Regulamin forum

Uwaga! Poradniki bardzo szybko przestają być aktualne. Gra ulega ciągłym zmianom i ewolucji. O szczegóły proszę dopytywać na forum.

Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 15 Lis 2007, 11:43 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Witam.
Sporo pośród Was na początku drogi w EU ma problemy z odniesieniem wrażenia czy jest się na plusie czy tez nie i niejednokrotnie myląc pojęcia zatraca się w zachwycie samym faktem, że coś tam się zlotowało dlatego napisze pokrótce "jak to się oblicza" (i nie jest to poradnik dla gospodyń domowych pt: "jak nie rozbić jajek o blat kuchenny ;)" )

ZWROT:

I. przypadek dla huntera zasięgowca

Przykładowe wyposażenie: set PIXE, platy 2A, Vivo T1, Sollomate Opalo, amp A101, Breer P1a (L) (zakupiony za 110%),

1. Naprawiam przed huntem na maxa zbroję, broń, ampa, apteczkę i nie biorę tych napraw do noobliczeń.

2. Notuję wartość itemów L, które posiadam i będę używał oraz ich procent markupu za który je kupiłem (tutaj Breer P1a (L) ma wartość 15 ped).

3. Idę na hunt zabierając ze sobą przykładowo 100 ped różnej amunicji czyli razem 10k ammo (1 PED=100 ammo). Idę huncić do zjechania ile mi się podoba ammo czyli raz to będzie całe 10 k ammo lub więcej biorąc pod uwagę zlootowane a raz to będzie 5k ammo.

4. Po zakończonym huncie idę do Trade Terminala i sprawdzam w okienku sell (UWAGA! nie sprzedaję tylko sprawdzam) ile wynosi wartość tt wszystkich itemów łącznie ze wszystkimi rodzajami ammo jakie zlootowałem oraz z resztką tego, którego nie przepaliłem do końca ( jeżeli zlootowaliśmy jakiś item warty więcej niż jego tt to należy do obliczeń dodać jego markup) - to jest nazwijmy to CAŁKOWITA WARTOŚĆ LOOTU I AMMO KTÓREGO NIE PRZEPALIŁEM w skrócie CLOOT (jeszcze raz: UWAGA! nie sprzedaję tylko sprawdzam). (załóżmy, że w tym przypadku będzie to razem 103 ped).

5. Następnie podchodzę do Terminalu Naprawczego (Repair Terminal) i sprawdzam ile wynoszą naprawa armora, platów, broni, ampa, apteczki, których używałem, a do tego dodaję wartość ped za które na początku kupiłem ammo (czyli w tym w/w przypadku naprawy plus ammo 107 ped). Dodatkowo dodaję do tego zużycie broni L pomnożone przez jego markup (w tym przypadku po huncie Breer P1a(L) ma 11ped tt czyli (15ped-11ped)*110%=4,4ped) i to są nazwijmy to KOSZTY (w tym przypadku razem daje to 111.4 PED).

ZWROT to inaczej procent CLOOT w odniesieniu do KOSZTÓW czyli

ZWROT=(CLOOT/KOSZTY) * 100%

(103/111,4*100%=92,4%)

Możemy też obliczyć ile wynosi CLOOT-KOSZTY i wtedy:
PLUS to inaczej przypadek kiedy CLOOT jest większy niż KOSZTY, MINUS to inaczej przypadek kiedy CLOOT jest mniejszy niż KOSZTY. (103-111,4=-8,4 czyli MINUS)

DODATEK1:
ZWROT 0-50% - very bad place and mob bleee w wolnym tłumaczeniu: uważaj bo możesz wszystko stracić,
ZWROT 51-85% - bardzo źle ale co tam nie przejmuj się przecież wpłacasz ;),
ZWROT 86-100% - nie jest aż tak okropnie bo to standardowy zwrot,
ZWROT 101-150% - nonono to właśnie jest dobre miejsce i mob,
ZWROT 151-500% - graty
ZWROT 500-3000% - BIG GRATY,
ZWROT >3000% - możesz połowę wypłacić a resztę przewalić z powrotem na hunt

pozdro

PS: na PM poproszę uwagi i inne przypadki obliczeń z konkretnym przykładem to wkleję abyśmy nie zasmiecali tematu.

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Panel
Skocz do: