzie więcej będą tracić :D masakra. MA i tak chce brać tyle ile brał + do tego niby musi się "dzielić". Nie wierze w dobre intencje MA. Dla mnie ten pomysł pogrąży grę w rozpaczy. Wracając jeszcze do ilości deedów - czyż na lokacie w banku nie zarobi się więcej niż w tej grze? a do tego jak ludzie zaczną więcej tracić to zaczną odchodzić z gry = mniejsze obroty = mniejsze zyski... paranoja :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 10 Gru 2011, 17:43 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam
jestem juz stary i nie kumaty , mam pytanie
czy wypalta wiaze sie z moja osoba czy ogolnie , tzn wyplta tej "tygodniowki ' jest zwiazana z moim avatrem czy ogolnie calym spoleczenstwem Calypso ?
dlaczego pytam , bo jezeli jest tak ze ja jako "aktywny " :P gracz mam jakis maly zwrot z tego ze poluje , wykonuje przedmioty czy wydobywam mineraly i to jest poziom 3 ped na tydzien to dla mnie jest ok , ale jezeli to jest suma wszystkich aktywnosci avatraow na calypso to troche mam obawy . zwrot podany min. na poziomie 3 ped/tyg. jest dobry jak spadnie to do 1ped/tyg. juz jest nie atrakcyjny .

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 10 Gru 2011, 18:16 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
To co ludzie, a raczej właściciele deedów dostają co tydzień jest to 50% całkowitego zysku wygenerowanego przez te 7 dni na calypso, a następnie podzielone jest to przez 60000 (czyli ilość wszystkich deedów). Pierwsza wypłata raczej to była standardowa wypłata + wyrównanie za poprzednie dni :) Następne będą inne, mniejsze... tak myślę. A jak MA będzie dalej tak cisnąć to zyski będą spadały regularnie, a z nimi wypłaty...

Proponuje dla poprawienia humoru oblukać sobie ten filmik :D

http://www.youtube.com/watch?src_vid=Fb ... qehUdr-d4A

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 10 Gru 2011, 21:24 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 145
jeden zarabia, drugi traci... po krotkim zestawieniu misji na shinkiby (16600 tych bydlat) moge sie podzielic wynikami.
9600 zabijalem ekonomicznie, tzn falcata (wymaksowana), bez fapa i armora. na run 100 ped zarabialem okolo 3 ped srednio. Wada byl czas strasznie dlugi okres, misja sie ciagnela, a shinkiby prawie po nocach snily (z 3 misiace okolo mi to zajelo). Pozostale 7000 zrobilem w 2 tygodnie (w miedzyczasie zajmowalem sie disciplami plus inne zajecia) na wave evencie kolo Twin. Uzywalem detera plus pixi z 5b i leczylem sie chipem 3 w przerwach lub 2600 w trakcie wave. Koszt tego "przemyslowego" killowania to 1500 ped w plecy... czyli juz masz zarobek Ma.

Profil E-mail Offline
PostWysłany: 10 Gru 2011, 22:08 
I tego się trzymajmy bo zabawa bezcenna :) hehehe :)

P.S.

I po co to liczyć jak i tak same straty są...

Nie podano
PostWysłany: 12 Gru 2011, 17:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Ale przecież używanie determination to świadome decydowanie się na straty ;) Na pewno sa bronie o podobnym dpsie i znacznie większym eco. Ale co ja tam będę mówić, skoro wszyscvy wiedzą - nie zrozumiem tylko chyba nigdy, po co świadomie wybeirać coś, co jest pożeraczem pedów. A potem dziwić się, że je pożera.

Ja jakoś na Entropii nie traciłam używając tylko ekonomicznej broni.

PS Już czysty Korss 400 jest bardziej ekonomiczny nawet od Falcaty, a co dopiero, jesli jeszcze dołożyć ampa, który eco znacznie poprawia.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2011, 00:45 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
a czy ja zdziwiony jestem, ze trace? nie, a nawet dodam, ze zrobilem to swiadomie. co do lepszych mieczy, to moglbym uzyc tu np. nano katany.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2011, 01:14 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Skoro napisałeś o tym na forum, to zrozumiałam to tak, że strata detkiem cię dziwi :)
Oczywiście, używanie 'eco' broni nie jest gwarancją sukcesu. Ale jazda na detku przy dłuższym okresie to pewne straty.

Już konczę offtop ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2011, 17:50 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
I czy można w takiej sytuacji ekonomicznie wygrać MM? ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Gru 2011, 20:23 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Po ostatniej aktualizacji mamy takie oto ciekawe informacje w Land Deed:
Image
(podawane dane są wyliczane na podstawie ostatnich trzech miesięcy)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Gru 2011, 09:34 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
biorac pod uwage nadchodzace MM, wlasciciele CLD moga odrobine wiecej zarobic.
@Garwen dodaj jeszcze osoby w supporcie (healowanie, tagowanie, dokonczanie mobow, czyszczenie terenu z malo punktowych) to koszta jeszcze bardziej wzrosna. zakladajac, ze suport wezmie tylko czyste koszta (po odjeciu tego co zlootuje), a do tego brak pewnosci, ze sie wygra jedna z nagrod...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Gru 2011, 13:59 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Teraz wiadomo czemu MA robi eventy polegające na przemiale mobów. Nic nowego nie napisałem, wiem.
Niemniej jednak pierwszemu i tak się opłaci bo według Entropedii pełny set Jaguara ma wartość
12650 (M) i 21965 (F) :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Gru 2011, 07:01 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Hmm tak na szybko: przeciętny gracz nie reseller i nie sweater przewala w/g mnie w dużym przybliżeniu 100k rocznie (5 huncików po 450 ped tygodniowo = 2,7k/tydzień => 100k rok), a przecież wiemy że jest to większa liczba, to jakos tak wychodzi że będzie tych przeciętnych graczy - zakładając, że podatek jest na poziomie 3% - ok 4000 tych przeciętnych graczy do tego ci sami gracze przewalają na innych planetach jakąś tam kasiorę. Wychodzi na to, że "ekonomię" gry ciągnie ok (już sacunkowo zaokrąglając w górę) ok 10000 avatarów... Trochę mało jak na obiecywanki, ale widać jakie ma to przełożenie w obsłudze technicznej gry bo kto nie ma czym zapłacić za grupę fachowców ten po prostu za nią nie płaci i wynajmuje "tańsze rozwiązania"

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Gru 2011, 13:41 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
w Twin mozna juz kupic Land Deedy za 980 - 990 Ped :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2012, 10:18 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2011
Society: Demony Wojny
Nick w grze: Rikard Abuser Khamulos
A ja sobie zakupiłem jednego deeda na dobry początek, ktoś się pokusił jeszcze?

Cytuj:
mając jednego deeda za 1k ped na week dostaniesz nie więcej niż 50 PEC

No póki co wychodzi bliżej 3 PEDów :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2012, 10:36 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Oczywiście też się pokusiłem.
Ciekaw jestem kiedy się dowiemy ile ta cała akcja przyniosła $ dla MA - pewnie dopiero w dorocznym raporcie finansowym.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2012, 11:19 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ciekawe czy MA do zysku wlicza zysk ze sprzedaży deedów... Ja też się skusiłem co prawda przypadkowo... gość dał mi kilka szt w rozliczeniu za item - wyszły mi po nie całe 1k ped za szt. ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2012, 15:35 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
ateush napisał(a):
Oczywiście też się pokusiłem.
Ciekaw jestem kiedy się dowiemy ile ta cała akcja przyniosła $ dla MA - pewnie dopiero w dorocznym raporcie finansowym.

ile ma ich być max? czy dobrze pamiętam, że 60 000? to wtedy zarobią 6 mln, ta kwota coś dziwnie przypomina to po ile Calypso miało być, czy tam zostało (sam już nie wiem, miałem chwilę przerwy) sprzedane SSE

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2012, 16:01 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2011
Tak, 60k.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2012, 20:18 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
JIIIS napisał(a):
czy dobrze pamiętam, że 60 000? to wtedy zarobią 6 mln, ta kwota coś dziwnie przypomina to po ile Calypso miało być, czy tam zostało (sam już nie wiem, miałem chwilę przerwy) sprzedane SSE

Właśnie stąd ten cały pomysł: "jak zdobyć brakujące 6 mln $". Tylko ciekawe ile tego się naprawdę sprzeda.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2012, 14:37 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2011
Żaden ze mnie spec, ale mam przeczucie, że wszystkie pójdą...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2012, 15:29 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
troche zamotane z ich wartością, ciężko policzyć ile już jest w obrocie

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2012, 15:36 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
coover napisał(a):
troche zamotane z ich wartością, ciężko policzyć ile już jest w obrocie

~21 000 sprzedanych, 1 mPEC to jeden deed, z tymze czesc jest sprzedanych przez graczy, ale raczej nieduzo, wiec ok 1/3 MA sprzedalo poki co

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2012, 15:41 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
to niezły wynik, widać wciąż jest masa pieniędzy w systemie

dzięki JIIIS

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2012, 17:12 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2011
http://www.planetcalypsoforum.com/forum ... OI-tracker

Dobry temacik do śledzenia przychodów z deedów :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sty 2012, 21:05 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
wystarczy kupić sztukę :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sty 2012, 23:13 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2011
Ale z landem za 1 sztukę chyba nie można zrobić nic ciekawego..?

Można chociaż sobie leżak postawić? :mrgreen:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sty 2012, 08:43 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
bit_abuser napisał(a):
Ale z landem za 1 sztukę chyba nie można zrobić nic ciekawego..?

Można chociaż sobie leżak postawić? :mrgreen:

W tej chwili nie można właściwie nic zrobić. Te deed'y to tylko obietnica skrawka ziemi.

Profil Offline
PostWysłany: 19 Sty 2012, 09:45 
A ja mam pytanie, czy zysk z deedow jest dzielony przez ilość deedow które są w posiadaniu graczy, czy też ów zysk dzielony jest na każdy deed z 60k ? Pytam bo nie mam 100% pewności.

Nie podano
PostWysłany: 19 Sty 2012, 10:14 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Zysk z Calypso dzielony jest zawsze przez 60k deedów - nieważne czy są one sprzedane czy nie / czy są już w posiadaniu graczy czy nie są. :)

A co w związku z tym? :D

Profil Offline
PostWysłany: 19 Sty 2012, 10:17 
Upewnić się chciałem czy aby na pewno tak jest. Czyli reszta kasy z nie sprzedanego deed wraca do MA ale to oczywiste.

Nie podano
PostWysłany: 14 Wrz 2012, 08:12 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 100
Powiedzmy, że mam do zainwestowania pewną kasę, czy warto kupić Land Deed? I jeśli tak to ile? 1,2 a może 3?
Chyba na dzień dobry jeden kupię. Czy coś zmieniło się od momentu w którym temat wrzał?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Wrz 2012, 10:19 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
hoek napisał(a):
Powiedzmy, że mam do zainwestowania pewną kasę, czy warto kupić Land Deed? I jeśli tak to ile? 1,2 a może 3?
Chyba na dzień dobry jeden kupię. Czy coś zmieniło się od momentu w którym temat wrzał?

warto poczytać (opinie, kalkulacje, spekulacje, itp. ;)) http://www.planetcalypsoforum.com/forum ... OI-tracker

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Wrz 2012, 21:12 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
1 sztuka raczej zasadniczo nie podniesie stopy życia na Calypso, kilka sztuk już daje sensowne wpływy
przygotuj się, że dzisiaj czekasz na zwrot o jeden rok dłużej

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Paź 2012, 09:45 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
ciekawe zestawienie o dochodach http://www.planetcalypso.com/news/pages ... /index.xml

jak widać w lecie jest ogólna lipa :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 26 Paź 2012, 15:35 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 100
wakacje :twisted: jeszcze się nie skusiłem, ale już postanowiłem, że na pewno nabędę 8)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 27 Paź 2012, 01:27 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
HP: 140
Nick w grze: Tom Max Spiner
To nie śpiesz się za bardzo,bo mają być tańsze.

MA zapowiedział,że niedługo udostępni 5 000 szt CLD w cenie 115$ za sztukę, ponoć odkupił je od jednego z inwestorów ,który nabył 25k szt.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 27 Paź 2012, 08:44 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
hehe inwestor wziął kredyt na CLD zakupił, a że zwrot nie spełnił jego założeń to odsprzedaje na ratę kredytową :D

Po części CLD to jeden z ciekawszych deedów na dzień dzisiejszy dla MA. Ze sprzedaży na aukcji mają kasiorę a "nabywcy" są potencjalnymi osobami generującymi ten "obrót" z którego jest zysk do podziału.

Swoją drogą zastanawia mnie jak długo będą ciąglęli te eventy z super okazjami z super lootem z super nagrodami aby wytworzyć przemiał a tym samym potencjalnie zwiększyć zysk z obrotów na calypso i cenę CLD tym samym.

5k CLD to będzie dla nich ok 500k $ więc wydaje się, że potrzebują pilnie kasiorki.

pozdro

PS: aaa i żonka mówi, że mam napisać: "mam Świetną żonę".... zara się pogniewa, żę napisałem, że ona kazała a nie, że sam to wymyśliłem.... ech... dziwne te żony :D Myśl: Żona jest jak drzewo - czym dłużej jest tym, mocniej wrasta w męża korzeniami.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Paź 2012, 08:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
A tak przy okazji: czy ktoś już doświadczył gdziekolwiek tej kampanii reklamowej na jaką miało być przeznaczone te 6 mln $ zysku ze sprzedaży tych aktów?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Paź 2012, 08:24 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
ateush napisał(a):
A tak przy okazji: czy ktoś już doświadczył gdziekolwiek tej kampanii reklamowej na jaką miało być przeznaczone te 6 mln $ zysku ze sprzedaży tych aktów?

nie, pewnie nie mają na nią jeszcze pomysłu i za chwilę pewnie będzie konkurs pt. przygotuj nam kampanię reklamową ;)

a co do tego odkupienia 5k CLD to coś mi śmierdzi ;) zaczynam wierzyć, że nigdy nie było żadnego tajemniczego inwestora, że MA go wymyśliła z jakiegoś powodu (może doszli do wniosku, że aż tyle jednak się nie sprzeda), teraz widzą, że popyta nadal jest i sprzedadzą część za 115$ zamiast 100$

a druga rzecz, która mi śmierdzi to to, że ostatnio jak ktoś trafia coś 4k+ z miningu to jest to lyst :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Paź 2012, 08:35 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ja pierdziu JIIIS :D to ja tu jestem od teorii spiskowych :mrgreen:
..przyznaje nie przyszło mi to do głowy grrrrrrr :evil:
ale pomysł świetny +browar dla Ciebie :D

Inwestor zwie się Maximus lub Maxim w grze... co prawda nie wykluczone, że biorąc pod uwagę teorię JIIIS ten avek to avek wyprodukowany przez MA w celu symulacji inwestora ;)

Ati, kasa z CLD już została podzielona przez prezesów między nich samych i już myślą co by dalej wymyślić by uszczęśliwić graczy i zarobić na kolejną kampanię reklamową gry :D ...wydaje mi się, że MA co innego pisze a co innego ma na myśli - pewnie cała kampania reklamowa to ten super inwestor, że tyle kupił bo to super inwestycja, interes i za tyle kasy - kampania reklamowa jak kiedyś, najdroższe nieruchomości sprzedane w grze mmorpg - PE/EU w czołówce list. Tylko jaka szkoda, że w rzeczywistości z normalnymi śmiertelnikami ma to mało wspólnego i wcale nie mówię tu o ludziach z kasą - pierwszym normalnym inwestorem który kupił nieruchomość prywatnie jest właściciel CP (który zresztą przepłacił, a na zwrot sobie poczeka z 15 lat - jakoś MA nie pisze, że zrobił złoty interes on sam też się nie wypowiada, a szkoda mogli by grać pozory do końca ;)) i właściciele FOMA, którzy też milczą :D - dlaczego? ND/CND (jak i DF/TI) takie wywiady robił (gazeta/TV) ile to na tym nie zarobił itp... normalne mydlenie oczu = promocja, następnie docelowa sprzedaż = ozucie w super interes za super kasę która zwróci się po super okresie :twisted:

W tej grze nie da się już zarobić na normalnym graniu (jedynie reseling, który i tak jest już mocno zniszczony aukcją i jej możliwościami), MA zawsze będzie miał asa w rękawie po jednym graczu z danej grupy społecznej któremu będą dawać profity w celu pokazania, że się da, a że są na tyle prostaccy zostaną przy tym jednym graczu bez jego zmiany na innego gracza - bo po co coś sobie komplikować, a różnica kto profituje żadna... przecież :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Paź 2012, 10:01 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
XII napisał(a):
MA zawsze będzie miał asa w rękawie po jednym graczu z danej grupy społecznej któremu będą dawać profity w celu pokazania, że się da[...]

@will

Gadaj jak się z MA dogadałeś i komu tam trzeba posmarować!?

:lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Paź 2012, 10:17 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
ehm ehm pss... to ja... Marco ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Paź 2012, 15:08 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Mogli by rozkręcić i pewnie też to mają w wachlarzu przyszłych zmian, ulgi dla obywatelów calypso, przykładowo: zwracają 0,5 peda opłaty z każdej aukcji, która była założona i nie sprzedana w okresie kiedy posiadało się CLD. Sam zwrot z CLD jest dla mnie jakimś wytworem inwestycyjnym a nie faktem bycia obywatelem calypso :).

Darmowy albo ze zniżką powrót z CND i z CP na calypso za sprawą posiadanego w inv CLD :D...

Eventy tylko dla posiadaczy CLD....

Nowe odkryte tereny z super oresami i mobami z których lecą tylko ModMerce Unl :D tylko dostępne dla minimum miesięcznego posiadacza CLD :D

ech... coś by tam można było mnożyć tego typu co wiele by ich to nie kosztowało a człek wtedy by z chęcią nabył tego jednego deeda :)

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Paź 2012, 09:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
nie podpowiadaj Okta, nie podpowiadaj :P pomysł dobry, bo skusiłoby niektórych do uziemienia kasy choćby w ten jeden CLD, ale poza tym goście z MA musieli by te wszystkie bonusy związane z posiadaniem CLD zaprogramować, a oni nawet nie bardzo garną się do poprawiania błędów, na których tracą kasiorę (np. wprowadzona w ostatnim VU niemożliwość kraftu, jeżeli nie zrespawnuje się większości BP w pojeździe ;))

@XII: miałem chwilę swojego przebłysku teorii ;) takie tam 5 min.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2012, 17:43 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam
wiadomo marketing musi byc gdzie trzeba sprzedac cos , tutaj akurat CLD.
nie znam umowy miedzy Ma a inwestorem ,ale mogla byc opcja odkupu CLD . i ten wariant najbardziej mi tutaj pasuj .
Ma zarabia nie na pasywnym inwestorze ale na tym co obraca na aukcji ( oplaty , etc ), a tutaj ktos wydal gotowke i zbiera profit jezeli mialbym byc szczery to jezeli CLD jest za 100 $ ,ale mialo wartosc 100 $ (po TT ) to bym sam kupil ,ale ma wartosc 0 ped( zero ped) , czyli jezeli gra sie zamyka to MA wypalca wszystkim posiadaczom CLD zero ped.
nie wnikam na co Ma wydaje te pieniadze ze sprzedazy CLD ,ale ta opcja nie pasuje mi (zero TT )
Ze swoje strony nie neguje tego ani nie wnikam ile zarobi druga strona ,ale chce byc rownorzednym partnerem w interesie ( obie strony ponosza ryzyko ) , tutaj MA ma za duza przewage , wiec nie wchodze w CLD( chyba ze wartosc TT bedzie 100 $ ). za min 10 CLD to mysle ze kazdy handlarz w tej grze wyciaga wiecej :P.

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2012, 20:38 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
JC proszę odnieś się do tematu znaczy do Obywatelstwa Calypso.

Taka moja mała prośba abyś wyraził swoja opinię na ogóle ale jeśli nie będziesz chciał to daj PM do mnie w Eu bo jestem ciekaw..

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Lis 2012, 17:26 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam
na PM Ci npisze co wiem( albo co mysle co wiem )azeby nie robic nie potrzebnych sensacji pisze do Ciebie OKTA ogolnie ( wiesz ze sa tutaj szpiedzy albo tacy co wiedza wiecej niz to normalmne - duzo HElu sie nalykali ).
dla mnie obywaltelstwo calypso kojarzy sie z uznaniem zaslug jakie zwykly gracz zdobyl w grze , nie taki co moze pochwalic sie ile zdobyl pedow na handlu ale ile przetworzyl na skille pedow.
znam osoby ktore wydaj na gre bardzo duzo w sensie gry , ale znam takich co klikaja nonstop w aukcjonera zeby miec kase . MA daje taka opcje zarobku .
CLD nie jest dla mnie uznaniem jako obywatela Calypso , uznaniem dla mnie bybylo jakby ktos z MA dostrzegł ( kuzwa nie wim jak to sie pisze - dobrze napisalem ) wartosc wydanych pedow w grze ,a nie ile dana osoba wydaje na aukcji .
Lubie ta gr nie jest schematyczna wymaga myslenia , wymaga od gracza aby dostosowac sie do warunkow ekonomicznych ( sa ini gracze , to lubie ).
Obywatelstwo dla mnie to zasluga ( w tym wypadku dla gry ) ,ale ni ze ktos z duza kasa przychodzi i kupuje "cos tam " , ON gra, bawi sie .
Zreszta znasz mnie z moich rozmow oraz tego jak rozmawiam z twoimi kumplami ( MART), oraz tymi co kieruje na to co mozna osiagnac etc. Ja sie bawie , wiem ze zabawa jest droga ,ale lubie ja wymaga myslenia a nie idiotcznrgo klikania jak w innych grach . MA szuka graczy zeby grali ,ale wystarczy dac pol na pol i juz masz fanow , ja Tobie , Ty mnie
http://www.youtube.com/watch?v=HqYnevHibaI
JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lis 2012, 13:38 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Mi obywatelstwo kojarzy się z uwiązaniem z systemem. Ja z kolei lubię być niezależny - więc to nie dla mnie ;) choć czuję się obywatelem tej gry, heh.

MA co by nie tworzył dla graczy miał tylko jeden cel - kasa, kasa którą dany gracz może odzyskać i wypłacić po pewnym czasie, a dla MA pożyczka bez oprocentowania na swoje interesy w postaci gotówki na koncie. Na początku było to obszyte również późniejszymi zyskami, teraz mówi się tylko o zwrocie inwestycji ROI (w nawiązaniu do CLD) - to nie zmienia faktu, że po całkowitym zwrocie z CLD zacznie się teoretycznie zarabiać. Teoretycznie dlatego, że logika tak mówi ale w praktyce może być zupełnie inaczej... Założę się, że MA projektując CLD nie myślał o tym, że posiadacze CLD będą biernie uczestniczyć w grze i tylko wypłacać zwroty z CLD - bo tylko w takiej sytuacji należy mówić o tym, że CLD nam się zwraca. Jeśli natomiast posiadacz CLD to aktywny gracz - nie ma mowy by ten CLD się mu zwrócił - to było założenie MA podczas tworzenia CLD. Fakt teoretycznie się zwróciło ale praktycznie nie bo cała kasa wracała jeszcze szybciej do systemu niż się ją dostawało z CLD.

Tajemniczy inwestor który zakupił większość CLD być może jest tylko wymyślony ale może i rzeczywiście istnieć - jeśli rzeczywiście istnieje to jest to w zupełności gracz bierny który liczy na zyski po całkowitym zwrocie inwestycji - i tu zaczyna się problem MA bo ów inwestor z pewnością wziął kredyt na tę inwestycję z myślą, że raty będzie spłacał z wypłat z CLD jednoznacznie wypłacając co miesiąc lub nawet co tydzień zwroty z CLD do reala. Przy początkowych zwrotach z pewnością przeliczył, że tak można i się da ale niestety zwroty zmalały o połowę czego można było się spodziewać, a on to olał lub nie przewidział - jego błąd. Teraz musi pozbyć się części CLD by mieć na spłatę rat zaciągniętego kredytu - dlatego co jakiś czas widzieliśmy na aukcji po 100szt. w cenie rynkowej... a że takie ilości schodzą ciężko zwrócił się do MA o wypromowanie akcji sprzedaży - tylko dlaczego zaniżają cenę? Celowo?
Temat woda, nie ma sensu się rozczulać.

Nie chce być znowu krytykowany o teorie... ale osobiście myślę, że inwestycja w CLD może przynieść tylko i co najwyżej zwrot inwestycji, nic poza tym - zwrot który MA sobie odbiera zaraz po wypłatach tygodniowych od graczy aktywnych. Nie mam pojęcia w jaki sposób można zrobić tak, że po zwrocie inwestycji nie będzie zysku lub będzie on minimalny... ale jeśli to możliwe, MA na 100% miał to już podczas projektowania CLD - w dziale założeń. Zobaczymy za 4-6 lat ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lis 2012, 14:23 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam

musze powiedziec ze sie zgadzam XII z Twoja wypowiedzia ( nie ze wszystkim ,ale w wiekszoscia - pierwszy Twoj post tak wywazony i tak dobrze ujete bez bluzgania ;-) )
CLD dla mnie nie daje tego czego bym chcial , tzn zwrotu dla aktywnych graczy- nie handlarzy- wiecej tracimy niz zyskujemy z CLD .Moze bylo to tez forma zablokowania gotowki ktrora handlarze wyplacali regularnie i Ci co maja musza czekac . Przy duzym kapitale mozna miesiecznie wyciagnac wiecej tylko handujac . Obecnie z moich obserwacji , donatorzy moga uzyskac jaki taki zwrot , wiele aukcji jest chybionych wiec zasilaja regularnie CLD gotowka za TAX.
Tak jak napisal XII , ja tez jestem zwiazany z gra ,ale gram dla siebie nie dal zarobku , dla satysfakcji ze moje przemyslenia sa dobre , killku graczy o tym wie . Nie biegam na darmo po plancie .

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lis 2012, 16:02 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
"Tracimy", "Zyskujemy", "Opłaca się"... może najpierw przydałoby się ustalić co te terminy oznaczają w Waszych postach bo tak dość ciężko prowadzić jakąś sensowną dyskusję.

Weźmy takiego Sivego. Złóżmy, że kupił sobie 50 CLD. Stracił czy zyskał? Ciężko tu mówić o stracie, skoro nie wpłacił do tej gry ani złotówki. Na pewno nie zyskał, bo ani jednego hamerykańskiego dulara z EU nie wyciągnął. Więc odnieśmy się do waluty wirtualnej - PED. Teoretycznie po kilku latach powinien zacząć "zarabiać", praktycznie ma mniej gotówki do obrotu co w konsekwencji zazwyczaj oznacza mniejsze dochody. Ale wracając do pytania "czy się opłaca" - zakładając zwrot z CLD na poziomie 25% (wartość całkowicie z pupy) to czy po 5 latach "zarobi" te 25% ze swojej inwestycji?

I tu się zaczyna cała zabawa z mikroekonomią, w dodatku nie taką standardową a całkowicie kontrolowaną przez twórcę i właściciela wirtualnej gospodarki. W EU inflacja praktycznie nie istnieje. Albo inaczej - istnieje, ale jest rzeczą całkowicie abstrakcyjną, sterowaną głównie przez MA. Z drugiej strony, pewne sztuczki ekonomiczne mogą ciągle być stosowane na przekór (np. prawo popytu i podaży jest zawsze niezmienne i nie da się go nagiąć w żaden sposób) MA przez co bardziej przewidujących graczy. Ale, ale. Z trzeciej strony - co niby stoi na przeszkodzie, żeby MA dorobiło siebie nagle kolejne 60K wirtualnych CLD (za mało pieniędzy? dodrukujmy!)?

Oczywiście na zwrot (lub stratę) z zakupu CLD nie trzeba czekać tak długo, historia pokazuje, że tego typu inwestycje w Entropii zazwyczaj kończą się dobrze. Jeżeli po roku odzyskamy już swoje 25% to jest całkiem prawdopodobne, że cena CLD pozostanie niezmienna bądź wyższa a chętnych na ich odkupienie nie trzeba będzie daleko szukać. Biorąc pod uwagę ilość zmiennych jakie mają wpływ na wartość CLD oraz na kwotę generowanego przez nie rocznego przychodu jest praktycznie niemożliwe aby wyraźnie stwierdzić "Tak, po takim i takim czasie zarobię tyle i tyle". Nie wspominając o fakcie, że MA może jutro ogłosić plajtę (bo tak) zostawiając graczy z niczym. Można by tu się rozpisywać w nieskończoność o sytuacjach "a co jeżeli" ale chyba nie ma to większego sensu.

Słowem podsumowania - inwestycja w CLD to tak na prawdę inwestycja w Planet Calypso i (prawie) całkowite zdanie się na łaskę MA. Ja wychodzę z przeświadczenia, że w ich interesie jest aby gra się rozwijała i zarabiała więc byłbym skłonny zainwestować w nich swoje wirtualne oszczędności.

P.S Oczywiście powyższa sytuacja, w której Sivy kupuje 50 CLD jest całkowicie hipotetyczna, jako, że Sivy w obecnej chwili nie posiada wystarczającej ilości PED na zakup jednego CLD a słowo "oszczędności" w odniesieniu do wirtualnej waluty Calypso jest mu praktycznie nieznane :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lis 2012, 17:18 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Teoretycznie kolega Sivy mimo, że nie wpłacił do gry ani centa - co w moim przekonaniu jest bardzo niemożliwe ;) jeśli gra aktywnie (w zrozumieniu: hunci, minuje, crafci lub jedno z powyższych) - to mimo wszystko zainwestował, a skoro zainwestował to był w posiadaniu środków, środków które mógł w każdej chwili wypłacić do reala i teraz jeśli po kilku latach okaże się, że kolega Sivy ma te 50 CLD i nie ma ani centa z wypłat za deedy, a gdyby odkładał na kupkę okazałoby się, że inwestycja się zwróciła czego nie robił bo grał aktywnie i stracił to jest to niewątpliwie strata, nie zysk - do tej sytuacji brakuje tylko, żeby w tym okresie CLD spadło do 100, a nawet 1 PED/szt. co w rzeczywistości jest możliwe i wtedy kolega Sivy ma pozamiatane ;)

W moim przekonaniu jest to najbardziej prawdopodobny scenariusz istnienia CLD. Nie zastanawia Was moi drodzy fakt, że przed CLD MA próbował sprzedać 100% Calypso za 6mln USD jakiemukolwiek inwestorowi który tyle wyłoży, takowy się nie znalazł, natomiast w projekcie CLD sprzedali tylko 50% Calypso za powyższą kwotę przy czym 50% dochodów z Calypso zostawili dla siebie... Kiedyś pisałem, że MA jeśli nie znajdzie kupca na Calypso sprzeda Calypso graczom (tylko nie wiedziałem w jaki sposób, szczerze to wtedy się nad tym nie zastanawiałem) - śmialiście się ze mnie i z moich spiskowych teorii... i dalej to robicie, a co jakiś czas to co teoretyzuje doświadczacie na własnej skórze. Piszę to po raz n-ty... w opisie CLD napisali, że nie będzie więcej niż 60k CLD do 50% dochodów z Calypso co nie oznacza, że nie będzie więcej CLD jeśli zechce się im pozbyć kolejnych 50% - myślę, że taki manewr może mieć miejsce po czasie w którym dotychczasowe CLD się "zwrócą". Na 100% MA nie pozwoli na to by ktoś czerpał zyski z ich systemu w ten sposób - to mijałoby się z celem biznes planu - to nie gracz ma zarabiać tylko oni i mogę się założyć, że MA posiada asa w rękawie który będzie odpowiedzialny za to, że inwestorzy jedynie odzyskają zainwestowaną kasę i to po latach - to nie ważne, że po drodze wszystko stracą podczas polowania, minowania czy wytwarzania.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Lis 2012, 02:29 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
XII napisał(a):
Kiedyś pisałem, że MA jeśli nie znajdzie kupca na Calypso sprzeda Calypso graczom (tylko nie wiedziałem w jaki sposób, szczerze to wtedy się nad tym nie zastanawiałem) - śmialiście się ze mnie i z moich spiskowych teorii...

pokazuj ten post...jesli go niema na forum atm, ati wyciagaj all posty mutasa
zaczynasz ***** Mutak, o ile jestem w stanie zniesc wiekszosc Twoich teorii, wlacznie, ze spiskowymi , to teraz ***** lol

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Lis 2012, 07:35 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
A co to ****** karitas? Wszystko aby na tacy! POszukaj sobie ****** lol

Piłeś?! nie pisz! Pijaku!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Lis 2012, 08:15 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
ja sobie przez chwilę plułem w brodę, że nie kupiłem iluś tam CLD jak MA sprzedawało początkowo na aukcji, po roku (przed ostatnim zaniżeniem wartości przez MA) można było wyciągnąć ok.l 50% z inwestycji, ok. 300 PED z MU deed'a i ok. 200 PED z dywidend, i myślę, że by mnie taki zysk satysfakcjonował, inna kwestia, czy miałbym silną wolę, żeby je sprzedać w odpowiednim momencie ;)

ale nie kupiłem, bo zniechęciło mnie to o czym wspomniał JC, wartość TT CLD to 0, i bardziej podejrzewałem, że po początkowym hurra optymizmie wartość CLD spadnie poniżej 1k PED, poza tym nie lubię trzymać rzeczy, które mają duży MU, ostatnio bardzo dużo z nich strasznie staniało (szczególnie BP, armory też, broń zapewne też)

także takie inwestycje są dla ryzykantów, a że ja wychodzę z założenia, że nie obstawiam tego czego nie byłoby mi żal stracić, więc CLD nie obstawiłem ;)

PS. Sivy wie gdzie i jak kopać to nie musi wpłacać, rozsądnie kopiąc można się trzymać na powierzchni, jakby jeszcze wiedział to co wie will to mógłby wypłacać :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Lis 2012, 10:36 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ja sobie pluję w brodę dlaczego nie wykupiłem wszystkich CLD!!?! :mrgreen:
Akcja rewelacja - ograniczenia 2 deedy na avka w jednej sesji :D lub 5 deedów na avka... kolejne 2000szt :D MA organizuje odpowiedzialność zbiorową :D i chyba ten inwestor był wymyślony... będzie więcej deedów. Prawda jest taka, że nie jesteśmy w stanie policzyć wszystkich deedów które znajdują się w grze i skoro wypłaty zmalały o połowę może MA puścił więcej deedów niż 60k ;) w sumie miałoby to sens z punktu widzenia prowadzonego biznesu MA. Poza tym od kiedy MA puszcza deedy po 15% drożej czyli 1150 PED per unit to ROI ma się nijak do stanu faktycznego - totalne zamieszanie i chyba o to im chodzi.

Do tego sprzedaż poza aukcyjna... jaki cel? fee z aukcji na Calypso to dochód z Calypso? i trzeba byłoby się nim dzielić z posiadaczami CLD ? :> ...i mają plan sprzedać całę 2k deedów w 4 sesje? no no... kto będzie przeszkadzał lub "wymuszał" wykup większej ilości niż 2 na sesje to może dostać locka? :D no masakra. To nic innego jak akcja "upolowania" większej ilości graczy w tej grze.

edit żart:
OMFG odkryli Calypso!!!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Gru 2012, 13:27 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
a prawda jest taka, że dodatkowe CLD schodziły błyskawicznie z aukcji, a po CLD wystawione w sprzedaży bezpośredniej ustawiały się kolejki jak za komuny, nie 5k, a i 20k pewnie by zeszło od ręki po cenie 15% wyższej niż początkowo

jeśli to taki niepewny biznes to ja chętnie odkupię Wasze :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Gru 2012, 20:37 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
Do niedawna była taka fajna firma inwestująca w złoto,ponoć to był też pewny interes. ;) Ludzie wpłacali ile mogli a dziś nawet trudno oszacować ile kasy tam wyparowało,pół miliarda,miliard,chyba nigdy się nie dowiemy.

Najsmutniejsze jest to,że podobnych firm istnieje jeszcze sporo na rynku i mimo,że wiemy jak się podobne inwestycje kończą to nadal nie brakuję chętnych by tam zainwestować.

Podobnie może być z CLD,dziś wydaje się to być niezłym interesem ale kto nam zagwarantuje co będzie jutro?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Gru 2012, 20:51 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
ano nikt nie potrafi i nie może nam tego zagwarantować :) nawet MA bo nawet oni zabezpieczyli się na wypadek upadku gry... dając tt=0.00

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Gru 2012, 02:06 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
O tym jak nieprzewidywalna może być sytuacja w grze niech świadczy ostatnia zagrywka MA z ceną alice. Gdyby to się dało przewidzieć to wystarczyłoby kupić miesiąc temu alice pod korek po 120% a było jej wtedy po tyle do oporu i dziś sprzedawać po 300-320% (nawiasem mówiąc to ta cena to lekkie przegięcie ale z rynkiem się nie dyskutuje), schodziłaby spokojnie bo teraz jest jej niewiele.Zysk więc byłby zacny, 180-200% w miesiąc i nie obarczony zbyt wielkim ryzykiem bo alice ma wartość tt i daje się dość łatwo upłynniać. Iwestycja rzędu 6-7k ped dałaby około 9-10k ped zysku.

Po co więc inwestycja w CLD o zerowej wartości tt i czekanie 5 lat na zwrot kapitału na dodatek w niepewności czy MA czegoś po drodze nie wymyśli? Znając MA chyba lepiej obserwować jego kolejne zagrywki i podłączać się pod nie.

Ps. A swoją drogą,czy poważna firma w poważnej grze opartej na realnej ekonomii informująca nieraz,że monitoruje rynek surowców i reaguje na nieprawidłowości dopuszcza do takiego ,jakby to nazwać by nie powiedzieć dosłownie, może "liftingu" ceny? ;) No chyba,że jest w tym jakiś cel i trzeba było komuś się odwdzięczyć. Pieniądze przepłyną gdzie trzeba,MA przywróci większe wydobycie,cena wróci z powrotem na 120%,na długoterminowych wykresach zarysuje się niewielki ząbek,ot przejściowy wyskok wytłumaczony bugiem czy czymś podobnym,część graczy nawet tego nie zauważy a cel zostanie osiągnięty. Cóż,znając realia doczekamy się pewnie jeszcze niejednego takiego "liftingu" :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Gru 2012, 11:25 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
to nie pierwszy "lifting", inny przykład to duru, MA coś nieźle ostatnio mota przy oresach (dość spore wzrosty najnowszych oresów typu erionite, iolite, e. cell, dianthus, ...), coś się dzieje :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Gru 2012, 15:28 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 120
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: MarO MarO MarO
JIIIS napisał(a):
coś się dzieje :)

Entropia ma do siebie że zawsze coś się dzieje, jeden wyskok na minig, hunt, zawsze wracasz z przeświadczeniem że zaraz coś się zdarzy ;] Ja osobiście zawsze czekałem na wydarzenia typu: spadający statek robotów na jakiejś pustyni w rzeczywistym czasie a nie przy wyłączonych serwerach ;) przy czym tylko osoby które to widziały mogły by przekazać dalej to w świat a nie wszyscy wiedzą co gdzie i jak ;)
Marzenia ;P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Gru 2012, 20:18 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam

Tom , manipuluje sie rynkiem ,ale nie az tak ,moze zadnemu z kopczy nie chcialo sie pobiegac za alice. Ja Tom przezylem kilka manipulacji na oresach i itemach , i zazwyczaj robili to reselerzy , znalem taka grupke ktora w ciagu jednej nocy wyciagala np gazz z 126% na 140 %, a bylo trudniej niz obecnie bo lecial z dronow :P . Popytaj starych graczy jak jeden polski soc potrafil manipulowac rynkiem na jednym typie oresa czy innej rzeczy . Poprostu trzeba jakos sprzedac tego co sie nakupowalo a nie ma komu :P , wiec sie cene ciagnie do gory i sprzedaje sie to co ma "okazyjnie ".

Co do CLD , to Coover to mysle ze kupisz taniej niz 1150 ped , tylko sledz srednia na CLD . Ja sledze i cos mi mowi ze bedzie dluga kolejka w druga strone na aukcji :P.

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Gru 2012, 20:48 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
JC,ja wszystko rozumiem i wiem jak to działa.

Ale po pierwsze,sam piszesz o manipulacji ze 120 na 140% a to nie to samo co ze 120 na 320% ;)

Po drugie zaś kopacze twierdzą, że znalezienie teraz alice graniczy z cudem.

Podsumowując,ja się będę upierał,że za ostatnim ruchem nie stoją gracze tylko MA,zresztą cena zaczęła rosnąć dokładnie po aktualizacji z bodajże 12 listopada,ruch ceny wywołany przez graczy jest szybki i dość krótkotrwały,po tygodniu cena wraca do poprzedniego poziomu,tu natomiast cena sukcesywnie pięła się do góry 140,160,180,200,250,300-320 i stanęła teraz z tendencją do spadku z powodu strachu kupujących bo to bardzo wysoko jak na alice.A w każdej chwili MA może poluzować śrubę.Ponadto przy ruchu wywołanym przez graczy na wyższych poziomach pojawia się duża podaż towaru,tu cały czas było go bardzo mało.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Gru 2012, 23:07 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
oczywiscie.. przypomina mi to sytuację z PKP... albo raczej koleją... niby wszystko na najlepszej drodze ale jednak zniechęcamy... zniechęcamy... zniechęcamy...
a może zamiast sianowny klejent wsiadać do koleji wsiadnie do samochodu? hę? no i tu akcyza paliwowa robi swoje dla państwa :D

po co mieć jeden samochód w rodzinie skoro można mieć cztery i każdy dziennie wyda te kilka złotyszy więcej (lub też porównywalne koszty) niż jeżdżąc pociągami i tramwajami.... Przecież paliwo ma akcyzę a gaz... A GAZ... hmmm wynegocjowali kilka % do budżetu dziurawego a nie do kieszeni klyenta :LD

pozdro

PS: swoją droga jakby komus się chciało policzyć ile Państwo Polskie zarabia na 1000zł wydanych na bilety na przejazdy kolejowe a ile zarabia na 1000zł wydanych na stacji benzynowej... poproszę na PM albo co bardziej odważnych na ogóle...
teraz już rozumiem skąd ten pęd na drogi albo na remonty spowalniajace ruch w mieście albo na "tanie" samochody korkujące duże miasta... Każdy % zużytego więcej paliwa w Polsce jest na wagę złota dla budżetu... niestety...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Gru 2012, 11:25 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam
Max . nie rozumiesz , ze skok na czyms co jest ogolno dostepne i kazdy polujacy plus kopiacy moze w kazdej chwili dostarczyc na aukcje . Ja osobiscie polowalem na drony ,z kazdego polowania -min mialem do 60 ped gazz ( jedna osoba , jedno dwa polowania , to sobie oblicz jak bylo zazwyczaj kilku polujach w jednym miejscu ), bo polowalem dosc systematycznie w tamtym okresie na drona i oplacalo mi sie przy pewnej cenie strzelac na nie . I tak nie dalem wyczuc kiedy beda mieli akcje "cena do gory ". I jeszcze jeden przyklad , na ktorym zarobilem bo uwazam osoby kupujace , trudniace sie handlem w tej grze za ...... i tutaj kilka przymiotnikow ,ale bez obrazania . sytuacja byla taka: cena na pewna rzecz ustatkowala sie nie bylo juz za bardzo ruchu na niej , po ktoryms update zmienily sie warunki stosowania tego MA zmienilo wzor , i chyba nasi kochani "traderzy" nie doczytali dobrze i zaczeli kupowac jak szaleni , przebijali sie jeden przez drugiego w Twin oraz odkupowali wszystko z aukcji to sie ukazalo .NIE ZMIENILY SIE WARUNKI DOSTEPU do TEGO( wypadalo jak poprzednio)- pisze z duzej litery zeby bylo jasne ze nie zmienilo sie prawie nic ale ktos zle przeczytal i podbil cen i za nim poszli wszyscy ,ktorzy chcieli zarobic. Ja wykorzystalem to bo mialem tego troche ze wzgledu ze nie oplacalo mi sie tego wystawiac wczesniej i wciagu niecalych 48 godz. zarobilem 250 % , co prawda nie ma sie czym chwalic bo suma nie byla duza ale udalo sie . i tak mity o manipulacji mozna powielac ja sobie zdaje sprawe ze MA moze ,ale w wiekszosci wypadkow sa to ludzie grajacy w tej grze , ktorzy proboja zarobic jak nic sie nie dzieje .

JC

Ps . OKTA to nie ten temat , o akcyzie pisze sie w temacie o podatkach

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Gru 2012, 20:13 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
aa tak egheeem .. JC ma 100% rację egheem...

więc niech i tak będzie egheem...

podatki do piachu.. znaczy krzemu... :) znaczy dwutlenku krzemu... znaczy do mentora... znaczy do przewodnika... a raczej do półprzewodnika... znaczy do tranzystorka .... znaczy do procesorka... znaczy do logiki... a ta wykazuje pewne zniekształcenia w EU... ale oczywiście mogę zacząć od słowa obywatelstwo :)

hehe i tu proponuję pewną małą zabawę dla wszystkich:
obywatelstwo ->

(po 10 wpisach trzeba wrócić do tego samego słowa)

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Gru 2012, 20:33 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam
po nowym update Coover zwracam HONOR, nie wedzialem ze tak szybko MA zareaguje na moj post ( zmienilo sie chyba kierownictwo ). MA obnizylo na mobach dmg oraz speed tak zeby mozna by bylo strzelac taniej tzn zobaczyli ze grajacy nie wydawali tyle kasy ( trzeba dbac o tych nie grajacych co zainwestowali w CLD i zostali retierami ).
Po prostu od roku spadal zarobek na CLD i nie mozna dopuscic zeby Ci co zaiwestowali kupe szmalu w "obligacje"stracili na tym , bez kasy nie ma jak wypalacac :P . Wybacz ze nie doszczeglem tego ze MA moze jednak tak szybko zareagowac i zmienic system , azeby aktywni gracze nabijali kase tym co nie graja ( podejrzewam obecnie ze pzrewaga nie grajacych jest wieksza :P ) . sam mialem dylemat czy grac czy zostac posiadaczem CLD ,ale nadal uwazam ze zostane przy swoim . Moze ci co maja CLd wkoncu pojda na Falxy z opalo zeby cos wydac z tej kasy zarobionej z innych . TO bylo zlosliwe i przepraszam, stary jestem i zgryzliwy . Powaznie mowiac to MA dostzreglo ze ludzie mniej wydaja , wiec sa zmiany czy na lepsze nie wiem i dla kogo , ogolnie powinny byc dla wszystkich ,ale to sie dowiemy za jakis czas .

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Gru 2012, 22:48 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
JC, dawno mineły czasy kiedy mnie dotykały złośliwości na forach, każdy ma swój sposób na życie

zwracam tylko uwagę większości, która czyta ten temat, a się nie wypowiada, że najgośniej słychać osoby, które CLD nie posiadają, od początku założyły, że się nie uda

podobnie jak nie raz osoby, które rezygnowały z gry najgłośniej krzyczały, że EU pada, kilkanascie lat minęło i jakoś nie padło, a śmiem twierdzić, że jeśli nie padnie w ciągu 2 następnych lat to będzie nieźle zarabiać

nie wyrabiajmy sobie opinii na podstawie negatywnych odczuć nie popartych faktami

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2012, 00:36 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
Co do CLD to nie wnikam,czy warto w nie inwestować czy nie,to wybór osobisty, jednemu może warto innemu nie.

Ja nie uważam ich za godną uwagi inwestycję bo są wg mnie "niepewne" ( zero tt). Obracając towarem da się zarobić dziennie więcej niż MA wypłaca tygodniówki z CLD na dodatek inwestując w towar 1/10 tego co trzeba by było wpakować w CLD,właściwie bez większego ryzyka.

Ale jeśli ktoś gra rzadko to może to rozważyć,tak samo ten który chce się w grze tylko zabawić, jednak aby coś z tego było to nie wystarczy kupić kilka sztuk,raczej kilkadziesiąt a to już wymaga sporej inwestycji (czytaj: wpłaty kupy $).

Czy warto to już każdy musi sam zdecydować.

Ps. A co do ostatniego updatu to moby są teraz szybsze,celniejsze,z większym dmg,no i pojazdy zaczęły się psuć podczas jazdy,na razie nie wszystkie ale to kwestia czasu.Hmm,czyżby to znów były zmiany mające na celu dobro graczy czy też MA zaczyna brakować kasy i wymyśla kolejne sposoby na jej wyciągniecie od graczy,aha,ponoć loot też się "polepszył" ;)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2012, 01:41 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
to jest tak pewny biznes jak to, ze MA bada Saturna ;)
btw "oplacalny" wylacznie dla tych ktorzy nie wplacili grosza, a cld kupili za tzw "profit" ;)

ps. tez chetnie odkupie - z opcja, za 4 powiedzmy lata, daje 20 % wartosci, kupie wszystkie ktore do mnie sie zglosza ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Gru 2012, 08:18 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
nie krzycze ze nie mam CLD ,jak pisalem chcialem ale zrezygnowalem z zakupu i chyba nie kupie . mam nadzieje ze MA za rok odkupi od wszystkich "tajemniczych" inwestorow po min 1000 ped ,a od nietajemniczych to po 1150 ped min. Moja opinia nie jest negatywna , moja opinia jest subiektywna ,taka sobie .

Tom, to sie zmartwielm ze teraz trzeba caly czas naprawiac "motor" - eh znow trzeba sie na butach nabiegac do najblizszego zakladu serwisowego . Co do dmg i innych zmian na mobach , jak zawsze wyzwazone sa zmiany, aby wszyscy byli szczesliwi :

Allophyl:

Attack speed increased by ~5% for all maturities.
Hit Chance increased slightly. More for higher maturities.
Stamina and regeneration reduced slightly.
Damage increased slightly on Young-Guardian and reduced on Alpha-Stalker.

Attacker:
Increased damage slightly o n Gen 01-02 and they both now do Burn and Penetration damage.

Estophyl
Attack speed increased by ~7%.
Hit chance increased slightly.
Stamina and regeneration reduced slightly.
Damage increased a bit on Young-Guardian and reduced on Dominant-Stalker.
All maturities now do ~20% of their damage as electric and the rest as impact.

Eviscerator:
Hit chance reduced slightly on Gen 1-10, bigger reduction on higher Generations.

Falxangius:
Attack speed reduced by ~13% for Young-Prowler and ~20% for Stalker.

Hogglo:
Hit chance reduced on all maturities, more so on the smaller ones. (Still have a high hit chance compared to other creatures but is now more reasonable)

Kreltin:
Hit chance of Young and Mature has had a minimal increase.
Stamina and Regeneration has been reduced slightly for Young-Old.
Damage has been increased slightly for Young-Old.
Aggression reduced slightly on Young-Provider.

Leviathan:
Attack speed increased by ~10%.
Hit chance increased on all maturities.
Stamina reduced quite a bit on all maturities.
Aggression reduced on all maturities.
Damage increased quite a bit on all maturities but Stalker. Damage is now roughly 60% Impact, 15% Cut and 25% Acid, varies a bit based on maturity. (Previously 100% Impact for Young-Old and ~95% Impact ~5% Acid for the rest)

Maffoid:
Attack speed increased by ~12%.
Hit chance increased a bit.
Damage increased on all maturities, more so on the smaller ones. The damage is now split ~55% Impact ~45% Cut. (Previously 100% Impact)

Proteron:
Attack speed reduced by between ~30% and ~20% for Young-Old.

Rextelum:
Hit chance increased slightly on Weak-Ravager.
Stamina reduced a bit on Weak-Ravager.
Damage increased a bit on Weak-Strong. The new damage is added as Stab, and the higher maturities have had some of their Cut damage transferred to Stab. Damage split is now roughly 60% Cut, 20% Impact and 20% Stab, but varies a bit between maturities. The secondary attack (stinger attack) has had some of the Acid damage transferred to Impact damage (total damage remains the same).

Second Entity:
Attack speed reduced by ~25% for all Generations.

JC

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 58 gości

Panel
Skocz do: