Odpowiedz

Ile byłbyś gotów zainwestować w spólny land?
A co to jest land? 3%  3%  [1]
ponad 50.000 PED 0%  0%  [0]
21.000 - 50.000 PED 3%  3%  [1]
11.000 - 20.000 PED 6%  6%  [2]
6000 - 10.000 PED 11%  11%  [4]
5000 PED 8%  8%  [3]
3000 PED 6%  6%  [2]
2000 PED 11%  11%  [4]
1000 PED 17%  17%  [6]
0 PED 36%  36%  [13]
Razem głosów : 36
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 04:57 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Society: Kingsajz
Nick w grze: Northberg
Witam,
ostatnio tyle biadolenia, czas na coś lżejszego :)

Tak sobie pomyślałem, gdyby powstała inicjatywa kupna wspólnego landu - celowo pomijam tu kwestie techniczne, ale załóżmy, że inwestycja byłaby odpowiednio zabezpieczona, mob wybrany wspólnie etc. Czy byłbyś gotów zainwestować w taki wirtualny biznes? Jestem ciekaw ile wirtualnych dolarów się uzbiera na forum, więc proszę o szczere zaznaczanie odpowiedzi :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 08:42 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Nie lubie spółek. 0 ped.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 10:05 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Society: Poltropia
Nick w grze: denton JC krakow
witam

zero - nawet nie wiesz jaki to ciezki chleb, albo nie ma chleba.

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 10:26 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
HP: 0
Powiem tak...to zależy od moba. Land może przynieść 50ped dziennie albo i 500 lub ponad 2k...kwestia co na nim jest.

obecnie brak dobrego DNA na rynku. A co do tego typu akcji...jestem za ale musi to być udokumentowane, umowy jakieś itd. Dodatkowo, jak ktoś zrezygnuje, to żeby jego "akcje" w wysokości 500 ped każda, były sprzedane pozostałym partnerom.

Przy 10k ped x 25 osób to daje niewiele na miesiąc. Załóżmy, że mamy dobry land, dający tak z 400ped/dzień (mało realne dziś). wychodzi 16ped/dzień na głowę, około 480/miech.

strasznie mało. :cry:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 11:53 
Mediocre
Dołączenie:
Listopad 2009
hmm ja byłbym zainteresowany ale mam wiele pytań :

1. Jakie są ceny landów
2. czy landy nie są sprzedawane okazjonalnie ? (czy można wybierać gdzie i jaki mob)
3. zależy ile osób się składa
4. czy robisz sobie po prostu taki temat czy jesteÅ› zainteresowany kupnem jak siÄ™ zbiorÄ… fundusze ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 11:59 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
patryk006 napisał(a):
hmm ja byłbym zainteresowany ale mam wiele pytań :

1. Jakie są ceny landów
2. czy landy nie są sprzedawane okazjonalnie ? (czy można wybierać gdzie i jaki mob)
3. zależy ile osób się składa
4. czy robisz sobie po prostu taki temat czy jesteÅ› zainteresowany kupnem jak siÄ™ zbiorÄ… fundusze ?

ad1. od 130k do nie wiadomo
ad2. hmm ? landy to land...a moba sobie dodajesz za pomocą DNA (chyba, że ladn posiada juz dna, to nie musisz dokupować) Raz na jakiś czas, mindark wystawia landy. dodatkowo gracze je sprzedają, np po ostatnim evencie, chyba 2 landy są na sell przez osoby, które je wygrały. Sprawdź na http://www.entropiaforum.com w dziale "Selling"

np WANA sprzedaje landa: http://www.entropiaforum.com/forums/sel ... -57-a.html obecny bid to 130k.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 13:06 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
tak jak Mort - ryzykowna spolka, i tak jak Level - maly zysk w porownaniu z ryzykiem, 0 PED :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 17:07 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
1. Na obecnym etapie rozwoju całej platformy EU uważam zakup landu za bardzo ryzykowny interes (nie wiadomo co będzie na nowych planetach i jak to wpłynie na Calypso).
2. Nie ma co się nastawiać na intratny biznes przy dużej liczbie wspólników - czyli ewentualny wkład to naprawdę jakieś drobne które można sobie pozwolić na zmarnowanie.
3. Na forum jest zbyt duża mieszanka "przypadkowego społeczeństwa" aby można się było dogadać i coś konkretnego zarządzić. Dopiero były by dymy i awantury ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lut 2010, 23:46 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Gdyby była mowa o spółce - "planecie" to może... - szczególnie jak by można ją było podpiąć pod naaszą-klapsę ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 09:06 
Mediocre
Dołączenie:
Listopad 2009
no to zawsze można poczekać na nową planetę i jak się rozwinie jej populacja i wtedy zakupić być może pierwsze będą taniej o ile będą :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 10:22 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
0 PED... ja byłbym zainteresowany spółką ale w gronie max 5 osób, osób które bym znał irl :) a do tego pisemna umowa irl :) i możemy jechać...

...a co do planety to przecież możemy zrobić jedną :) Universe to przecież otwarta platforma ;) wystarczy skontaktować się z MA :D no i powołać odpowiednią grupę ludzi do realizacji projektu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 16:36 
Green
Dołączenie:
Maj 2009
pomysl dobry, lecz nalezy poczekac z jego realizacja gdyz obawy zwiazane z MA uwazam za sluszne.
Proponowałbym wartosc akcji ustalic na 100, bo to jednak jest bariera dla newbies, chyba ze celowo mialaby byc zaporowa cena akcji. Druga wazna sprawa to inwestycje w land, proponowalbym czesc dochodow odkladac na ten cel. Oraz stworzyc specjalnego avatara do ktorego by ten land nalezal.

Swoja droga to dziwi mnie dlaczego MA nie wpadl na pomysl zbiorowej wlasnosci niektorych landow, akcjami moznaby handlowac na aukcji.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 17:00 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Society: Kingsajz
Nick w grze: Northberg
Hmm, i tak jestem zaskoczony tym, że większość forumowiczów gotowa jest zainwestować, niestety siła nabywcza zbyt mała, na dzień dzisiejszy jest 91.000 - 154.000 PED.

Według wyliczeń Levela wychodzi roczna stopa zwrotu 57,60% - nie wiem czy to tak mało, ale nie wiem też na ile Twoje wyliczenia są prawidłowe :P Ja osobiście o wiele chętniej zainwestowałbym w spółce niż samemu, właśnie przez wspomniane ryzyko, po prostu mniej kasy do stracenia. Plus tej ankiety jest taki, że znamy teraz mniej więcej jaką kwotą dysponujemy i gdyby pojawiła się jakaś nowa forma inwestycji (może loty w nowej formie?) będzie można coś pomyśleć.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 17:05 
Mediocre
Dołączenie:
Listopad 2009
wg. mnie działanie w spółce na forum nie jest złe , są tutaj gracze które chyba sobie ufają , nie dopuścić może tych świeżo zarejestrowanych (obawiam się że i mnie to dotyczy :P )
jest ryzyko ale bierzemy je na kilka głów czyli mniejsza strata będzie.

Ja proponuję wyznaczyć cel jaki chcemy zebrać , robić jakieś polowania na ten cel , etc. i pedy można zbierać na oddzielnym avatarze jak mówił kolega wyżej. Ja w zależności kiedy się zbieramy , na dzień dzisiejszy to ja sam mam około 100 ped tylko , i tak sobie gram. Jeśli ta inwestycja miała by się zrealizować pod koniec roku to sądzę że z 5-10k ped bym zebrał

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 19:40 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
patryk006 napisał(a):
Ja proponuję wyznaczyć cel jaki chcemy zebrać , robić jakieś polowania na ten cel , etc. i pedy można zbierać na oddzielnym avatarze

uprzedze RafiSa, czy my gramy w ta sama gre? :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 20:07 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Kolega chciał pewnie powiedzieć: "można nie robić polowań - specjalnie na ten cel". :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 20:12 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Rozumiem "podniecenie" nowych.

Ale jak ktos grajacy ponad rok zaznaczyl cos innego niz 0 ped. Do dla mnie idiota. Sorry jesli ktos taki jest ;p ale tak uwazam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lut 2010, 20:14 
Mediocre
Dołączenie:
Listopad 2009
już nie przesadzajcie że każde polowanie kończy się "-" :wink:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lut 2010, 09:46 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
Pogadaj o tym z Mutakiem - on Ci wyjaśni :lol:

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

Panel
Skocz do: