Regulamin forum

Uwaga! Poradniki bardzo szybko przestają być aktualne. Gra ulega ciągłym zmianom i ewolucji. O szczegóły proszę dopytywać na forum.

Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Gru 2007, 20:01 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Nawet jeśli chcesz uruchomić grę tylko po to, żeby zobaczyć jak wygląda i o co w niej chodzi, bardzo uważnie podejdź do sprawy maila który podasz przy rejestracji - dlaczego? Otóż serwisy oferujące skrzynkę pocztową różni nie tylko to, co oferują oficjalnie (czyli np pojemność). To, czym jeszcze sie różnią, jest bezpieczeństwo. I tu niestety w przypadku paru serwisów polskich nie jest najlepiej. Jednym z nich jest http://www.tlen.pl - ostatnio doszło do kilku przypadków próby włamu do EU, i osoby które padły ofiarą tego procederu miały właśnie konto w o2. Najwyraźniej nie jest to zbieg okoliczności, biorąc pod uwagę to ogłoszenie na forum pewnej znanej "browserówki":

http://board.ogame.onet.pl/thread.php?t ... 652f68f4f3

Temat ten jest dosyć stary, ale przez 2 lata niewiele się jak widać zmieniło.

Wniosek: O2 sux - nie podawaj go przy rejestracji. Pozostałe popularne polskie serwisy (onet, wp) też nie są gigantami bezpieczeństwa, odradzam więc ich używanie.
Oczywiście możesz stwierdzić: "Skoro używałem tego maila przez tyle czasu i nic się nie stało, to czemu nagle ma się stać po tym, jak zacznę grać w EU?" - jest to myślenie błędne. EU używa waluty, którą możesz sprzedać/wymienić na realną gotówkę w stałym przeliczniku. A biorąc pod uwagę, że kilkudniowy gracz może wygrać nawet równowartość kilkuset dolarów, to lepiej myśleć o bezpieczeństwie od razu. Warto też mieć na uwadze fakt, że zmiana maila w istniejącym koncie EU to nie jest taka prosta sprawa - trwa kilka dni i wymaga wysłania dokumentów do Szwecji. Czyli myślenie "na początek założę konto, a jak gra mi się spodoba to zmienię maila" jest nierozsądne (tak samo zresztą jak używanie mało bezpiecznego maila do czegokolwiek).

Jakie jest najlepsze rozwiązanie jeśli masz plan zacząć na poważnie grać w EU?
Załóż maila w bezpiecznym serwisie który będzie przeznaczony tylko i wyłącznie do Entropii. Nie posiadaj też niczego, czym możnaby było połączyć te 2 konta (czyli np przy zakładaniu 2 maila w polu "mail alternatywny" nie podawaj adresu pierwszego).
Oczywiście samo posiadanie bezpiecznego maila nie oznacza, że możesz zlekceważyć zasady bezpieczeństwa takie jak posiadanie dobrych programów zabezpieczających (firewall,antywirus, antymalware). Jednak nawet najlepsze zabezpieczenia nic nie dadzą, jeśli ktoś przejmie twoją skrzynkę pocztową.

Ktoś dobrze znający się na rzeczy mógłby podać przykłady bezpiecznych serwisów oferujących skrzynki pocztowe - ja mam parę typów, ale nie dam sobie ręki uciąć, że są naprawdę bezpieczne

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Gru 2007, 23:38 
Mediocre
Dołączenie:
Czerwiec 2007
HP: 93
Society: Wolny Człowiek
Nick w grze: Maddox Lantra
czy jednym z takich serwisów może być gmail ??

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Gru 2007, 00:31 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Loko Moko napisał(a):
czy jednym z takich serwisów może być gmail ??

Tak, chyba to jest jeden z najlepszych nieplatnych serwisów, google bardzo duza wage przyklada do bezpieczenstwa

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Gru 2007, 12:29 
Inept
Dołączenie:
Listopad 2007
HP: 0
Wierzcie lub nie, ale z google jest pewien myk a mianowicie czytają wasze emaile. Było to opisane chyba w (ręki sobie też nie dam uciąć) numerze wrześniowym CHIP'a o tym, że jeżeli napiszesz emaila do kogoś powiecmy w spawie wycieczki gdzieś tam to jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności dostaniesz emaila z ofertą firm turystycznych. Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak bezpieczna skrzynka pocztowa.

A jak zakładałem sobie konto to podałem emaila na o2 (a na google nie podałem bo tekst wyrzej) FU...K!!!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Gru 2007, 14:17 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 95
Nick w grze: Michael Amar Vahail
A server nazwa.pl? To płatny, lecz nigdy nie wiadomo czy aż taki bezpieczny:P.

Profil E-mail Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 30 gości

Panel
Skocz do: