Regulamin forum

Uwaga! Poradniki bardzo szybko przestają być aktualne. Gra ulega ciągłym zmianom i ewolucji. O szczegóły proszę dopytywać na forum.

Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 17 Cze 2005, 15:42 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Society: RED LEGION
Nick w grze: ASTAROTH KWICOL de'Beliar
Ten temat chciałbym poświęcić na porady dla naszych nowych graczy, którzy jeszcze
( a może już niestety) nie natkneli się na oszustów ( scamerów - z ang.), a na pewno się będą mieli okazję. W nawiasach [] podano autora porady.
Proszę nie zadawać pytań już w tym topicu – jeśli któryś z punktów jest dla was niejasny to po prostu wyślijcie PW do danej osoby z zapytaniem.

1.[de`Beliar] Nigdy nie handluj metodą "drag & drop" (przeciągnij i upuść) . Ktoś może ci wmówić ze ma buga i nie może zaakceptować umowy handlowej (co czasem sie zdarza – wystarczy relog). Skuszeni niską ceną jakiegoś "itemka" - wiele osób poganianych przez sprzedawcę - jakiś czas temu traciło trochę kasy.

2.[de`Beliar] Nigdy nie pożyczaj niczego osobom, do których na 100% nie masz zaufania. - to chyba komentarza nie wymaga.

3.[de`Beliar]Nie wierz w usługi darmowej reperacji "stuffu" przez rzekomo odchodzących graczy. - Tacy biorą od ciebie cos do napraw, lecz już potem ani ich ani swoich rzeczy nigdy nie widzisz.

4.[de`Beliar] Nie ryzykuj kupna skili po przez ładowanie skili na twój Generic Skill Implant.

5.[de`Beliar]Zawsze uważnie patrz na to co kupujesz. Wszystkie rzeczy w PE mają swoje nazwy. Nie daj sobie np. sprzedać Genetic Skill Implant zamiast Generic skill implant.

6.[Bonki] Nie pożyczaj osobom, które powołują się na znaną ci postać (nie ufaj osobom, które ci mówią, że są drugim (lub którymś kolejnym) awatarem jakiejś znanej ci postaci)

7.[Devour] Najlepiej nikomu nic nie pożyczaj.

8.[Devour] Nigdy się nie chwal ile masz pieniędzy na karcie albo, co to za super przedmiot ostatnio kupiłeś.

9. [Sebek]Nie dawaj hasła nawet, jeśli koleś chce Ci dać swoje, bo jesteście kumplami.

10.[Sebek]Nie zgrywaj programów z nieznanych źródeł ( np. autoclicker) mogą posiadać keyloggery (funkcja zczytująca wciśnięte klawisze i wysyłająca te informacje do ”autora”) i ktoś wejdzie sobie na twojego avatara.

11.[Sebek] Nie ufaj ludziom, których znasz bardzo krótko.

12.[Sebek] Nie chodź na pvp3 bo ktoś powiedział Ci, że tam jest miejsce gdzie za darmo coś dostaniesz (poleci za tobą i Cię zlootuje)

13. [Sebek]Nie kupuj pedów od nieznanych ludzi.

14.[de`Beliar] Pamiętaj w handlu, że niesamowicie super okazja jest bardzo często podpuchą, mającą zmusić cię do szybkiej reakcji, nie zważając na twój rozsądek.

15.[de`Beliar] Nie handluj niczym na czym się nie znasz (chodzi o znajomość ceny rynkowej)

Pamiętaj!!!
1. Te 15 punktów to tylko porady, nie nakazy.

2. Jeżeli z jakichś względów uznasz, że któryś z tych punktów jest dla ciebie np. śmieszny lub niepotrzebny – to po prostu go nie przestrzegaj.

3. Wiedz też, że prawdopodobnie przestrzeganie wszystkich też nie uchroni cię w 100% przed oszustwami i oszustami.

4. W razie zaistnienia sytuacji dla ciebie niejasnej (czujesz, że cię ktoś próbuje oszukać ) – lepiej zapytaj dla pewności kogoś doświadczonego, niż gdybyś miał dać się oszukać.

5. Nigdy nie zapominaj jednego: miej głowę na karku i zdrowy rozsądek!

Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli dodać od siebie kilka porad.

Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Lis 2006, 15:41 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Ogólnie na początku człowiek nie chce się narażać na zepsucie reputacji i nie wiedząc co jest dopuszczalne a co nie i jak pewne rzeczy działają jest gotowy podwinąć ogon i to jest pułapka dla newbie... dlatego przytoczę sytuacje, które mi się zdażyły:

1. Koleś podchodził w PA do ludzisków i mówił, że potrzebuje tylko 0.5 ped bo jest biedny i nie ma kasy a potem ubliżał jak mu powiedziałem "Go sweat to 50 bottles then i will give you 0.5 ped for it".

2. Daję ogłoszenie o kupnie sweatu 1.1 i podchodzi do mnie koleś daje 100 sweatu i ja mu 1.1 ped a on mnie od takich i owakich, że 110 ped powinienem mu dać... Ceny mu się po..... czy co?...

3. Daję trada z kolesiem ja mu kasę on mi armour a tu niby duży lag to on, że musi się przelogować i się zresetował a jak się pojawił z powrotem to z ryjem na mnie, żę nie ma armoru ani kasy u niego i już byłem gotów pokryć straty chociaż u siebie też nie miałem tego armouru.

4. Na początku warto mieć z kilka osób na FL albo do jakiegoś socu się zwerbować i oczywiście mentora bo: jeśli jest ktoś online to zapytamy go jak się zachować jeśli nie ma nikogo to pozostaje "telefon do przyjaciela" (o drugiej w nocy będzie tylko w słuchawce k.. i wy..). A jak czujemy, że coś jest nie tak to proponujemy kolesiowi, że dodamy go do FL i za kilka minut mu odpowiemy (mamy wtedy czas na sprawdzenie cen itd.) jak nas wyzwie to wiadomo, jak powie, że nie może czekać bo mu się bardzo śpieszy to też wiadomo. :wink:

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Paź 2007, 17:08 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Należy uważać przy wchodzeniu na stronę główną EU. Zarejestrowanych jest pełno adresów które różnią się tylko jedną literą w adresie, a wyglądają identycznie jak strona EU - czyli po zrobieniu literówki przy wpisywaniu adresu możemy wejść na taką właśnie "fałszywkę". Po zalogowaniu się na takiej stronie nie wiadomo do kogo wędruje nasz login i hasło... Najbezpieczniej jest dodać stronę EU do "ulubionych" i otwieranie jej w ten sposób.
Poza tym niezbędnym imho zabezpieczeniem jest kupienie Gold Card i czytnika (do nabycia w TT) - radzę to zrobić gdy mamy już jako-tako rozwiniętą postać i 4 cyfrową sumę na koncie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2007, 16:34 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
BUMP z racji na niemiłe okoliczności...

W celu zabezpieczenia się dobrze jest założyć sobie osobne konto pocztowe tylko i wyłącznie dla Entropii - zwłaszcza w przypadku, gdy ktoś ten sam adres mailowy ma podpięty pod EU i pod fora o eu. Proponuję to zrobić zwłaszcza osobom, które kiedykolwiek dostały maila od EU mówiącego o reaktywacji konta, chociaż nie nie włączały tej opcji. Żeby ją włączyć wystarczy znajomość naszego maila, i jeśli wy nie wysyłaliście prośby o reaktywacje konta/reset hasła, to oznacza, że mógł zrobić to ktoś inny, ktoś, kto zna waszego maila do EU - a w moim przypadku był pierwszy krok prowadzący do próby uwalenia konta.

Stanowczo też odradzam zakładania konta pocztowego na o2 (tlenie). Dopiero teraz się dowiedziałem, jakie to g... jest dziurawe (mądry polak po szkodzie ;o).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lis 2007, 14:07 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Society: RED LEGION
Nick w grze: ASTAROTH KWICOL de'Beliar
Ja bym był za dołożeniem streszczenia w kilku punktach dodatkowych porad, wynikajacych z ostatnich doswiadczen:

16. Nie używaj nigdzie emaila podanego w danych konta w EU. W żadnym razie go nie podawaj nikomu.
17. Sprawdzaj systematycznie komputer na obecnośc wirusów, trojanów i spywaerów (poprostu ma ich nie byc). Graj tylko na swoim komputerze w EU (nigdy nie graj z kafejki)
18. Nie podawaj nikomu nawet swojego loginu (o hasle juz było)
19. Musisz mieć GOLD MEMBER CARD!
20. Gdy już ja masz, nie podawaj nikomu jej numeru seryjnego, ani nie zapisuj "na zapas" generowanych numerow
21. Nie wierz w bajki typu, że jak cos ma makrup ponizej 100% TT to znaczy ze jest tyle warte. Zawsze mozesz sprzedac taka rzecz do Trade Terminala przecież. Nie sugeruj sie też większością cen jaką wskazuje wykres "markupu" - nie podaje prawdziwej wartości.

c.d.n

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sie 2009, 01:47 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
22. oddawaj ubrania do pokolorowania/teksturowania tylko osobom, co do ktorych masz pewnosc (znane nazwiska sa na EntropiaForum), oddajac rzecz przestajesz byc jej wlascicielem i mozesz sie latwo pozbyc ubrania :) nie daj sie skusic niska cena u nieznanych osob, ewentualnie popros o zastaw na czas wykonywania uslugi

23. uwazaj na nowe osoby w socu, ktore pojawiaja sie i od razu chca dorobic pare groszy np. pomagac w sprzedawaniu Twoich rzeczy (niemila sytuacja z socu, przyszedl nowy, zdobyl zaufanie goscia z socu, dostal ampy na sprzedaz i tyle go bylo, a ampy pojawily sie na aukcji ;))

24. to juz bylo, ale warto chyba jeszcze raz, zamow naprawde GoldCard, jezeli postawiles w grze pierwsze kroki i masz zamiar w nia pograc dluzej nie bedzie to duzy wydatek, nie mysl, ze Ciebie akurat ominie nieprzyjemnosc wykradzenia loginu/hasla, tego typu wirusy sa coraz popularniejsze (http://nt.interia.pl/internet/wiadomosc ... 1348767,62), a ich tworcy maja z tego dobry zysk

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości

Panel
Skocz do: