Odpowiedz

Czy mozna osiagnac temperature ponizej 0 stopni Kelvina
Tak 24%  24%  [5]
Nie 38%  38%  [8]
Tak, ale może to wyzwolić jednÄ… z najpotężniejszych form energii istniejÄ…cych we wszechÅ›wiecie 38%  38%  [8]
Razem głosów : 21
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 11:45 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
Zapraszam do kolejnej ankiety z serii "Wazne dla dobra ludzkosci pytania o 0" :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 11:58 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
Tak, ale tylko ja wiem jak osiągnąć taką temperaturę ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 12:03 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
hmmm, znalem kiedys taka kobiete....do perfekcji osiagnela umiejetnosc osiagania tego stanu...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 12:05 
Weak
Dołączenie:
Lipiec 2008
HP: 105
Society: JS. GROM PL
Nick w grze: Agallion Largoth Goersen
na mocy 3. rezolucji XIII Generalnej Konferencji Miar i Wag skala Kelwina nie ma stopni...
wiem, wiem, marudny jestem... :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 12:10 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
Largoth napisał(a):
na mocy 3. rezolucji XIII Generalnej Konferencji Miar i Wag skala Kelwina nie ma stopni...
wiem, wiem, marudny jestem... :P

marudzisz :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 12:26 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
U nas w EU wszystko jest możliwe:

Według definicji temperatury opartej na entropii, możliwe jest istnienie ujemnych temperatur w skali Kelwina. Możliwa jest sytuacja, gdy dostarczanie energii do układu powoduje spadek entropii czyli wzrost uporządkowania w układzie. Sytuacji takiej nie można uzyskać w wyniku ochładzania, ale występuje ona w ośrodku z inwersją obsadzeń stanów energetycznych, np. w napompowanym ośrodku laserowym. W ośrodku tym większość elektronów jest w wyższym stanie energetycznym. Dodawanie energii (pompowanie ośrodka) jeszcze zwiększa liczbę elektronów w wyższym stanie energetycznym, czyli zwiększa porządek. Oznacza to, że zwiększenie energii powoduje spadek entropii, a więc pochodna entropii po energii jest ujemna. Temperatura układu elektronów w atomach jest więc ujemna.

:lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 13:10 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
znowu Sivy oszukujesz, tym razem uzywasz Wikipedii :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 13:21 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
Nie dość, że używam Wikipedii to jeszcze niepełne informacje podaję! Jestem chytry jak szpieg z krainy Deszczowców normalnie :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 14:41 
Weak
Dołączenie:
Lipiec 2008
HP: 105
Society: JS. GROM PL
Nick w grze: Agallion Largoth Goersen
Najniższa temperatura osiągnięta została w 1995r. na Uniwersytecie w Boulder, Colorado (USA), kiedy fizycy Eric Cornell i Carl Wieman wytworzyli nowy stan materii, przewidziany przez Einsteina i Bosego. W swym eksperymencie schłodzili atomy rubidu to temperatury około 10^-8K i uzyskali kondensację Bosego-Einsteina (maksymalne możliwe wygaszenie ruchów atomów). W celu schłodzenia atomów rubidu użyli pułapki laserowej (światło lasera podczerwonego oddziaływało tylko z poruszającymi się cząsteczkami i spowalniało je, a następnie pułapkowało -- schłodzenie do 10^-5K) i pułapki magnetycznej. Dalsze schłodzenie uzyskali dzięki wyrzucaniu najbardziej energetycznych, a więc "najcieplejszych" atomów poprzez proces podobny do odparowania.

A gdyby tak zadać następujące pytanie: Dzisiaj jest 0 stopni Celsjusza. Jutro będzie dwa razy zimniej, jaka jutro będzie temperatura? 8)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 15:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Largoth napisał(a):
A gdyby tak zadać następujące pytanie: Dzisiaj jest 0 stopni Celsjusza. Jutro będzie dwa razy zimniej, jaka jutro będzie temperatura? 8)

zalezy jaki przyjmniemy wyjsciowy punkt odniesienia 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 15:57 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Zero bezwzględne (temperatura zera bezwzględnego, zero absolutne) – temperatura równa zero w termodynamicznej skali temperatur, czyli jest to temperatura, w której wszystkie elementy układu termodynamicznego uzyskują najniższą z możliwych energii. Temperatura ta odpowiada ok. −273,15 °C = 0 K.

W 1848 roku Lord Kelvin zaproponował by temperaturę wyrażać jako temperaturę bezwzględną eliminując w ten sposób z wielu wzorów stałą, którą trzeba odejmować od temperatury. Temperatura zera bezwzględnego została przez Lorda Kelvina wyznaczona na podstawie teoretycznych obliczeń temperatury kryształu doskonałego, w którym ustały wszelkie drgania tworzących ją cząsteczek.

Temperatura zera bezwzględnego jest teoretyczną granicą do jakiej można ochłodzić układ termodynamiczny co wynika z trzeciej zasady termodynamiki.

Według definicji temperatury opartej na entropii, możliwe jest istnienie ujemnych temperatur w skali Kelwina. Temperatura zdefiniowana jest jako:

616

gdzie S – entropia, U – energia układu. Możliwa jest sytuacja, gdy dostarczanie energii do układu powoduje spadek entropii czyli wzrost uporządkowania w układzie. Sytuacji takiej nie można uzyskać w wyniku ochładzania, ale występuje ona w ośrodku z inwersją obsadzeń stanów energetycznych, np. w napompowanym ośrodku laserowym. W ośrodku tym większość elektronów jest w wyższym stanie energetycznym. Dodawanie energii (pompowanie ośrodka) jeszcze zwiększa liczbę elektronów w wyższym stanie energetycznym, czyli zwiększa porządek. Oznacza to, że zwiększenie energii powoduje spadek entropii, a więc pochodna entropii po energii jest ujemna. Określona powyższym wzorem temperatura układu elektronów w atomach jest więc ujemna.

Błąd polega na zastosowaniu rozkładu Boltzmanna do sytuacji, której ten rozkład nie opisuje. Tak określona temperatura nie jest temperaturą substancji, w której zachodzi to zjawisko, energia atomów jako układu termodynamicznego ma temperaturę bezwzględną dodatnią. Te dwa układy termodynamiczne są w kontakcie, a w wyniku zderzeń między atomami energia elektronów może być przekształcona na energię kinetyczną atomów. Dlatego ten układ jako całość nie jest stabilny, nie jest stanem równowagi i nie może być opisywany przy użyciu rozkładu Boltzmanna.

Otrzymanie ujemnych temperatur nie jest możliwe. Traktując temperaturę klasycznie jako miarę średniej energii kinetycznej cząsteczek, nie można uzyskać energii kinetycznej mniejszej niż zero – jeżeli cząsteczki nie poruszają się, nie mogą poruszać się wolniej.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 16:04 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
Martre napisał(a):
hmmm, znalem kiedys taka kobiete....do perfekcji osiagnela umiejetnosc osiagania tego stanu...

o.O dobrze, że jej nie poznałem

nie zamierzam się doktoryzować na forum, ale można :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lut 2010, 02:35 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Hehe, fajne odpowiedzi - gratulacje :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lut 2010, 08:00 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm......" ...jest niemozliwe ..." więcej optymizmu albo dodaj do tego "...na dzień dzisiejszy , ale..." Jakby wszyscy ludzie w ten sposób "kwitowali/podsumowywali " każdy problem to ludzkość nadal byłaby w epoce kamienia jakiegoś tam albo jeszcze niżej ....he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Lut 2010, 10:53 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
XII napisał(a):
Otrzymanie ujemnych temperatur nie jest możliwe. Traktując temperaturę klasycznie jako miarę średniej energii kinetycznej cząsteczek, nie można uzyskać energii kinetycznej mniejszej niż zero – jeżeli cząsteczki nie poruszają się, nie mogą poruszać się wolniej.[/size]

I to mi nasunęło pewną myśl (albo jak niektórzy dodają: "Według znanego Holenderskiego badacza, dwukrotnego zdobywcy Nagrody Nobla Bobla oraz jak podają najnowsze badania przeprowadzone w Tajnym Ośrodku Badań Rozwoju Nad Materią Stanów Zjednoczonych w Pakistanie..." - brzmi bardziej wiarygodnie... nie? :) )... aa... a właśnie ta myśl:
a co to ja miałem powiedzieć ? hmmm... czy jest tutaj Hiszpańska Inkwizycja? Ufff nie ma :)

pozdro

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości

Panel
Skocz do: