Regulamin forum


Uwaga! Poradniki bardzo szybko przestają być aktualne. Gra ulega ciągłym zmianom i ewolucji. O szczegóły proszę dopytywać na forum.


Odpowiedz
Autor Wiadomość
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 08:34 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Posty: 3452
HP: 133
Society: Poltropia
Po wprowadzeniu VU 10 wiele osób ma problemy z płynnością gry lub nawet uruchomieniem.
Oprócz standardowych ustawień dostępnych przez Client Loadera i samego klienta w grze - jest jeszcze jeden sposób na szczegółowe skonfigurowanie ustawień graficznych.

Należy odnaleźć plik konfiguracyjny o nazwie: settings-ce.cfg
(w windows xp jest on np. w C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Entropia Universe)
Przed zmianami lepiej zrobić sobie kopię. Następnie grzebiemy sobie w pliku i ustawiamy co chcemy.

Uwaga ! Samodzielne edytowanie pliku settings-ce.cfg jest niezgodne z regulaminem Entropia Universe.
Support zmienił zdanie nt temat... A więc robicie to na własne ryzyko !


Sposób na zwiększenie FPS bez znacznej utraty jakości obrazu to np. wyłączenie chmur na niebie: szukamy parametru e_clouds i wpisujemy wartość 0.

Sposób na zmianę rozdzielczości (poza standardowymi):
dopisujemy lub zmieniamy parametry:
r_WidthWin = 800
r_HeightWin = 600
I mamy rozdzielczość 800x600 w oknie. Parametry r_Height i r_Width (bez Win) to rozdzielczość pełnoekranowa.

Miłej zabawy.

P.S. Link do szczegółowej instrukcji jak konfigoruwać CryEngine2 (na ppodstawie gry Crysis).

_________________
Jestem zarobiony i pochłonięty masą innych spraw, przepraszam za "odpuszczenie" forum.
Jeśli jest ktoś chętny do pomocy w redagowaniu niusów to proszę o PM'a


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 11:55 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 2543
Skąd: z Warszawy
HP: 130
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Na systemie Windows Vista (i pewnie też w siódemce) ścieżka do tego pliku to: C:\Users\Public\Documents\Entropia Universe (C: - Użytkownicy - Publiczny Dokumenty Publiczne - Entropia).

Gra w tej rozdzielczości wygląda tak: ;)
329

Dla poszukiwaczy zaginionych fps-ów:
e_shadows = 0
r_DepthOfField = 0
r_FillLights = np. 8 (ja miałem standardowo 14 na "High")
r_SSAO = 0

+ ew. r_UseEdgeAA = 0

_________________
CvX!


Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 12:57 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Posty: 425
HP: 0
Society: Poltropia
Nick w grze: Loss_AdKos
Witam ,

Wszystkie parametry które podaliście w safe mode są już ustawione na 0 :-)

_________________
Image...


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 13:20 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Posty: 3452
HP: 133
Society: Poltropia
Dokładnie: wszystkie parametry - a tu możesz sobie sam poustawiać co i jak chcesz.

_________________
Jestem zarobiony i pochłonięty masą innych spraw, przepraszam za "odpuszczenie" forum.
Jeśli jest ktoś chętny do pomocy w redagowaniu niusów to proszę o PM'a


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 16:37 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Posty: 3452
HP: 133
Society: Poltropia
Kilka innych ustawień:

r_UseEdgeAA = 2 (ustawienie antyaliasingu na 2x)
e_vegetation_bending = 0 (roślinnośc przestanie się ruszać)
e_shadows_from_terrain_in_all_lods=0 (usuwa część cieni z podłoża)
r_motionblur 0 (wyłącza motion blur)
r_UsePOM=0
e_vegetation_sprites_distance_ratio=0.5

I bardziej zaawansowane (i nie wiem czy mające sens...):
sys_budget_sysmem=4096 (wskazujesz wielkość RAMu)
sys_budget_videomem=1024 (wskazujesz wielkość pamięci na karcie grafiki)

_________________
Jestem zarobiony i pochłonięty masą innych spraw, przepraszam za "odpuszczenie" forum.
Jeśli jest ktoś chętny do pomocy w redagowaniu niusów to proszę o PM'a


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 17:30 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2006
Posty: 156
HP: 0
Nick w grze: dmochu
a ktore to jest odpowiedzialne za wylaczanie reklam?!?;)


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 17:47 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Posty: 1923
Skąd: Piaseczno
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
jak wylaczysz bedziezs mial mniejszy lot :mrgreen:
pytanie jak wlaczyc loot..... r_UseLotOfPEd=1 ? ;)

_________________
...jeden poleciał tam, drugi śmignał siam, a trzeci wzbił się nad kukułcze gniazdo...


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 18:55 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Posty: 124
HP: 0
Nick w grze: Krzysztof
Głupie pytanie ale czemu ja w tym pliku nic nie mam jedynie jakieś chyba cztery pozycje


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Sie 2009, 22:28 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Posty: 94
HP: 145
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
No nareszcie mogę włączyć sobie coś w rodzaju pełnego ekranu tylko z odsłoniętym paskiem windowsa.


Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Sie 2009, 13:51 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Posty: 3452
HP: 133
Society: Poltropia
Jakby ktoś miał ochotę pogrzebać jeszcze głębiej to kopalnia wiedzy jest TU.

_________________
Jestem zarobiony i pochłonięty masą innych spraw, przepraszam za "odpuszczenie" forum.
Jeśli jest ktoś chętny do pomocy w redagowaniu niusów to proszę o PM'a


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 01 Wrz 2009, 15:23 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Posty: 3452
HP: 133
Society: Poltropia
Support zmienił zdanie nt samodzielnej edycji pliku konfiguracyjnego Entropii.
Nie wolno tego robić gdyż jest to złamanie regulaminu:

Cytuj:
Hi,

We would just like to inform you about a mistake we made in one of our previous replies to you. It is NOT allowed to edit the settings-ce.cfg since that would be a violation of the EULA. We apologize for our mistake.

Kind regards,
Entropia Universe Support

_________________
Jestem zarobiony i pochłonięty masą innych spraw, przepraszam za "odpuszczenie" forum.
Jeśli jest ktoś chętny do pomocy w redagowaniu niusów to proszę o PM'a


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Wrz 2009, 15:32 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 1842
HP: 222
Co do zmiany rozdzielczości okna z grą jest sposób bez ingerencji w cudowny plik konfiguracyjny ;) nie wiem jak z kartami ATI ale w nvidii, a dokładniej w sterownikach jest opcja tworzenia niestandardowych rozdzielczości, wygląda to tak:

Tak wygląda przystosowanie okna z EU do rozdzielczości 1920x1200
351

wciskamy Create, wpisujemy swoje wartości, Testujemy, potwierdzamy... na liście niestandardowych rozdzielczości przybędzie nam magiczna pozycja ;) ...odpalamy grę, wciskamy O (options), w opcjach przestawiamy sobie na naszą wykreowaną rozdzielczość i wciskamy Apply :D to wszystko

Tego MindArk raczej zabronić nie może? :)


Zdrów!

_________________
هذه اللعبة هو المرض الذي يقتل
1326


Ostatnio edytowany przez XII, 01 Wrz 2009, 16:47, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
PostPost został usunięty przez XII 01 Wrz 2009, 16:46.
Mężczyzna
PostWysłany: 01 Wrz 2009, 18:39 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Posty: 2773
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
zaczyna sie zabawa w kotka i myszke, MindArk zabrania, a i tak sposob sie znajdzie :D dzieki XII :mrgreen:

_________________
Na poczatku nie wiedzialem dlaczego wszyscy mi zycza GL, teraz juz wiem... - J3
Wielu przegranych to ludzie, którzy poddali się nie zdając sobie sprawy jak blisko byli sukcesu - Thomas A. Edison


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Wrz 2009, 18:55 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 1842
HP: 222
Dla zainteresowanych kombinowaniem rozdzielczością na pełnym ekranie czy też nie ;) prezentuję przykładowe niestandardowe rozdzielczości z zachowaniem proporcji obrazu 16:10. Jak wiadomo standardowe rozdzielczości w tym formacie są dość wysokie ;) mianowicie 1680x1050 (która na matrycy o większej rozdzielczości i tak będzie skalowana) i 1920x1200. Poniżej prezentuje wam przykładową, sensowną listę rozdzielczości które można sobie wprowadzić do systemu jako niestandardowe i z powodzeniem ich używać :)

!! dla monitorów z rozdzielczością 1920x1200 16:10 !!

800x500
960x600
1024x640
1200x750
1280x800
1440x900
1600x1000
1680x1050
1760x1100
1914x1138
1920x1200

Każda z powyższych rozdzielczości będzie wyświetlana na pełnym ekranie z zachowaniem proporcji, bez efektu rozciągnięcia czy spłaszczenia. Oczywiście poniżej natywnej będzie przeskalowywana - jak to w monitorach LCD ;)

kolorem zielonym oznaczyłem standardowo dostępne rozdzielczości dla monitorów z maksymalną, natywną rozdzielczością 1920x1200 w proporcjach 16:10
natomiast kolorem błękitnym oznaczyłem rozdzielczość która nadaje się do uruchomienia EU w trybie okienkowym zasłaniając cały pulpit poza paskiem systemowym i obramowaniem okna z samą grą. Efekt widoczny na screenie powyżej :)


>> słowniczek

Rozdzielczość natywna - Rzeczywista rozdzielczość matrycy LCD, a więc ilość pikseli w poziomie i ilość pikseli w pionie (np. 1920x1200); obraz o mniejszej rozdzielczości, musi być interpolowany (przeskalowany).


Miłego kombinowania :)
Zdrów!

_________________
هذه اللعبة هو المرض الذي يقتل
1326


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 02 Wrz 2009, 11:42 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
Posty: 133
Skąd: Kraków
HP: 104
ateush napisał(a):
Support zmienił zdanie nt samodzielnej edycji pliku konfiguracyjnego Entropii.
Nie wolno tego robić gdyż jest to złamanie regulaminu:

Cytuj:
Hi,

We would just like to inform you about a mistake we made in one of our previous replies to you. It is NOT allowed to edit the settings-ce.cfg since that would be a violation of the EULA. We apologize for our mistake.

Kind regards,
Entropia Universe Support


Heh, a cóż jest tam takiego że to zabronione?
Jest jakaś opcja LootValueMultiply? :D

_________________
War never changes!
Image


Profil GGOffline
Nie podano
PostWysłany: 02 Wrz 2009, 11:50 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 1842
HP: 222
nie ma :) ale po dopisaniu odpowiednich parametrów można np. wyłączyć obiekty typu kamienie, drzewa, krzaki, a nawet być może stać się niewidzialnym :P próbował ktoś trainerów do crysisa czy czasami nie działają? :>

_________________
هذه اللعبة هو المرض الذي يقتل
1326


Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 03 Wrz 2009, 11:02 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
Posty: 133
Skąd: Kraków
HP: 104
XII napisał(a):
nie ma :) ale po dopisaniu odpowiednich parametrów można np. wyłączyć obiekty typu kamienie, drzewa, krzaki, a nawet być może stać się niewidzialnym :P próbował ktoś trainerów do crysisa czy czasami nie działają? :>


No to jak Ci utknie claim w skale czy drzewku to w sam raz :)

Niewidzialnym powiadasz :) Ciekawe, ciekawe... Tylko skoro to plik lokalny to inni gracze Cię pewnie i tak widzą.
Jakby to działało to byłby dobry sposób dla minerów w strafach pvp imho :)

_________________
War never changes!
Image


Profil GGOffline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Panel
Góra
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group • tłumaczenieDesign by CvX! and Ateush based on style by Ercan Koc

Planet Calypso